Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ
Άμεση παράδοση → Το κείμενο της Κ. Διαθήκης μέσα στους κώδικες Έμμεση παράδοση → Τα διάφορα χωρία της Κ. Διαθήκης, τα οποία παραθέτουν οι Πατέρες και εκκλησιαστικοί συγγραφείς

2 ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Το κείμενο της Κ. Διαθήκης διασώθηκε σε χειρόγραφους κώδικες, όπως όλων των αρχαίων συγγραμμάτων Αυτά αποτελούν το κυριώτερο υλικό μας στην κριτική του κειμένου της Κ.Δ. Αποτελούνται από κώδικες και παπύρους (σχετικά λίγοι –Αίγυπτος)

3 Συγκριτικός πίνακας χειρογράφων Κλασικών και Κ. Διαθήκης
ΣΩΖΟΝΤΑΙ Κλασικών → 1 ή 5 ή 20 Κ. Δ. → χχφ και χχφ αρχαίων μεταφράσεων

4 ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΑ Κλασικών → Κ. Δ. →
σπανίως του 9ου, 10ου, 11ου αι. και τα περισσότερα του 12ου αι. Κ. Δ. → α) Πάνω από 300 χχφ αρχαιότερα του 10ου αι. β) Πολλά του 4ου αι. όλης της Κ.Δ. γ) Αρκετά του 2ου και 3ου αι. με ακέραια βιβλία της Κ.Δ. δ) Πλήθος σπαραγμάτων του 2ου και 3ου αι.

5 ΑΠΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Κλασικών → – χρόνια τα χχφ Κ. Δ. → α) χρόνια χχφ σπαραγμάτων. β) 120 χρόνια χχφ ακεραίων βιβλίων. γ) χρόνια χχφ όλης της Κ.Δ.

6 ΑΡΧΑΙΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ Κλασικών → Κ. Δ. →
1 ή 2 (λατινική, αραβική) που απέχουν από τα χχφ 500 έως 900 χρόνια από τους συγγραφείς Κ. Δ. → α) Πάνω από 22 αρχαίες μεταφράσεις που απέχουν από 70 έως 500 χρόνια. β) 120 χρόνια χχφ ακεραίων βιβλίων. γ) χρόνια χχφ όλης της Κ.Δ.

7 ΠΟΙΟΤΗΤΑ Κλασικών → Κ. Δ. →
Κοινά χχφ, σπάνια επιμελημένα, πολλές φορές ημικατεστραμμένα, κακογραμμένα, ανορθόγραφα, γεμάτα χάσματα. Κ. Δ. → α) Οι περισσότεροι κώδικες επιμελημένοι. β) Καλλιγραφημένα και πολυτελή χχφ με μινιατούρες. γ) Ποικίλων μεγεθών (ογκώδη και μικρά τσέπης).

8 Κλασικών → Πολλά και ουσιώδη. Κ. Δ. → Επουσιώδη.
ΣΦΑΛΜΑΤΑ Κλασικών → Πολλά και ουσιώδη. Κ. Δ. → Επουσιώδη.

9 ΟΥΣΙΑ Κλασικών Κ. Δ. α) Βουβοί μάρτυρες. β) χχφ σε βιβλιοθήκες.
α) Ζωντανοί μάρτυρες. β) Σε αδιάκοπη καθημερινή χρήση, στη λατρεία και κατήχηση.

10

11

12

13

14

15 ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ Κ.Δ. ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ
Σε 100 παπύρους, γνωστοί με το γράμμα Ρ και με εκθέτη τον ειδικό αριθμό τους Σε 306 μεγαλογράμματους κώδικες Σε 2856 μικρογράμματους κώδικες ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ

16 ΛΕΞΙΟΝΑΡΙΑ Ή ΕΚΛΟΓΑΔΙΑ
Περιέχουν τις αναγιγνωσκόμενες περικοπές των Ευαγγελίων (Ευαγγελιστάρια), των Πράξεων Αποστόλων και των Επιστολών (Πραξαπόστολοι). Σε καθημερινή λειτουργική χρήση. Ελάχιστες παραλλαγές. Ανέρχονται σε 2400 χχφ.

17 ΕΜΜΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Οι παραθέσεις της Κ. Διαθήκης στους Πατέρες της Εκκλησίας Σημαντική πηγή για τη γνώση και αποκατάσταση του κειμένου της Κ.Δ. είναι οι παραθέσεις χωρίων στα έργα των Πατέρων και εκκλησιαστικών συγγραφέων. Στα συγγράμματα των Πατέρων οι παραθέσεις φθάνουν σε εκατομμύρια. Δεν υπάρχει χωρίο της Κ. Δ. που δεν παρατίθεται.

18 ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΠΑΤΕΡΩΝ Ο κριτικός κειμένου B. Metzger γράφει χαρακτηριστικά· «και αν ακόμη είχαν χαθεί όλες οι πηγές από τις οποίες θα μπορούσαμε να γνωρίσουμε το καινοδιαθηκικό κείμενο και μόνο οι πατερικές παραθέσεις θα αρκούσαν για να ανασυγκροτήσουμε ολόκληρη την Κ. Διαθήκη». Αυτές αρχίζουν ήδη από τον 2ο αι. και πληθαίνουν με την πάροδο του χρόνου.

19 ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΠΑΤΕΡΩΝ Η μελέτη των πατερικών παραθέσεων είναι πολύ χρήσιμη και εξυπηρετεί δύο υψηλούς σκοπούς: Μαρτυρούν το κείμενο στο οποίο βασίζονταν οι μεγάλοι εκκλησιαστικοί άνδρες (το περιεχόμενο των κανονικών βιβλίων) Μας υποδεικνύουν ορισμένο τύπο κειμένου (εκκλησιαστικό τύπο)

20 ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΠΑΤΕΡΩΝ Βασικό μειονέκτημα:
Αναφορά των χωρίων της Κ. Δ. από μνήμης (πολλές φορές το ίδιο χωρίο το αναφέρουν με διαφόρους τρόπους)

21 ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΠΑΤΕΡΩΝ Οι παραθέσεις των εκκλησιαστικών συγγραφέων είναι:
Οι παραθέσεις των εκκλησιαστικών συγγραφέων είναι: Από κώδικος (τα υπομνήματα παραθέτουν από κώδικος) Κριτικές (γίνεται κριτική κειμένου) Από μνήμης (Δεν είναι λίγες) Ελεύθερες (αναφέρει ελευθέρως το νόημα) Ποιητικές (αποδίδονται έμμετρα)


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google