Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Advertisements

Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Μικροβιολογία του πόσιμου νερού
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
14. ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ» Χριστοπούλου.
Τι είναι οι Μικροοργανισμοί;.
1.3 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
Δείκτες ρύπανσης Καθ Αθηνά Μαυρίδου.
Καλλιέργια επιλεγμένων βακτηρίων
Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα
Εκπαίδευση προσωπικού και ασθενών για την πρόληψη των λοιμώξεων
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
Το βακτήριο Vibrio cholerae που προκαλεί την χολέρα
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Pseudomonas aeruginosa
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Μοριακή Ταξινόμηση βακτηρίων
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Λοιμώξεις ουροποιογεννητικού συστήματος
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 7: Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών). Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 10: Βιοχημικά τεστ ταυτοποίησης-Τεστ καταλάσης, οξειδάσης, αμινοπεπτιδάσης. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής,
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., Ph.D.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 4: Μικροβιολογική Αλλοίωση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας.
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ Γ. Καπαρός, Eπίκουρος Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΩΝ Microch Α. Μπλουγουρά Υγιεινολόγος ΤΕ – Δ / νση Δημόσιας Υγείας Νομαρχιακή.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Β): Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα,
Σημασία του νερού  Χρειάζονται 35 cm 3 νερού ανά kg ανθρώπινου σώματος (~2lt) ημερησίως  Χωρίς νερό ο άνθρωπος δεν ζει πάνω από 6-7 ημέρες  Διαλύτης.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 9: Συμβατικές και σύγχρονες μέθοδοι μικροβιολογικής ανάλυσης. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I.
ΚΥΤΤΑΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. In vitro καλλιέργεια κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες (διατήρηση ή πολλαπλασιασμός) κυττάρων, ιστών ή οργάνων.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 8 Η ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Καλλιέργειες. Τα μικρόβια καλλιεργούνται σε: Τεχνητά θρεπτικά υλικά (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) Κυτταροκαλλιέργειες (βακτήρια, ιοί) Εμβρυοφόρα αβγά.
Μέτρα μεταβλητότητας ή διασποράς
Καθ Α. Μαυρίδου ΤΕΙ Αθήνας
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
Διαδικασία ηλεκτροφόρησης DNA
Διαδικασία απομόνωσης γενωμικού DNA από βιολογικό υλικό
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
Μικροβιολογία Τροφίμων I
Μελέτη του πεπτικού συστήματος
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
Στοιχεία Υγιεινής Μάθημα 2
septoforte® HAND 40 Απολυμαντικό επιφανειών
Project Ομάδας (4 άτομα)
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Συγκριτική Φυσιολογία Ζώων
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΦYΣIOΛOΓIA ΦYTΩN – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 5.
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΩΝ
Διερεύνηση μιας υδατογεγούς ή τροφικής επιδημικής έκρηξης
ΑΝΟΣΟΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ανοσοχρωματογραφία είναι ένας συνδυασμός χρωματογραφίας και ανοσολογικής δοκιμασίας. Είναι μια απο τις πιο σημαντικές και αποτελεσματικές.
Πολλαπλασιαστές Lagrange (προαιρετικά)
AΠEIPOΣTIKOΣ ΛOΓIΣMOΣ, TOMOΣ I – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
Ενότητα 3: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται θερμική επεξεργασία
Παθογόνα τροφίμων Ενότητα 3: Escherichia coli
Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
AΠEIPOΣTIKOΣ ΛOΓIΣMOΣ, TOMOΣ I – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κολοβακτηριοειδή (Coliforms) Kai enteρikhσ προελευσης κολοβακτηριοειδη (fecal coliforms) Escherichia coli

Εντεροβακτήρια Ολα τα βακτήρια που ανήκουν στην οικογένεια Enterobacteriaceae, όπως τα γένη: Citrobacter Enterobacter Escherichia Klebsiella Proteus Salmonella Serratia Shigella Yersinia

Εντεροβακτήρια Περίπου 30 γένη Τα πιο συνηθισμένα παθογόνα βακτήρια (πχ Salmonella, E.coli) Gram αρνητικά ραβδία Αερόβια και προαιρετικά αναερόβια

Τα Εντεροβακτήρια διακρίνονται σε: Κολοβακτηριοειδή (Coliforms) Μη κολοβακτηριοειδή (non-Coliforms) Ζυμώνουν λακτόζη και παράγουν αέριο και οξύ Enterobacter spp. Citrobacter spp. Klebsiella spp. Serratia spp. Escherichia coli Δεν ζυμώνουν λακτόζη Salmonella spp. Proteus spp. Shigella spp. Yersinia spp.

Τα Κολοβακτηριοειδή είναι βακτήρια: Ανήκουν σε ειδική ομάδα της οικογένειας των Εντεροβακτηρίων (Enterobacteriaceae) gram αρνητικά Μη σπορογόνα Αεροβια και προαιρετικά αναερόβια Ζυμώνουν λακτόζη παρουσία αλάτων του χολικού οξέος και παράγουν οξύ και αέριο μέσα σε 48 ώρες, στους 35 ή 370C.

Τα κολοβακτηριοειδή διακρίνονται σε: Εντερικής προέλευσης κολοβακτηριοειδή (Fecal Coliforms) Μη Εντερικής προέλευσης κολοβακτηριοειδή (Total Coliforms) Ενδημούν στον εντερικό σωλήνα ζώων αλλά απομονώνονται και από το περιβάλλον Ενδημούν αποκλειστικά στον εντερικό σωλήνα των θερμόαιμων ζώων Αποτελούν δείκτη μόλυνσης από κόπρανα Χαρακτηριστικότερος αντιπρόσωπος: Escherichia coli

Εντεροβακτήρια Ε.coli Κολοβακτηριοειδή (ολικά) Salmonella Proteus Yersinia Shigella Enterobacter Citrobacter Klebsiella Serratia Εντερικής προέλευσης κολοβακτηριοειδή Ε.coli

Τα κολοβακτηριοειδή Η παρουσία τους στα τρόφιμα ή το νερό υποδηλώνει μόλυνση άμεσα ή έμμεσα με το εντερικό περιεχόμενο ανθρώπου ή ζώων.

Τα ολικά κολοβακτηριοειδή (Total Coliforms) Αποτελουν ΔΕΙΚΤΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ των τροφιμων

Κολοβακτηριοειδή εντερικής (ή κοπρανώδους προέλευσης) Ως κολοβακτήρια κοπρανώδους προέλευσης, ορίζονται τα κολοβακτήρια εκείνα τα οποία παράγουν αέριο και οξύ από λακτόζη στους 44 – 45,50C. Η εξέταση για κολοβακτήρια κοπρανώδους προέλευσης είναι ουσιαστικά εξέταση για E. coli τύπου I, ενώ και κάποια από τα στελέχη του Citrobacter και Klebsiella ταιριάζουν στον προσδιορισμό.

Τα εντερικής προέλευσης κολοβακτηριοειδή: Το είδος Eschericihia coli Ενδημεί αποκλειστικά στον εντερικό σωλήνα Είναι ο πρώτος σε συχνότητα μικροοργανισμός που βρίσκεται στα κόπρανα Αποτελεί τον χαρακτηριστικότερο αντιπρόσωπο των κολοβακτηριοειδών εντερικής προέλευσης Όλα τα στελέχη E.coli ζυμώνουν την λακτόζη με παραγωγή αερίου και ινδόλης στους 44,5ο C (θερμοανθεκτικό κολοβακτηριοειδές)

Αποτελουν δεικτη εντερικησ μολυνσης των τροφιμων Τα εντερικής προέλευσης κολοβακτηριοειδή (Fecal Coliforms) και ειδικότερα το Ε.coli Αποτελουν δεικτη εντερικησ μολυνσης των τροφιμων

Ελέγχωντας ένα δείγμα τροφίμου ή νερού γιά κολοβακτηριοειδή και ιδιαίτερα για  Escherichia coli (E. coli), που είναι ένα θερμοανθεκτικό κολοβακτηριοειδές , μπορούμε να διαπιστώσουμε αν το δείγμα έχει εκτεθεί σε μόλυνση εντερικής προέλευσης.

Δείκτης εντερικής μόλυνσης Ο δείκτης εντερικής μόλυνσης χρησιμοποιείται γιατί είναι πιο δύσκολο να γίνει έλεγχος για παθογόνα βακτήρια απευθείας. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά παθογόνα βακτήρια τα οποία συνήθως βρίσκονται σε χαμηλές συγκεντρώσεις και δεν ανιχνεύονται πάντα στις δοκιμασίες (τεστ). Τα θερμοανθεκτικά κολοβακτηριοειδή συναντώνται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από ότι τα περισσότερα παθογόνα και μπορούν να ανιχνευτούν σχετικά πιο εύκολα.

Περιορισμοί του δείκτη εντερικής μόλυνσης Τα θερμοανθεκτικά κολοβακτηριοειδή μπορούν να επιβιώσουν στο νερό ειδικά σε τροπικές περιοχές επομένως δεν υποδηλώνουν πάντα μόλυνση εντερικής προέλευσης. Επιπλέον δεν δίνει πληροφορίες για το πόσα παθογόνα βακτήρια βρίσκονται στο δείγμα. Δεν δίνει πληροφορίες για το αν υπάρχουν παθογόνοι ιοί ή προτόζωα (παράσιτα) που επίσης μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη

BIOΛOΓIA TΩN MIKPOOPΓANIΣMΩN – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ

BIOΛOΓIA TΩN MIKPOOPΓANIΣMΩN – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ

BIOΛOΓIA TΩN MIKPOOPΓANIΣMΩN – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ

Ερώτηση: Υπάρχει μόλυνση από κόπρανα σε ένα τρόφιμο; Αν υπάρχει τότε το τρόφιμο θεωρείται ακατάλληλο. Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό υπάρχουν 3 στάδια: προκαταρτική δοκιμή επιβεβαιωτική δοκιμή ανίχνευση και ταυτοποίηση για E.coli 3ο σταδιο: δείκτης εντερικής ή κοπρανώδους μόλυνσης 1ο και 2ο στάδιο: δείκτης υγιεινής κατάστασης του τροφίμου

1ο στάδιο: Προκαταρτική δοκιμή Αξιολογώντας την μέθοδο πραγματοποιούνται διαδοχικές δεκαδικές αραιώσεις και ακολούθως πραγματοποιείται η μέθοδος του πλεόν πιθανού αριθμού (ΜPN) ή μέθοδος των σωλήνων, δηλ. προετοιμάζονται 3 σωλήνες με θρ. υπόστρωμα και ενοφθαλμίζεται 1 ml σε κάθε σωλήνα. Θετικοί είναι οι σωλήνες όπου έχουμε φυσαλίδα και θόλωμα. Το υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε είναι το Brillant Green bile lactose broth (περιέχει λακτόζη και χολικά άλατα)

2ο στάδιο: Επιβεβαιωτική δοκιμή Ακολουθεί το 2ο σταδιο, Αυτη την φορα μεταφέρουμε 1 mL μόνο από τους θετικούς σωλήνες της προηγούμενης δοκιμής ή τους αμφίβολους, και εμβολιάζουμε νέους σωλήνες που περιέχουν το υπόστρωμα McConkey. Ακολουθεί νεα επωαση στους 37ο C για 24 ωρες. Αυτή την φορά καταγράφουμε τον θετικό αριθμό των σωλήνων και διαβάζουμε τους πίνακες Μc Crady για να βρούμε τον πληθυσμό των βακτηρίων. Ο πληθυσμός που θα βρω είναι ο δείκτης υγιεινής κατάστασης του τροφίμου. Ο δείκτης αυτός αποτελεί μια ένδειξη για τις συνθήκες υγιεινής που παράγεται ένα τρόφιμο, (πχ μια σαλάτα πράσινη, με πληθυσμό >105 δεν μας λεει ότι η σαλατα είναι επικινδυνη οπωσδηποτε, αλλά σίγουρα χρειάζεται πλύσιμο). Το επόμενο στάδιο απαντά στην ερώτηση «αν έχουμε μόλυνση από κοπρανα».

3ο στάδιο: Ανίχνευση και ταυτοποίηση για E.coli Ανίχνευση: Από τους θετικούς σωλήνες της επιβεβαιωτικής δοκιμής, παιρνουμε 1 mL και εμβολιάζουμε σε ειδικό υπόστρωμα E.coli broth και επωάζουμε στους 44,5ο C για 24 h. Αν και πάλι έχουμε ανάπτυξη πιθανότατα έχουμε E.coli. Ταυτοποίηση: Η επιβεβαίωση γίνεται με το τελευταίο στάδιο που είναι η ταυτοποίηση για E.coli που γίνεται με βιοχημικά τεστ, ανοσολογικά ή μοριακά τεστ. Για να ολοκληρωθεί η μικροβιολογική ανάλυση πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ταυτοποίηση του μικροοργανισμού που αποτελεί δείκτη εντερικής ή κοπρανώδους μόλυνσης.