Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Θεοί του Ολύμπου Μια εργασία των μαθητών του Γ2 τμήματος του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Θεοί του Ολύμπου Μια εργασία των μαθητών του Γ2 τμήματος του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Θεοί του Ολύμπου Μια εργασία των μαθητών του Γ2 τμήματος του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας

2 Περιεχόμενα  Δίας  Ποσειδώνας  Απόλλωνας  Ερμής  Ήφαιστος  Πλούτωνας  Διόνυσος  Άρης  Ήρα  Αθηνά  Δήμητρα  Αφροδίτη  Εστία  Άρτεμη  Αθηνά και Ποσειδώνας

3

4 O Δίας Κωνσταντίνος Πινιάρας Πέτρος Σ π υρό π ουλος

5 Ο Δίας ή Ζευς ήταν αρχηγός των θεών και των ανθρώ π ων. Ο Δίας ή Ζευς ήταν αρχηγός των θεών και των ανθρώ π ων. Ήταν θεός του ουρανού, π ου μάζευε τα σύννεφα κι έστελνε τη βροχή στη γη. Ήταν θεός του ουρανού, π ου μάζευε τα σύννεφα κι έστελνε τη βροχή στη γη. Κρατούσε αστρο π ελέκια και τα έριχνε, όταν ήταν θυμωμένος. Κρατούσε αστρο π ελέκια και τα έριχνε, όταν ήταν θυμωμένος. Λεγόταν και ξένιος Ζευς, γιατί π ροστάτευε τους ξένους. Λεγόταν και ξένιος Ζευς, γιατί π ροστάτευε τους ξένους.

6 Ο Ποσειδώνας Λευτέρης Κουκουράβας Θανάσης Μέκρας

7 Το όνομα ενός α π ό τους π ιο σεβαστούς θεούς του Δωδεκάθεου, του Ποσειδώνα, π αραδίδεται και με άλλες μορφές : Προσείδαν, Ποσειδέης και Ποσειδέων. Το όνομα ενός α π ό τους π ιο σεβαστούς θεούς του Δωδεκάθεου, του Ποσειδώνα, π αραδίδεται και με άλλες μορφές : Προσείδαν, Ποσειδέης και Ποσειδέων. Είναι ένας α π ό τους γιους του Κρόνου και της Ρέας, ανήκει, ε π ομένως, στην π ρώτη γενιά των ολυμ π ίων μαζί με τον Δία και την Ήρα. Είναι ένας α π ό τους γιους του Κρόνου και της Ρέας, ανήκει, ε π ομένως, στην π ρώτη γενιά των ολυμ π ίων μαζί με τον Δία και την Ήρα. Είναι αδελφός του Άδη και του Δία. Είναι αδελφός του Άδη και του Δία.

8 Σύμφωνα με τον Όμηρο, όταν τα τρία αδέλφια μεγάλωσαν μοιράστηκαν με κλήρο την κυριαρχία του κόσμου έτσι, κύριος του ουρανού έγινε ο Δίας, του κάτω κόσμου ο Πλούτωνας, της θάλασσας ο Ποσειδώνας. Σύμφωνα με τον Όμηρο, όταν τα τρία αδέλφια μεγάλωσαν μοιράστηκαν με κλήρο την κυριαρχία του κόσμου έτσι, κύριος του ουρανού έγινε ο Δίας, του κάτω κόσμου ο Πλούτωνας, της θάλασσας ο Ποσειδώνας. Μέσω του έ π ους, λοι π όν, ο Ποσειδώνας καθιερώθηκε ως θεός της θάλασσας, ήταν, ε π ομένως, αγα π ητός στους Έλληνες των θαλασσών μαζί με τη σύζυγο του Αμφιτρίτη. Μέσω του έ π ους, λοι π όν, ο Ποσειδώνας καθιερώθηκε ως θεός της θάλασσας, ήταν, ε π ομένως, αγα π ητός στους Έλληνες των θαλασσών μαζί με τη σύζυγο του Αμφιτρίτη.

9 Ο Α π όλλωνας Εβελίνα Σινάνη

10 Ήταν γιος του Δία και της Λητούς και ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, θεός του Φωτός, της Μαντικής, της Μουσικής, της Αρμονίας και της τάξης στον κόσμο. Γεννήθηκε μαζί με τη δίδυμη αδελφή του, Αρτέμιδα, στο ιερό νησί της Δήλου, όπου είχε καταφύγει η Λητώ για να αποφύγει τη ζήλια και το θυμό της Ήρας.

11 Το Φθινόπωρο, ο Απόλλων εγκατέλειπε την Ελλάδα για τη χώρα των Υπερβορείων, και την άνοιξη επέστρεφε πάλι επάνω σε άρμα που το έσερναν κύκνοι. Είχε πολλά ακόμα ονόματα, που δηλώνουν και τις διαφορετικές ιδιότητες με τις οποίες λατρευόταν στις περιοχές της Ελλάδας όπως Φοίβος (θεός του Φωτός), Νόμιος (προστάτης βοσκών και κοπαδιών), Δελφίνιος (προστάτης ναυτικών), Σωτήρ, Επικούριος

12 Σύμβολα του ήταν η λύρα, το τόξο, ο τρίποδας, ο ομφαλός, το κλαδί δάφνης και το γεράκι. Σύμβολα του ήταν η λύρα, το τόξο, ο τρίποδας, ο ομφαλός, το κλαδί δάφνης και το γεράκι.

13 Ο Ερμής Γιώργος Μέμηλας

14 Ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, ο αγγελιοφόρος του Δία, προστάτης του εμπορίου, των ρητόρων, των φιλοσόφων, των βοσκών και των οδοιπόρων. Ήταν γιος του Δία και της νύμφης Μαίας, κόρης του Άτλαντα, και σύμφωνα με το μύθο γεννήθηκε στο σπήλαιο της Ζήρειας στην ορεινή Κορινθία.

15 Τα κατορθώματά του ξεκίνησαν όταν ακόμη ήταν βρέφος. Βγαίνοντας για πρώτη φορά από τη σπηλιά όπου είχε γεννηθεί, βρήκε μια χελώνα και κατασκεύασε με το καύκαλό της την πρώτη λύρα. Αργότερα, κατάφερε να κλέψει τα κοπάδια των αγελάδων του αδελφού του, Απόλλωνα, γι’ αυτό οι αρχαίοι των θεωρούσαν προστάτη της κλοπής

16 Ήταν εύστροφος, πειστικός και γρήγορος, γι’ αυτό ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών. Αποστολή του ήταν, ακόμη, να στέλνει τα όνειρα στους ανθρώπους και να οδηγεί τις ψυχές στον Άδη. Ήταν προστάτης των οδών και για το λόγο αυτό στις διασταυρώσεις υπήρχαν μαρμάρινες στήλες που έφεραν την προτομή του και ονομάζονταν ερμές. Από τα αρχαία έργα, που απεικονίζουν τον Ερμή, το πιο περίφημα είναι το άγαλμα του Πραξιτέλη, που βρίσκεται στην Ολυμπία.

17 Ο Ήφαιστος Λευτέρης Κουκουράβας Θανάσης Μέκρας

18 Ο Ήφαιστος ήταν ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, θεός της φωτιάς και προστάτης των μεταλλουργών και των τεχνιτών Ήταν γιος του Δία και της Ήρας, ένα από τα λίγα νόμιμα παιδιά του βασιλικού ζεύγους των θεών Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ήρα πέταξε τον Ήφαιστο από τον Όλυμπο, αμέσως μετά τη γέννησή του, επειδή ήταν κουτσός

19 Ο θεός μεγάλωσε δί π λα στη Θέτιδα, μητέρα του Αχιλλέα, και άρχισε να ασχολείται με τη μεταλλουργία. Ο θεός μεγάλωσε δί π λα στη Θέτιδα, μητέρα του Αχιλλέα, και άρχισε να ασχολείται με τη μεταλλουργία. Εκδικήθηκε τους θεούς κατασκευάζοντας ένα θρόνο α π ό τον ο π οίο δε μ π ορούσες να ξεφύγεις. Εκδικήθηκε τους θεούς κατασκευάζοντας ένα θρόνο α π ό τον ο π οίο δε μ π ορούσες να ξεφύγεις. Έτσι, κλήθηκε να ελευθερώσει την Ήρα και έμεινε μαζί τους στον Όλυμ π ο. Έτσι, κλήθηκε να ελευθερώσει την Ήρα και έμεινε μαζί τους στον Όλυμ π ο.

20 Δημιουργήματα του Ήφαιστου ήταν, μεταξύ άλλων, ο θρόνος και το σκή π τρο του Δία, το άρμα του Ήλιου, η π ανο π λία και η ασ π ίδα του Αχιλλέα, καθώς και το χάλκινο ρομ π ότ Τάλως, δώρο του Δία στο βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Δημιουργήματα του Ήφαιστου ήταν, μεταξύ άλλων, ο θρόνος και το σκή π τρο του Δία, το άρμα του Ήλιου, η π ανο π λία και η ασ π ίδα του Αχιλλέα, καθώς και το χάλκινο ρομ π ότ Τάλως, δώρο του Δία στο βασιλιά της Κρήτης Μίνωα.

21 Ο Πλούτωνας Κωνσταντίνος Πινιάρας Πέτρος Σ π υρό π ουλος

22 Ο Πλούτωνας, ο θεός των νεκρών και του κάτω κόσμου. Ο Πλούτωνας, ο θεός των νεκρών και του κάτω κόσμου. Ζούσε στον Άδη με την Περσεφόνη τη γυναίκα του. Ζούσε στον Άδη με την Περσεφόνη τη γυναίκα του.

23 Ο Διόνυσος Κωνσταντίνος Πινιάρας Πέτρος Σ π υρό π ουλος

24 Ο Δ ιόνυσος ήταν θεός του αμ π ελιού και του κρασιού και του άρεσαν τα γλέντια και οι γιορτές. Ο Δ ιόνυσος ήταν θεός του αμ π ελιού και του κρασιού και του άρεσαν τα γλέντια και οι γιορτές.

25 ΟΆρης Μαρία Τζιλίνη

26 Ένας από τους δώδεκα Ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου κύριος θεός του πολέμου, γιος του Δία και της Ήρας και αδελφός της Έριδας Εμφανιζόταν πάντα ως σκληρός και ώμος, άστατος μαχητικός αλλά χωρίς μέτρο και φρόνηση, αντίθετα από την αδελφή του Αθηνά, η οποία πάντα τον κέρδιζε στις μάχες.

27 Συνήθως συνοδευόταν από τους δύο γιους το Δήμο και το Φόβο που απέκτησε από την Αφροδίτη, όταν εκείνη ήταν σύζυγος του Ηφαίστου. Συνήθως συνοδευόταν από τους δύο γιους το Δήμο και το Φόβο που απέκτησε από την Αφροδίτη, όταν εκείνη ήταν σύζυγος του Ηφαίστου. Στην αρχαία ελληνική τέχνη απεικονιζόταν ως ωραίος, επιβλητικός και μεγαλόσωμος άνδρας και στις διηγήσεις των αρχαίων συγγραφέων γινόταν αναφορά στην πολύ δυνατή φωνή του. Σύμβολά του ήταν το δόρυ και οι δάδες. Στην αρχαία ελληνική τέχνη απεικονιζόταν ως ωραίος, επιβλητικός και μεγαλόσωμος άνδρας και στις διηγήσεις των αρχαίων συγγραφέων γινόταν αναφορά στην πολύ δυνατή φωνή του. Σύμβολά του ήταν το δόρυ και οι δάδες.

28 Η Ήρα Τέγου Μαρία Πούλιος Δημήτρης

29 Η σπουδαιότερη γυναικεία θεότητα στο δωδεκάθεο του Ολύμπου και μία από τις πιο σεβαστές μορφές της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας και, σύμφωνα με την επικρατέστερη παράδοση, γεννήθηκε στη Σάμο, άλλοι μύθοι όμως, αναφέρουν ως τόπο γέννησής της τη Στυμφαλία ή την Εύβοια.

30 Ήταν αδερφή και νόμιμη σύζυγος του Δία, ο ο π οίος κατάφερε να την ξεγελάσει και να την α π ο π λανήσει μεταμορφωμένος σε κούκο. Μαζί του α π έκτησε τον Άρη, τον Ήφαιστο, την Ειλείθυια και την Ήβη. Ανέθρεψε, όμως και τη Λερναία Ύδρα, το λέοντα της Νεμέας και το δράκο π ου φύλαγε τα μήλα των Εσ π ερίδων.

31 Η Ήρα λατρευόταν σε όλη την Ελλάδα και προς τιμήν της πραγματοποιούνταν αγώνες γυναικών, τα Ηραία. Σημαντικά λατρευτικά κέντρα της υπήρχαν στη Σάμο, στο Άργος, στην Ολυμπία και αλλού. Συνήθως απεικονιζόταν κρατώντας σκήπτρο ως σύμβολο κυριαρχίας ή έχοντας στα χέρια της το ρόδι, σύμβολό της γονιμότητας. Άλλα γνωστά σύμβολα της ήταν το παγόνι, ο κρίνος και το φυτό ελίχρυσο.

32 Η Α Α Α Αθηνά Αντριάνα Παπανικολάου Βασιλεία Σταυράκη

33 Ανήκε στο δωδεκάθεο του Ολύμπου, ήταν η θεά της σοφίας και η προστάτιδα της πόλης των Αθηνών, που έφερε το όνομα της Ανήκε στο δωδεκάθεο του Ολύμπου, ήταν η θεά της σοφίας και η προστάτιδα της πόλης των Αθηνών, που έφερε το όνομα της Ήταν κόρη του Δία και της Μήτιδας, θεάς της φρόνησης Ήταν κόρη του Δία και της Μήτιδας, θεάς της φρόνησης

34 Σύμφωνα με το μύθο, ο Δίας, προκειμένου να αποφύγει την προφητεία ότι θα αποκτούσε γιο που θα του έπαιρνε την εξουσία κατάπιε τη Μήτιδα μαζί με τον αγέννητο παιδί τους, αλλά όταν έφθασε η ώρα να γεννηθεί η Αθηνά, η κόρη ξεπήδησε πάνοπλη από το κεφάλι του, που το άνοιξε ο Ήφαιστος με ένα πέλεκυ.

35 Ιδιαίτερη εύνοια έδειχνε στην Αθήνα, καθώς σε αγώνα μεταξύ της ίδιας και του Ποσειδώνα απέκτησε την κυριότητά της, προσφέροντάς της την ελιά Ιδιαίτερη εύνοια έδειχνε στην Αθήνα, καθώς σε αγώνα μεταξύ της ίδιας και του Ποσειδώνα απέκτησε την κυριότητά της, προσφέροντάς της την ελιά Στην Ακρόπολη των Αθηνών υπήρχε ο πιο ξακουστός ναός της, ο Παρθενώνας, και δύο περίφημα αγάλματα της, από τα οποία το ένα ήταν χρυσελεφάντινο, έργο του Φειδία. Στην Ακρόπολη των Αθηνών υπήρχε ο πιο ξακουστός ναός της, ο Παρθενώνας, και δύο περίφημα αγάλματα της, από τα οποία το ένα ήταν χρυσελεφάντινο, έργο του Φειδία.

36 Εκεί τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια και τα Παναθήναια, η λαμ π ρότερη γιορτή π ρος τιμήν της. Η Αθηνά συνήθως α π εικονιζόταν ως «π ρόμαχος », έτοιμη να βοηθήσει τους ανθρώ π ους στις μάχες, φορώντας π ερικεφαλαία και αιγίδα, και κρατώντας δόρυ και ασ π ίδα. Σύμβολό της ήταν η κουκουβάγια, το π ουλί της σοφίας. Εκεί τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια και τα Παναθήναια, η λαμ π ρότερη γιορτή π ρος τιμήν της. Η Αθηνά συνήθως α π εικονιζόταν ως «π ρόμαχος », έτοιμη να βοηθήσει τους ανθρώ π ους στις μάχες, φορώντας π ερικεφαλαία και αιγίδα, και κρατώντας δόρυ και ασ π ίδα. Σύμβολό της ήταν η κουκουβάγια, το π ουλί της σοφίας.

37 Η Δήμητρα Μαριάννα Γκούτρα

38 Η Δήμητρα στους ανθρώπους δίδαξε την καλλιέργεια της γης. Σύμφωνα με το μύθο, μετά την απαγωγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, περιπλανήθηκε για εννιά μέρες στη γη, κρατώντας πυρσούς και ρωτώντας για εκείνη και τελικά έφθασε, μεταμορφωμένη σε γριά στην Ελευσίνα, όπου τη φιλοξένησε στο ανάκτορό του ο βασιλιάς Κελεός. Σε ανταπόδοση, ανέθρεψε το γιό του και καθιέρωσε τα Ελευσίνια Μυστήρια

39 Ανήκε στο δωδεκάθεο του Ολύμπου και ήταν θεά της γονιμότητας και της βλάστησης του εδάφους, προστάτιδα της γεωργίας και μητέρα των σιτηρών, όπως δηλώνει το όνομά της, που σχετίζεται με τη γη. Ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας και αδελφή του Δία και μαζί του απέκτησε την Περσεφόνη.

40 Η Αφροδίτη Αντριάνα Σίνα

41   Η Αφροδίτη ήταν θεά της ομορφιάς.   Γεννήθηκε απ’ τον αφρό της θάλασσας. Ήταν μητέρα του φτερωτού θεού Έρωτα, που με τα βέλη του σημάδευε τις καρδιές των ανθρώπων.

42 H Εστία Αντριάνα Σίνα

43   Η Εστία ήταν θεά του σπιτιού. .  Προστάτευε τα νοικοκυριά, γι’ αυτό σ’ όλα τα σπίτια υπήρχε ένας μικρός βωμός δικός της, η εστία.

44 Η Άρτεμη Εύα Τσαρούχη

45 Ανήκε στο δωδεκάθεο του Ολύμπου και ήταν η θεά του κυνηγιού και της σελήνης, προστάτιδα των βουνών και των δασών, αλλά και της αγνότητας και των τοκετών. Ήταν κόρη του Δία και της Λητούς και γεννήθηκε μαζί με το δίδυμο αδελφό της, Απόλλωνα, στο ιερό νησί της Δήλου, όπου είχε καταφύγει Λητώ για να αποφύγει τη ζήλια και το θυμό της Ήρας

46 Από πολύ μικρή πήρε την άδεια του γάμου και τιμωρούσε σκληρά όποιον προσέβαλλε την αγνότητά της. Σύμβολά της ήταν η αρκούδα, το λιοντάρι, ο πάνθηρας, το ελάφι, ο λαγός, η ελιά, το στάχυ, τα λουλούδια.

47 Στην αρχαία ελληνική τέχνη απεικονιζόταν ως πανέμορφη, κομψή,νέα, συνήθως με κοντό χιτώνα, κρατώντας στο χέρι της το τρομερό τόξο και έχοντας κρεμασμένη στην πλάτη της τη φαρέτρα με τα φαρμακερά βέλη.

48 Αθηνά και Ποσειδώνας Αντριάνα Σίνα

49   Κάποτε ο Ποσειδώνας και η Αθηνά μάλωναν για το ποιος θα γίνει προστάτης της πόλης του Κέκροπα, της σημερινής Αθήνας.   Όλοι οι θεοί του Ολύμπου είχαν μαζευτεί πάνω στην Ακρόπολη, κι ο Κέκροπας, ο πρώτος βασιλιάς, ζήτησε από τους δυο θεούς να χαρίσουν δώρα στην πόλη κι όποιος έδινε το καλύτερο να ήταν ο νικητής.

50   Χτύπησε τότε την τρίαινά του ο Ποσειδώνας στο βράχο της Ακρόπολης κι αμέσως πετάχτηκε αλμυρό νερό κι ένα πολεμικό άλογο.   Χτύπησε το κοντάρι της και η Αθηνά κι αμέσως πετάχτηκε απ’ το βράχο μια ελιά που αμέσως ψήλωσε και γέμισε καρπούς. Το δώρο της Αθηνάς άρεσε σ’ όλους περισσότερο. Έτσι έγινε η Αθηνά προστάτιδα της πόλης, που πήρε και το όνομά της. Ονομάστηκε Αθήνα.


Κατέβασμα ppt "Οι Θεοί του Ολύμπου Μια εργασία των μαθητών του Γ2 τμήματος του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google