Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών με πόνο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών με πόνο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών με πόνο
Παρουσίαση από Ρουμπελάκη Μαρία Κάντε κλικ για να προσθέσετε σημειώσεις

2 Στόχοι : Να ορίζετε τον πόνο Περιγράφετε την νευροφυσιολογία του πόνου
Συγκρίνετε και αντιπαραβάλλετε τα χαρακτη-ριστικά των κύριων κατηγοριών του πόνου Περιγράφετε τα στοιχεία μιας αξιολόγησης του πόνου Αναγνωρίζετε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου για ανεπαρκή αντιμετώπιση του πόνου

3 Στόχοι : Περιγράφετε τους παράγοντες που επη-ρεάζουν την διαφορετική αντίδραση των ασθενών στον πόνο Εξηγείτε το περιεχόμενο της φροντίδας του ασθενούς με πόνο. Χρησιμοποιείτε την νοσηλευτική διεργασία για την παροχή εξατομικευμένης νοσηλευτι-κής φροντίδας στον ασθενή με πόνο.

4 Εισαγωγή το ουσιαστικό Πόνος :
το ουσιαστικό Πόνος : Α. 1. κοπιαστική εργασία, κόπος, μόχθος (φυσικός και διανοητικός) |ασχολία, δουλειά 2. σωματική άσκηση, εκγύμναση |ειδικότερη σωματική εργασία 3. ο κόπος της μάχης, ο πόλεμος Β. το αποτέλεσμα της καταβολής κόπου, το έργο Γ. 1. φυσικός πόνος, σωματικό άλγος, ασθένεια 2. ψυχικό άλγος,στενοχώρια,λύπη|αφορμή θλίψης,βάσανο, δυσκολία,συμφορά|προσωποποίηση Πόνος=μυθικό πρόσωπο,γιος της ΄Εριδας

5 Εισαγωγή Ο πόνος αποτελεί μια υποκειμενική ,σύνθετη εμπειρία που συνηθέστερα οδηγεί τους ασθενείς στις υπηρεσίες υγείας για αναζήτηση βοήθειας και αποτελεί επίσης την πρώτη αιτία για λήψη φαρμάκων. Κάθε άνθρωπος έχει αισθανθεί πόνο στην ζωή του . Ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιμετώπιση του πόνου είναι η υπεράσπιση του ασθενούς μέσω της κατανόησης των δηλώσεών του για τον πόνο.

6 Πόνος ; Ορισμοί IASP(International Association for the Study of Pain) : μια δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία ,η οποία σχετίζεται με πραγματική ή δυνητική ιστική βλάβη,ή περιγράφει την πιθανότητα βλάβης.

7 IASP Ο ορισμός αυτός αναφέρεται στον πόνο ως αίσθηση
Αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των εμπειριών του πόνου, ο πόνος δεν είναι μόνο αυτός που προκαλείται από βλάβη ιστών και οργάνων . Δεν υπάρχει προβλέψιμη σχέση μεταξύ αναγνωρίσιμου τραυματισμού των ιστών και της αίσθησης του πόνου. Μερικές φορές ασθενής με τραύμα που μπορεί να είναι σοβαρό, παραμένει ξύπνιος, σε εγρήγορση, και προσανατολισμένος και δεν παραπονείται για πολύ πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να προκληθεί από διαταραχές στην επεξεργασία των ερεθισμάτων στο νευρικό σύστημα. Ως εκ τούτου, μια έλλειψη βλάβης του ιστού μπορεί να μην συσχετίζεται με μια απουσία του πόνου.

8 Ορισμός από την Margo Mc Caffery
Ο πόνος είναι μια σύνθετη, υποκειμενική εμπειρία, η οποία ενσωματώνει διαστάσεις φυσιολογικές,αισθητηριακές,γνωσιακές, συγκινησιακές, συμπεριφορικές και κοινωνικοπολιτισμικές . Η αυτοαναφορά αποτελεί πάντοτε την πιο αξιόπιστη ένδειξη του πόνου. McCaffery M, Beebe A. Pain: Clinical manual for nursing practice. Philadelphia: C.V. Mosby Company 1989.

9 Αποτελέσματα πόνου που δεν αντιμετωπίζεται
Επίδραση στις βιολογικές αντιδράσεις: (αύξηση καρδιακού ρυθμού,αρτηριακής πίεσης,ανάγκης οξυγόνου,παράταση του στρες,ελάττωση γαστρεντερικής κινητικότητας, ακινησία, εξασθένιση ανοσοποιητικού συστήματος,καθυστέρηση επούλωσης,αύξηση κινδύνου για χρόνιο πόνο.) Επίδραση στην ποιότητα ζωής Αύξηση κόστους

10 Ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από μη επαρκή αντιμετώπιση του πόνου
Ηλικιωμένοι (40-85%) Μειονότητες Εξαρτημένοι

11 Νευροφυσιολογία του Πόνου
Περιφερικό Νευρικό Σύστημα: αισθητικούς και κινητικούς νευρώνες Αισθητική διέγερση και αντίληψη Μέσω των κινητικών νευρώνων γίνεται η ανταπόκριση στο επώδυνο ερέθισμα. Με συνδέσεις ή συνάψεις του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου γίνεται η ερμηνεία του ερεθίσματος και προκαλείται η αντίστοιχη αντίδραση. Ένα επώδυνο ερέθισμα μπορεί να προκαλέσει αντανακλαστική αντίδραση που προηγείται της συνειδητοποίησης του πόνου.

12

13 Θεωρίες του Πόνου Θεωρίες της ειδικότητας και του προτύπου
Θεωρία της Πύλης Θεωρία του νευρωνικού δικτύου Θεωρία της επίδρασης της ευαισθητοποίησης του κεντρικού και του περιφερικού συστήματος σε επώδυνα ερεθίσματα (σημαντική στην κλινική πράξη)

14 Θεωρίες για τον πόνο Rene Descartes to 1644 που ανέπτυξε την«θεωρία της ειδικότητας». (specificity theory). Σύμφωνα με αυτήν ο πόνος είναι μια διαφορετική αίσθηση από την αφή και τις άλλες αισθήσεις. Έχει τους δικούς του υποδοχείς στην περιφέρεια, την δική του οδό μέσα στο νευρικό σύστημα και τη δική του θέση στον εγκέφαλο. Ο πόνος αποτελεί μια αίσθηση ανάλογη με την όραση ή την ακοή (Bonica JJ. The management of pain. 2 ed. Vol. 1. London: Lea & Febiger; 1990)

15 Θεωρία της Πύλης Η θεωρία της Πύλης όπως ονομάσθηκε από τους Melzack και  Wall, υποστηρίζει ότι τα διάφορα ερεθίσματα υφίστανται τροποποίηση στο επίπεδο των συνάψεων του Νωτιαίου Μυελού και άλλα περνούν πιο εύκολα προς τον εγκέφαλο, ενώ άλλα αποκλείονται. Οι βασικές ουσίες που αποκλείουν τα ερεθίσματα είναι οι Ενδορφίνες (ενδογενείς οπιοειδείς ουσίες), η Νοραδρεναλίνη μαζί με την Σεροτονίνη τα Κανναβινοειδή και το Gamma-Aminobutyric Acid (GABA) (Melzack and Wall, Science 1965;150(3699):971-9).

16

17 Νευρικές Οδοί του πόνου
Το επώδυνο ερέθισμα > αλγοϋποδοχείς> δυναμικό ενέργειας>Μικρές ίνες τύπου Αδ (εμμύελες ) άγουν ταχύτατα τις νευρικές ώσεις , οξύς πόνος, μηχανικά ή θερμικά τραύματα . Μικρότερες ίνες τύπου C (αμύελες) άγουν τις ώσεις με βραδύτερο ρυθμό –πόνος βραδέος κύματος , χρόνιος πόνος Μέσω των οπισθίων ριζών ο αισθητικός νευρώνας καταλήγει στο οπίσθιο κέρας του νωτιαίου μυελού ,συνάπτεται με τους νωτιαίους (ή β τάξης νευρώνες) οι οποίοι μεταβιβάζουν το ερέθισμα στον εγκέφαλο.Οι νωτιαίοι νευρώνες (β τάξης) μεταβιβάζουν τις ώσεις μέσω των νευραξόνων που χιάζονται και φθάνουν στο νωτιαιοθαλαμικό δεμάτιο.

18

19 Επώδυνα ερεθίσματα Ερέθισμα Παραδείγματα Χημικό
Ισχαιμία(π.χ.οξεία εντερική ισχαιμία) Ιστικό τραύμα Φλεγμονή,μεσολαβητές της φλεγμονής όπως η ισταμίνη και οι προσταγλανδίνες Μηχανικό Σπασμός (κωλικός ουρητήρα) Συμπίεση (σύνδρομο διαμερίσματος) Υπερβολική έκταση ή κάμψη των μυών Θερμικό Έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες

20

21 Εντοπισμένος οξύς καυστικός πόνος
Οι αλγοϋποδοχείς μεταβιβάζουν το επώδυνο ερέθισμα μέσω των εμμύελων ινών τύπου Αδ στον νωτιαίο μυελό.Από τον νωτιαίο μυελό ,το επώδυνο ερέθισμα μεταφέρεται μέσω του νεονωτιαιοθαλα-μικού δεματίου στο θάλαμο.Από το θάλαμο,το ερέθισμα κατανέμεται στον σωματοαισθητικό φλοιό(αντίληψη και ερμηνεία) ,στο μεταιχμιακό σύστημα (συναισθηματική αντίδραση στον πόνο) και στα κέντρα του εγκεφαλικού στελέχους (αντιδράσεις του αυτόνομου νευρικού συστήματος).

22 Διάχυτος αμβλύς πόνος Μετάδοση των επώδυνων ερεθισμάτων μέσω των αμύελων νευρικών ινών τύπου C στον νωτιαίο μυελό και από τον νωτιαίο μυελό στο θάλαμο μέσω του παλαιονωτιαιοθαλαμικού δεματίου.Τα ερεθίσματα κατανέμονται από τον θάλαμο στο σωματοαισθητικό φλοιό , στο μεταιχμιακό σύστημα και στα κέντρα του εγκεφαλικού στελέχους.

23 Εσφαλμένες απόψεις για τον πόνο
Πολλοί ασθενείς λένε ψέμματα σε σχέση με την παρουσία ή την ένταση του πόνου. Ο πόνος είναι αποτέλεσμα και όχι αίτιο της νόσου Ο χρόνιος πόνος είναι μια συγκαλυμμένη μορφή κατάθλιψης. Η χορήγηση ναρκωτικών αναλγητικών σε ασθενείς με χρόνιο πόνο θεωρείται επικίνδυνη. Αναμονή μέχρι ο ασθενής να αναφέρει πόνο , προτού δοθεί αγωγή. Η ανακούφιση από τον πόνο παρεμβαίνει στην διάγνωση (Thomas et al., 2003; Gallagher et al., 2006; Amoli et al., 2008)

24 Είδη του πόνου Οξύς πόνος προειδοποιητικό σημείο (ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα αποκρίσεις παρόμοιες με τις αντιδράσεις "φυγής ή μάχης): Αύξηση αρτηριακής πίεσης Αύξηση του καρδιακού ρυθμού Αύξηση του αναπνευστικού ρυθμού Διαστολή της κόρης των οφθαλμών Εφίδρωση Εντοπίζεται σχετικά εύκολα Προληπτική αναλγησία μετεγχειρητικού πόνου

25 Είδη του πόνου Χρόνιος πόνος (πόνος που επιμένει ,σταδιακή εμφάνιση,εντοπίζεται και περιγράφεται δύσκολα) Υποτροπιάζων οξύς πόνος(ημικρανίες) Χρόνιος πόνος σχετιζόμενος με κακοήθεια Χρόνιος πόνος μη σχετιζόμενος με κακοήθεια (οσφυαλγία)

26 Προέλευση του πόνου Δερματικός και εν τω βάθει σωματικός πόνος(κάταγμα) Σπλαχνικός πόνος (νεφρόλιθος που περνά μέσω του ουρητήρα) Αντανακλαστικός ή αναφερόμενος πόνος (πόνος του διαφράγματος μπορεί να γίνει αντιληπτός ως πόνος από την άρθρωση του ώμου)

27 Χαρακτηριστικά οξέος και χρόνιου πόνου
Οξύς Χρόνιος Μικρή διάρκεια Συνήθως καθορισμένο αίτιο Μειώνεται με την θεραπεία Είναι αντιστρεπτός Ένταση από μέτρια έως ισχυρή Μπορεί να συνοδεύεται από άγχος και νευρικότητα Μεγάλη διάρκεια συνήθως πάνω από 3 μήνες Μπορεί να έχει ή να μην έχει καθορισμένο αίτιο Αρχίζει σταδιακά και επιμένει Είναι εξουθενωτικός και ανώφελος Ένταση από μέτρια έως ισχυρή Μπορεί να συνοδεύεται από κατάθλιψη και κόπωση

28 Παραδείγματα οξέος και χρόνιου πόνου
Παραδείγματα οξέος και χρόνιου πόνου Οξύς πόνος Τραυματικός Μετεγχειρητικός Έγκαυματικός Λειτουργικός Γυναικολογικός Χρόνιος πόνος Χρόνιος καρκινικός πόνος(διήθηση ιστών,συμπίεση νεύρων,μεταστάσεις,σχέση με την θεραπεία) Χρόνιος μη καρκινικός πόνος (αρθρίτιδες,ισχιαλγίες,ινομυαλγίες,νευροπαθητικός πόνος → κάψιμο,σούβλισμα,αίσθηση τρυπήματος με βελόνες)

29 Χρόνιος πόνος Ρευματικά νοσήματα Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Χρόνιος πόνος Ρευματικά νοσήματα Ρευματοειδής αρθρίτιδα Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα Σκληρόδερμα Σύνδρομο Zjögren, συνδρομο Reiter Νευροπαθητική αρθρίτιδα (Charcot)

30 Χρόνιος πόνος Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
Χρόνιος πόνος Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος Σύνδρομα αγγειακής αιτιολογίας (Reynaud) Ουρική αρθρίτιδα Λεμφοίδημα, Φλεβική στάση Στηθάγχη

31 Χρόνιος πόνος Νευρολογικά νοσήματα Πόνος μετά από εγκεφαλικό
Χρόνιος πόνος Νευρολογικά νοσήματα Πόνος μετά από εγκεφαλικό Σκλήρυνση κατά πλάκας Parkinson Διαβητική νευροπάθεια Περιφερικές νευροπάθειες Ριζίτιδες

32 Είδη και χαρακτηριστικά του πόνου
Παροξυσμικός πόνος Επεισοδιακός πόνος Αλγαισθητικός πόνος (αρθρίτιδα,τραύμα) Νευροπαθητικός πόνος (έρπης ζωστήρας ,διαβητική νευροπάθεια) Πόνος κεντρικής αιτιολογίας Σύνδρομα σύνθετου περιφερειακού πόνου ( CRPS) Πόνος σε μέλος φάντασμα

33

34 Παράγοντες που επηρεάζουν την απάντηση στον πόνο
Ηλικία Φύλο (οι γυναίκες χαμηλότερο ουδό στον πόνο) Κοινωνικοπολιτισμικοί παράγοντες Ψυχολογικοί παράγοντες Πρότερες επώδυνες εμπειρίες

35 Ποιότητα πόνου Οξύς Αμβλύς Διαξιφιστικός Συσφικτικός Καυστικός

36 Τρόποι αντιμετώπισης του πόνου
Φάρμακα Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση των Νεύρων(TENS) Χειρουργική επέμβαση : Νευρεκτομή,Χορδοτομή,Συμπαθεκτομή,Ριζοτομή Συμπληρωματικές θεραπείες : Βελονισμός, Απόσπαση προσοχής,Βιοανάδραση,Χειροπρακτική, Υπνοθεραπεία, Χειρομαλάξεις,Καθοδηγούμενη φαντασία,Φυσικά προϊόντα,Χαλάρωση

37 Οι μη φαρμακολογικές μέθοδοι διακρίνονται σε φυσικές και γνωσιακές-συμπεριφορικές. Οι πρώτες υποστηρίζουν την πάσχουσα περιοχή, μειώνουν την αλγαισθητική διέγερση και παρεμβαίνουν στη μετάδοση των ερεθισμάτων στο νωτιαίο μυελό, ενώ οι δεύτερες αξιοποιούν νοητικές και συγκινησιακές διεργασίες για να επηρεάσουν την επώδυνη εμπειρία και να την καταστήσουν καλύτερα ανεκτή.

38 Φαρμακευτική αγωγή Ασπιρίνη ,ακεταμινοφαίνη(παρακεταμόλη) ,ΜΣΑΦ
Οπιοειδή αναλγητικά Αντικαταθλιπτικά Αντιεπιληπτικά Τοπικά αναισθητικά

39 Παραδείγματα ΜΣΑΦ(αναστέλλουν την σύνθεση των προσταγλαδινών)
Ασπιρίνη Σελεκοξίμπη(celebrex) Διφλουνιζάλη(dolobit) Ασβεστούχος φαινοπροφαίνη(naflon) Ιβουπροφαίνη(advil,motrin) Ινδομεθακίνη(indocin) Κετοπροφαίνη (actron) Ναπροξένη(naprosyn,aleve)

40 Οπιοειδή αναλγητικά Μορφίνη Κωδεϊνη Φεντανύλη(duragesic)
Παρενέργειες : δυσκοιλιότητα,καταστολή του αναπνευστικού ,ναυτία και αίσθημα ζάλης Αναστέλουν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών από τον νωτιαίο μυελό

41 Ισοαναλγητική δοσολογία για οπιοειδή αναλγητικά
Ισοαναλγητική δόση κατά προσέγγιση Συνήθης αρχική δόση για μέτριο έως ισχυρό πόνο Φάρμακο Από το στόμα Παρεντερικά Από το στόμα Μορφίνη 30mg κάθε 3-4 ώρες 60mg εφάπαξ 90-120mg κάθε 12 ώρες 10mg κάθε 3-4 ώρες Υδρομορφίνη 7,5mg κάθε 3-4 ώρες 1,5mg κάθε 3-4 ώρες 6mg κάθε 3-4 ώρες Κωδείνη με ασπιρίνη ή ακεταμινοφαίνη 18-200mg κάθε 3-4 ώρες 130mg κάθε 3-4 ώρες 60mg κάθε 3-4 ώρες 60mg κάθε 2 ώρες Υδροκωδεϊνη ή οξυκωδεϊνη 10 mg κάθε 3-4 ώρες

42 Αντικαταθλιπτικά Κυρίως τα τρικυκλικά δρούν στην παραγωγή και κατακράτιση της σεροτονίνης στο ΚΝΣ , αναστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την αίσθηση του πόνου. Παρενέργειες : ορθοστατική υπόταση, υπνηλία, κατακράτηση ούρων, δυσκοιλιότητα ,διαταραχές μνήμης

43 Αντιεπιληπτικά Γκαμπαπεντίνη(Neurintin),πρεγκαμπαλίνη (Lyrica) καρβαμαζεπίνη( Tegretol) Νευροπαθητικό πόνο (έρπητα ζωστήρα, ημικρανία,διαβητική νευροπάθεια) Ελαττώνουν τον πόνο και μειώνουν τις διαταραχές του ύπνου

44 Τοπικά αναισθητικά Βενζοκαϊνη,λιδοκαϊνη
Εμποδίζουν την γέννηση και την μετάδοση των νευρικών ώσεων από μια περιοχή του σώματος ,αναστέλλοντας την αίσθηση του πόνου. Χορηγούνται με πολλούς τρόπους και διαδερμικά επιθέματα

45 combination of acetaminophen and oxycodone
combination of acetaminophen and oxycodone. Oxycodone is an opioid pain medication

46 Οδοί χορήγησης αναλγητικών φαρμάκων
Στόμα (PO) Ορθό Διαδερμικά Ενδομυϊκά Ενδοφλέβια Ενδοραχιαία Με αποκλεισμό νεύρων

47 EFIC European Journal of Pain 

48 Εκτίμηση του πόνου Οξύς πόνος Χρόνιος πόνος Εντόπιση Ένταση
Γεγονός που πυροδότησε τον πόνο Ποιότητα Μεταβολή του πόνου στο χρόνο Ιστορικό υγείας Αντίληψη του πόνου από τον ασθενή Σωματικές αντιδράσεις Επίδραση στην συμπεριφορά του Τεχνικές που χρησιμοποιεί ο ασθενής για την αντιμετώπιση του πόνου Αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων θεραπευτικών μεθόδων

49 Εργαλεία εκτίμησης του πόνου
Με εστίαση στην ένταση και την ποιότητα του πόνου: Η Oπτική αναλογική κλίμακα (Visual Analogue Scale) Η Αριθμητική κλίμακα (Numeric Rating Scale) Η Λεκτική περιγραφική κλίμακα (Verbal Descriptor Scale) Η Κλίμακα εκφράσεων πόνου(Faces Pain Scale)11. Πολυδιάστατο εργαλείο εκτίμησης του πόνου : Το Ερωτηματολόγιο πόνου του McGill (MPQ) Melzack R. The McGill Pain Questionnaire: Major properties and scoring methods. Pain 1975; 1:

50

51

52

53

54 Κλίμακες εκτίμησης του πόνου για ΑΜΕΑ
Κλίμακες εκτίμησης του πόνου για ΑΜΕΑ (Pain Assessment in Advanced Dementia [PAINAD], Pain Assessment Checklist for Seniors with Limited Ability to Communicate [PACSLAC],  Doloplus-2, draft Pain Assessment in Impaired Cognition [PAIC])

55 Ουδός του πόνου Ουδός του πόνου το σημείο στο οποίο ένα ερέθισμα επάγει μια απάντηση Ο ουδός του πόνου φαίνεται ότι αυξάνει στους ηλικιωμένους όταν το ερέθισμα είναι μικρής διάρκειας, αλλά όταν είναι έντονο και διαρκεί επί μακρόν, ο αναφερόμενος πόνος αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας. Gibson SJ & Farrell M. A review of age differences in the neurophysiology of nociception and the perceptual experience in pain. The Clinical Journal of Pain 2004; 20:

56 Νευρικές Οδοί του πόνου
Οι νευρικές ώσεις μέσω των νωτιαιο-θαλαμικών δεματίων περνούν μέσω του προμήκη και του μεσεγκεφάλου προς τον θάλαμο. Το επώδυνο ερέθισμα κατανέμεται μέσω νευρώνων γ τάξης από τον θάλαμο προς τις υπόλοιπες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού.

57

58 Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες στην αντιμετώπιση του πόνου
Ψυχοσωματικές θεραπείες : κατευθυνόμενη(καθοδηγούμενη φαντασίωση) Θεραπείες Χειρισμού του Σώματος : μαλάξεις,

59 Οι ιστορίες μας είναι διαφορετικές, ο πόνος μας είναι ο ίδιος  Betty Buckley
Δεν υπάρχει κάτι που να έρχεται στο συνειδητό χωρίς πόνο  Carl Jung Το όριο κάθε πόνου είναι ένας ακόμη δυνατότερος πόνος Emile M. Cioran Δεν μπορούμε να μάθουμε χωρίς πόνο  Αριστοτέλης Πρέπει να αγκαλιάσουμε τον πόνο και να τον χρησιμοποιήσουμε σαν καύσιμο για το ταξίδι μας Kenji Miyazawa Δεν είναι ο θάνατος ή ο πόνος που πρέπει να τρέμουμε, αλλά ο φόβος του πόνου και του θανάτου  Επίκτητος Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που προσφέρει η τραγωδία είναι η σκιά της ευχαρίστησης που υπάρχει μέσα στον πόνο  Percy Bysshe Shelley

60 BTCP Ο BTCP ορίζεται ως παροδική παρόξυνση του πόνου που εμφανίζεται είτε αυθόρμητα, είτε σε σχέση με ένα συγκεκριμένο προβλέψιμο ή απρόβλεπτο έναυσμα , παρά το σχετικά σταθερό και επαρκώς ελεγχόμενο πλαίσιο του πόνου.

61 Φυσικά προϊόντα 20% των ενηλίκων Βότανα,φυσικά έλαια
Γλουκοζαμίνη σε συνδιασμό με χονδροϊτίνη (συστατικά των χόνδρων) αποτελεσματικά στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος

62 Διαδερμική Ηλεκτρική διέγερση των νεύρων(TENS)
Εφαρμογή ηλεκτρικής τάσης διαμέσου του δέρματος με σκοπό τον έλεγχο του οξέος ή του χρόνιου πόνου. Ενεργοποιεί τους υποδοχείς των οπιοειδών στον νωτιαίο και στον προμήκη μυελό Επηρεάζει διεγερτικούς και ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές μειώνοντας την μετάδοση των ερεθισμάτων του πόνου εντός του ΚΝΣ

63 Βελονισμός Διεγείρονται συγκεκριμένα σημεία του σώματος για την ενίσχυση της ζωτικής ενέργειας κατά μήκος οδών που ονομάζονται μεσημβρινοί

64 Βιοανάδραση Μέθοδος ελέγχου των φυσιολογικών αντιδράσεων του σώματος(ημικρανία, ινομυαλγία,διαταραχές κροταφογναθικής άρθρωσης)

65 Χειροπρακτική Επικεντρώνεται στη σχέση ανάμεσα στη δομή του σώματος και στην λειτουργία του Σπονδυλική στήλη

66 Απόσπαση προσοχής Εστίαση στην αναπνοή Ακρόαση μουσικής
Δραστηριότητα που προκαλεί γέλιο (απελευθέρωση ενδορφινών 20λεπτο)

67 Χειρομαλάξεις Ο Gach (1990)ορίζει την τεχνική των μαλάξεων ως «μια αρχαία θεραπευτική τέχνη που χρησιμοποιεί πιέσεις με τα δάκτυλα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος( ) ώστε να ενεργοποιηθούν οι ικανότητες αυτοϊασης του σώματος»

68 Χαλάρωση Διαφραγματική αναπνοή Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση Διαλογισμός
μουσικοθεραπεία

69 Η αποτελεσματική διαχείριση του οξέος πόνου είναι απαραίτητη όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για την προαγωγή της ανάρρωσης,την πρόληψη των επιπλοκών, την μείωση του κινδύνου για χρόνιο πόνο και την βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών

70 Ο χρόνιος(μη κακοήθης) πόνος επηρεάζει εκατομμύρια ενήλικες σε παγκόσμιο επίπεδο, διαταράσσοντας τις προσωπικές,τις κοινωνικές και επαγγελματικές τους ζωές και συμβάλλει σημαντικά στη συνολική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας της κοινωνίας. Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο από ό, τι οι ασθενείς με άλλα μακροπρόθεσμης διαχείρισης προβλήματα τους πόρους της υγειονομικής περίθαλψης. conditions (Blyth et al., 2004; Breivik et al., 2006).

71 Πληροφορίες για τους ασθενείς σχετικά με τον χρόνιο πόνο

72 Οι Νοσηλευτές και οι ασθενείς με πόνο
Οι απόψεις που έχουν οι νοσηλευτές σχετικά με τον πόνο επηρεάζουν κατά πολύ τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν με τους ασθενείς που πονούν.

73 Εντόπιση Εντοπισμένος Προβαλλόμενος Εκπεμπόμενος Αντανακλώμενος
Πονούν παντού ,να υποδείξουν μέρη του σώματος που δεν πονούν

74

75 Σύνοψη των κύριων σημείων
Πόνος είναι αυτό που ο ασθενής λέει ότι είναι –αυτοαναφορά 3 κύρια είδη πόνου :οξύς ,χρόνιος καρκινικός, χρόνιος μη καρκινικός Και τα 2 είδη χρόνιου πόνου δεν προκαλούν συμπαθητικές αποκρίσεις . 3 πληθυσμοί ασθενών που απειλούνται από υποθεραπεία του πόνου είναι οι….. Παράγοντες που επηρεάζουν τον πόνο και την αντιμετώπισή του είναι ……….

76 Σύνοψη των κύριων σημείων
Η αξιολόγηση του πόνου περιλαμβάνει εκλυτικούς και επιβαρυντικούς παράγοντες,εντόπιση,χαρακτηριστικά,ποιότητα,διάρκεια Τυποποιημένες κλίμακες βαθμολόγησης του πόνου χρησιμοποιούνται συνήθως στην εκτίμηση της βαρύτητας του πόνου. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη(ΜΣΑΦ) και η ακεταμινοφαίνη(παρακεταμόλη) αποτελούν την θεραπεία πρώτης γραμμής για ήπιο έως μέτριο πόνο.

77 Σύνοψη των κύριων σημείων
Τα ΜΣΑΦ πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε ηλικιωμένους λόγω ανεπιθύμητων δράσεων όπως γαστρεντερικών διαταραχών, αιμορραγίας και κατακράτησης νατρίου και νερού . Η ακεταμινοφαίνη μπορεί να προκαλέσει ηπατοτοξικότητα σε μακροχρόνια χρήση. Τα οπιοειδή είναι αποτελεσματικά τόσο στον οξύ όσο και στο χρόνιο πόνο .

78 Σύνοψη των κύριων σημείων
Τα ισοαναλγητικά διαγράμματα είναι χρήσιμα για την αλλαγή από ένα οπιοειδές σε άλλο.Τα 10 mg μορφίνης είναι η τυπική δόση σύγκρισης. Οι συνήθεις ανεπιθύμιτες ενέργειες των οπιοειδών περιλαμβάνουν ναυτία και έμμετο,δυσκοιλιότητα,νάρκωση και αναπνευστική καταστολή Μη φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του πόνου αντί φαρμάκων ή σε συνδυασμό.

79 Βιβλιογραφία για μελέτη
Gordon DB, Dahl JL, Miaskowski C, et al. American Pain Society recommendations for improving the quality of acute and cancer pain management: American Pain Society Quality of Care Task Force. Arch Intern Med. 2005;165(14): Gordon DB, Polomano RC, Pellino TA, et al. Revised American Pain Society Patient Outcome Questionnaire (APS-POQ-R) for quality improvement of pain management in hospitalized adults: preliminary psychometric evaluation. J Pain. 2010;11(11): Guidelines. ERAS Society. eras-guidelines. Accessed November 17, 2014. Drew D, Gordon D, Renner L, Morgan B, Swensen H,Manworren R. The use of “as-needed” range orders for opioid analgesics in the management of pain: a consensus statement of the American Society of Pain Management Nurses and the American Pain Society. Pain Manag Nurs. 2014;15(2): Rejeh N, Vaismoradi M. Perspectives and experiences of elective surgery patients regarding pain management. Nurs Health Sci.2010;12(1):67-73.

80 Βιβλιογραφία για μελέτη
Tosato M.,Lukas A., Roest H.G. van der, Danese P., Antocicco M., Finne-Soveri H. , Nikolaus T., Landi F., Bernabei R.,Onder G. Association of pain with behavioral and psychiatric symptoms among nursing home residents with cognitive impairment: Results from the SHELTER study PAIN 153 (2012) 305–310 Nicholas D. Moore .In search of an ideal analgesic for common acute pain Acute Pain (2009) 11, 129—137 Rustøen T. ,Geerling J.I., Pappa T., Rundström C,. Weisse I.,Williams S.C., Zavratnik B., Kongsgaard U.E.,Wengström Y..A European survey of oncology nurse breakthrough cancer pain practices (BTCP) European Journal of Oncology Nursing 17 (2013)

81

82


Κατέβασμα ppt "Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών με πόνο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google