Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Αρμαδώρου Κωνσταντίνα  Μπιτάκου Έφη  Νικολοπούλου Ίλια  Παππά Τζίνα  Πετειναρέλη Μαρία  Χατζόπουλος Πέτρος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Αρμαδώρου Κωνσταντίνα  Μπιτάκου Έφη  Νικολοπούλου Ίλια  Παππά Τζίνα  Πετειναρέλη Μαρία  Χατζόπουλος Πέτρος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1  Αρμαδώρου Κωνσταντίνα  Μπιτάκου Έφη  Νικολοπούλου Ίλια  Παππά Τζίνα  Πετειναρέλη Μαρία  Χατζόπουλος Πέτρος

2 Αυστηρή νηστεία  ψωμί / Αγιοζούμι, γουρτίτσα  λαχανικά (κρεμμύδια, κινάρες, κράμβη)  Όσπρια χωρίς λάδι και… ηγούμενοι και… ηγούμενοι  Οστρακοειδή : καραβίδες και γαρίδες  Χαβιάρι και αυγοτάραχο.  Σύκα, μήλα και γλυκά Φαγητό…. και νηστεία

3  Λαχανικά: μαρούλια, αντίδια, ασπάραγγοι, ανθοκράμβη,δαυκιά (καρότα), χρυσολάχανον, γαλατσίδες!  Όσπρια: φασόλια, πισσάρια, λάθυρις, φακές, τρωγάλια  Σπόροι κάνναβης (κανναβούριν)!  Αρωματικά: μαϊντανός, δυόσμος, αντράκλα, μολόχα, τσουκνίδα  Θαλασσινά: χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές

4 Περίοδος «ελευθερίας»: αρτύσιμα φαγητά Κρέας μη προσιτό για όλους  Βασικές προτιμήσεις: αρνί, κατσίκι  Εκλεκτά κομμάτια: απάκιν, ουρά  Για τους πολλούς: κεφάλι, πόδια, εντόσθια Πουλερικά για όλους Κοτόπουλα, Χήνες, Πάπιες

5  Αγριοκάτσικα,  Όναγροι  Αγριογούρουνο  Γαζέλια  Ελάφια  Λαγοί  Ορτύκια, τρυγόνια, κίχλες, αγριόπαπιες, πέρδικες, φασιανοί και παγόνια!

6 Κρέατα, ψάρια και πτηνά Κρέατα, ψάρια και πτηνά Εξαίσια παστά εδέσματα  Παστουρμάς (από τράγο και κατσίκα)  Απάκιν (κρέας γύρω από τα νεφρά)  Ορτύκια, αμπελοπούλια, τσίχλες  Λαρδίν, χοιρομέριν, λουκάνικα  Αυγά και Σφουγγάτον (Ομελέτα με χόρτα και κρεμμύδια)  Γάλα, Οξύγαλα, Βούτυρο  Τυρίτσιν : βλάχικο, κρητικό, ανθότυρον

7  Συναγρίδες, μπαρμπούνια  Καλκάνια, λυθρίνια  Αθερίνες, μαρίδες, πετρόψαρα  Σαρδέλες, κολιοί, παλαμίδες, σκουμπρί  Χέλια (φημισμένα της λίμνης Κωπαΐδας) Κέφαλος (για αυγοτάραχο) Οξύρρυγχος (για το χαβιάρι)

8 Εισαγωγής  Μαύρο πιπέρι, κανέλλα, σανταλόξυλο  Ινδικό ξύλο (κιννάμωμον), άμβαρ, νάρδο  Στύρακας, ζάχαρη, πιπερόριζα  Βάλσαμο της Μέκκας Εγχώρια  Μαστίχα, ηδύοσμος  Κρόκος, ρίγανη

9 Καρυκεύματα/ σάλτσες  Βυζαντινός γάρος  Οξύμελιν και Ζιγγίβεριν  Χαβιάρι Περίεργοι συνδυασμοί Περίεργοι συνδυασμοί  Λαπάρα μονοθυλευτή  Χοιρινό με ελάφι και λαγό  Κότα γεμιστή με ψάρια, Poulet blanc!  Σουφλέ αφράτον με κοτόπουλο και ψάρια  Ψαρόπιτες και Μονόκυθρον

10

11  Καθαρός, μέσος, ρυπαρός  Κιβαροί άρτοι και προσφούρνια Για τον στρατό και τους ταξιδιώτες Βουκκελάτον / δίπυρος άρτος = παξιμάδι Ελαιόλαδο: λόγω σπανιότητας, κυρίως για φωτισμό και καλλωπισμό Επιτραπέζιες Ελιές Θλαστές,κολυμβάδες Οξυμέλιται

12  Δροσιστικά ποτά: Ζουλάπιν, κυμινοθέρμιν θασόρροφον, μελίγαλα  Οινοπνευματώδη : οίνος κινναμώμου (ηδύποτο κανέλλας), υδροδροσάτον  Κρασιά: Μαστιχάτος οίνος, Αψινθίτης οίνος, κρασί από στύρακα, μοσχάτο, ρετσίνα και μαλβαζία.  Μπύρα

13 Καρποί Καρποί  Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, σταφίδες  Κουκουνάρια, παπαρουνόσποροι Φρούτα  βερίκοκα, κεράσια,αχλάδια  σύκα, ρόδια, μούρα, μήλα  σταφύλια, μούσμουλα Γλυκά Γλυκά  Κυδωνάτον, Καρυδάτον  Ρυζόγαλο, Παστέλλιν  Μέλι και Λαλάγγια

14

15 Τα γεύματα:(3ή 4) Ακράτισμα, Άριστον, ίσως Δειλινόν, Δείπνον Τα έπιπλα  Τραπέζια/τάβλες, Σελλία  θρονίν και Ανακλιτόν  Λύχνος, τρικάνδηλα Τα σκεύη  Πινάκια και ποτήρια  Μαχαιροπίρουνα και κοχλιάρια  Γαβάθες και μινσούρια  Σαλτσάρια και Γαρερόν  Φιάλες, κανάτια, κεραστικά  Στάμνες και πιθάρια


Κατέβασμα ppt " Αρμαδώρου Κωνσταντίνα  Μπιτάκου Έφη  Νικολοπούλου Ίλια  Παππά Τζίνα  Πετειναρέλη Μαρία  Χατζόπουλος Πέτρος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google