Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η «Οδυσσεια» τησ ευρωπησ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η «Οδυσσεια» τησ ευρωπησ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η «Οδυσσεια» τησ ευρωπησ
Η «Οδυσσεια» τησ ευρωπησ Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας Τμήμα : Ε2 Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός : Φατζίκη Μαρία Σχολικό Έτος :

2 Στην τάξη μας γνωρίσαμε το έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, πεζογράφου, λογοτέχνη, μυθιστοριογράφου, δημοσιογράφου, πολιτικόυ, μουσικόυ, θεατρικόυ συγγραφέα, ποιητή και φιλόσοφου, με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο ,Νίκου Καζαντζάκη.

3 Στην αρχή,για να τον γνωρίσουμε καλύτερα διαβάσαμε τα βιογραφικά στοιχεία που συγκεντρώσαμε γι’ αυτόν. Μετά την ανάλυση των κειμένων τα παιδιά εκφράστηκαν μέσα από την τέχνη, με δραματοποίηση των έργων: «Καπετάν Μιχάλης» και «Οδύσσεια»

4 Και γράφτηκαν κάτι ιστορίες…μικρές μεν αλλά όμορφες.
Ενθουσιαστήκαμε τόσο που θελήσαμε να μετατρέψουμε τα κείμενα που διαβάσαμε και να τα κάνουμε ιστορία. Και γράφτηκαν κάτι ιστορίες…μικρές μεν αλλά όμορφες. Πιο όμορφες ακόμη και οι ζωγραφιές που τις συνόδευσαν.

5

6 Κίκονες Όλα ξεκίνησαν στο τέλος του πολέμου. Η Τροία είχε καεί. Οι Αχαιοί πήραν τις γυναίκες και τα πλούτη της. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του, πολεμούσαν δέκα (10) χρόνια έξω από το κάστρο της Τροίας, αλλά είχε έρθει η ώρα να γυρίσουν στην Ιθάκη. Πολλές μέρες ταξίδευε ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του, όμως κάποια μέρα τους πήρε είδηση ο Δίας. Με αέρα τον έδιωξε από τον δρόμο του και τον πήγε προς την Θράκη. Εκεί ζούσαν κάτι μεγαλόσωμα και άγρια πλάσματα << οι Κίκονες >>. Ο Οδυσσέας και οι άντρες του, τους πολέμησαν με αποτέλεσμα να τους πάρουν φαγητό και κρασί. Θα γύριζαν στην Ιθάκη αλλά κάποιοι σύντροφοι είπαν στον Οδυσσέα, να μείνουν για να φάνε και να γλεντήσουν. Όσο γλεντούσαν οι άντρες, οι Κίκονες ετοιμαζόντουσαν για επίθεση. Έγινε μεγάλη μάχη. Σκοτώθηκαν  έξι (6) Αχαιοί από κάθε καράβι. Οι υπόλοιποι, έφυγαν από την Θράκη, φωνάζοντας τα ονόματα των συντρόφων τους που είχαν πεθάνει. Ο Δίας μόλις τους είδε σήκωσε αέρα και με σύννεφα σκέπασε την Θάλασσα και την Γη. Τα πλοία πάλευαν μες στα κύματα, ο άνεμος έσκιζε τα πανιά τους  ...

7

8 Λωτοφάγοι Εννιά μερόνυχτα αφότου έφυγαν από τον προηγούμενο προορισμό τους, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του έφτασαν στο νησί των Λωτοφάγων. Εκεί, οι καλοσυνάτοι κάτοικοι του πρόσφεραν στους ταλαιπωρημένους ναύτες λωτούς, φρούτα τόσο νόστιμα που σε έκαναν να ξεχνάς όσα είχες στο μυαλό και στην καρδιά σου. Οι σύντροφοι του Οδυσσέα, πεινασμένοι όπως ήταν, δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις του και δοκίμασαν αυτά τα φρούτα. Τότε ξέχασαν πατρίδα, οικογένεια και παιδιά και ήθελαν να μείνουν για πάντα σε αυτό το νησί. Έτσι, ο Οδυσσέας αναγκάστηκε να τους φέρει με το ζόρι πίσω στα πλοία.

9

10 Κύκλωπας Ο Οδυσσέας μαζί με τους συντρόφους του φτάσανε στο νησί που κατοικούσαν οι Κύκλωπες. Οι Κύκλωπες ήταν τεράστια πλάσματα που είχαν μόνο ένα μάτι. Ο Οδυσσέας με τους συντρόφους εξερευνώντας το νησί βρήκαν μια σπήλια και μπήκαν μέσα. Η σπηλιά ήταν του Κύκλωπα Πολύφημου, του γιου του Ποσειδώνα. Εκεί βρήκαν πολλά φαγητά. Οι σύντροφοι του Οδυσσέα θέλανε να πάρουν για το ταξίδι αλλά ο Οδυσσέας διαφωνούσε. Ξαφνικά μπαίνει ο Κύκλωπας κι με ένα τεράστιο βράχο την είσοδο. Ο Κύκλωπας μόλις τους είδε παίρνει δύο συντρόφους και τους τρώει. Ο Οδυσσέας είχε ένα πολύ καλό σχέδιο μέσα στο μυαλό του. Και τότε ο Οδυσσέας λέει χωρίς φόβο ότι τον λέγανε Κανένα. Αυτό γινόταν κάθε μέρα, ώσπου μια μέρα ο Οδυσσέας έβαλε το σχέδιο του σε δράση. Πήρα έναν κορμό δέντρου ,τον έκαναν μυτερό και τον τύφλωσαν αφού προηγουμένως τον μέθυσαν με κρασί. Ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του έτρεξαν προς το καράβι για να γλυτώσουν από τον Κύκλωπα. Το μεγάλο λάθος του Οδυσσέα ήταν ότι αποκάλυψε το κανονικό του όνομα στο Κύκλωπα.

11

12 Αίολος Μέρες ατελείωτες ταξίδευε ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του. Ώσπου ξαφνικά είδε ένα νησί πανέμορφο με ψηλά τείχη και μουσική να παίζει όλη μέρα. Το νησί αυτό ήταν το νησί του Αιόλου, του θεού των ανέμων,. Ο Αίολος τους υποδέχθηκε με χαρά και τους φιλοξένησε για έναν ολόκληρο μήνα. Επειδή στον Αίολο άρεσε να ακούει ιστορίες ρωτούσε τα πάντα για την Τροία, τους Αχαιούς , τον Δούρειο Ίππο , τους λωτοφάγους και τους κύκλωπες Έλεγε, έλεγε ο Οδυσσέας αλλά βαθιά μέσα του ήθελε να γυρίσει στην πατρίδα του. Αυτό το κατάλαβε ο Αίολος και για αυτό για να τον βοηθήσει έκλεισε σε ένα σακί όλους τους δυνατούς ανέμους και του το έδωσε. Άφησε μόνο τον Ζέφυρο να τους φουσκώνει τα πανιά . Ξεκίνησαν άλλο ένα ταξίδι με την ελπίδα ότι θα γύριζαν στην Ιθάκη. Και πράγματι πλησίαζαν. Όμως όταν ο Οδυσσέας κοιμόταν οι σύντροφοι είδαν τον σάκο, ζήλεψαν, νομίζοντας ότι μέσα στο σακί υπάρχει χρυσάφι και έτσι αποφάσισαν να το μοιραστούν Άνοιξαν το σακί, βγήκαν οι άνεμοι, ξύπνησε ο Οδυσσέας και τότε κατάλαβαν το μεγάλο λάθος που είχαν κάνει. Ο ουρανός σκοτείνιασε, πετάχτηκαν έξω θύελλες και τρικυμίες. Κύματα βουνά σκέπασαν τα πλοία και πολλοί σύντροφοι πνίγονταν. Με τα πολλά σπρωγμένοι από τους ανέμους βγήκανε πάλι στο νησί του Αιόλου. Εκείνος όμως αυτή τη φορά αρνήθηκε να τους βοηθήσει.

13

14 Λαιστρυγόνες Έτσι λοιπόν ο Οδυσσέας με τους άντρες άφησαν πίσω τους τον Αίολο και βγήκαν ξανά στο πέλαγος. Έξι μερόνυχτα ταξίδευαν στην ανοικτή θάλασσα και την έβδομη είδαν στεριά. Το τοπίο ήταν πανέμορφο. Τα καράβια που ήταν δεμένα στο λιμάνι ήταν πελώρια και τα βράχια θεόρατα. Ο Οδυσσέας μαθημένος απ'τα παράξενα, έδεσε το καράβι του σε ένα βράχο και έστειλε τρεις ανθρώπους να εξερευνήσουν. Για καλή τους τύχη συνάντησαν μια κόρη που κουβαλούσε νερό. Ήταν πανύψηλη. Ήταν η κόρη του βασιλιά Αντιφάντη. Τους οδήγησε στο παλάτι. Όταν όμως μπήκαν, αντίκρισαν τη βασίλισσα αγριεμένη. Έρχεται ο βασιλιάς κι αυτός σαν βουνό αρπάζει έναν και τον τρώει. Τρομαγμένοι οι άλλοι δυο τρέχουν πίσω στο καράβι να ειδοποιήσουν τους υπόλοιπους. Τότε ο Αντιφάντης φωνάζει τους άλλους Λαιστρυγόνες ,και αρχίζουν να πετροβολούν τα καράβια. Ο Οδυσσέας έκοψε με το σπαθί του τα σχοινιά και οι σύντροφοι του κωπηλατούν για να ξεφύγουν. Μέσα στο χαμό βούλιαξαν έντεκα καράβια. Στο τέλος γύρισαν να φύγουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, για το νησί της Κίρκης.

15

16 Η Κίρκη Ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με αρχηγούς  τον Ευρύλοχο και τον  Οδυσσέα.     Πρώτη ομάδα ξεκίνησε  να μπει στο καταπράσινο  δάσος  με λύκους και λιοντάρια.  Όπως βάδιζαν  είδαν ένα πανέμορφο  παλάτι το παλάτι της Κίρκη μιας πανέμορφης  αλλά και πανούργας  μάγισσας. Όλη η ομάδα μπήκε μέσα, εκτός  τον Ευρύλοχο.   Η Κίρκη  πρόσφερε  στους άντρες  ένα μαγικό ποτό που τους έκανε γουρούνια. Ο Ευρύλοχος  έτρεξε  να πει τα νέα στον Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας  έτρεξε  γρήγορα μα στη διαδρομή του συνάντησε τον Ερμή  που του είπε  τι θα κάνει η Κίρκη  και πως θα  αποφύγει τα μαγικά  της.   Ο Οδυσσέας  με το που έφτασε  έκανε ότι  του είπε ο Ερμής. Στο  τέλος  η Κίρκη  σήκωσε  το ραβδί  της να τον μαγέψει  , ο Οδυσσέας  απέκρουσε  το ραβδί με το σπαθί  του  και την ανάγκασε  να μεταμορφώσει τους συντρόφους του σε ανθρώπους.     Εκεί έμειναν  ένα χρόνο. Όταν ήρθε η ώρα να  φύγουν η Κίρκη τους συμβούλεψε  να  πάνε στον Άδη και να βρουν το Τειρεσία, αυτός θα τους έλεγε πως θα ήταν το υπόλοιπο ταξίδι τους , και τέλος τους έδωσε  ζώα και τρόφιμα  για να συνεχίσουν!!!

17

18 Άδης Ο Οδυσσέας με τους Συντρόφους του και το καράβι του , ξεκίνησε για τον Άδη. Ομίχλη σκέπαζε τα πάντα και λίγο αργότερα όλα σκοτείνιασαν. Ήταν στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου , ζωντανοί ανάμεσα σε ψυχές νεκρών. Ο Οδυσσέας ακλούθησε τις οδηγίες της Κίρκης. Πήγε μόνος, έσκαψε ένα λάκκο και έχυσε μέλι, γάλα και κρασί , προσφορά για τις ψυχές των πεθαμένων. Κατόπιν θυσίασε ένα ζώο. Οι ψυχές των νεκρών μαζεύονται γύρω του σαν σκιές. Ο Τειρεσίας , ο μάντης ήρθε και μάντεψε στον Οδυσσέα όλα τα μελλούμενα. Τις περιπέτειες που θα τους βρουν στον πάνω κόσμο. Και του φανέρωσε πως θα γυρίσει στην πατρίδα, αλλά μόνος, χωρίς συντρόφους. Τα είπε αυτά και χάθηκε στα μαύρα σκοτάδια. Ο Οδυσσέας είδε και την ψυχή της μάνας του. Ύστερα είδε τις ψυχές των νεκρών συμπολεμιστών του, του Αγαμέμνονα, του Πάτροκλου, του Αχιλλέα. Και είδε και τους αιώνια καταδικασμένους ,τον Τάνταλο και το Σίσυφο με το ατέλειωτο μαρτύριό του. Δεν άντεξε τον πόνο των ψυχών που κινούνταν γύρω του και ανέβηκε γρήγορα και έφυγε.

19

20 Σειρήνες Καθώς ο Οδυσσέας ταξίδευε με τους συντρόφους του στην απέραντη θάλασσα ώσπου άρχισαν να βλέπουν στο βάθος ,αχνά, κάποιες γριζογάλαζες φιγούρες. Ξαφνικά ακούγονταν ένας ήχος που όμοιο του δεν έχει ακούσει ο άνθρωπος. Σειρήνες! Είπε ο Οδυσσέας. Οι Σειρήνες ήταν πλάσματα δαιμονικά ήταν μισές γυναίκες, μισές πουλιά. Καθισμένες σε ένα βράχο και μάγευαν τους ναυτικούς. Θυμήθηκε τότε ο Οδυσσέας τι του είπε η Κίρκη. Η Κίρκη είπε στους συντρόφους του να κλείσουν τα αυτιά τους με κερί . Ο Οδυσσέας είπε στους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι και με τίποτα να μην τον λύσουν. Οι συντρόφοι του έκαναν κουπί να φτάσουν λίγο πιο κοντά. Οι Σειρήνες μαγέψανε τον Οδυσσέα με της γλυκές φωνές .Ο Οδυσσέας έλεγε να τον λύσουν αλλά οι σύντροφοι του, δεν τον έλυναν και έτσι σιγά σιγά τα τραγούδια έσβηναν.

21

22 Σκύλλα και Χάρυβδη Όταν πέρασαν απο τις Σειρήνες ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του , πήγαν στο τρομερό στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης που παραμόνευαν σε δύο γιγάντιους βράχους. Η Σκύλα έλεγαν πως ήταν μία κοπέλα που ερωτεύτηκε ο Ποσειδώνας . Όμως η γυναίκα του, την ζήλεψε και την έκανε τέρας. Είχε έξι άγρια τρομακτικά κεφάλια και ζούσε στη σπηλιά του ενός θαλασσόβραχου. Στον άλλον βράχο ήταν η Χάρυβδη. Μία άνοιγε μια βαθιά ρουφήχτρα και την άλλη ξερνούσε το νερό σηκώνοντας μια φοβερή τρικυμία. Καθώς έφθαναν στη Χάρυβδη ο Οδυσσέας έδινε θάρρος και συμβούλευε τους συντρόφους του. Μετά από σκληρές μάχες με την Σκύλα και την Χάρυβδη πέθαναν έξι σύντροφοι του Οδυσσέα.

23

24 Το νησί του Ήλιου Μετά τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του ταξίδευαν αδιάκοπα χωρίς να βρίσκουν στεριά και λίγο φαγητό. πολύ μακριά διέκριναν ένα νησί, τη Θρινακία, το νησί του Ήλιου. Στο νησί, η Φαεθούσα και η Λαμπετώ πρόσεχαν τα βόδια του. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του άραξαν στο λιμάνι της Θρινακίας. Ο Οδυσσέας έχοντας στο νου του τις συμβουλές της Κίρκης και του Τειρεσία, του είπε : «μην αγγίξετε τα βόδια του Ήλιου γιατί δε θα γυρίσουμε ποτέ στην Ιθάκη». Οι σύντροφοι κατέβηκαν στο νησί για να βρουν καρπούς να φάνε. Όμως είχε περάσει πολύς καιρός χωρίς τροφή και νερό. Κι έτσι μια μέρα από την πείνα τους σκότωσαν τα βόδια. Όταν πια έφευγαν από το νησί ο Ήλιος το κατάλαβε και τους καταράστηκε. Μαύρα σύννεφα ξαφνικά τους κύκλωσαν και κύματα θεόρατα τους χτυπούσαν από παντού. Όλοι πνίγηκαν εκτός από τον Οδυσσέα που αρπάχτηκε από το σπασμένο κατάρτι και τώρα έπλεε στη θάλασσα πάνω σ' αυτό. Πλησίαζαν τη Χάρυβδη για μια φορά ακόμα χωρίς όμως πια τους συντρόφους. Η Χάρυβδη ρούφηξε το νερό όμως ο Οδυσσέας πιάστηκε από την αγριοσυκιά στο βράχο και σώθηκε.

25

26

27 Η ‘’Οδύσσεια’’ της Ε. Ε. Το τέλος του Β’ παγκόσμιου πολέμου βρίσκει το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες, να ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι με προορισμό… την Ειρήνη μεταξύ των Χώρων… Πέρασαν μέρες , χρόνια και ένα καράβι γεμάτο με χώρες ταξιδεύει… Όλο και πιο πολύ Σύντροφοι, Κράτη Μέλη, αρχίζουν να πιστεύουν στην Ένωση αυτή… γιατί ξέρουν καλά ότι ‘’Ενωμένοι είναι πολύ καλύτερα’’. Στο ταξίδι τους εμφανίζονται συνεχώς δυσκολίες και εμπόδια… αλλά το καράβι απτόητο περνά από πολλούς προορισμούς και όλο και περισσότερα κράτη μέλη ταξιδεύουν… το 1981 περνά και από την πατρίδα του Οδυσσέα, την Ελλάδα! Όλες μαζί οι Χώρες βρίσκονται μπροστά σε Κύκλωπες… περνούν ανάμεσα από την Σκύλλα και την Χάρυβδη… τις μαγεύουν οι Σειρήνες, εκείνες πιστές στον στόχο τους την Ειρήνη δεν ξεμάκρυναν από το στόχο τους και το ταξίδι δυνάμωνε αυτή την Ένωση… Οι Χώρες ταξιδεύουν και οι Σύντροφοι τους αυξάνονται με την ελπίδα της Ενωμένης Ευρώπης… Το ταξίδι συνεχίζει έως τις μέρες μας ... Τελικά θα ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που παρουσιάζονται συνεχώς, όπως έκανε ο Οδυσσέας ;;

28 Οι μαθητές ΑΔΑΜΙΔΗ ΑΘΗΝΑ ΓΕΩΡΓΕΔΑΚΗ ΣΟΦΙΑ ΔΟΥΡΟΥΝΤΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΔΑΜΙΔΗ  ΑΘΗΝΑ ΓΕΩΡΓΕΔΑΚΗ ΣΟΦΙΑ ΔΟΥΡΟΥΝΤΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΜΑΖΙ ΜΑΣΙΑΝ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΣΑΝΙ ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΑΚΑΡΩΝΑ ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ –ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΜΑΡΑΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΝΚΟΒΑ ΠΕΝΗ ΝΤΑΜΠΑΣ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΝΟΥΡ ΟΝΟΦΡΕΙ ΑΝΤΡΕΙ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΜΑΡΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΠΡΟΓΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ ΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΑΚΗ ΚΑΛΛΙΑ

29 Ευχαριστούμε…


Κατέβασμα ppt "Η «Οδυσσεια» τησ ευρωπησ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google