ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφή και υγεία.
Advertisements

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες έχουν ευρεία διάδοση στη φύση και είναι σημαντικά συστατικά των τροφίμων καθώς αποτελούν πηγή ενέργειας για τον οργανισμό,
Πετρέλαιο – Νάφθα - Πετροχημικά
χημική σύσταση του κυττάρου
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
2.8 Άτομα και μόρια.
Υδατάνθρακες.
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
πετρέλαιο φυσικό αέριο - πετροχημικά
Υδατάνθρακες & Διατροφή
Ενότητα 4.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά τις ενώσεις του C (άνθρακας) εκτός από το CO, CO2 και τα ανθρακικά άλατα. Άθρακας: Σύμβολο C Αμέταλλο.
Οι υδρογονάνθρακες Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με τις ενώσεις του άνθρακα, οι οποίες είναι το αντικείμενο μελέτης ενός κλάδου της Χημείας που ονομάζεται.
ΑΛΕΥΡΙ (σιτάλευρο): Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία. Το σιτάλευρο διαφέρει από.
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΠΟΛΥΜΕΡΙΣΜΟΣ -ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ Όταν θα έχετε μελετήσει αυτή την ενότητα, θα μπορείτε: Να αναφέρετε διάφορα πετροχημικά προϊόντα που βρίσκονται στο περιβάλλον.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
1 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ  Το νερό αποτελεί το 60 % του ανθρώπινου σώματος.  Το νερό αποτελεί τον διαλύτη για την πραγματοποίηση πλήθους.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ Οι χημικές ενώσεις προκύπτουν μέσα από μια χημική αντίδραση με την ανάμειξη συνήθως δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών ουσιών και αποτέλεσμα.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Λιπίδια Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Λιπίδια Εισηγητής: Γ. Καρρής.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
ΣΑΚΧΑΡΑ Ή ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (CH 2 O) n ή C n (H 2 O) n.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ) Ενότητα 20: Υδατάνθρακες Σπύρος Παπαγεωργίου, Χημικός MSc, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά.
Πλαστικό Προέρχεται από την λέξη «πλάθω», υποδηλώνοντας την ιδιότητα του να είναι εξαιρετικά εύπλαστο. Πλαστικές ύλες ονομάζονται όλες οι συνθετικές ρητίνες.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Βιομόρια Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3Ο ΣΦΛΩΜΟΣ.
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΟ Ξ Υ Λ Ο Ορισμός Φυσικό σύνθετο υλικό, που αποτελείται από επιμήκεις παράλληλες λεπτές ίνες κυτταρίνης ενσωματωμένες σε ένα στρώμα λιγνίνης.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Τρούγκος Κων/νος Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Βιοχημεία Ενότητα 14: Μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες
Προσδιορισμός ακατέργαστων ινών σε τρόφιμα
2η θεματική ενότητα Μακρομόρια-Χημικοί δεσμοί-Δομή
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Μετατροπή των αμυλοκκόκων σε γλυκόζη 1/6
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΝΟΥΚΛΕΪΚΑ ΟΞΕΑ 2ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 21 Δεκεμβρίου 2017
Χημική σύσταση του κυττάρου
Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται στα πράσινα φυτά από CO2 και H2O παρουσία ηλιακής ακτινοβολίας με τη φωτοσύνθεση.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΠΟΛΥΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ ΑΛΙΣΣΑΦΗ ΘΕΜΙΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ : Πολλά χρόνια πριν ακόμη ο άνθρωπος αρχίσει να χρησιμοποιεί τα πλαστικά και συνθετικά πολυμερή, η φύση χρησιμοποιούσε τα φυσικά πολυμερή για να κάνει την ζωή ευκολότερη. Ένα είδος φυσικού πολυμερούς είναι και οι πολυσακχαρίτες, οι οποίοι είναι ομοπολυμερή ή συμπολυμερή σακχάρων. Οι ενώσεις αυτές οικοδομούνται από πολλές εκατοντάδες ή ακόμα και χιλίαδες μονάδες μονοσακχάρων ανά μόριο μέσω του πολυμερισμού.

Προκύπτουν με πολυμερισμό αλδοζών με απώλεια νερού π.χ. οι πολυσακχαρίτες που προκύπτουν από εξόζες έχουν τον γενικό τύπο : (C6H10O5)n Οι μονοσακχαρίτες συγκρατούνται με γλυκοζιτικούς δεσμούς Διασπώνται με υδρόλυση

Χρησιμεύουν σαν αποταμιευτικές και στηρικτικές ή στερεωτικές ύλες, κατά κύρίο λόγο των φυτών, αλλά κατά ένα ποσοστό και των ζώων. Είναι πολύ διαδεδομένοι στη φύση, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη οργανική ένωση. Κύριοι πολυσακχαρίτες : Άμυλο Κυτταρίνη Κυκλοδεξτρίνες Γλυκογόνο

ΆΜΥΛΟ Αποτελεί αποταμιευτική ύλη των περισσοτέρων φυτών και πολύτιμο συστατικό των τροφίμων, σε πολλά από τα οποία περιέχεται σε σημαντικά ποσά, π.χ. στα δημητριακά (σιτάρι, καλαμπόκι, βρόμη 65-70% και ρύζι 80%), στα όσπρια (50-60%) και στις πατάτες (16-20%). Σε κάθε φυτικό είδος απαντά με διαφορετική μορφή αμυλόκοκκων ορατών με το μικροσκόπιο. Το σχήμα και το μέγεθος των αμυλόκοκκων αποτελούν βασικά στοιχεία για τον καθορισμό της προέλευσης του αμύλου.

Το άμυλο μπορεί να διαχωριστεί σε δύο συστατικά : την αμυλόζη (κατά 20%) και την αμυλοπηκτίνη (κατά 80%). Και τα δύο συστατικά έχουν ως δομικό υλικό την α-γλυκόζη, διαφέρουν όμως μεταξύ τους ως προς τη σύνταξη και το μοριακό βάρος. Στην αμυλόζη τα μόρια της γλυκόζης συνδέονται γραμμικά, ενώ στην αμυλοπηκτίνη διακλαδίζονται.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΜΥΛΟΖΗΣ-ΑΜΥΛΟΠΗΚΤΙΝΗΣ Στην αμυλόζη τα μόρια της γλυκόζης συνδέονται μεταξύ τους με α-1,4 γλυκοζιτικούς δεσμούς, ενώ στην αμυλοπηκτίνη με α-1,4 αλλά και με α-1,6 γλυκοζιτικούς δεσμούς. Το μοριακό βάρος της αμυλόζης κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 50.000, ενώ της αμυλοπηκτίνης μεταξύ 50.000 και 300.000. Η αμυλόζη είναι υπεύθυνη για την κυανή χρώση που προκαλείται από την επίδραση του ιωδίου στο άμυλο, μπορεί δε να διαχωριστεί από την αμυλοπηκτίνη με κατεργασία με βουτυλική αλκοόλη. Το ένζυμο β-αμυλάση που απαντά στα δημητριακά υδρολύει την αμυλόζη σχεδόν πλήρως σε μαλτόζη. Η αμυλοπηκτίνη δίνει καστανή χρώση με το ιώδιο και με την επίδραση της β-αμυλάσης μόνο το ½ αυτής μετατρέπεται σε μαλτόζη. Το άλλο ½ χαρακτηρίζεται ως δεξτρίνη.

ΑΜΥΛΟΖΗ Η αμυλόζη πιστεύεται ότι απαρτίζεται από μακριές αλυσίδες που η κάθε μία περιέχει 1000 ή περισσότερες μονάδες D – γλυκόζης συνδεδεμένες από κοινού με α – δεσμούς όπως στην (+) – μαλτόζη, υπάρχει περιορισμένη ή μη διακλάδωση της αλυσίδας.

Κατά την υδρόλυση της αμυλόζης ο μοναδικός δισακχαρίτης που παράγεται είναι η (+) – μαλτόζη, ενώ ο μοναδικός μονοσακχαρίτης είναι η D – (+) – γλυκόζη. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται με το γεγονός ότι απαρτίζεται από πολλά μόρια D – (+) – γλυκόζης που ενώνονται με α –1,4 – γλυκοζιτικούς δεσμούς. Για την εύρεση του αριθμού των α – D – (+) – γλυκοζιτικών ομάδων στο μόριο της αμυλόζης καθώς και για τον προσδιορισμό των δομών αυτών των μεγαλομορίων έχει γίνει χρήση διαφόρων μεθόδων : χημικές και ενζυμικές μέθοδοι, αναλύσεις ακτινών Χ, ηλεκτρονική μικροσκοπία, μετρήσεις οσμωτικής πίεσης και ιξώδους, συμπεριφορά κάτω από την επίδραση μίας υπερφυγοκέντρου.

Με συνδυασμό μεθυλίωσης και υδρόλυσης στο μόριο της αμυλόζης λαμβάνουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το μοριακό μέγεθος και το σχήμα. Συγκεκριμένα στην αμυλόζη κάθε μονάδα γλυκόζης, συνδέεται με δύο ομάδες άρα έχουμε μεθυλίωση σε 3 θέσεις

Παράλληλα όμως σε μικρό ποσοστό προκύπτει και το τετραμεθυλιωμένο προϊόν που είναι το 2,3,5,6 – τετρα – Ο – μέθυλο – D – γλυκόζη σε ποσοστό 0.2-0.45% του ολικού προϊόντος. Από το ποσοστό αυτού του παραπροϊόντος μπορούμε να υπολογίσουμε των αριθμό των υπομονάδων, μήκος της αλυσίδας. Η αμυλόζη πιστεύεται , συνεπώς ότι απαρτίζεται από μακριές αλυσίδες που η κάθε μία περιέχει 1000 ή περισσότερες μονάδες D – γλυκόζης συνδεδεμένες από κοινού με α – δεσμούς όπως στην (+) – μαλτόζη, υπάρχει περιορισμένη ή μη διακλάδωση της αλυσίδας.

ΑΜΥΛΟΠΗΚΤΙΝΗ Η αμυλοπηκτίνη έχει μία εξαιρετικά διακλαδισμένη δομή συνιστάμενη από αρκετές εκατοντάδες βραχέων αλυσίδων περίπου των 20 – 30 μονάδων D – γλυκόζηςσυνδεδεμένες με α-1,4 γλυκοζιτικούς δεσμούς. Το ένα άκρο κάθε μίας από αυτές τις αλυσίδες συνδέεται διαμέσου του C – 1 προς το C – 6 της επόμενης αλυσίδας

Υδρολύεται προς (+)-μαλτόζη Με μεθυλίωση και υδρόλυση παράγεται κυρίως το τρυμεθυλιωμένο προϊόν :

ΚΥΤΤΑΡΙΝΗ Είναι πολύ διαδεδομένη στη φύση. Αποτελεί το κύριο συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών. Το ξύλο και ο φελλός είναι πολυπλοκότερα προϊόντα τροποποιημένης κυτταρίνης. Το διηθητικό χαρτί και το μπαμπάκι αποτελούνται από καθαρή κυτταρίνη. Απαντά σε όλα τα φυτικά τρόφιμα, δεν μπορεί όμως να αφομοιωθεί από τον άνθρωπο και πολλά σαρκοβόρα ζώα, γιατί τα ένζυμα του στομαχιού τους δεν μπορούν να διασπάσουν τους β-1,4 γλυκοζιτικούς δεσμούς που ενώνουν τα μόρια της γλυκόζης στο μόριο της.

Μελέτες που έχουν γίνει με φυσικές και χημικές μεθόδους έχουν δείξει ότι αποτελείται πάνω από 1500 μονάδες γλυκόζης, οι οποίες ενώνονται σχηματίζοντας κυκλικές δομές και τελικά ίνες Αντιδράσεις κυτταρίνης μετατρέπουν το εύκολα κατασκευάσιμο πολυμερές σε προϊόντα μεγάλης βιομηχανικής σημασίας Νιτρική κυτταρρίνη Η κυτταρίνη όπως και όλες οι αλκοόλες έχει την δυνατότητα να σχηματίζει εστέρες. Κατεργασία της κυτταρίνης με μίγμα νιτρικού και θειικού οξέος την μετατρέπει σε νιτρική κυτταρίνη. Η πλήρως νιτρωμένη κυτταρίνη ονομάζεται τρινιτρική κυτταρίνη και έχει τρεις νιτρικές ομάδες ανά μονάδα γλυκόζης. Η ουσία αυτή είναι η βαμβακοπυρίτιδα η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή της άκαπνης πυρίτιδας.

Η νιτρωμένη σε μικρότερο βαθμό κυτταρίνη ονομάζεται πυροξυλίνη και περιέχει δύο με τρεις νιτρικές ομάδες ανά μονάδα γλυκόζης. Χρησιμοποιείται στην βιομηχανική παρασκευή πλαστικών όπως ο κελλουλοίτης και το κολλόδιο, σε φωτογραφικές μηχανές και στα βερνίκια. Έχει το μειονέκτημα ότι είναι πολύ εύφλεκτη και σχηματίζει εξαιρετικά επικίνδυνα οξείδια του αζώτου κατά την καύση. Οξικη κυτταρρίνη Όταν στην κυτταρίνη επιδράσουμε με μίγμα οξικού ανυδρίτη, οξικού οξέος και μικρής ποσότητας θειικού οξέος τότε η κυτταρίνη μετατρέπεται σε τριοξική. Μερική υδρόλυση απομακρύνει μερικές από τις οξικές ομάδες, αποικοδομεί τις αλυσίδες σε μικρότερα τμήματα (200-300 μονάδων) και παράγει την εξαιρετικά σημαντική από βιομηχανική άποψη οξική κυτταρίνη.

Η οξική κυτταρίνη είναι λιγότερο εύφλεκτη από την νιτρική και την έχει αντικαταστήσει σε πολλές εφαρμογές της όπως για παράδειγμα στις φωτογραφικές μεμβράνες ασφαλείας. Όταν ένα διάλυμα οξικής κυτταρίνης σε ακετόνη διαπεραστεί μέσω λεπτών οπών ενός spinnerette , ο διαλύτης εξατμίζεται και αφήνει σταθερά νημάτια. Οι ίνες από αυτά τα νημάτια συνιστούν το υλικό που είναι γνωστό ως οξική τεχνητή μέταξα.

ΓΛΥΚΟΓΟΝΟ Το γλυκογόνο είναι η μορφή με την οποία αποθηκεύονται οι υδατάνθρακες στα ζώα και δεν υφίστανται με την μορφή κόκκων, αλλά κατανέμονται μέσα στο πρωτόπλασμα. Η κύρια πηγή γλυκογόνου είναι τα μύδια Όπως η αμυλοπηκτίνη στο άμυλο, έτσι και το γλυκογόνο χαρακτηρίζεται από μια περίπλοκη δομή, με συνδέσμους 1,4 και 1,6, όπως διακρίνεται και στο σχήμα. Τα μόρια του γλυκογόνου είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα της αμυλοπηκτίνης. Περιέχουν μέχρι 100000 μονάδεs γλυκόζης, καθώς και περισσότερες διακλαδώσεις :