Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διάλεξε το δρόμο σου: Νέος του σήμερα πολίτης του αύριο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διάλεξε το δρόμο σου: Νέος του σήμερα πολίτης του αύριο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διάλεξε το δρόμο σου: Νέος του σήμερα πολίτης του αύριο

2 «Ουδείς εκών κακός» Σωκράτης Ο άνθρωπος είναι από φύσεως καλός και όχι κακός

3 Διάλεξε το δρόμο σου: Νέος του σήμερα πολίτης του αύριο Η μάχη στη ψυχή του ανθρώπου (Μάχη δύο λύκων)(Μάχη δύο λύκων Ο γέρος ινδιάνος της φυλής των Τσερόκι διηγείται στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων. Ο εγγονός ρωτά: ποιος «λύκος» νικάει? Και ο γερο-ινδιάνος απαντά: Αυτός, … που ταΐζεις.

4 Το κακό και το καλό Κακό. Είναι ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονεία, η ενοχή, η προσβολή, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, και το εγώ. Καλό. Είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία, η ταπεινοφροσύνη, η ευγένεια, η φιλανθρωπία, η συμπόνια, η γενναιοδωρία, η αλήθεια, η ευσπλαχνία.

5 Ο νέος σε δίλλημα Ποιον δρόμο θα ακολουθήσεις ;

6 Πάθη και Αρετές Οι αμαρτίες και τα παιδιά τους Πάθη και Αρετές Ορισμός της έννοιας Ρίζες των παθών Ρίζες των Αρετών

7 Πάθη και Αρετές Οι αμαρτίες και τα παιδιά τους Πάθη: Υπερηφάνεια, Φθόνος, Φιλαργυρία, Πορνεία, Γαστριμαργία, Ακηδία, Οργή. Αρετές: Ταπείνωση, Αγάπη, Ελεημοσύνη, Σωφροσύνη, Νηστεία, Προσευχή, Μακροθυμία.

8 Η παράδοση μας καθοδηγεί Παράδοση Ορισμός της έννοιας Μορφές της παράδοσης Τα στοιχεία της Ελληνικής Παράδοσης – ταυτότητας Η αξία της παράδοσης

9 Στο ταξίδι της ζωής, οι νέοι μοιάζουν με έναν νοητό Οδυσσέα που ψάχνει την Ιθάκη του.

10 Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις…… Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.

11 Η ανάγκη ύπαρξης προτύπων και όχι ειδώλων Ιδανικά πρότυπα – πρότυπα είδωλα Ορισμός των εννοιών Ο ρόλος των προτύπων Η υιοθέτηση ξένων προτύπων από τους νέους

12 Η ανάγκη ύπαρξης προτύπων και όχι ειδώλων Η ευθύνη των νέων για το μέλλον. Οι αρνητικές επιπτώσεις του τρόπου ζωής των σημερινών νέων. Τα αίτια των αρνητικών εκδηλώσεων του τρόπου ζωής των σημερινών νέων. Οι θετικές εκδηλώσεις τρόπου ζωής των σημερινών νέων. Σε ατομικό επίπεδο Σε κοινωνικό επίπεδο.

13 ἐ γώ ε ἰ μι ἡ θύρα· δι΄ ἐ μο ῦ ἐ άν τις ε ἰ σέλθ ῃ, σωθήσεται, κα ὶ ε ἰ σελεύσεται κα ὶ ἐ ξελεύσεται, κα ὶ νομ ὴ ν ε ὑ ρήσει, ( Ἰ ωάνν. κεφ. ι΄ στίχ. 9)

14 Η οδός Ὁ ἴδιος ὁ Χριστὸς εἶπε · « Ἐ γώ ε ἰ μι ἡ ὁ δ ὸ ς κα ὶ ἡ ἀ λήθεια κα ὶ ἡ ζωή» ( Ἰ ωάν. 14,6).

15 Η εφαρμογή του χρυσού κανόνα της αγάπης Ε ἰ σέλθετε δι ὰ τ ῆ ς στεν ῆ ς πύλης· ὅ τι πλατε ῖ α ἡ πύλη κα ὶ ε ὐ ρύχωρος ἡ ὁ δ ὸ ς ἡ ἀ πάγουσα ε ἰ ς τ ὴ ν ἀ πώλειαν, κα ὶ πολλοί ε ἰ σιν ο ἱ ε ἰ σερχόμενοι δι ᾿ α ὐ τ ῆ ς. ( Ματθ. 7,13 ) τί στεν ὴ ἡ πύλη κα ὶ τεθλιμμένη ἡ ὁ δ ὸ ς ἡ ἀ πάγουσα ε ἰ ς τ ὴ ν ζωήν, κα ὶ ὀ λίγοι ε ἰ σ ὶ ν ο ἱ ε ὑ ρίσκοντες α ὐ τήν! (Ματθ. 7,14 )

16 Η εφαρμογή του χρυσού κανόνα της αγάπης Αλλά αγωνισθήτε και προσπαθείτε να μπήτε στον δρόμον της αρετής από την στενήν πύλην. Διότι πλατεία μόνον είναι η θύρα και ευρύχωρος ο δρόμος, που εκτρέπει και οδηγεί τον άνθρωπον εις την απώλειαν και πολλοί είναι εκείνοι, που με μεγάλην ευκολίαν εισέρχονται εις αυτήν. ( Ματθ. 7,13 )

17 Η εφαρμογή του χρυσού κανόνα της αγάπης Εξ αντιθέτου είναι στενή η θύρα και γεμάτος δυσκολίες και ταλαιπωρίες ο δρόμος, που οδηγεί εις την αιωνίαν ζωήν και απαιτείται αγών κατά της αμαρτίας, δια να τον ακολουθήση κανείς. Δια τούτο και ολίγοι είναι αυτοί, που τον ευρίσκουν και τον ακολουθούν μέχρι τέλους.(Ματθ. 7,14 )

18

19 Στάσεις ζωής και ορθής πορείας Σεβασμός Ορισμός της έννοιας Η στάση των μεγάλων απέναντι στους νέους Η στάση των νέων απέναντι στους μεγάλους Η σημασία του σεβασμού στη ζωή του ανθρώπου Αυτοσεβασμός

20 Α. Υποθέματα - Ερωτήματα Ποιοι είναι οι ήρωες της νεολαίας; Γιατί κατασκευάζονται τα είδωλα (προφίλ); Ποια είναι η επίδραση των προτύπων; Πως διαμορφώνει την προσωπικότητά μας ο αθλητισμός; Η σημασία του σεβασμού στη ζωή του ανθρώπου. Ποιος ο ρόλος της ηθικής και του Θεού στη ζωή του νέου; Η παράδοση μας καθοδηγεί. Ανάγκη ύπαρξης προτύπων.

21 Β. Υποθέματα - Ερωτήματα Πως αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής ; Ποια είναι η αιτία του κακού; Ποιοι είναι οι εσωτερικοί εχθροί των νέων; Ποια είναι η μεγάλη απόφαση που παίρνουμε; Ποια είναι η ωραιότερη απόφαση που παίρνουμε; Η μάχη της αρετής με τα πάθη. Ποιος νικά;

22 Γ. Υποθέματα - Ερωτήματα Αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα είμαι νέος αλλά αύριο πολίτης ; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των νέων; Ποια είναι η στάση των μεγάλων για τα νειάτα; Η ευθύνη των νέων για το μέλλον. Είμαστε υπεύθυνοι για όλα; Με τι εφόδια ξεκινάμε; Περίοδος αλλαγών στη ζωή μου. Από έφηβος γίνομαι άνδρας.

23 Δ. Υποθέματα - Ερωτήματα Έχουμε καθήκοντα; Ποιος είναι ο αγώνας μας; Τι ιδανικά έχω; Εσύ έχεις σκοπούς; Τι όνειρα κάνουμε για το μέλλον; Υπάρχει μέλλον; Προσανατολισμοί.

24 ΟΜΑΔΕΣ ΘΕΜΑΜΑΘΗΤΕΣ  Η παράδοση μας καθοδηγεί. Ανάγκη ύπαρξης προτύπων. Ποιοι είναι οι ήρωες της νεολαίας;Καρακάσης Βασίλειος, Εζανίδης Νίκος Ποια είναι η επίδραση των προτύπων; Σπάχι Φρένσι,Χαλκιάς Δημήτριος Πως διαμορφώνει την προσωπικότητά μας ο αθλητισμός;Εζανίδης Νικόλαος Ποιος ο ρόλος της ηθικής και του Θεού στη ζωή του νέου; Τζούρκα Σταύρος  Η μάχη της αρετής με τα πάθη. Ποιος νικά; Πως αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής ; Ναούμ Δημήτριος Ποια είναι η αιτία του κακού; Πάντσι Εμμανουήλ Ποιοι είναι οι εσωτερικοί εχθροί των νέων; Πρισάϊ Ντένις Ποια είναι η μεγάλη απόφαση που παίρνουμε;Βελόπουλος Αθανάσιος, Μαυρίδης Αναστάσιος  Περίοδος αλλαγών στη ζωή μου. Από έφηβος γίνομαι άνδρας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των νέων; Προύφλιας Δημήτριος Ποια είναι η στάση των μεγάλων για τα νειάτα; Χατζαρόπουλος Δημήτριος Είμαστε υπεύθυνοι για όλα; Χαζμπάλα Τζούλιο, Μπερικασβίλι Μιχάλης  Προσανατολισμοί. Τι ιδανικά έχω; Εσύ έχεις σκοπούς; Νούνος Ηλίας Τι όνειρα κάνουμε για το μέλλον; Νικολάρα Νίκο, Υπάρχει μέλλον;Νάστο Γκάλε, Σπάχη Αρμπέν


Κατέβασμα ppt "Διάλεξε το δρόμο σου: Νέος του σήμερα πολίτης του αύριο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google