Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χρήσεις του νερού Ας θυμηθούμε μερικούς αριθμούς: Στη Γη υπάρχουν χοντρικά 1.400.000.000.000km³ νερό. Αν σκεφτούμε ότι το κάθε κυβικό χιλιόμετρο ισοδυναμεί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χρήσεις του νερού Ας θυμηθούμε μερικούς αριθμούς: Στη Γη υπάρχουν χοντρικά 1.400.000.000.000km³ νερό. Αν σκεφτούμε ότι το κάθε κυβικό χιλιόμετρο ισοδυναμεί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Χρήσεις του νερού

3 Ας θυμηθούμε μερικούς αριθμούς: Στη Γη υπάρχουν χοντρικά 1.400.000.000.000km³ νερό. Αν σκεφτούμε ότι το κάθε κυβικό χιλιόμετρο ισοδυναμεί με 1.000.000.000 κυβικά μέτρα τότε καταλήγουμε στα 1.400.000.000.000.000.000.000 κυβικά μέτρα. Δεν είναι και λίγο!!!!

4 Τότε τι μας λένε για λειψυδρίες και πράσινα άλογα;

5 Δίκιο έχουν δυστυχώς! Από αυτή την τεράστια πραγματικά ποσότητα του νερού το μεγαλύτερο μέρος είναι θαλασσινό, το 97,4%, το 2% είναι παγιδευμένο σαν πάγος στους πόλους. Οπότε τι μας μένει; Μόλις το 0,6%!!!! Και πρόσεξε: αυτό το 0,6% δεν είναι όλο χρησιμοποιήσιμο.

6 Ας δούμε λοιπόν σε τι μας χρειάζεται το νερό Για τον εαυτό μας (αστική χρήση) Για τη γεωργία Για τη βιομηχανία

7 Αστική χρήση Ας μην αναφέρουμε το πόσο είναι απαραίτητο να πίνουμε νερό και ότι το 70% της μάζας μας είναι νερό και το ρόλο του στην υγεία μας. Τα έχουμε ξαναπεί, τα έχεις ξανακούσει.

8

9 http://www.youtube.com/watch?v=k1Afu-Vxx3I

10 Αυτό που μόλις είδες είναι το λουτρό της βασίλισσας από το ανάκτορο της Κνωσού. Ναι, υπήρχαν λουτρά στην Κνωσό και μάλιστα υπήρχε και οργανωμένο αποχετευτικό σύστημα. Και όλα αυτά το 1500 προ Χριστού.

11 Αλλά και στον Όμηρο φαίνεται η σημασία που έδιναν στο λουτρό οι αρχαίοι Έλληνες.

12 Στην Οδύσσεια λοιπόν περιγράφεται πως η προσφορά θερμού λουτρού ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση φιλοφρόνησης προς τον φιλοξενούμενο

13 Η διαδικασία ήταν συγκεκριμένη και το λουτρό γινόταν πάντα πριν από το φαγητό.

14 Είπαμε λοιπόν ότι η αστική χρήση περιλαμβάνει το νερό που πίνουμε, το νερό που χρησιμοποιούμε για ατομική καθαριότητα, ας προσθέσουμε και το νερό για καθαριότητα σπιτιού, αυτοκινήτου και πλύσιμο ρούχων και κλείσαμε. Αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε νερό, από αυτό που χρησιμοποιείται για αστική χρήση, τι έχεις να προτείνεις;

15 Θέλεις να γίνεις αστροναύτης;

16 Αν θέλεις σου έχω καλά νέα!!!!!!!

17 Έστω λοιπόν ότι σε προσλαμβάνει η NASA και είσαι έτοιμος να φύγεις για το πρώτο σου διαστημικό ταξίδι.

18 Παίρνεις μαζί σου τη φωτογραφία της καλής σου (ή του καλού σου, πάνε ΚΑΙ γυναίκες στο διάστημα), τα κεφτεδάκια που σου έχει ετοιμάσει η μαμά σου για να τρως στο δρόμο και φυσικά ΝΕΡΟ για να πίνεις και να πλένεσαι.

19

20 Μόλις πας όμως να μπεις σου λένε > και σε αφήνουν να πάρεις μόνο τη φωτογραφία. Ουπς!!! Και τώρα τι γίνεται; Αλήθεια πίνουν νερό οι αστροναύτες; Πλένονται; Τρώνε; Να μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα!

21 Και που βρίσκουν το νερό; Σίγουρα δεν το κουβαλάνε μαζί τους από τη Γη. Όπως καταλαβαίνεις θα χρειαζόταν να πάρουν μαζί τους τεράστιες ποσότητες και δεν υπάρχει τόσος χώρος σε ένα διαστημόπλοιο.

22 Μην ανησυχείς, και τρώνε και πίνουν και τουαλέτα πάνε!!! http://www.pyles.tv/News/diastima/Pos -ine-i-kathimerinotita-enos- astronafti.aspx http://www.pyles.tv/News/diastima/Pos -ine-i-kathimerinotita-enos- astronafti.aspx http://www.spacetravels.gr/html/daily_ life.html http://www.spacetravels.gr/html/daily_ life.html

23 Όπως βλέπεις οι αστροναύτες χρησιμοποιούν το νερό με οικονομία και κυρίως το ανακυκλώνουν. Σκέψου λοιπόν και συ σαν υποψήφιος αστροναύτης: τι μπορείς να κάνεις εσύ προσωπικά για να εξοικονομήσεις νερό από ανακύκλωση;

24 Πόσο από το εκμεταλλεύσιμο νερό καταναλώνεται για αστική χρήση; Για αστική χρήση ξοδεύεται περίπου το 8% του νερού. Η ποσότητα αυτή περιλαμβάνει και το πόσιμο νερό που υφίσταται ειδική επεξεργασία, για να αποφευχθούν αρρώστιες. Το μπορεί να υποστεί αποστείρωση (θανάτωση μικροοργανισμών) ή απολύμανση (απολύμανση παθογόνων μικροοργανισμών). Απαραίτητη είναι μόνο η απολύμανση.

25 Τρόποι απολύμανσης πόσιμου νερού Με χλώριο Με όζον Με υπεριώδεις ακτίνες Με θέρμανση Κάθε τρόπος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

26 Άρτεμις Μπλαζογιαννάκη ΠΕ0405 ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου


Κατέβασμα ppt "Χρήσεις του νερού Ας θυμηθούμε μερικούς αριθμούς: Στη Γη υπάρχουν χοντρικά 1.400.000.000.000km³ νερό. Αν σκεφτούμε ότι το κάθε κυβικό χιλιόμετρο ισοδυναμεί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google