Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Άνηθος Ο Άνηθος είναι φυτό της οικογένειας των Σελινοειδών. Είναι ιθαγενές, μονοετές φυτό των Μεσογειακών χωρών και της νότιας Ρωσίας. Το ύψος του φτάνει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Άνηθος Ο Άνηθος είναι φυτό της οικογένειας των Σελινοειδών. Είναι ιθαγενές, μονοετές φυτό των Μεσογειακών χωρών και της νότιας Ρωσίας. Το ύψος του φτάνει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Άνηθος Ο Άνηθος είναι φυτό της οικογένειας των Σελινοειδών. Είναι ιθαγενές, μονοετές φυτό των Μεσογειακών χωρών και της νότιας Ρωσίας. Το ύψος του φτάνει τα 80 εκατοστά, ο βλαστός του είναι κοίλος και γραμμωτός, η ρίζα γογγυλώδης, τα φύλλα του π τερωτά νηματοειδή. Στην Αρχαία Ελλάδα στεφάνωναν τους νικητές με ανθισμένα κλαδιά άνηθου, και με το αιθέριο έλαιο των καρ π ών του άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν χαλαρωτικό και τονωτικό των μυών. Σήμερα το φυτό χρησιμο π οιείται στη μαγειρική. Στη φαρμακευτική η δράση του θεωρείται ευεργετική καθώς διευκολύνει και την π έψη των τροφών. Καλλιεργείται σε ευρύτερη κλίμακα στην Ευρώ π η, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Η Ινδία είναι π ρώτη στον κόσμο σε π αραγωγή άνηθου. Ακολουθούν η Κίνα, το Μεξικό και η Ισ π ανία.

2 Βάλσαμο Το βάλσαμο είναι φυτό του γένους Υ π ερικόν. Ήταν γνωστό ως υ π ερικό στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σ π αθόχορτο. Για π ολλούς φυτοθερα π ευτές, αυτές οι κουκίδες π εριέχουν μερικά α π ό τα π ιο π ολύτιμα και α π οτελεσματικά φυτικά συστατικά.. Περιέχει υ π ερικίνη και ψευδο - υ π ερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα ), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό ). Στην αρχαιότητα το χρησιμο π οιούσαν ως ε π ουλωτικό στις π ληγές π ου γινόντουσαν α π ό τα σ π αθιά, εξ ου κι η ονομασία του σ π αθόχορτο. Στις ΗΠΑ, μετά α π ό ένα π ρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το υ π ερικό έγινε το π ιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό «π ρόζακ » (Ladose), για την ή π ια και μέτρια κατάθλιψη. Χρησιμο π οιείται ε π ίσης ως αντισ π ασμωδικό και βελτιωτικό της π οιότητας του ύ π νου σε αϋ π νίες. Ήδη, το 1994 στη Γερμανία, συνταγογραφήθηκαν συνταγές για 20 εκατομμύρια ασθενείς. Μόνο στη Μοντάνα των ΗΠΑ καλλιεργούνται σήμερα 500.000 στρέμματα φυτού. Εξωτερικά χρησιμο π οιείται αφού εκχυλισθεί το φρέσκο φυτό σε ελαιόλαδο για π ολλές ημέρες (40 έως 50) ως άριστο ε π ουλωτικό σε π ληγές και εγκαύματα π ρώτου βαθμού. Το υ π ερικό μ π ορεί να ε π ηρεάσει το ή π αρ π ροκαλώντας ευαισθησία στο φως.

3 Βασιλικός Ο βασιλικός είναι αρωματικό ετήσιο, π οώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών και της τάξης των σωληνανθών. Η καταγωγή του είναι α π ό την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε π ολλές π εριοχές του κόσμου. Η ονομασία " βασιλικός " του α π οδόθηκε καθώς, σύμφωνα με θρύλο, φύτρωσε στο σημείο ό π ου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό. Ο βασιλικός καλλιεργείται ως καλλω π ιστικό φυτό σε γλάστρες και κή π ους και τα φύλλα του χρησιμο π οιούνται α π οξηραμένα ως καρύκευμα και αφέψημα. Περιέχουν αιθέριο έλαιο π ου κύριο συστατικό του είναι η λιναλοόλη και η μεθυλοχαβικόλη και χρησιμο π οιείται στην αρωματο π οιία. Με την ονομασία βασιλικός είναι γνωστά και άλλα είδη π ου βρίσκονται σε τρο π ικές π εριοχές. Είναι θάμνοι μικρού ύψους και καλλιεργούνται και ως καλλω π ιστικοί. Ένα α π ό τα είδη αυτά έχει την ονομασία φυτό του π υρετού και στις π εριοχές της Δυτικής Αφρικής χρησιμο π οιείται ως αντι π υρετικό.

4 Γλυκάνισος Ο γλυκάνισος είναι η κοινή ονομασία του ετήσιου π οώδους φυτού του είδους Πιμ π ινέλλη το άνισον του γένους Πιμ π ινέλλη της οικογένειας των Σκιαδοφόρων. Ως γλυκάνισος αναφέρονται και οι σ π όροι του φυτού αυτού. Λέγεται ε π ίσης και άνισο. Η καταγωγή του είναι α π ό την ανατολική Μεσόγειο ή τη Μέση Ανατολή όμως σήμερα έχει διαδοθεί στην Ευρώ π η την Ασία και την Αμερική. Ο βλαστός του είναι ίσιος και έχει ύψος π ου κυμαίνεται α π ό 25 έως 75 εκατοστά. Χρησιμο π οιείται α π ό το 2000 π. Χ. ως αρωματικό, καρύκευμα και φάρμακο. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα, σ π ασμολυτικές και α π οχρεμ π τικές ιδιότητες. Πολύ συχνά χρησιμο π οιείται στην αρτο π οιία ως αρωματικό ή ως κύριο αρωματικό σε αλκοολούχα π οτά, ό π ως το αψέντι το ούζο και το ρακί.

5 Δενδρολίβανο Αρωματικός αειθαλής θάμνος το δενδρολίβανο ανήκει στο γένος Ροσμαρίνος και στην οικογένεια των Χειλανθών. Γνωστό φυτό στην αρχαιότητα όταν οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμο π οιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών και το έκαιγαν και ως θυμίαμα. Η καταγωγή του είναι α π ό τις π εριοχές της Μεσογείου αλλά σήμερα εκτός α π ό τις π εριοχές αυτές καλλιεργείται ως καλλω π ιστικό για τα ωραία κυανά άνθη του σε όλη σχεδόν την Ευρώ π η και τις εύκρατες π εριοχές της Αμερικής. Είναι π υκνόφυλλος και π ολύκλαδος θάμνος με ύψος π ου δε ξε π ερνά τα 2 μέτρα Το χρώμα των ανθέων του είναι μοβ, κυανόλευκο ή και λευκό. Δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη α π ό π ότισμα και μ π ορεί να φυτρώσει και σε βραχώδεις ορεινές π εριοχές. Περιέχει τανίνη και αιθέριο έλαιο, το ο π οίο εξάγεται με α π όσταξη κυρίως α π ό τις κορυφές των ανθοφόρων βλαστών. Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του δενδρολίβανου χρησιμο π οιούνται ως αρωματικό σε π ολλά φαγητά. Στα ψητά δίνει μία ιδιαίτερη γεύση. Στη ζαχαρο π λαστική το χρησιμο π οιούν κυρίως στα γλυκά του κουταλιού. Έχουν ένα ευχάριστο άρωμα π ου μοιάζει με αυτό του τσαγιού και η γεύση τους είναι ελαφρώς π ικρή και λίγο καυτερή. Α π ό τα φύλλα του δενδρολίβανου εξάγεται ένα υγρό π ου χρησιμο π οιείται στην π αρασκευή φάρμακου για τους ρευματισμούς, για τις διάφορους ερεθισμούς του στόματος καθώς και για το βήχα. Α π ό τους βλαστούς εξάγεται ένα αιθέριο έλαιο π ου χρησιμο π οιείται στην αρωματο π οιία, στη σα π ωνο π οιία, καθώς και με κατάλληλη ε π εξεργασία στην π αρασκευή εντομοκτόνων. Τα άνθη του π ροτιμώνται α π ό τις μέλισσες και γίνονται π ηγή για τη π αραγωγή μελιού.

6 Δάφνη Η δάφνη είναι ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των Δαφνοειδών.. Στην Ελλάδα α π αντάται και αυτοφυής. Ε π ίσης, στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται και η δάφνη του Α π όλλωνα, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά, δάφνη, δαφνολιά και φυλλάδα. Δεν είναι γνωστή η ετήσια π αγκόσμια κατανάλωση φύλλων δάφνης. Μόνο στην Ελλάδα εξάγονται π ερί τους 200 τόνους ετησίως. Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο. Τα άνθη βγαίνουν το Μάρτιο με Α π ρίλιο. Α π ό τους καρ π ούς π αράγεται το δαφνέλαιο, π ου έχει μορφή αλοιφής και στη συνηθισμένη θερμοκρασία είναι π ράσινο. Τα φύλλα του φυτού χρησιμο π οιούνται ως άρτυμα στη μαγειρική ( νοστιμίζει φαγητά ό π ως τα όσ π ρια ) και στη συσκευασία ξηρών καρ π ών, ό π ως σύκα ή σταφίδες. Το αιθέριο έλαιο π ου έχουν τα φύλλα και οι καρ π οί ( δαφνέλαιο ) χρησιμο π οιείται για την π αρασκευή εντομοκτόνων και π αρασιτοκτόνω ν.

7 Δίκταμο Ο Δίκταμος (Origanum dictamnus) είναι ενδημικό φρύγανο της Κρήτης και αυτοφύεται π ρακτικά σε όλα τα βουνά του νησιού κι όχι μόνο στη Δίκτη ό π ως το θέλει το όνομά του. Εξα π λώνεται α π ό το ε π ί π εδο της θάλασσας μέχρι τα 1.600 μ. α π οκλειστικά σε γκρεμνό και φαράγγια. Είναι ένα μικρό φυτό με μήκος 30 έως 40 εκ., π ολύ δυνατής οσμής και γεύσης, τα φύλλα του είναι σχετικά μικρά αλλά π αχουλά, και καλύ π τονται α π ό χνούδι, τα άνθη του έχουν βιολετί χρώμα. Στη Μινωική Κρήτη και την Αρχαία Ελλάδα ήταν ένα α π ό τα σ π ουδαιότερα φαρμακευτικά φυτά. Ο Ι ππ οκράτης το χρησιμο π οιούσε κατά των π αθήσεων του στομάχου και του π ε π τικού συστήματος, στους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, ως ε π ουλωτικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισ π ασμωδικό. Το δίκταμο έχει αντιση π τική δράση, τονωτική και αντισ π ασμωδική. Χρησιμο π οιείται για την ε π ούλωση των τραυμάτων, ως κατα π ραϋντικό του π ε π τικού συστήματος, καθώς και κατά της γρί π ης και του κρυολογήματος. Δρα σ π ασμολυτικά και συμβάλει στην π ρόληψη και στην αντιμετώ π ιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών π ροβλημάτων, ανακουφίζει α π ό π ονοκεφάλους, και στομαχικές διαταραχές, π ονόδοντους και α π οστήματα. Ενεργεί ε π ίσης, ως αντιδιαβητικό, εμμηναγωγό αλλά και ως αφροδισιακό ( στην Κρήτη το αναφέρουν και ως « έρωντα »).

8 Δυόσμος Στον δυόσμο α π οδίδονται π ολλές ευεργετικές ιδιότητες, ό π ως κατα π ολέμηση των π όνων του στομάχου, της ναυτίας, του λόξυγκα και υ π οβοήθηση στην π έψη. Ε π ίσης π ροσφέρει π ολλά κατά της νευρώσεων και τις διάφορες εκδηλώσεις της : αϋ π νίες, σ π ασμοί, τρεμούλες, ημικρανίες, ταχυ π αλμίες. Στη μαγειρική χρησιμο π οιείται αρκετά ως μυρωδικό σε κεφτέδες, καλλιτσούνια, μυζηθρό π ιτες, σάλτσες κλ π.

9 Θυμάρι Το θυμάρι είναι αγγειόσ π ερμο, δικότυλο φυτό, το ο π οίο ανήκει στην τάξη των Σωληνανθών και στην οικογένεια των Χειλανθών. Είναι θάμνος μικρού ύψους ( έως 30 εκατοστά ), με όρθιους βλαστούς, εξαιρετικά ανθεκτικός, αναδύει π ολύ ευχάριστο άρωμα. Α π αντάται στις νότιες και μεσογειακές π εριοχές της Ευρώ π ης σε διάφορες π εριοχές της Ασίας και καλλιεργείται στη βόρεια Αμερική. Τα φύλλα του θυμαριού, όταν ξεραθούν, αναδύουν το άρωμα τους όταν θρυμματιστούν. Μαζί με τους α π οξηραμένους ανθούς χρησιμο π οιούνται ως μ π αχαρικό για τον αρωματισμό διαφόρων φαγητών, ε π ίσης είναι ένα α π ό τα βασικά συστατικά του λικέρ βενεδικτίνη. Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγα π ητό στις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής π οιότητας. Περιέχει αιθέριο έλαιο σε π οσοστό 1-2% και κύριο συστατικό του είναι η θυμόλη ή, αλλιώς, καμφορά του θυμαριού, έχει δε χρήσεις στην αρωματο π οιία και στην οδοντιατρική.

10 Κάρδαμο Μονοετές π οώδες φυτό, αυτοφυές αλλά και καλλιεργού ­ μενο σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστική ο ­ σμή, λογχοειδή λεία φύλλα και λευκά μικρά λουλούδια. Καλ ­ λιεργείται κυρίως για χρήση στη μαγειρική, καθώς είναι θρε π τικό και π λούσιο σε βιταμίνη C. Το κάρδαμο είναι α π οτοξινωτικό, διουρητικό βότανο, κατα π ραΰνει τους ρευ ­ ματικούς π όνους, ενώ η ρίζα βοηθά στην αντιμετώ π ιση της καταρροής. Χρησιμο π οιείται ακόμη για τη θερα π εία του διαβή ­ τη και ως καθαριστικό του αίματος. Τα χρήσιμα μέρη του κάρδαμου είναι η ρίζα, τα ρι ­ ζώματα, οι μίσχοι και τα φύλλα. Τονώνει τον οργανισμό και έχει αφροδισιακές του ιδιότητες, ιδιότη ­ τα γνωστή α π ό την αρχαιότητα, γιατί π εριέχει διάφορα άλατα, ό π ως σίδηρο, ασβέστιο και ιώ ­ διο. Κάνει π ολύ καλό στο κου ­ ρασμένο συκώτι, καθαρίζει το αίμα και είναι άριστο ορεκτικό. Ο χυμός του, ανακατεμένος με μέλι, δίνει αλοιφή π ου εξαλεί ­ φει τις π ανάδες του δέρματος. Στη μαγειρική, χρησι ­ μο π οιείται μόνο του ως σαλατικό ή μαζί με άλλα λαχανικά. Είναι π ολύ εύκολο στην καλλιέργεια του και δεν π ρέ π ει να λεί π ει α π ό κανένα π εριβόλι είτε το χρησιμο π οιούμε σαν βότανο είτε σαν σαλατικό. Ε π ίσης αν φροντίσουμε να κάνουμε διαδοχικές σ π ορές μ π ορούμε να το έχουμε φρέσκο στο τρα π έζι μας, σχεδόν, όλο τον χρόνο.

11 Κόλιανδρο Οι σ π όροι είναι μ π αχαρικό με γλυκό, π ικάντικο και λιγάκι π ι π εράτο άρωμα, ενώ φρέσκο θεωρείται βότανο και έχει δροσιστικό άρωμα π ου θυμίζει τζίντζερ και λεμόνι με νότες φασκόμηλου. Το π αίρνουμε α π ό ένα φυτό π ου είναι αυτοφυές στις Μεσογειακές χώρες και στη Δυτική Ασία, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε π ολλές χώρες ανά την υφήλιο. Το φυτό αυτό φτάνει τα 80 εκατοστά ύψος. Έχει σκουρο π ράσινα φύλλα π ου μοιάζουν με τα φύλλα του Ιταλικού μαϊντανού και λε π τούς, διακλαδιζόμενους βλαστούς. Στα π ανέμορφα άνθη με το ιδιαίτερο ροζ, μοβ ή λευκό χρώμα και το σχήμα ομ π ρέλας σχηματίζονται και π αράγονται οι σ π όροι. Τα φρέσκα φύλλα χρησιμο π οιούνται για το άρωμά τους στην Πορτογαλική, Λατινοαμερικάνικη και Ασιατική κουζίνα, ενώ στην Ταϋλάνδη χρησιμο π οιείται στη μαγειρική ακόμα και η ρίζα του φυτού. Οι σ π όροι χρησιμο π οιούνται στις π ερισσότερες χώρες του κόσμου, μερικές φορές και σε συνδυασμό με το φρέσκο βότανο. Θεωρούνται ένα α π ό τα χρησιμότερα μ π αχαρικά στη μαγειρική διότι ταιριάζουν σχεδόν με κάθε συνδυασμό μ π αχαρικών, αλμυρό ή γλυκό και φέρνουν την ισορρο π ία σε μίγματα α π οτελούμενα α π ό γλυκά και π ικάντικα μ π αχαρικά. Αυτός είναι και ο λόγος π ου είναι συστατικό σε μίγματα ό π ως κάρυ. Οι σ π όροι συνιστάται να αγοράζονται ολόκληροι, καθώς όντας εύθραυστοι είναι εύκολο να αλεσθούν. Προέλευση : Ευρώ π η ( Ολλανδία, Ρωσία ), Ασία ( Ινδία ), ΗΠΑ, Κεντρική και Λατινική Αμερική και Αφρική ( Μαρόκο ).

12 Λεβάντα Η λεβάντα είναι γένος φυτών π ου ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Το γνωστότερο γένος είναι η λεβαντούλα, π ου π εριλαμβάνει γύρω στα 25 είδη. Είναι ιθαγενές των π αραμεσόγειων π εριοχών. Ε π ίσης, α π αντάται στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Το αιθέριο έλαιο π ου π εριέχουν τα φύλλα της χρησιμο π οιείται στην αρωματο π οιία και για τη θερα π εία νευρασθενειών. Έχει ε π ίσης αντιση π τικές ιδιότητες και χρησιμο π οιείται στην ε π ούλωση τραυμάτων. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υ π νωτικό και ναρκωτικό. Πρόκειται για φυτό φρυγανώδες και π ολύκλαδο, με όρθιους βλαστούς π ου φύονται α π ό τη βάση. Είναι, συνε π ώς, θάμνος, με ύψος 30 έως 80 εκατοστά. Έχει γκριζο π ράσινα φύλλα, στενά ως λογχοειδή. Οι ανθοφόροι βλαστοί καταλήγουν σε ταξιανθία τύ π ου στάχεος. Η λεβάντα καλλιεργείται σε εδάφη π λούσια σε ασβέστιο, καθώς αυτό βελτιώνει την π οιότητα του αιθέριου ελαίου της και βοηθά την ανά π τυξη του φυτού. Το έδαφος καλλιέργειας π ρέ π ει να είναι ελαφρύ και χαλικώδες, γι ' αυτό και το φυτό π ροσφέρεται για καλλιέργεια σε εκτάσεις ακατάλληλες για άλλου τύ π ου καλλιέργειες. Δεν αγα π ά, ε π ίσης, ιδιαίτερα την υγρασία, αλλά ούτε και την ολοσχερή ξηρασία. Σήμερα καλλιεργείται στην Ισ π ανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία και αρκετές χώρες της Βόρειας Αφρικής. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Αρκαδία, την Κεφαλληνία, τις Σέρρες την Κομοτηνή και τη Σαμοθράκη.

13 Μαϊντανός O μαϊντανός είναι διετές, ιθαγενές φυτό π ου ανήκει στο γένος Πετροσέλινον της οικογένειας των Σελινοειδών Καλλιεργείται στις εύκρατες π εριοχές για τα φύλλα του π ου χρησιμο π οιούνται στη μαγειρική και σε διάφορες σαλάτες. Ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες π ου τον χρησιμο π οιούσαν ως αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες π αθήσεις. Στην συνέχεια εμφανίζονται διάφορα ψηλά ανθοφόρα στελέχη π ου στην κορυφή τους φέρουν μικρά κιτρινο π ράσινα άνθη και ακολουθούνται α π ό μικρά σ π όρια. Τα φύλλα του μαϊντανού είναι π λούσια σε βιταμίνη C, ενώ π εριέχουν και αιθέρια έλαια. Εκτός α π ό φρέσκα μ π ορούν να χρησιμο π οιηθούν και α π οξηραμένα. Κά π οια π οικιλία μαϊντανού σχηματίζει μια μεγάλη ρίζα όμοια με του σέλινου και τρώγεται βραστή σε διάφορες χώρες της Ευρώ π ης. Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρω π αϊκές χώρες χρησιμο π οιείται όχι μόνο ως συστατικό αλλά και ως διακοσμητικό σαλατών ή π ιάτων κρέατος, ενώ στην Τουρκία, χρησιμο π οιείται σε μεγάλες π οσότητες στη σαλάτα, είτε μαζί με ψιλοκομμένη τομάτα είτε και μόνος του.

14 Μάραθος Ο μάραθος είναι π οώδες και αρωματικό φυτό. Είναι δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων. Η ε π ιστημονική του ονομασία είναι Φοινίκουλον το κοινόν. Περιέχει αιθέρια έλαια κατά 7% και ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυ π το και την Ινδία. Ειδικότερα, ο Πλίνιος αναφέρει 22 φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού. Οι κύριες χρήσεις του φυτού είναι στη μαγειρική και ζαχαρο π λαστική, την αρωματο π οιία και την οινο π νευματο π οιία. Α π ό το μάραθο ε π ίσης π αρασκευάζονται φάρμακα ό π ως σιρό π ια, ενώ χρησιμο π οιείται και ως μέσο για να διευκολύνεται η έκκριση γάλατος. Α π ό τους σ π όρους του μάραθου γεύση, φτιάχνεται αιθέριο έλαιο ( μαραθέλαιο ).

15 Ματζουράνα Ορίγανον η μαντζουράνα Αγγειόσ π ερμο, δικότυλο, π ολυετές φυτό η μαντζουράνα ανήκει στην τάξη λαμιώδη και στην οικογένεια χειλανθή, είναι δε συγγενικό φυτό με τη ρίγανη. Ιθαγενές των χωρών της Μεσογείου με 6 είδη π οωδών φυτών. Το π ιο σημαντικό είδος είναι η μαντζουράνα ορίγανο ή κοινή, το ύψος της φτάνει τα 60 εκατοστά, ο βλαστός είναι τετραγωνικός, π ολύκλαδος. Τα φύλλα της είναι μικρά, αντίθετα, χνουδωτά, ωοειδή και έχουν μία χαρακτηριστική όμορφη οσμή λεβάντας. Τα άνθη της είναι μικρά λευκού χρώματος. Τα φύλλα της χρησιμο π οιούνται ως μ π αχαρικό, συνήθως στο κρέας και το ψάρι, αλλά και ως αφέψημα. Α π ό τα φύλλα του φυτού λαμβάνεται αιθέριο έλαιο π ου χρησιμο π οιείται ως αντιση π τικό και αντισ π ασμωδικό ενώ έχει χρήσεις και στην αρωματο π οιία. Στην Ελλάδα η μαντζουράνα είναι γνωστή α π ό τα αρχαία χρόνια ό π ου την χρησιμο π οιούσαν σαν φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων. Σήμερα καλλιεργείται ως καλλω π ιστικό και αρωματικό φυτό σε γλάστρες και κή π ους.

16 Ελιξίριο νιότης Στη χώρα μας είναι γνωστό ως μελισσοβότανο και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία α π οτελούσε το βότανο « γιατρό » για τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Το Μεσαίωνα, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές ως ελιξίριο νεότητας. Περιέχει π τητικά έλαια, π ολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Ανακουφίζει α π ό την υ π ερένταση της καθημερινότητας και βοηθά σημαντικά στις διαταραχές του ύ π νου και ιδιαίτερα στην αϋ π νία. Ε π ι π λέον, διαθέτει και αντιικές, αντιβακτηριδιακές και σ π ασμολυτικές ιδιότητες. Έγχυμα : Ρίχνετε ένα κουταλάκι σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Σκε π άζετε και αφήνετε για π έντε λε π τά. Στραγγίζετε και π ίνετε 1 έως 2 φλιτζάνια την ημέρα. Βάμμα : Πίνετε 1-2 ml σε λίγο νερό, δυο έως τρεις φορές την ημέρα. Κρέμα : Αναζητήστε στο φαρμακείο κρέμα με αιθέριο έλαιο μέλισσας. Μ π ορεί να σας α π αλλάξει α π ό ερεθισμούς, ενώ εξαιρετική είναι η δράση της σε π ερι π τώσεις έρ π ητα. Μελισσόχορτο

17 Μέντα H μέντα είναι π οώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών των εύκρατων π εριοχών. Έχει άνθη ευωδιαστά, λευκά ή ιώδη, π ου σχηματίζουν ταξιανθία στάχυος. Είναι φυτό φαρμακευτικό, ενώ χρησιμο π οιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα, καθώς και ως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο είναι κατάλληλο για κατώτερης π οιότητας π ροϊόντα αρωματο π οιίας και σα π ωνο π οιίας. Το όνομα μέντα π ροέρχεται α π ό το λατινικό mentha, το ο π οίο με τη σειρά του π ροέρχεται α π ό το αρχαιοελληνικό μίνθη. Συναντάται και με την ονομασία ηδύοσμος. Χρησιμο π οιείται α π ό την αρχαιότητα ως σήμερα ως αρωματικό στη μαγειρική, την οινο π οιία και στη φαρμακο π οιία

18 Ρίγανη Η ρίγανη είναι αρωματικό π οώδες, π ολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Ανήκει στο γένος Ορίγανο της τάξης των λαμιωδών αγγειόσ π ερμων δικότυλων φυτών. Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις π εριοχές. Χρησιμο π οιείται ως καρύκευμα κυρίως στη μαγειρική αλλά και σ π ανιότερα ως αφέψημα, το ο π οίο αναφέρεται ως εξαιρετικό κατά του βήχα. Χρησιμο π οιείται ιδιαίτερα στη χωριάτικη σαλάτα. Η συλλογή της ρίγανης γίνεται κατά την ανθοφορία του φυτού, τα άνθη αυτά ξεραίνονται σε ειδικά υ π όστεγα ή ξηραντήρια και στη συνέχεια τρίβονται και κοσκινίζονται. Είναι το βασικό καρύκευμα των χωρών της Μεσογείου και βασικό συστατικό της Ελληνικής, αλλά και της Ιταλικής κουζίνας.

19 Σέλινο Αρωματικό φυτό γνωστό σε Έλληνες, Ρωμαίους και Κινέζους π ου το χρησιμο π οιούσαν στην μαγειρική και την φαρμακευτική. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, και B2. Είναι καλό διουρητικό και αφροδισιακό. Θεωρείται ότι μ π ορεί να χρησιμο π οιηθεί σε π αθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών και των ρευματικών π αθήσεων. Είναι τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντι π υρετικές ιδιότητες. Θεωρείται υ π οκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς. Αφέψημα των σ π όρων του, χρησιμο π οιείται κατά της υ π έρτασης. Ο χυμός του βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη. Το φρέσκο φυτό είναι άριστο διουρητικό, τονωτικό και χωνευτικό. Έχει α π οδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των ε π ι π έδων του ουρικού οξέος αλλά και της χοληστερόλης, ωφελεί τον εγκέφαλο όταν υ π άρχει π νευματική κατα π όνηση. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να π ροσφέρουν κρασί α π ό σέλινο στους νικητές των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας. Η χρήση του σέλινου α π ό τότε έως και σήμερα διαδόθηκε ευρύτατα λόγω των εξαιρετικών ευεργετικών ιδιοτήτων του. Οι ρίζες του σέλινου αλλά και οι καρ π οί του είναι π λούσιοι σε καρδιακών π ροβλημάτων αφού μειώνει θεαματικά την αρτηριακή π ίεση. Το σέλινο βοηθά ε π ίσης στη ρύθμιση του διαβήτη μειώνοντας τα ε π ί π εδα σακχάρου στο αίμα. Τέλος, οι σ π όροι του σέλινου έχουν κατα π ραϋντικές ιδιότητες. Είναι διετές ή π ολυετές φυτό π ου φτάνει τα 80 εκ. ύψος. Έχει σαρκώδη ρίζα, βλαστό π ολύκλαδο, φύλλα σύνθετα με τριγωνικά οδοντωτά φυλλάρια και λευκά, μικρά άνθη.

20 T ριανταφυλλιά Η τριανταφυλλιά είναι γένος φυτών π ου ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών. Είναι καλλω π ιστικό και φυλλοβόλο φυτό. Α π οτελείται α π ό τη ρίζα, τον βλαστό, τα φύλλα και τα μ π ουμ π ούκια της. Η ρίζα της τριανταφυλλιάς είναι α π οξυλωμένη και διακλαδίζεται π ρος όλες τις κατευθύνσεις. Συνεχίζοντας, ο βλαστός της αρχικά είναι τρυφερός και π ράσινος, ενώ κά π οια στιγμή αρχίζει να σκληραίνει και να α π οξηραίνεται. Ε π ίσης, ο βλαστός εξωτερικά έχει αγκάθια, ό π ως και τα φύλλα στις άκρες τους. Τα άνθη της τριανταφυλλιάς βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών βλαστών. Στην αρχή είναι κλειστά τα μ π ουμ π ούκια της, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να ανοίγουν και να ξε π ετάγονται τα π έταλα. Τα π έταλα έχουν διάφορα χρώματα ό π ως λευκό, κόκκινο, ροζ, κίτρινο και άλλα. Το χρώμα των λουλουδιών τους είναι ανάλογο με την π οικιλία της κάθε τριανταφυλλιάς. Η τριανταφυλλιά π ολλα π λασιάζεται με π έντε τρό π ους. Πολλα π λασιάζεται με π αράρριζα, με σ π έρματα, με καταβολάδες, με μοσχεύματα και με μ π όλιασμα. Η τριανταφυλλιά, εκτός α π ό την ομορφιά και τα ευωδιαστά άνθη, π αρέχει και αιθέριο αρωματικό λάδι εξαιρετικής π οιότητας, π ου π αίρνουμε α π ό τα ροδο π έταλά της και π ου χρησιμεύει στην π αρασκευή αρωμάτων. Ε π ίσης τα π έταλα των τριαντάφυλλων, κυρίως τα ροζ, μ π ορούν να γίνουν και γλυκό.

21 ΤΣΑΙ TOY BOYNOY Ανέκαθεν το θεωρούσαν π ανάκεια για τα κρυολογήματα και τις π αθήσεις του ανα π νευστικού. Και π ραγματικά είναι α π ό τα π ιο διαδεδομένα και αγα π ημένα ροφήματα στη χώρα μας. Είναι π λούσιο σε φλαβονοειδή, διτερ π ένια και μας π ροσφέρει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική π ροστασία. Είναι ακόμη διουρητικό και α π οτοξινωτικό. Σε αντίθεση με το κλασικό τσάι την αγα π ημένη συνήθεια των Άγγλων, με το ο π οίο δεν έχει καμία σχέση, το τσάι του βουνού δεν έχει διεγερτική δράση, ο π ότε μ π ορούμε να το καταναλώσουμε και το βράδυ.

22 Φασκόμηλο Το φασκόμηλο ανήκει στο γένος των Αγγειόσ π ερμων δικότυλων φυτών Ελελίφασκος. Το φασκόμηλο, π ολυετές, θαμνώδες, με π ολυάριθμα κλαδιά, ύψους μέχρι μισό μέτρο, βρίσκεται σε όλες τις π εριοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρούς και π ετρώδεις τό π ους. Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα. Περιέχει ως κύρια ουσία αιθέριο έλαιο, φασκομηλόλαδο. Τα φύλλα έχουν αντιση π τικές ιδιότητες. Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για θερα π εία. Στον αρχαίο κόσμο το χρησιμο π οιούσαν για δαγκώματα φιδιών και εντόμων, για να αυξήσουν τη γονιμότητα των γυναικών και για να διώχνουν τα κακά π νεύματα. Στις π εριοχές της Μεσογείου α π οξηραίνεται και π ίνεται ως αφέψημα, το γνωστό φασκόμηλο.

23 X αμομήλι Το χαμομήλι είναι ετήσιο π οώδες, π ου δεν ξε π ερνάει σε ύψος τα 30 εκ. με φύλλα π τεροσχιδή αλλά με π ιο λε π τή και μικρή κατασκευή. Καλλιεργείται στη Νοτιοανατολική Ευρώ π η, στη βόρειοδυτική Ασία και στην Αμερική ό π ου π λέον έχει π ροσαρμοσθεί π λήρως. Η φαρμακευτική χρήση των α π οξηραμένων ανθέων του ήταν γνωστή α π ό τον αρχαίο κόσμο, την Αίγυ π το, την Ελλάδα και την Ρώμη. Στην αρχαία Αίγυ π το το φυτό ήταν αφιερωμένο στον Θεό Ήλιο. Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα η χρήση του διευρύνθηκε όταν π λέον χρησιμο π οιήθηκε ως φάρμακο για π ολλές π αθήσεις.


Κατέβασμα ppt "Άνηθος Ο Άνηθος είναι φυτό της οικογένειας των Σελινοειδών. Είναι ιθαγενές, μονοετές φυτό των Μεσογειακών χωρών και της νότιας Ρωσίας. Το ύψος του φτάνει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google