Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Πολ/σμός με εμβολιασμό Εμβολιασμός Εμβολιασμός είναι η ένωση ενός μέρους ενός φυτού μ’ ένα μέρος άλλου φυτού και αποτελεί σημαντικότατη μέθοδο πολ/σμού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Πολ/σμός με εμβολιασμό Εμβολιασμός Εμβολιασμός είναι η ένωση ενός μέρους ενός φυτού μ’ ένα μέρος άλλου φυτού και αποτελεί σημαντικότατη μέθοδο πολ/σμού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 Πολ/σμός με εμβολιασμό Εμβολιασμός Εμβολιασμός είναι η ένωση ενός μέρους ενός φυτού μ’ ένα μέρος άλλου φυτού και αποτελεί σημαντικότατη μέθοδο πολ/σμού. ΥποκείμενοΥποκείμενο : είναι το φυτό από το οποίο εκμεταλλευόμαστε το υπόγειο τμήμα ανάπτυξης (ρίζα). ΕμβόλιοΕμβόλιο : είναι το φυτό από το οποίο εκμεταλλευόμαστε το υπέργειο τμήμα (βλαστούς, φύλλα).

2 2 Πότε είναι αναγκαίος ο πολλαπλασιασμός με εμβολιασμό;  Όταν κάποιο καλλιεργούμενο φυτό παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία σε ασθένειες που μεταδίδονται από το έδαφος και  Όταν επιθυμούμε να δώσουμε στο φυτό κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως προσαρμογή σε ιδιαίτερες εδαφικές συνθήκες, ζωηρότητα ανάπτυξης κ.ά. Οι εμβολιασμοί δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή νέων φυτών αλλά & για την διόρθωση ζημιών (παγωνιά, ασθένειες) & την αλλαγή της ποικιλίας των φυτών.

3 3 Προϋποθέσεις επιτυχίας του εμβολιασμού 1.Να υπάρχει βοτανική συγγένεια ανάμεσα στο υποκείμενο & στο εμβόλιο 2.Ο εμβολιασμός να γίνει την κατάλληλη εποχή 3.Να συμπέσουν οι ιστοί εμβολίου – υποκει- μένου 4.Να εξασφαλιστεί η προστασία του σημείου του εμβολιασμού

4 4 Ε ί δ η ε μ β ο λ ι α σ μ ώ ν Εγκεντρισμός Εμβόλιο : είναι ένα κομμάτι ξυλοποιημένου βλαστού που φέρει ένα μάτι. Στη βάση του, με εμβολιαστήρι δημιουργούμε σφήνα. Υποκείμενο : Κάνουμε μια οριζόντια τομή είτε στον κορμό είτε σε κάποιο κλαδί και το σχίζουμε στη μέση. Στο σχίσιμο εφαρμόζουμε 1 ή 2 σφήνες του εμβολίου. Καλύπτουμε αμέσως τις πληγές με κόλλα εμβολιασμού & δένουμε σφιχτά. Κ α λ ύ τ ε ρ η ε π ο χ ή η ά ν ο ι ξ η.

5 5 Ενοφθαλμισμός Εμβόλιο : ένα κομμάτι φλοιού που φέρει ένα μάτι. Συνήθως έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Υποκείμενο : στο φλοιό του κάνουμε μια σχισμή σε σχήμα Τ ή L, διαστάσεων λίγο μεγαλύτερων από τις διαστάσεις του εμβολίου. Τοποθετούμε το εμβόλιο με προσοχή ανα- σηκώνοντας τη φλούδα του υποκειμένου. Δένουμε σφιχτά με ράφια αφήνοντας ελεύ- θερο το μάτι.


Κατέβασμα ppt "1 Πολ/σμός με εμβολιασμό Εμβολιασμός Εμβολιασμός είναι η ένωση ενός μέρους ενός φυτού μ’ ένα μέρος άλλου φυτού και αποτελεί σημαντικότατη μέθοδο πολ/σμού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google