Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
ΤΑΞΗ Ά ΣΧ. ΕΤΟΣ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ

2 Δεντρολίβανο-Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός

3 Περιγραφή: Φυτό θαμνώδες πολυετές, φρυγανώδες και αειθαλές
Περιγραφή: Φυτό θαμνώδες πολυετές, φρυγανώδες και αειθαλές. Τα κλαδιά του είναι ξυλώδη στη βάση και τρυφερά στις κορυφές. Τα φύλλα του είναι πυκνά, άμισχα, γραμμωτά σαν βελόνες έλατου. Τα άνθη του βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων και είναι σε ανοιχτό γαλάζιο χρώμα και σπάνια λευκό. Το φυτό το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σαν καλλιεργούμενο στους κήπους και σε πάρκα. Υπάρχει και αυτοφυές σε ορεινές περιοχές συνήθως στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και τα νησιά. Ανθίζει άνοιξη - καλοκαίρι. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι είναι τονωτικό του εγκεφάλου. Οι νεαροί σπουδαστές συνήθιζαν να φορούν γιρλάντες από δεντρολίβανο στον λαιμό ή να πλέκουν κλαδιά στα μαλλιά τους όταν είχαν εξετάσεις για να διεγείρουν τη μνήμη τους.

4 Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα φυτά που χρησιμοποιεί η εκκλησία μας στους αγιασμούς. Είναι πολύ διαδεδομένο σαν συστατικό της ελληνικής κουζίνας. Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται στην κηπουρική, την αρωματοποιία, την μαγειρική, την ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό. Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των χειλανθών μαζί με τη λεβάντα, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη μέντα, το μελισσόχορτο, το δυόσμο και τη μαντζουράνα. Η ονομασία του φυτού,

5 Ροσμαρίνος, προέρχεται από τη λατινική λέξη Ros – Marinus, «δροσιά της θάλασσας», επειδή ευδοκιμεί σε παράκτιες περιοχές. Στην παλαιά «γλώσσα» των λουλουδιών συμβολίζει την πίστη, ενώ τώρα σημαίνει: «η παρουσία σου με αναζωογονεί». Είναι το λουλούδι των γενεθλίων για όσους γεννήθηκαν τη 17η Ιανουαρίου και σύμφωνα με τους αστρολόγους, είναι βότανο του Ήλιου.

6 Πολλαπλασιασμός Δεντρολίβανου
Ο ευκολότερος και πιο ανέξοδος τρόπος για να αποκτήσετε ένα φυτό δεντρολίβανου είναι μέσω πολλαπλασιασμού. Εντοπίστε κάποιο φυτό στην εξοχή, σε κάποιο φιλικό σπίτι, σε έναν κήπο ή στην ανάγκη σε κάποιο πάρκο και κόψτε μερικά ξυλώδη κλαδάκια. Προτιμότερο είναι να μην έχουν άνθη τα κλαδάκια που θα επιλέξετε.

7 Τοποθετήστε τα κλαδάκια σε ένα ποτήρι νερό για μερικές μέρες
Τοποθετήστε τα κλαδάκια σε ένα ποτήρι νερό για μερικές μέρες. Αν τα παρατηρήσετε προσεκτικά θα δείτε ότι αρχίζουν να βγάζουν μικρές ρίζες. Όταν οι ρίζες γίνουν 3-4 εκατοστά μπορείτε να τα φυτέψετε προσεκτικά σε μια γλάστρα ή στον κήπο σας. Κρατάτε με το ένα σας χέρι το κλαδάκι μέσα στη γλάστρα με τις ρίζες να κρέμονται και με το άλλο σας χέρι θα ρίχνετε χώμα γύρω από το φυτό ώστε να σταθεροποιηθούν οι ρίζες.

8 Φροντίδα Δεντρολίβανου
Ως μεσογειακό αυτοφυές φυτό, το δεντρολίβανο δεν χρειάζεται συχνό πότισμα αλλά απαιτεί αρκετό ήλιο για να αναπτυχθεί σωστά και να παραμείνει ανθισμένο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που έχετε το δεντρολίβανο σας σε γλάστρα στο μπαλκόνι καλό είναι να το προφυλάξετε από το πολύ κρύο το χειμώνα για να μη παγώσει, μια και είναι περισσότερο ευαίσθητο όταν μεγαλώνει σε γλάστρα από ότι αν μεγάλωνε σε κάποιο κήπο ή στην εξοχή. 

9 Δεν είναι τυχαίο το ότι βρίσκουμε το δεντρολίβανο σαν κύριο συστατικό σε πολλά αντιβιοτικά και καταπραϋντικά χάπια, μιας και η χρήση του ποικίλεi. Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική. Εσωτερική:. Ρόφημα δενδρολίβανου: παίρνετε 30 γραμμάρια ανθισμένες κορυφές και τις βράζετε σε ένα λίτρο νερό. Το ρόφημα αυτό πίνεται τρεις φορές την ημέρα. Για τα μαλλιά παίρνετε 50 γραμμάρια ανθισμένες κορυφές και τις βράζετε σε ένα λίτρο νερό για μισή ώρα.

10 Στη συνέχεια πλένετε τα μαλλιά σας με αυτό για μία εβδομάδα πρωί και βράδυ. Το αιθέριο έλαιό του διώχνει το σκόρο, ενώ αν προσθέσετε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου στη γεμάτη ζεστό νερό μπανιέρα θα απαλλαγείτε αμέσως από την κούραση. . το ρόφημα καταπραΰνει τους σπασμούς της κοιλιάς, και είναι αντιδιαβητικό Το κρασί είναι τονωτικό για την καρδιά και την όραση. Βοηθάει στην καταπολέμηση του άσθματος, της αϋπνίας, της γρίπης, των ζαλάδων, της τριχόπτωσης και της αναιμίας.

11 Τρόπος παρασκευής κρασιού Βάζουμε σε ένα μπουκάλι λευκό κρασί μερικά κλωνάρια δεντρολίβανου και τα αφήνουμε για αρκετές  μέρες. Πίνουμε 1 ποτήρι την ημέρα Εξωτερική χρήση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντισηπτικό για πληγές. Ρίχνουμε επάνω στην πληγή σκόνη από τριμμένα φύλλα δεντρολίβανου.

12 Μπάνιο σε αφέψημα δεντρολίβανου καταπραΰνει τους ρευματισμούς
Μπάνιο σε αφέψημα δεντρολίβανου καταπραΰνει τους ρευματισμούς. Ενώ πολλές φορές οι εντριβές με το αιθέριο έλαιο του φυτού μπορεί να φανεί σωτήριο σε περιπτώσεις τριχόπτωσης και χρόνιων ημικρανιών Επίσης είναι αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητικό, τονωτικό του κυκλοφοριακού και νευρικού συστήματος και χρησιμοποιείται για τον πονοκέφαλο από ένταση που συνδέεται με δυσπεψία και επίσης για την κατάθλιψη. Το δεντρολίβανο είναι ελιξίριο νεότητας, εξαιρετικό τονωτικό και σπασμολυτικό , ενώ ασκεί επίδραση και πάνω στην έκκριση της χολής. Στις αγροτικές περιοχές, το χρησιμοποιούσαν πολύ ως εκτρωτικό.

13

14 Θεραπευτικές ιδιότητες δεντρολίβανου:
* Εξαίρετο τονωτικό και διεγερτικό όπως και η μέντα, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το μελισσόχορτο. * Πολύτιμο σε σωματική και πνευματική υπερκόπωση που συνοδεύεται από αμνησία και σε υπόταση. * Καρδιοτονωτικό, υπερτασικό και ρυθμιστικό του περιβλήματος των επινεφριδίων αδένων. * Έχει επίδραση στην έκκριση της χολής γι' αυτό είναι χρήσιμο χολαγωγό σε περιπτώσεις ηπατίτιδας, ίκτερου, χολοκυστίτιδας, χολολιθίασης, κ.ά.

15 * Επειδή είναι καλό αποχρεμπτικό (διευκολύνει τον βήχα) και αντισηπτικό των πνευμόνων χρησιμοποιείται σε χρόνιες βρογχίτιδες, σε γρίπη, σε κοκίτη αλλά και σε άσθμα. * Αντιδιαρροϊκό με σημαντική επίδραση σε εντερικές διαταραχές, σε κολίτιδα, σε διάρροια αλλά και σε συγκέντρωση αερίων στην κοιλιά και στο έντερο (εξαλείφει τον τυμπανισμό.) * Αντιρρευματικό και αντινευραλγικό, αντιαρθριτικό και ισχυρό εμμηναγωγό. * Ευεργετικό σε διαταραχές του νευρικού συστήματος, σε υστερία, ημικρανίες, ζαλάδες και σε επιληψία. * Τονώνει το νευρικό σύστημα.

16 Οι τανίνες τις οποίες περιέχει, του προσδίδουν στυπτικές ιδιότητες και για αυτό θεωρείται κατάλληλο βοηθητικό της ομαλής εμμήνου ρύσεως. Ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει και ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης και τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς.

17 Το ενεργό συστατικό στο δεντρολίβανο, γνωστό ως carnosic acid (CA), μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό και τη νευροεκφύλιση όπως το Alzheimer, αλλά και τα άρρωστα συμπτώματα της κανονικής γήρανσης του εγκεφάλου.. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις χωνευτικές και σπασμολυτικές του ιδιότητες, το δεντρολίβανο είναι γενικά πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση πολλών γαστρεντερολογικών προβλημάτων.

18 Το δεντρολίβανο είναι ένα δώρο από την φύση στον άνθρωπο
Το δεντρολίβανο είναι ένα δώρο από την φύση στον άνθρωπο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως είναι, αγνό και ακατέργαστο. Χωρίς τον φόβο παρενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα χημικά φάρμακα. Το δεντρολίβανο είναι δώρο Θεού.

19 Γαστρονομικά… Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη του. Νοστιμίζουν το αρνί, το ψάρι, το βοδινό, το κουνέλι, το κοτόπουλο, τις τηγανητές ή ψητές πατάτες, τα λαχανικά, το ρύζι και διάφορα αλλαντικά. Στην οινοποιία αρωματίζει μερικά βερμούτ άλλα αρωματικά κρασιά. Είναι ανάμεσα στα καλύτερα βότανα για την κουζίνα καθώς επίσης και στο πυρήνα κάθε βοτανολογικής συλλογής. Δοκιμάστε το και σίγουρα θα πάρει μια θέση και στο παρτέρι σας αλλά και στην κουζίνα σας!

20 Συνταγές Σπιτικό λικέρ δεντρολίβανο (Για 2 φλιτζάνια λικέρ)
Συνταγές  Σπιτικό λικέρ δεντρολίβανο (Για 2 φλιτζάνια λικέρ) Θα χρειαστείτε: • 1/2-1 κουταλάκι φύλλα δεντρολίβανου • 1 φύλλο μέντα • Ξύσμα 1/2 λεμονιού • 1/4 κουταλάκι σπόρους κόλιαντρου • 1 φλιτζανάκι βότκα • 1/2 φλιτζάνι σιρόπι ζαχαροκάλαμου

21 Εκτέλεση: Πιέστε με το γουδοχέρι τα αρωματικά και τα μπαχαρικά για να απελευθερώσουν το άρωμά τους. Προσθέστε το ξύσμα του λεμονιού και τα βότανα με τη βότκα και αφήστε τα για 10 μέρες. Όταν το λικέρ είναι έτοιμο, σουρώστε το, αναμείξτε με το σιρόπι ζαχαροκάλαμου και αφήστε το να κάτσει για 2-4 εβδομάδες.

22 ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Υλικά: 2 κιλά πατάτες 1 μπουτάκι κατσικίσιο (περίπου 2 κιλά) 2 κουταλιές μουστάρδα πικάντικη 1/2 κούπα λάδι 1 λεμόνι (το χυμό του) 2 κλαδάκια δεντρολίβανο ψιλοκομμένο επιπλέον αλάτι, πιπέρι

23 Εκτέλεση: Πλένουμε καλά το κρέας και το στραγγίζουμε. Το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με τη μουστάρδα. Το βάζουμε στη γάστρα. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους ή κυδωνάτες. Τις πλένουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι, το δεντρολίβανο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και τις ανακατεύουμε καλά. Τις βάζουμε στη γάστρα γύρω από το κρέας. Προσθέτουμε λίγο νερό και κλείνουμε τη γάστρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά.

24 Ονειροκρίτης Αν δείτε δεντρολίβανο στον ύπνο σας αυτό σημαίνει πως θα περάσετε από πολλές στενοχώριες και λύπες. Αν δείτε πως κόβετε κλωνάρια και κάνετε ανθοδέσμη οι λύπες και οι στενοχώριες θα σας έλθουν σύντομα. Αν δείτε πως σας προσφέρουν κλαδιά δεντρολίβανου στα χέρια σας θα σας πικράνουν άνθρωποι δικοί σας αν τα προσφέρετε εσείς θα γίνετε αιτία να στενοχωρηθούν άλλοι. Μόνο αν δείτε πως πίνετε ως αφέψημα το δεντρολίβανο σημαίνει πως θα πάρετε από κάπου μια ανακούφιση που δεν την περιμένατε.

25 Στην οικογένεια μου, χρησιμοποιούμε το δεντρολίβανο στην καθημερινότητα μας, για λόγους υγείας αλλά και στα φαγητά μας. Είναι μια παράδοση που την κληρονομήσαμε από τη γιαγιά της γιαγιάς μου και ακόμα τη συνεχίζουμε.H γιαγιά μου το χρησιμοποιεί στο ποδόλουτρό της και ο παππούς μου ως αφέψημα πριν τον ύπνο. Εγώ το καταναλώνω στο κρυολόγημα και όταν είμαι πολύ κουρασμένη γιατί με ξεκουράζει.


Κατέβασμα ppt "ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google