Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επαγγέλματα παλιά που δεν υπάρχουν πια… Περιεχόμενα Καρεκλάς Καρεκλάς Καρεκλάς Μαχαιροποιός Μαχαιροποιός Μαχαιροποιός Παπλωματάς Παπλωματάς Παπλωματάς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επαγγέλματα παλιά που δεν υπάρχουν πια… Περιεχόμενα Καρεκλάς Καρεκλάς Καρεκλάς Μαχαιροποιός Μαχαιροποιός Μαχαιροποιός Παπλωματάς Παπλωματάς Παπλωματάς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Επαγγέλματα παλιά που δεν υπάρχουν πια…

3 Περιεχόμενα Καρεκλάς Καρεκλάς Καρεκλάς Μαχαιροποιός Μαχαιροποιός Μαχαιροποιός Παπλωματάς Παπλωματάς Παπλωματάς Ταλιαδώρος Ταλιαδώρος Ταλιαδώρος Τσαγκάρης Τσαγκάρης Τσαγκάρης Ας μιλήσουμε για τα παλιά επαγγέλματα…

4 Παραδοσιακά επαγγέλματα Παλιά επαγγέλματα μαχαιροποιόςκαρεκλάςτσαγκάρηςγαλατάρηςαμαξάςταγιαδόροςπαπλωματάς

5 Καρεκλάς Ο «τσαεράς» (καρεκλάς) είναι ο τεχνίτης που κατασκευάζει τσαέρες. Παλιά ο τρόπος κατασκευής των καρεκλών στην πόλη ήταν διαφορετικός από αυτόν στις αγροτικές περιοχές. Ο «τσαεράς» (καρεκλάς) είναι ο τεχνίτης που κατασκευάζει τσαέρες. Παλιά ο τρόπος κατασκευής των καρεκλών στην πόλη ήταν διαφορετικός από αυτόν στις αγροτικές περιοχές.

6 Καρεκλάς (συνέχεια) Τα ξύλα τορνεύονταν με πρωτόγονο τόρνο που χειριζόταν ο τεχνίτης καθισμένος σε χαμηλό σκαμνί.

7 Καρεκλάς (συνέχεια) Οι χωριάτικες ή «τόνινες» καρέκλες γίνονταν συνήθως από ξύλο λατζιάς, αντρουκλιάς, αχλαδιάς, μοσφιλιάς και άλλων. Οι χωριάτικες ή «τόνινες» καρέκλες γίνονταν συνήθως από ξύλο λατζιάς, αντρουκλιάς, αχλαδιάς, μοσφιλιάς και άλλων.

8 Καρεκλάς (συνέχεια) Πηγή: http://hellas.teipir.gr/Thesis/Rethimno/images/paradosiako3.jpg Πηγή: http://hellas.teipir.gr/Thesis/Rethimno/images/paradosiako3.jpghttp://hellas.teipir.gr/Thesis/Rethimno/images/paradosiako3.jpg

9 Μαχαιροποιός Ο μαχαιροποιός ή «πιτσιακσιής» κατασκεύαζε από ατσάλι κυρίως, όλη τη σειρά μαχαιριών που χρειάζονταν για επαγγελματικούς σκοπούς οι χασάπηδες, οι αγρότες και για οικιακές ανάγκες οι νοικοκυρές. Ο μαχαιροποιός ή «πιτσιακσιής» κατασκεύαζε από ατσάλι κυρίως, όλη τη σειρά μαχαιριών που χρειάζονταν για επαγγελματικούς σκοπούς οι χασάπηδες, οι αγρότες και για οικιακές ανάγκες οι νοικοκυρές.

10 Μαχαιροποιός (συνέχεια) Για τους χασάπηδες κατασκεύαζε μαχαίρια για το σφάξιμο των ζώων, για το γδάρσιμο και ξεκοκκάλισμα του κρέατος και «ππάλες» για το κομμάτιασμα του κρέατος.

11 Παπλωματάς Ο παπλωματάς ράβει βαμβακένα παπλώματα, στρώματα και μαξιλάρια για κρεβάτια, ντιβάνια, καναπέδες, πολυθρόνες κ.α.. Ο παπλωματάς ράβει βαμβακένα παπλώματα, στρώματα και μαξιλάρια για κρεβάτια, ντιβάνια, καναπέδες, πολυθρόνες κ.α..

12 Παπλωματάς (συνέχεια) Το βαμβάκι ανοίγεται πρώτα με το χέρι σε μικρές τούφες και ύστερα «δοξεύεται». Το βαμβάκι ανοίγεται πρώτα με το χέρι σε μικρές τούφες και ύστερα «δοξεύεται». Κρατώντας το «δοξάρι» με το ένα χέρι πάνω από την ανοιγμένη μάζα του βαμβακιού και κτυπώντας ρυθμικά τη χορδή που μόλις αγγίζει το βαμβάκι με το ξύλινο κοπάνι που κρατεί στο άλλο χέρι, το ξαίνει σε αέρινες τούφες από λεπτές ίνες. Κρατώντας το «δοξάρι» με το ένα χέρι πάνω από την ανοιγμένη μάζα του βαμβακιού και κτυπώντας ρυθμικά τη χορδή που μόλις αγγίζει το βαμβάκι με το ξύλινο κοπάνι που κρατεί στο άλλο χέρι, το ξαίνει σε αέρινες τούφες από λεπτές ίνες.

13 Ταλιαδώρος Ο ταλιαδώρος κατασκεύαζε και σκάλιζε σεντούκια για τους κατοίκους των χωριών της περιοχής του. Το σεντούκι ήταν το κυριότερο έπιπλο κάθε νέου ζευγαριού. Μέσα φυλάγονταν τα προικιά της νύφης. Η πρόσοψη του ήταν σκαλισμένη με διακοσμητικά μοτίβα, πουλιά άνθη, δέντρα κ.ά..

14 Ταλιαδώρος (συνέχεια) Οι αρχαίοι κατασκεύαζαν το «σάνδυκα» (σεντούκι), αντικείμενο που μέχρι σήμερα διατηρείται σε μερικά μέρη για το φύλαγμα των ασπρόρουχων. Οι αρχαίοι κατασκεύαζαν το «σάνδυκα» (σεντούκι), αντικείμενο που μέχρι σήμερα διατηρείται σε μερικά μέρη για το φύλαγμα των ασπρόρουχων.

15 Τσαγκάρης Η λέξη «τσαγκάρης» έχει βυζαντινή προέλευση από ένα είδος υποδήματος που λεγόταν «τσαγκίον», σε αντίθεση με το «σκαρπάρης» από το «σκαρπίον» ή «σκάρπη». Η λέξη «τσαγκάρης» έχει βυζαντινή προέλευση από ένα είδος υποδήματος που λεγόταν «τσαγκίον», σε αντίθεση με το «σκαρπάρης» από το «σκαρπίον» ή «σκάρπη».

16 Τσαγκάρης (συνέχεια) Ο «τσαγκάρης» κατασκεύαζε από επεξεργασμένα δέρματα τράγου και κατσίκας, τις «ποδίνες» που μπορούσαν να φορεθούν και στο δεξί και στο αριστερό πόδι.

17 Τσαγκάρης (σύνεργα)

18


Κατέβασμα ppt "Επαγγέλματα παλιά που δεν υπάρχουν πια… Περιεχόμενα Καρεκλάς Καρεκλάς Καρεκλάς Μαχαιροποιός Μαχαιροποιός Μαχαιροποιός Παπλωματάς Παπλωματάς Παπλωματάς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google