Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Κατηγορίες εισοδήματος προς φορολόγηση Εισόδημα από ακίνητα Εισόδημα από κινητές αξίες Εισόδημα από εμπορικές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Κατηγορίες εισοδήματος προς φορολόγηση Εισόδημα από ακίνητα Εισόδημα από κινητές αξίες Εισόδημα από εμπορικές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων

2 Κατηγορίες εισοδήματος προς φορολόγηση Εισόδημα από ακίνητα Εισόδημα από κινητές αξίες Εισόδημα από εμπορικές επ/σεις Εισόδημα από γεωργικές επ/σεις Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες Εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα και άλλες πηγές

3 Προσδιορισμός καθαρού εισοδήματος Ο φόρος εισοδήματος δεν επιβάλλεται στο ακαθάριστο εισόδημα αλλά στο καθαρό. Καθαρό εισόδημα = ακαθάριστο εισόδημα – δαπάνες που έγιναν για την απόκτησή του. Π.χ. αγορά Α’ ύλης, ενοίκια, μισθοί, αποσβέσεις, δαπάνες εκπαίδευσης, κλπ.

4 Προσαρμογή εισοδήματος στη φοροδοτική ικανότητα Η προσαρμογή αναγνωρίζει κάποιες εκπτώσεις: Εξαρτώμενα άτομα: παιδιά και λοιπά μέλη οικογενείας Διαφορετική φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές Εκπτώσεις δαπανών από εισόδημα: ιατρικά έξοδα νοσηλείας, ασφαλιστικές εισφορές, ασφάλιστρα ζωής ή θανάτου κλπ. Διαφορετική φορολογική μεταχείριση ασταθών εισοδημάτων: γεωργικά εισοδήματα.

5 Πρόσωπα που βαρύνουν τον φορολογούμενο Η/Ο σύζυγος χωρίς εισόδημα Ανήλικα και άγαμα παιδιά Ενήλικα παιδιά μέχρι το 25ο έτος ηλικίας τα οποία σπουδάζουν ή μέχρι το 19ο έτος όσα δεν φοιτούν Παιδιά που υπηρετούν στρατιωτική θητεία Λοιπά τέκνα και συγγενείς μέχρι 2ου βαθμού τα οποία έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67% και συνοικούν με τον φορολογούμενο

6 Υπολογισμός φόρου εισοδήματος Ο φόρος εισοδήματος μισθωτών - συνταξιούχων είναι προοδευτικός και υπολογίζεται με βάση την εξής κλίμακα: Από το 2013 την μείωση φόρου έχουν μόνο όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων.Ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων μειώνεται : α) Για εισόδημα μέχρι και 21.000,00 ευρώ κατά 2.100,00 ευρώ (με συλλογή αποδείξεων 10% εισοδημστος). Εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 2.100,00 ευρώ το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου. β) Για εισόδημα πάνω από 21.000,00 ευρώ το ποσό μείωσης των 2.100,00 ευρώ περιορίζεται κατά 100,00 ευρώ ανά 1.000,00 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100,00 ευρώ.

7 Εκπτώσεις από το φόρο Το ποσό του φόρου που προκύπτει, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, μειώνεται κατά ποσοστό 10% για κάθε καταβαλλόμενη από τις ακόλουθες δαπάνες: α) Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες και υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000,00 ευρώ. Ως έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται: α1) Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα, όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, γναθοχειρουργούς για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική. α2) Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών. α3) Τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.

8 Εκπτώσεις από το φόρο α4) Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι. α5) Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, καθώς και η δαπάνη για την αγορά ή τοποθέτηση στο σώμα του ασθενούς οργάνων, τα οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. α6) Τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των τέκνων με ειδικές ανάγκες που παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό 40% και άνω με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000,00 ευρώ, καθώς και η δαπάνη τους για δίδακτρα ή τροφεία που καταβάλλονται γι' αυτά τα τέκνα σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές ή θεραπευτήρια, α7) ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα.

9 Εκπτώσεις από το φόρο η) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ. θ) της αξίας των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων ι) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ. καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς ιβ) των ποσών που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου ιγ) των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.

10 Εκπτώσεις από το φόρο Αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%. Ειδικώς, ο συντελεστής αυτός αυξάνεται σε 3%, εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση. Ο φόρος αυτός που προκύπτει δεν περιορίζεται στο ύψος του κυρίου φόρου.

11 Φορολογία ελευθέρων επαγγελματιών

12 Για νέους επιχειρηματίες (για τα πρώτα 3 έτη)

13 Ατομικές αγροτικές επιχειρήσεις Το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση, οικονομικού έτους 2015 και επομένων, υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή 13%. Ειδικά για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) για το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση εφαρμόζεται αυτοτελώς η κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων. Εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων και κινητές αξίες (εκτός των περιπτώσεων που με την παρακράτηση φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση) Τα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων καθώς και τα εισοδήματα από κινητές αξίες, εκτός από τις περιπτώσεις που με την παρακράτηση φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, υποβάλλονται σε φορολόγηση βάσει της παρακάτω κλίμακας:

14 Τεκμαρτός προσδιορισμός εισοδήματος Εκτός από το δηλωθέν εισόδημα χρησιμοποιούνται και τα τεκμήρια τα οποία αποτελούν ένδειξη και όχι απόδειξη για την ύπαρξη εισοδήματος Αφορούν δαπάνες διαβίωσης και κυρίως τα περιουσιακά στοιχεία

15 Τεκμήρια για το οικονομικό έτος 2015 (χρήση 2014) Κύρια κατοικία Δευτερεύουσες κατοικίες Επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. Ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης Οικιακοί βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτων, δάσκαλοι και λοιπό προσωπικό Σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, κυριότητας ή κατοχής του φορολογούμενου Αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα Εξωτερική – εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης (πισίνα) Ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη

16 Τεκμήρια ακίνητης περιουσίας

17 Τεκμήριο διαβίωσης βάση τετραγωνικών ακινήτων για τα 80 πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κατοικίας, το τεκμήριο ισούται με 140 το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα 81 μέχρι και 120 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων, ισούται με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα 121 μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα, ισούται με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα 201 έως 300 τετραγωνικά μέτρα με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πλέον των 301 τετραγωνικών μέτρων με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για τον υπολογισμό του τεκμηρίου διαβίωσης των βοηθητικών χώρων θα υπολογίζεται ποσό 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

18 Τεκμήριο διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ΙΧ για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 ευρώ. για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά εκατό κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά. για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά εκατό κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά. για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά εκατό κυβικά εκατοστά.

19 Επιπτώσεις φορολογίας εισοδήματος ΦΠ

20 Προσφορά εργασίας

21 Επίδραση της φορολογίας

22 Εμπειρικά ευρήματα Για τους άντρες ηλικίας μεταξύ 20 και 60 ετών, η επίδραση που έχει η μεταβολή των καθαρών αποδοχών στις ώρες εργασίας είναι μικρή σε απόλυτη τιμή και μάλιστα στατιστικά ασήμαντη. Ίσως ένα μέγεθος περί το 0,05 να είναι η πιο λογική εκτίμηση. Οι ώρες εργασίας και η απόφαση για συμμετοχή στην αγορά εργασίας των γυναικών φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητη στις μεταβολές των καθαρών αποδοχών αν και ο βαθμός αντίδρασης μειώνεται διαχρονικά. Μια τιμή γύρω στο 0,4 με 0,5 φαίνεται να είναι μια λογική εκτίμηση.

23 Κάποια σημεία άξια προσοχής Θέματα που αφορούν την πλευρά της ζήτησης (εργαζόμενες μητέρες – παιδική φροντίδα). Επιπτώσεις σε άτομα και ομάδες (διαφορετικά κίνητρα). Άλλες διαστάσεις της προσφοράς εργασίας (δεξιότητες ικανότητες κλπ). Ανθρώπινο κεφάλαιο: Η επένδυση την οποία κάνει ένα άτομο σε εκπαίδευση, πρακτική άσκηση και υγεία και η οποία αυξάνει την παραγωγική του ικανότητα. Το πακέτο των αμοιβών (λοιπές παροχές) Η πλευρά των δαπανών (κρατική χρήση).

24 Προσφορά εργασίας και φορολογικά έσοδα

25 Φορολογικοί συντελεστές και φορολογικά έσοδα: Η καμπύλη Laffer

26 Η αντιπαράθεση για την καμπύλη Laffer Η καμπύλη Laffer καθορίζεται από την ελαστικότητα της προσφοράς εργασίας. Σε ποιο σημείο της καμπύλης Laffer βρίσκεται η οικονομία; Εμπειρικές εκτιμήσεις της ελαστικότητας προσφοράς εργασίας. Άλλοι τρόποι με τους οποίους οι φορολογικοί συντελεστές επηρεάζουν τα φορολογικά έσοδα (λοιπές μορφές εργασίας που δεν φορολογούνται). Εύρεση των άριστων φορολογικών συντελεστών (πολύπλευρο θέμα).

27 Αποταμίευση

28 Φορολόγηση καταβαλλόμενων και εισπραττόμενων τόκων

29 Εκπίπτονται οι εισπραττόμενοι τόκοι

30 Μερικά άλλα θέματα Πραγματικό ποσοστό απόδοσης (πληθωρισμός) Πολλές μορφές αποταμίευσης (διαφορετικά ποσοστά απόδοσης) Ιδιωτική αποταμίευση και κοινωνική αποταμίευση (δημόσια αποταμίευση) Ισχύει το υπόδειγμα κύκλου ζωής; (Ναι σε κάποιο βαθμό) Εμπειρικές ενδείξεις: Επίδραση της φορολογίας στην αποταμίευση (αποτέλεσμα υποκατάστασης και εισοδήματος αντισταθμίζουν το ένα το άλλο)

31 Αποταμιευτικοί λογαριασμοί με προνομιακή φορολογική μεταχείριση Μορφές αποταμιευτικών λογαριασμών με προνομιακή φορολογική μεταχείριση και πώς λειτουργούν Είναι οι εισφορές σε αυτούς τους λογαριασμούς νέα αποταμίευση; Benjamin (2003): Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση αποταμιεύσεων δημιουργεί κίνητρο για πρόσθετη αποταμίευση

32 Αποφάσεις για κατοικία Επίδραση του φόρου εισοδήματος στις αποφάσεις για κατοικία Έκπτωση των τόκων στεγαστικού Δανείου και καταβαλλόμενων φόρων περιουσίας. Αποφάσεις για ενοικίαση ή αγορά (Ελληνικές εξελίξεις).

33 Προτάσεις για μεταρρύθμιση Κριτική για την επιδότηση απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας. Υπάρχουν σημαντικές θετικές εξωτερικότητες; Επίπτωση στη διανομή του εισοδήματος. Είναι πολιτικά εφικτή η φορολόγηση του τεκμαρτού ενοικίου; Προτάσεις για μεταρρύθμιση Εξάλειψη της έκπτωσης φόρων περιουσίας και των τόκων στεγαστικών δανείων. Ανώτατο όριο στις εκπτώσεις Μια αποτελεσματική λύση – Εφαρμογή «πόθεν έσχες» και περιουσιολογίου


Κατέβασμα ppt "Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Κατηγορίες εισοδήματος προς φορολόγηση Εισόδημα από ακίνητα Εισόδημα από κινητές αξίες Εισόδημα από εμπορικές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google