Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συστατικά Μικροβιακών υποστρωμάτων Dr Αγγελική Γεροβασίλη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συστατικά Μικροβιακών υποστρωμάτων Dr Αγγελική Γεροβασίλη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συστατικά Μικροβιακών υποστρωμάτων Dr Αγγελική Γεροβασίλη

2 Καλλιέργεια Η ανάπτυξη μικροβίων υπό κατάλληλες συνθήκες του περιβάλλοντος –Θρεπτικά συστατικά –Θερμοκρασία –Αερισμό –pH –Συγκέντρωση άλατος –Φώς/σκοτάδι –Ωσμωτική πίεση

3 Θρεπτικό Υπόστρωμα Σύνθεση από οργανικές και ανόργανες ουσίες μέσα στις οποίες αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια –Όλοι σχεδόν οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται μέσα σε τεχνητά θρεπτικά υποστρώματα –*οι ρικέτσιες και οι ιοί αναπτύσσονται αποκλειστικά σε κυτταροκαλλιέργειες

4 Συστατικά θρεπτικών υποστρωμάτων

5 Άγαρ Χρησιμεύει στην στερεοποίηση των θρεπτικών υλικών Πολυσακχαρίτης ενωμένος με άλατα ασβεστίου Προέρχεται από φύκη (Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία) Έρχεται σε μορφή σκόνης διαφόρου καθαρότητας Δεν προσφέρει θρεπτικές ουσίες Διαλύεται στους 100 ο C και σταθεροποιείται στους 42 ο C

6 Πεπτόνη Πηγή άνθρακα, ενέργειας και αζώτου Προϊόν υδρόλυσης ζωικής ή φυτική πρωτεΐνης (μύες, συκώτι, αίμα, γάλα, καζεΐνη, ζελατίνη, σόγια) Η χημική σύνθεση διαφέρει Σημασία έχει η περιεκτικότητα σε αζωτούχες βάσεις Είδη πεπτονών: πεπτόνη, τρυπτόζη, πρωτεόζη, τρυπτόνη, νεοπεπτόνη

7 Κρέας Καρδιά από μοσχάρι, μυς, συκώτι, εγκέφαλος, σπλήνας, πλακούντας Η ποιότητα ποικίλει ανάλογα με το ζώο, διακυμάνσεις στην προετοιμασία Γι αυτό……

8 Εκχύλισμα κρέατος Πηγή αμινοξέων, νουκλεοτιδίων, πεπτιδίων, οργανικών οξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων Προϊόν βρασμού κρέατος ή ιστών, σε νερό και συμπύκνωσή του ζωμού σε ελαττωμένη πίεση Πριν την συμπύκνωση απομακρύνονται το λίπος και το λεύκωμα Περιέχει οργανικές βάσεις, προϊόντα αποδομήσεως πρωτεινών, άλατα, βιταμίνες Αζωτούχες βάσεις: πουρίνη, κρεατινίνη, ινοσιτικό οξύ, αμινοξέα, Άλλες ουσίες: γλυκογόνο, αμυλοσάκχαρο, μαλτόζη, ινοσίτης

9 Εκχύλισμα ζύμης Πλούσια πηγή αμινοξέων και βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και άνθρακα και αζώτου Γίνεται από μαγιά φούρνου ή ζύθου Χρησιμοποιείται ως προσθετικό ή για αντικατάσταση εκχυλισμάτων κρέατος

10 Αίμα Αίμα από πρόβατο ή άλογο ( ίσως από κουνέλι, κατσίκι) Αιματούχο άγαρ από πρόβατο χρησιμοποιείται για την ανίχνευση διαφορετικών αιμολυσιών από σταφυλόκοκκους Το κιτρικό νάτριο είναι ανασταλτικό για την ανάπτυξη σταφυλόκοκκων Σχετικά φρέσκο, όχι αιμολυμένο. Διατήρηση στο ψυγείο Στείρο

11 Πλάσμα αίματος Ανθρώπινο πλάσμα ή κουνελιού Χρησιμοποιείται για να δούμε την δραστικότητα της πηκτάσης Στην περίπτωση που κάποια βακτήρια χρησιμοποιούν τα κιτρικά μπορούμε: –να χρησιμοποιήσουμε οξαλικό πλάσμα ή –κιτρικό πλάσμα με ηπαρίνη Στο εμπόριο παρέχεται αφυδατωμένο πλάσμα

12 Ορός Αίματος Προέρχεται από αίμα που δεν περιέχει αντιπηκτικό και αφήνεται να πήξει ώστε να πάρουμε τον ορό που βρίσκεται στο υπερκείμενο Αποστείρωση με διήθηση Ίζημα ορού αλόγου περιέχει ασβέστιο, λιπίδια ή πρωτεΐνη

13 Ασκητικό Υγρό-Υγρό υδροκήλης Αντί για ορός αίματος Μόνο στα νοσοκομειακά εργαστήρια ( και αν) Δύσκολη η εξεύρεσή τους

14 Χολή Χολικά άλατα συνδεδεμένα με αμινοξέα Κλάσματα χολυρεθρίνης και χολοπρασίνη Μπορεί να είναι: φρέσκια χολή, αφυδατωμένη, ή χολικά άλατα

15 Χολικά άλατα Παρασκευάζονται με εκχύλισμα αποξηραμένης βόειας ή χοιρείας χολής Περιέχουν ταυροχολικό και γλυκοχολικό νάτριο Μπορεί να υδρολυθούν από αλκάλεα Βοηθούν στην εκλεκτική ανάπτυξη Gram- βακτηρίων

16 Ζελατίνη Πρωτεΐνη που λαμβάνεται από εκχύλισμα κολλαγόνου Υπάρχει σε μορφή σκόνης Η ζελατίνη διαλύεται με θέρμανση Δεν έχει διατροφική αξία Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της αντίδρασης ζελατινάσης Έλεγχοι για: υγρασία, ιξώδες, σημείο βρασμού, απορρόφηση νερού, διαλυτότητα, λιπαρότητα, διοξείδιο του άνθρακα, ύπαρξη βαρέων μετάλλων

17 Υδατάνθρακες Κυριότερη πηγή άνθρακα και για τις κυριότερες λειτουργίες ανταλλαγής της ύλης των μικροβίων Τελικά προϊόντα CO 2, H 2 0 και ενέργεια που χρησιμεύει για τις καύσεις του οργανισμού Ανάπτυξη μικροβίων και ευχέρεια στις ζυμώσεις Υπάρχουν μέσα στο ζωμό κρέατος ή σε άλλα θρεπτικά συστατικά

18 Σάκχαρα Χρησιμοποιούνται αυτούσια ή φυσικά, χημικά ή συνθετικά για μελέτη των βιολογικών ιδιοτήτων των μικροβίων ή για ενίσχυση της ανάπτυξης Στους υδατάνθρακες εξετάζουμε: –Διαλυτότητα –Καθαρότητα –Απουσία ανοιγμένων σακχάρων αν το σάκχαρο δεν ανάγεται ή –Απουσία μονοσακχαρίτη αν χρησιμοποιούμε πολυσακχαρίτη

19 Μονοσακχαρίδια Εξόζες –Γλυκόζη –μανόζη, –Γαλακτόζη –Λαιβουλόζη Πεντόζες: –Μανιτόλη –Αραβινόζη –Ξυλόζη ραμόζη

20 Δισακχαρίδια Λακτόζη Σακχαρόζη (σουκρόζη) Μαλτόζη τρεχαλόζη

21 Πολυσακχαρίδια Άμυλο Γλυκογόνο Δεξτρίνη ινουλίνη


Κατέβασμα ppt "Συστατικά Μικροβιακών υποστρωμάτων Dr Αγγελική Γεροβασίλη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google