Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεΒάλιος Δημαράς Τροποποιήθηκε πριν 8 χρόνια
1
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2006 ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
2
Διαχρονική Σχέση μεταξύ τροφίμων, διατροφής και υγείας < 1900 1910 1950 1980 1990 2002 Ασφάλεια Τροφίμων Βιταμίνες Διατροφή και Χρόνιες Παθήσεις Ρόλος των θρεπτικών συστατικών στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών RDA DRI Επιμόλυνση τροφίμων και ασθένειες Σχέση ανεπαρκούς πρόσληψης τροφής – ασθενειών Υπερβολική λήψη τροφής και εμφάνιση νόσων Υγεία και ευρωστία Διατροφικές συστάσεις
3
Τα ενδιαφέροντα του κοινού αλλάζουν (1975) Θα θέλατε να δοκιμάσετε ένα προϊόν επάλειψης με βάση τις φυτικές στερόλες σε ανακυκλούμενη συσκευασία; Είστε τρελοί;
4
Τα ενδιαφέροντα του κοινού αλλάζουν (1975) Θα θέλατε να δοκιμάσετε ένα ρόφημα γιαουρτιού με φυτικές στερόλες σε ανακυκλούμενη συσκευασία; Είσαι τρελός; (2006) Θα θέλατε να δοκιμάσετε ένα ρόφημα γιαουρτιού με φυτικές στερόλες σε ανακυκλούμενη συσκευασία; Εδώ και τώρα.
5
Συνιστώμενες Ημερήσιες Ποσότητες (Σ.Η.Π) για τον Μέσο Ενήλικα ΓυναίκεςΆνδρες Θερμίδες20002500 Λίπος70g95g Κορεσμένα20g30g Αλάτι6g Ζάχαρη90g120g Για τις Βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, οι Σ.Η.Π είναι δεδομένες και ανεξάρτητες από τον συνολικό αριθμό θερμίδων που προσλαμβάνονται.
6
Νομοθεσία Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νόμοι σχετικά με τις ετικέτες τροφίμων είναι βασισμένοι σε κοινοτική νομοθεσίαΔεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νόμοι σχετικά με τις ετικέτες τροφίμων είναι βασισμένοι σε κοινοτική νομοθεσία Άρθρο 6, της παραγράφου 10, ντιρεκτίβα 2000/13/Ε.ΚΆρθρο 6, της παραγράφου 10, ντιρεκτίβα 2000/13/Ε.Κ Η νομοθεσία θα ολοκληρωθεί με αλλαγές που αναμένονται μέχρι το 2010.Η νομοθεσία θα ολοκληρωθεί με αλλαγές που αναμένονται μέχρι το 2010.
7
Ποιος είναι ο στόχος της ετικέτας; να μας βοηθάει να είμαστε ενημερωμένοι και να κάνουμε συνειδητά καλύτερες επιλογές σχετικά με το τι τρώμε.
8
Πληροφορίες που απαιτούνται από τον νόμο Ονομασία ΠώλησηςΟνομασία Πώλησης ΣυστατικάΣυστατικά Βάρος ή όγκοςΒάρος ή όγκος Χρόνος Ελάχιστης Διατηρησιμότητας και συνθήκες αποθήκευσηςΧρόνος Ελάχιστης Διατηρησιμότητας και συνθήκες αποθήκευσης Όνομα και διεύθυνση του κατασκευαστή, του συσκευαστή ή του πωλητήΌνομα και διεύθυνση του κατασκευαστή, του συσκευαστή ή του πωλητή Οδηγίες ΧρήσηςΟδηγίες Χρήσης Αριθμός ΠαρτίδαςΑριθμός Παρτίδας
9
Πληροφορίες που δεν απαιτούνται από τον νόμο Οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες διατροφής εκτός εάν κάνουν ένα διατροφικό ισχυρισμό π.χ «light» Η ετικέτα διατροφικής επισήμανσης δεν είναι δηλαδή απαραίτητη.
10
Πληροφορίες που δεν απαιτούνται από τον νόμο Πληροφορίες ανά 100 γραμμάρια ή 100 ml. Ενέργεια, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπη Ζάχαρη, κορεσμένα λίπη, φυτικές ίνες, νάτριο Βιταμίνες και μέταλλα ως ποσοστό % Σ.Η.Π
11
Πληροφορίες Διατροφής Το ποσό των θερμίδων που παρέχει
12
Πληροφορίες Διατροφής Απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανάπλαση του σώματος
13
Πληροφορίες Διατροφής Το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού - Η βάση της ημερήσιας διατροφής
14
Πληροφορίες Διατροφής Απαραίτητο θρεπτικό συστατικό Τα κεκορεσμένα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών προβλημάτων
15
Πληροφορίες Διατροφής Απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
16
Πληροφορίες Διατροφής Απαραίτητο συστατικό, αλλά σε υψηλές δόσεις σχετίζεται με την εμφάνιση υπέρτασης
17
Πληροφορίες Διατροφής Αναγράφονται όταν περιέχονται σε ποσότητες μεγαλύτερες από το 1/6 της Σ.Η.Π ή εφόσον γίνεται κάποιος διατροφικός ισχυρισμός
18
Διατροφικοί Ισχυρισμοί
19
Το παράδειγμα των δημητριακών Ξεκινάμε από την μερίδα Ελέγχουμε τις θερμίδες Περιορίζουμε την λήψη αυτών των συστατικών Χρειαζόμαστε αρκετά από αυτά Η Σ.Η.Π είναι η εκτίμηση της ποσότητας που επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του μέσου ενήλικα.
20
Παράδειγμα: Δημητριακά πρωινού Διατροφικές Πληροφορίες σε ένα τυπικό πακέτο Ανά 100g Ενέργεια (kcal)374 Πρωτεΐνες (g) 15 Υδατάνθρακες (g) 75 Σάκχαρα (g) 17 Λιπαρά (g) 1.5 Κορεσμένα (g)0.5 Εδώδιμες ίνες (g) 2.5 Νάτριο (g) 0.85 υψηλό, μέτριο ή χαμηλό; υψηλό χαμηλό υψηλό μέτριο
21
20% ή παραπάνω: καλή πηγή Του συγκεκριμένου θρεπτικού στοιχείου
22
Παράδειγμα Χαμηλής Περιεκτικότητας
23
Light Τρόφιμα Περιέχει τουλάχιστον 30 % λιγότερα λιπαρά σε σχέση με το προϊόν αναφοράςΠεριέχει τουλάχιστον 30 % λιγότερα λιπαρά σε σχέση με το προϊόν αναφοράς
24
Μερίδα Μερίδα: συγκεκριμένη ποσότητα τροφής που περιέχει συγκεκριμένη ποσότητα θρεπτικών συστατικών που αναγράφεται στην ετικέταΜερίδα: συγκεκριμένη ποσότητα τροφής που περιέχει συγκεκριμένη ποσότητα θρεπτικών συστατικών που αναγράφεται στην ετικέτα Μερίδες ανά συσκευασία: Η ετικέτα διατροφής μας αναφέρει πόσες μερίδες περιέχει συνολικά η συσκευασία του προϊόντος. Εφόσον υπάρχουν 15 μερίδες σε ένα κουτί με μπισκότα και η κάθε μερίδα συνίσταται από 2 μπισκότα, τόσο υπάρχει επαρκή ποσότητα για να φάνε 30 παιδιά.Μερίδες ανά συσκευασία: Η ετικέτα διατροφής μας αναφέρει πόσες μερίδες περιέχει συνολικά η συσκευασία του προϊόντος. Εφόσον υπάρχουν 15 μερίδες σε ένα κουτί με μπισκότα και η κάθε μερίδα συνίσταται από 2 μπισκότα, τόσο υπάρχει επαρκή ποσότητα για να φάνε 30 παιδιά.
25
Σημασία στην Ποσότητα
26
Πρόσθετα τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση Το Ε υποδηλώνει ότι το πρόσθετο έχει εγκριθεί βάση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΤο Ε υποδηλώνει ότι το πρόσθετο έχει εγκριθεί βάση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
27
“Χωρίς Χοληστερόλη” Το προϊόν δεν περιέχει χοληστερόλη π.χ. τυρί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χαμηλό σε λιπαρά ιδιαίτερα σε κορεσμένα ή θερμίδες.
28
Υπάρχει ζάχαρη στο προϊόν?
30
Δεν ξέρουμε Περιέχεται ζάχαρη στο προϊόν?
31
Επιλογή μεταξύ 2 προϊόντων
33
Ερωτήσεις
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.