Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΣΕΧΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΤΣΕΧΙΑ Η Τσεχία (τσεχικά: Česko ), επίσημη ονομασία Τσεχική Δημοκρατία, (τσέχικα: Česká republika ) είναι χώρα στην κεντρική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΣΕΧΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΤΣΕΧΙΑ Η Τσεχία (τσεχικά: Česko ), επίσημη ονομασία Τσεχική Δημοκρατία, (τσέχικα: Česká republika ) είναι χώρα στην κεντρική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΣΕΧΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

2 ΤΣΕΧΙΑ Η Τσεχία (τσεχικά: Česko ), επίσημη ονομασία Τσεχική Δημοκρατία, (τσέχικα: Česká republika ) είναι χώρα στην κεντρική Ευρώπη που συνορεύει προς τα βόρεια με την Πολωνία, με τηΓερμανία στα βορειοδυτικά και τα δυτικά, την Αυστρία στα νότια και τη Σλοβακία στα ανατολικά. Έχει έκταση 78.866 τ.χλμ. και πληθυσμό 10.538.275 κατοίκους (εκτίμηση 31-12- 2014). Η ιστορική Πράγα (τσέχικα: Praha ), ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, είναι η κύρια και μεγαλύτερη πόλη της. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Μπρνο, η Οστράβα και το Πίλσεν. Η χώρα αποτελείται από δυο ιστορικές περιοχές, τη Βοημία και τη Μοραβία, τμήμα της Σιλεσίας και μικρά τμήματα που παλιότερα ανήκαν στη νότια Αυστρία.τσεχικάτσέχικαΠολωνίαΓερμανίαΑυστρίαΣλοβακίατ.χλμ.ΠράγαΜπρνοΟστράβαΠίλσενΒοημίαΜοραβίαΣιλεσίαςΑυστρία Μετά το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία το 1989, κατά τη διάρκεια της ειρηνικής Βελούδινης Επανάστασης, ακολούθησε η διάλυση της Τσεχοσλοβακίας σε δυο κράτη το 1993. Σλοβακία και Τσεχία έχουν παραμείνει στενοί συνεργάτες, ενώ ανήκουν μαζί με άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης στην ομάδα του Βίσεχραντ.Τσεχοσλοβακία1989Βελούδινης Επανάστασηςδιάλυση της Τσεχοσλοβακίας1993ΣλοβακίαΒίσεχραντ Η Τσεχία είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Μαΐου 2004. Ασκεί την προεδρία της Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2009.Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική ΔημοκρατίαΕυρωπαϊκής Ένωσης1η Μαΐου2004

3 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Το τσεχικό τοπίο είναι αρκετά ποικίλο. Η Βοημία στη δύση αποτελείται από μια λεκάνη, που στραγγίζεται από τους ποταμούς Έλβα (γερμ. Elbe ) και Μολδάβα (τσέχικα Vltava ), που περιβάλλονται από συνήθως χαμηλά βουνά όπως οι οροσειρές Sudeten και Krkonoše, όπου βρίσκεται και το υψηλότερο σημείο της χώρας, η κορυφή Sněžka στα 1.602 μέτρα. Η Μοραβία, το ανατολικό μέρος, είναι επίσης αρκετά λοφώδης και στραγγίζεται κυρίως από τον ποταμό Μοράβα, αλλά περιέχει και την πηγή του ποταμού Όντερ. Τα νερά των ποταμών της Τσεχίας, ηπειρωτικής χώρας, χύνονται σε τρεις διαφορετικές θάλασσες: τη Βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Το τοπικό κλίμα είναι εύκρατο ηπειρωτικό με σχετικά θερμά καλοκαίρια και κρύους, νεφελώδεις χειμώνες με χιόνι.ΒοημίαΈλβαγερμ.ΜολδάβατσέχικαΜοραβίαΜοράβαΒόρεια ΘάλασσαΒαλτικήΜαύρη Θάλασσα Ο πληθυσμός της Τσεχίας είναι 10.436.560 κάτοικοι (2011). Η πλειοψηφία των κατοίκων της Τσεχίας είναι Τσέχοι (95%) και μιλά την τσεχική γλώσσα. Μεταξύ των μειονοτήτων είναι Σλοβάκοι,Ρομά, Πολωνοί και διάφοροι άλλοι. Οι Σλοβάκοι αποτελούν το 2% του πληθυσμού.τσεχική γλώσσαΣλοβάκοιΡομάΠολωνοίΣλοβάκοι Το νόμισμα της Τσεχίας είναι η τσέχικη κορόνα.τσέχικη κορόνα Η τσεχική οικονομία έχει ένα ουσιαστικό εισόδημα από τον τουρισμό: το 2001, οι συνολικές αποδοχές από τον τουρισμό έφθασαν σε 118.13 δισεκατομμύρια CZK, αποτελώντας 5,5% τουΑΕΠ και 9,3% των γενικών αποδοχών εξαγωγής. Η βιομηχανία απασχολεί περισσότερα από 110.000 άτομα - πάνω από 2% του πληθυσμού.2001ΑΕΠ

4 Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

5 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους είναι ορεινό. Μπορούμε να χωρίσουμε τη χώρα σε 3 γεωγραφικά τμήματα. Προς Δ. βρίσκεται η Βοημία, που είναι ένα εκτεταμένο υψίπεδο, διαρρέεται από τον ποταμό Έλβα και έχει τα Σουδητικά όρη, Μεταλλοφόρα όρη, το Βοημικό Δρυμό και τα Υψώματα της Μοραβίας. Στο κέντρο βρίσκεται η Μοραβία, που είναι μια μεγάλη λωρίδα κατά το πλείστο λοφώδης και διασχίζεται από πολλές οροσειρές με διεύθυνση από ΒΑ. προς ΝΔ. Οι σπουδαιότερες από αυτές είναι η οροσειρά Βοημίας - Μοραβίας στα δυτικά σύνορά της. Προς Α. το υψίπεδο της Μοραβίας μεταπίπτει στην περιοχή των Καρπαθίων ορέων, που αρχίζουν από το Δούναβη και καταλήγουν στα Πολωνικά Καρπάθια. Προς τα Β. της Μοραβίας βρίσκεται η Σιλεσία, της οποίας το έδαφος είναι περιορισμένης έκτασης, αλλά έχει σημαντική οικονομική σημασία, γιατί περιέχει πλούσια ανθρακοφόρα κοιτάσματα.

6 ΠΟΤΑΜΟΙ Η χώρα διαρρέεται από πολλούς ποταμούς οι σπουδαιότεροι των οποίων είναι τρεις: ο Έλβας, ο Δούναβης, ο Όντερ. Ο Έλβας ανήκει στην Τσεχία μόνο κατά τον άνω ρου του και δέχεται εντός αυτής πολλούς παραποτάμους, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους είναι ο Μολδάβας, ο Όρε κι ο Γίζερα. Ο Έλβας μαζί με τον Δούναβη, αρδεύουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ο παραπόταμος του Δούναβη Μοράβας διασχίζει τη νότια Τσεχία. Ο Όντερ πηγάζει από την άνω Σιλεσία και μόνο ο άνω ρους αυτού ανήκει στην Τσεχία.

7 ΛΙΜΝΕΣ Η Τσεχία έχει λίγες λίμνες, που βρίσκονται στα όρη Σουμάβα και Τάτρα. Οι μεγαλύτερες απ' αυτές είναι η Μέλαινα στην οροσειρά Σουμάβα σε ύψος 1.008 μ., η Στρμπα, σε ύψος 1.350 μ. και η μεγάλη Χιντς στα όρη Τάτρα σε ύψος 1.965 μ.

8 ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της χώρας είναι ηπειρωτικό και παραλλάσσει, ανάλογα με τις τοπικές διαμορφώσεις. Οι χειμώνες είναι ψυχρότεροι από τους χειμώνες της Δυτικής Ευρώπης χωρίς βέβαια να έχουν τη δριμύτητα των χειμώνων της Ρωσίας. Το καλοκαίρι μπορεί να χαρακτηριστεί γενικά ως θερμό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας φτάνει στους 8°C. Οι βροχές πέφτουν κατά κανονικά διαστήματα και κύρια το καλοκαίρι και είναι συχνότερες στην περιοχή των Καρπαθίων.

9 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ Το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού στο σύνολο είναι τα 78,48 έτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2015. Οι άνδρες ζουν 75,5 χρόνια και οι γυναίκες 81,62 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις για την ίδια χρονιά. Σύμφωνα με μια απογραφή του 2002, 39,9% της χώρας είναι άθεοι, 39,2% Καθολικοί, 0,7% Προτεστάντες, 0,2% Μάρτυρες του Ιεχωβά και 13,2% άλλες θρησκείες.ΚαθολικοίΠροτεστάντεςΜάρτυρες του Ιεχωβά

10 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Η Τσεχία διαιρείται σε 14 περιφέρειες (kraj / kraje) και τη πρωτεύουσα (hlavní město) Πράγα (Praha). Υποδιαιρείται περαιτέρω σε 77 επαρχίες (okresy / okres).περιφέρειεςεπαρχίες

11 ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η Τσεχία είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από τη Βουλή και τη Γερουσία. Το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αποκτάται με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας. Στις προεδρικές εκλογές του 2008 επανεξελέγη πρόεδρος ο Βάτσλαβ Κλάους. Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το 2009, νέος πρωθυπουργός διορίστηκε για μεταβατική περίοδο (μέχρι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο) ο Γιαν Φίσερ. Η νέα κυβέρνηση ανέλαβε στις 8 Μαΐου του 2009.Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατίαπροεδρικές εκλογές του 2008Βάτσλαβ ΚλάουςΜίρεκ ΤοπολάνεκΓιαν Φίσερ Έπειτα από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, τον Ιούνιο του 2010, νέος πρωθυπουργός ανέλαβε ο Πετρ Νέτσας. Στις 17 Ιουνίου 2013, ο Πετρ Νέτσας ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου στο οποίο εμπλεκόταν η συνεργάτιδά του Γιάνα Ναγκιόβα. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Νέτσας, νέος πρωθυπουργός διορίστηκε ο Γίρι Ρούσνοκ, η προσωρινή κυβέρνηση του οποίου ορκίστηκε στις 10 Ιουλίου 2013. Τον Ιανουάριο του 2014 ανέλαβε νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τονΜπόχουσλαβ Σομπότκα.βουλευτικών εκλογώνΠετρ ΝέτσαςΓίρι ΡούσνοκΜπόχουσλαβ Σομπότκα

12 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Από τα σταθερότερα και ακμάζοντα μετα-κομμουνιστικά κράτη, η Τσεχία έχει ανακτήσει από την πτώση από τα μέσα του 1999. Η αύξηση το 2000-2001 ήταν αποτέλεσμα των εξαγωγών στηνΕυρωπαϊκή Ένωση, ειδικά στη Γερμανία, ενώ αναβιώνονται ξένες επενδύσεις, πέρα της εγχώριας ζήτησης. Το ποσοστό δωροδοκίας παραμένει ένα από το υψηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Άβολα τα υψηλά ελλείμματα φορολογικού και τρέχοντος απολογισμού θα μπορούσαν να είναι μελλοντικά προβλήματα. Οι κινήσεις προς τις πλήρεις τραπεζικές εργασίες, τις τηλεπικοινωνίες, και την ενεργειακή ιδιωτικοποίηση θα προσθέσουν στην ξένη επένδυση, ενώ η έντονη αναδόμηση μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών και οι βελτιώσεις στον οικονομικό τομέα πρέπει να ενισχύσουν την αύξηση παραγωγής. Η τσεχική κυβέρνηση έχει εκφράσει μια επιθυμία να υιοθετήσει το Ευρώ το 2010, αλλά η εισαγωγή της είναι μόνο στα αρχικά στάδια προγραμματισμένη και υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα αναγκάσει την αναβολή της.199920002001Ευρωπαϊκή ΈνωσηΓερμανία2010 Η τσεχική οικονομία έχει ένα ουσιαστικό εισόδημα από τον τουρισμό: το 2001, οι συνολικές αποδοχές από τον τουρισμό έφθασαν σε 118.13 δισεκατομμύρια CZK, αποτελώντας 5,5% του ΑΕΠ και 9,3% των γενικών αποδοχών εξαγωγής. Η βιομηχανία απασχολεί περισσότερα από 110.000 άτομα - πάνω από 2% του πληθυσμού.

13


Κατέβασμα ppt "ΤΣΕΧΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΤΣΕΧΙΑ Η Τσεχία (τσεχικά: Česko ), επίσημη ονομασία Τσεχική Δημοκρατία, (τσέχικα: Česká republika ) είναι χώρα στην κεντρική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google