Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα παλιά ξεχασμένα παιχνίδια και τα σημερινά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα παλιά ξεχασμένα παιχνίδια και τα σημερινά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα παλιά ξεχασμένα παιχνίδια και τα σημερινά

2 Τα Ξεχασμένα παιχνίδια του χθες
Πάνω από εκατό χρόνια πριν, δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, στερεοφωνικά, ή τηλεοπτικά παιχνίδια, δεν υπήρχαν χρήματα για ακριβά παιχνίδια και οι γονείς μας ήταν πολύ απασχολημένοι για να ασχοληθούνε με εμάς. Ευτυχώς η κίνηση στους δρόμους ήταν μικρή η δεν υπήρχε, οπότε ο δρόμος ήταν η παιδική χαρά μας: οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, καθώς και στους μικρούς κήπους μπροστά. Παίζαμε έξω έως ότου βράδιαζε και δεν βλέπαμε πια. Βόλοι Τα αγόρια έπαιζαν «βόλους» έστρωναν τους βόλους σε μια σειρά, σχεδόν κολλητοί μεταξύ τους, και τα παιδιά έριχναν το καθένα το δικό του βώλο από κάποια καθορισμένη απόσταση, προσπαθώντας να πετύχουν κάποιον από τους "στρωμένους" βώλους. Όποιο βώλο πετύχαινε το παιδί, τον κέρδιζε. Το μεγάλο πανηγύρι γινόταν όταν έμπαινε και γκαζά στο στρώσιμο και όποιο παιδί κέρδιζε γκαζά, ξεφώνιζε από χαρά και ικανοποίηση. Συνήθως όμως η γκαζά δεν έμπαινε στο στρώσιμο, επειδή όποιο παιδί την είχε προτιμούσε να τη κρατάει για να σημαδεύει, επειδή ήταν πιο εύστοχη και δεν έχανε το σχήμα της. Οι χωματένιοι βώλοι χάναν γρήγορα τη λεία εξωτερική τους επιφάνεια και, μετά από κάμποσα παιχνίδια, σπάγαν κιόλας.

3 Λίγα ακόμα παλιά παιχνίδια ΤΟ ΚΟΥΤΣΟ
Παιζόταν από δυο άτομα. Το πρώτο παιδί που άρχιζε, έριχνε μια στρογγυλή πέτρα στην αρχή του σχεδίου. Έπρεπε στηριγμένο στο ένα πόδι να σπρώξει μ' αυτό την πέτρα ώστε να βγει έξω από το σχέδιο στην αρχή. Στη συνέχεια έριχνε την πέτρα στο δεύτερο τετράγωνο κι έμπαινε με το ένα πόδι στο σχέδιο και τετράγωνο -τετράγωνο έφτανε σ' εκείνο που βρισκόταν η πέτρα. Πάλι χτυπώντας την με το πόδι με το οποίο πατούσε στο έδαφος προσπαθούσε τετράγωνο -τετράγωνο να τη βγάλει έξω από το σχέδιο στην αρχή του. Αυτή η διαδικασία συνεχιζόταν με το τρίτο, το τέταρτο και το πέμπτο τετράγωνο. Δεν έπρεπε ούτε η πέτρα ούτε το πόδι να ακουμπήσει στις γραμμές του σχεδίου. Αν ακουμπούσε στη γραμμή έβγαινε από το παιχνίδι και ξεκινούσε το άλλο παιδί. Σβούρα Συνήθως χρησιμοποιούνται για να παίξει το παιχνίδι ''Βάλτε και Πάρτε'' το τετράπλευρο σβουράκι ή σβούρα εμφανίζει έναν αριθμό, όταν σταματήσει να γυρίζει. Κάθε παίκτης τοποθετεί ένα κέρμα στο δοχείο και στη συνέχεια γυρίζει το σβουράκι ακολουθώντας τις οδηγίες όταν η σβούρα σταματήσει να γυρίζει. Όταν ολόκληρο το ποσό είχε κερδηθεί ο γύρος τελείωνε και οι παίκτες ξεκινούσαν και πάλι.

4 Τα σκλαβάκια Τα παιδιά χωρίζονταν σε δύο ισάριθμες ομάδες. Διάλεγαν δύο σημεία που θα ήταν τα «λημέρια» ή οι «φωλιές» τους. Τα «λημέρια» συνήθως ήταν απέναντι, αλλά σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Στην μέση της απόστασης χάραζαν μία ευθεία γραμμή, που ήταν το «σύνορο». Μόλις δινόταν το σύνθημα, τα παιδιά προχωρούσαν προς το σύνορο με σκοπό αν ακουμπήσουν έναν παίκτη της αντίπαλης ομάδας, ώστε να τον πάρουν αιχμάλωτο. Ο αιχμάλωτος μεταφέρονταν στο λημέρι και περίμενε να τον αγγίξει ένας παίκτης της δικής του ομάδας για να το ελευθερώσει. Όποια ομάδα έπιανε τους περισσότερους αιχμαλώτους ήταν η νικήτρια.

5 Αλάτι ψιλό Oμαδικό παιχνίδι
Όλα τα παιδιά κάθονται κάτω σε κύκλο εκτός από ένα που είναι έξω από τον κύκλο, κρατώντας ένα μαντήλι, χοροπηδάει γύρω-γύρω από τα άλλα, τραγουδώντας. " Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό, έχασα τη μάνα μου και πάω να τη βρω, παπούτσια δε μου πήρε να πάω στο σχολειό. Αλάτι ψιλό αλάτι χονδρό..." Κάποια στιγμή, πολύ διακριτικά χωρίς να το αντιληφθούν οι υπόλοιποι, ρίχνει το μαντίλι πίσω από ένα καθισμένο παιδί. Αν αυτό το καταλάβει, σηκώνεται, παίρνει το μαντήλι και κυνηγάει γύρω-γύρω το παιδί που του έριξε το μαντήλι (τη μάνα). Αυτό (η μάνα) τρέχει να φτάσει στη θέση όπου καθόταν το άλλο παιδί και να του την πάρει. Αν το πετύχει, το άλλο παιδί γίνεται μάνα και το παιχνίδι συνεχίζεται.

6 Τυφλόμυγα Ένα παιδί έχει το ρόλο της τυφλόμυγας. Δένουμε γύρω από τα μάτια ένα μαντήλι ή μια πετσέτα, ώστε να μη μπορεί να βλέπει. Μετά τα υπόλοιπα παιδιά κινούνται γύρω του κάνοντας κύκλους και το αγγίζουν, ώστε να του αποσπάσουν την προσοχή. Μόλις το παιδί - τυφλόμυγα πιάσει ένα άλλο παιδί, τότε αφού το ψηλαφήσει προσπαθεί να μαντέψει ποιο παιδί είναι φωνάζοντας δυνατά το όνομά του. Αν καταφέρει να μαντέψει σωστά το όνομα του παιδιού που έπιασε, τότε το παιδί που πιάστηκε γίνεται αυτό τυφλόμυγα. Αν όμως μαντέψει λάθος, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται και τυφλόμυγα παραμένει το πρώτο παιδί.

7 Περνά, περνά η μέλισσα Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα και πλέον παραδοσιακά παιχνίδια. Χρειάζονται να υπάρχουν τουλάχιστον έξι παιδιά και τα δύο από αυτά κτυπούν παλαμάκια και τραγουδούν: «Περνά - περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα...». Τα υπόλοιπα πρέπει να περάσουν κάτω απ τα χέρια τους και όποιο παιδί πιάνεται μόλις σταματήσουν το τραγούδι, είναι υποχρεωμένο να διαλέξει με ποιανού το μέρος θα πάει. Τελικά, όταν πιαστούν όλα τα παιδιά και διαλέξουν με ποιανού το μέρος θα πάει το κάθε ένα, τότε όλα τα παιδιά τραβάνε τους άλλους και όποιοι δεν πέσουν κάτω είναι οι νικητές.

8 Τα παιχνίδια του σήμερα Κρυμμένος Θησαυρός
Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να παιχτεί αυτό το παιχνίδι. Ενδεικτικά επιλέγουμε τους παρακάτω: Μπορείτε να σκορπίσετε αληθινά, πλαστικά ή σοκολατένια νομίσματα στον κήπο και να αφήσετε τα παιδιά να τα βρουν. Διαφορετικά, κρύψτε την τσάντα με τα δωράκια του κάθε παιδιού και έπειτα δώστε στο καθένα ένα μικρό χαρτί με οδηγίες ή κάποιο γρίφο ώστε να καταφέρουν να την βρουν . Ακόμη, το παιχνίδι μπορεί να γίνει λίγο πιο περίπλοκο αν χωρίσετε τα παιδιά σε ομάδες και τους δίνετε σταδιακά στοιχεία για την τοποθεσία του «θησαυρού», έτσι ώστε να βρίσκουν κάθε φορά μια πληροφορία .Μάντεψε Ποιος… Κολλήστε με ταινία στην πλάτη του κάθε παιδιού μία μικρή κάρτα με την φωτογραφία ενός ζώου ή ενός αντικειμένου. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάθε παιδί πρέπει να κάνει ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν μόνο με «ναι» ή «όχι» ώστε να καταφέρει τελικά να μαντέψει τι απεικονίζεται στην κάρτα της πλάτης του. Βοηθήστε τους μικρούς καλεσμένους σας εξηγώντας τους ότι μπορούν να αρχίσουν το παιχνίδι κάνοντας για πρώτη ερώτηση «Είμαι κάποιο ζώο ή αντικείμενο;». Στο τέλος κάθε παιδί λέει με την σειρά του τι νομίζει ότι είναι.

9 Σκυταλοδρομίες Κάθε μορφής…
Τα παιδιά χωρισμένα σε δύο ή περισσότερες ομάδες προσπαθούν να μεταφέρουν νερό από έναν γεμάτο κουβά που είναι μπροστά από την κάθε ομάδα σε έναν άδειο που βρίσκεται απέναντι της. Κάθε φορά ξεκινάει και διαφορετικό παιδί. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα γεμίσει πρώτη τον άδειο κουβά. Η γνωστή σκυταλοδρομία με την μεταφορά αυγών (φροντίστε να είναι βρασμένα για να έχετε λιγότερα ατυχήματα) είναι πάντα διασκεδαστική. Το πρώτο παιδί της κάθε ομάδας μεταφέρει το αυγό μέσα σε ένα κουτάλι που έχει στο στόμα του και το πηγαίνει απέναντι από την ομάδα του σε ένα καλάθι. Περιμένει εκεί μέχρι να έρθει το επόμενο παιδί της ομάδας του. Νικήτρια είναι η ομάδα που όλα τα μέλη της θα μεταφέρουν τα αυγά πρώτοι. Εάν κάποιο αυγό σπάσει στην διαδρομή, ο παίχτης επιστρέφει στην αρχική του θέση και παίρνει ένα καινούργιο.

10 Χαλασμένο τηλέφωνο Τα παιδιά κάθονται το ένα πλάι στ' άλλο. Το πρώτο παιδί σκύβει και λέει στ' αυτί του διπλανού του μια λέξη πολυσύλλαβη, δύσκολη ή ασυνήθιστη, Το παιδί που «άκουσε» τη λέξη, σκύβει και τη λέει μυστικά στο αυτί του διπλανού του, κι αυτό παραδίπλα, ως το τελευταίο. Αν ο τελευταίος βρει την αρχική λέξη, τότε πηγαίνει μπροστά και λέει τη δική του. Συνήθως, όμως, η λέξη που ακούγεται στο τέλος είναι τόσο αλλοιωμένη, που προκαλεί γέλιο.

11 ΟΙ ΨΕΙΡΕΣ         Οι ψείρες είναι ένα παιχνίδι πολύ ωραίο που το παίζουν πολλά παιδιά. Ένας κρατάει τη μπάλα, την πετάει ψηλά και λέει: "Να την πιάσει ο ", λέγοντας το όνομα κάποιου παιδιού που παίζει. Το παιδί αυτό πρέπει να πιάσει τη μπάλα και να πει αμέσως: "Ένα, δύο, τρία, στοπ!" Αμέσως πρέπει να σταματήσουν όλοι. Αυτός που έχει τη μπάλα κάνει τρία βήματα για να πλησιάσει αυτόν που θέλει να πετύχει. Αν δεν τον πετύχει , τότε παίρνει μια ψείρα (πόντο). Αν τον πετύχει όμως παίρνει την ψείρα ο άλλος. Όποιος συμπληρώσει 5 ψείρες, τότε οι άλλοι του βγάζουνε ψευδώνυμο και τον φωνάζουν με αυτό σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του παιχνιδιού.

12 ΚΛΑΣΙΚΑ Σκάκι: Το σκάκι είναι επιτραπέζιο και ιδιαίτερα πνευματικό άθλημα για δύο παίκτες. Παίζεται σε τετράγωνο διάγραμμα, που λέγεται σκακιέρα, επί της οποίας οι παίκτες, καθισμένοι αντικριστά, μετακινούν, ο ένας τους 16 λευκούς πεσσούς (πιόνια) του παιγνιδιού και ο άλλος τους 16 μαύρους, σε εναλλάξ κινήσεις, μία προς μία, με βάση τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Στη σύγχρονη εποχή απαντάται και το "υπαίθριο σκάκι" που παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους πλατειών, πάρκων κ.λπ. πάνω σε χρωματιστές γρανιτένιες πλάκες με πεσσούς συνήθως ξύλινους ύψους περίπου ενός μέτρου.  Τάβλι: Το τάβλι είναι επιτραπέζιο παιχνίδι για δύο παίκτες, παραλλαγή του οποίου είναι το δυτικό τάβλι. Κάθε παίκτης κατέχει 15 πούλια που κινούνται σε ειδικό ταμπλώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα δυο ζαριών. Σκοπός του κάθε παίκτη είναι να μαζέψει πρώτος όλα τα πούλια από το ταμπλό. Ο παίκτης που ολοκληρώνει πρώτος το μάζεμα είναι και ο νικητής. Το τάβλι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα και στην Κύπρο και παίζεται από ανθρώπους κάθε ηλικίας και έχει συνδεθεί με τα καφενεία και τις καφετέριες. Γκρινιάρης:  Παιχνίδι που 2 έως 4 άτομα ξεκινούν από ξεχωριστή βάση και πρέπει να ολοκληρώσουν 4 γύρους στο ταμπλό, παραμένοντας σώοι. Δηλαδή χωρίς κάποιος άλλος παίκτης να τους αναγκάσει να βρεθούν στην αρχή, απλά πατώντας στο τετράγωνο που βρίσκονται. Τρίλιζα: Σκοπός είναι να σχηματίσεις τις περισσότερες τριάδες (τρίλιζες) με τα πούλια σου, στα προσχεδιασμένα τετράγωνα, χωρίς να σε εμποδίσει ο αντίπαλος.

13 Σύγχρονα Επιτραπέζια Παιχνίδια
Monopoly :Παιχνίδι αγοραπωλησίας ιδιοκτησιών Scrabble: Παιχνίδι λέξεων Trivial Pursuit: Παιχνίδι ερωτήσεων Pictionary :Παιχνίδι ζωγραφικής Taboo :Παιχνίδι περιγραφής λέξεων

14 Οι Συμμετέχοντες 1) Θεοδοσούλης Γιώργος 2) Οικονομάκης Άγις 3) Συγκελάκης Γιώργος 4) Φρουδαράκης Νίκος


Κατέβασμα ppt "Τα παλιά ξεχασμένα παιχνίδια και τα σημερινά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google