Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΡΙΗΡΗΣ Η τριήρης ήταν πολεμικό πλοίο, που πολλές φορές το χρησιμοποιούσαν και σαν εμπορικό. Ήταν πολύ ελαφρύ σκάφος. Παρουσίαζε την πρωτοτυπία ότι συγκέντρωνε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΡΙΗΡΗΣ Η τριήρης ήταν πολεμικό πλοίο, που πολλές φορές το χρησιμοποιούσαν και σαν εμπορικό. Ήταν πολύ ελαφρύ σκάφος. Παρουσίαζε την πρωτοτυπία ότι συγκέντρωνε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΡΙΗΡΗΣ Η τριήρης ήταν πολεμικό πλοίο, που πολλές φορές το χρησιμοποιούσαν και σαν εμπορικό. Ήταν πολύ ελαφρύ σκάφος. Παρουσίαζε την πρωτοτυπία ότι συγκέντρωνε περισσότερους κωπηλάτες σε σχέση με τα πλοία της εποχής με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προωστική δύναμη του σκάφους, χωρίς να αυξάνεται ανάλογα και το μήκος του. Αυτό επιτεύχθηκε με την τοποθέτηση των κωπηλατών σε τρεις υπερκείμενες ή επάλληλες σειρές.

2 Σειρές κωπηλατών

3 Οι κωπηλάτες της επάνω σειράς ονομάζονταν θρανίτες, της μεσαίας σειράς ζυγίτες και της κάτω σειράς θαλαμήτες. Ο αριθμός των κωπηλατών ήταν 170 περίπου. Είχε επίσης 2 τριήραρχους, 10 επιβάτες (οπλίτες), 1 κυβερνήτη, 1 κελευστή, 1 εκατόνταρχο, 1 αυλήτη, 1 πρωράτη και 3 τοξότες.

4 Σειρές κωπηλατών

5 Κινήσεις μέσα στην τριήρη Οι βασικές κινήσεις μέσα στο πλοίο ήταν η κωπηλασία, η ύψωση και καθαίρεση των ιστίων, η ανάσπαση ή το ρίξιμο των αγκυρών, με ειδική ομάδα - ολιγάριθμη φυσικά - σε κάθε περίπτωση. Ουσιαστική βέβαια, όπως οι άλλες αλλά περισσότερο εντυπωσιακή, ήταν η ρύθμιση της κωπηλασίας. Αυτό γινόταν από τον κελευστή, που έδινε με παραγγέλματα την εκκίνηση και την παύση. Τον βοηθούσαν ένας ή δύο αυλητές, που λέγονταν και τριήραυλοι, κρατώντας το ρυθμό με τον αυλό ή το άσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εν' όψει του εχθρού, οι αυλητές χρησιμοποιούσαν ένα ζευγάρι λιθάρια (πέτρινα κρόταλα) και τούτο για να μη συγχέονται τα παραγγέλματα του κελευστή με το άσμα της φωνής τους ή τον ήχο των αυλών.

6 Σκάφος τριήρους Το σκάφος της τριήρους ήταν φτιαγμένο από ξύλο ελάτου, ώστε το πλοίο να είναι ελαφρύ. Η καρίνα όμως, το δοκάρι δηλαδή που φτάνει από την πλώρη στην πρύμνη, η «σπονδυλική στήλη του πλοίου», ήταν από βαλανιδιά για να είναι πιο ανθεκτική. Το κατάρτι που στήριζε το τετράγωνου σχήματος πανί, χαμήλωνε στη γέφυρα όταν το πλοίο συγκρουόταν με άλλα εχθρικά.

7 Ακροστόλιο Τριήρους Η πρύμνη τελείωνε στο ακροστόλιο, διακοσμητικό στοιχείο με 4 ή 5 κυρτούς άξονες, σαν βεντάλια. Οι αρχαίοι ήθελαν το πλοίο να μοιάζει με θαλάσσιο τέρας. Το ακροστόλιο ήταν η ουρά που έβγαινε από τη θάλασσα.

8 Ακροστόλιο Τριήρους

9 Πλώρη τριήρους Στην πλώρη ήταν ζωγραφισμένο ένα μάτι, με συμβολική σημασία. Πρόσεχε την πορεία και απομάκρυνε τα κακά πνεύματα που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο το ταξίδι, ενώ, λίγο πιο μπροστά μπρούντζινο έμβολο προεξείχε του πρόσθιου τμήματος προς ενίσχυση της πλώρης. Χρησίμευε για να προκαλεί ρήγματα στα εχθρικά καράβια στις ναυμαχίες, ρήγματα που συνήθως ήταν μοιραία.

10 Τριήρης- Μοντελισμός

11 Τριήρης


Κατέβασμα ppt "ΤΡΙΗΡΗΣ Η τριήρης ήταν πολεμικό πλοίο, που πολλές φορές το χρησιμοποιούσαν και σαν εμπορικό. Ήταν πολύ ελαφρύ σκάφος. Παρουσίαζε την πρωτοτυπία ότι συγκέντρωνε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google