ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφικές Συστάσεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη Πλιάκας Τριαντάφυλλος Μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Διατροφής
Advertisements

Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
Η Άσκηση ως Θεραπευτική Αγωγή σε Ασθενείς με Καρδιοπάθεια
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΔΕΫΔΡΟΕΠΙΑΝΔΡΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHEA)
Βιταμίνη Β12 Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του Β συμπλέγματος βιταμινών. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών.
ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗ.
ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΟΣΕΡΙΝΗ.
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. Λοίμωξη Αντιδράσεις : Βιοχημικές Μεταβολικές Ορμονολογικές Κυτταρική και συστηματική αντίδραση εναντίον του οργανισμού-
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΠΟΡΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
GINSENG. Το ginseng είναι η αποξηραμένη ρίζα του φυτού Panax ginseng. Υπάρχουν οχτώ είδη του γένους Panax που καλλιεργούνται στα κεντρικά Ιμαλάια, Κίνα,
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε.
Elder (σαμπούκος).
ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΗ. Είναι φυσικές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και λαχανικών, οι οποίες τους δίνουν το λαμπερό.
ΚΑΛΙΟ (Κ).
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
σ-ΑΔΕΝΟΣΥΛΟΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΟΚΤΑΚΟΣΑΝΟΛΗ.
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ
Agnus Castus (Άγνος ο αγνός)
ΣΕΛΗΝΙΟ.
ΧΟΝΔΡΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑ.
ΛΙΝΕΛΑΙΟ.
GINKGO BILOBA.
ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ.
ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ.
ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ.
ΧΙΤΟΣΑΝΗ.
ΕΛΑΙΟ ΗΡΑΝΘΕΜΟΥ Ή ΠΡΙΜΟΥΛΑΣ (EVENING PRIMROSE OIL)
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α.
Ν-ΑΚΕΤΥΛΚΥΣΤΕΪΝΗ. Η Ν-ακετυλκυστεϊνη (NAC) είναι ένα παράγωγο του αμινοξέος L-κυστεΐνη. Είναι πηγή σουλφυδρυλικών ομάδων και γι’αυτό μπορεί να διεγείρει.
Γ-ΟΡΥΖΑΝΟΛΗ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χρόνια θεραπεία ασθενούς με βαρβιτουρικά μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα εκτός από:  Αύξηση αντιδράσεων φάσης Ι  Αύξηση αντιδράσεων φάσης.
ΧΑΛΚΟΣ.
ΣΠΕΙΡΙΛΙΟ. Το σπειρίλιο είναι ένας μικροσκοπικό φύκος πράσινου-μπλε χρώματος. Αναπτύσσεται σε λίμνες και ευδοκιμεί σε θερμά και αλκαλικά περιβάλλοντα.
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΙΩΔΙΟ.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ Εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους της αλληλεπίδρασης ουσιών του περιβάλλοντος με τον οργανισμό.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6.
ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΚΗ ΔΙΣΜΟΥΤΑΣΗ Superoxide dismutase (SOD)
ΑΝΤΙΫΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.  Η στεφανιαία νόσος σχετίζεται με επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και λιποπρωτεϊνιικών σωματιδίων που περιέχουν τριακυλογλυκερόλη.
ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟ ΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
ΛΕΚΙΘΙΝΗ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Σ ΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ Δ ΙΑΤΡΟΦΉΣ Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ.
1 ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ι ΡΑΧΙΤΙΣΜΟΣ.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
Λίπη και άσκηση. Τριακυλογλυκερόλες ή τριγλυκερίδια Εστέρας γλυκερόλης με λιπαρά οξέα. Υδρόφοβα μόρια Χαμηλή θερμική αγωγιμότητα Διάσπαση των τριακυλογλυκερών.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΠΑΝΓΑΜΙΚΟ ΟΞΥ. Εναλλακτική ονομασία του πανγαμικού οξέος είναι η βιταμίνη Β 15, αλλά δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί ως βιταμίνη. Περιέχει D-γλυκονοδιμεθυλο-αμικοακετικό.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΣΗ
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Μικροσυστατικά ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Μικρές ποσότητες.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ

Η καρνιτίνη είναι ένα παράγωγο αμινοξέων και είναι γνωστή ως βιταμίνη ΒΤ. Δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα σαν βιταμίνη Βρίσκεται με τη μορφή 2 διαφορετικών ισομερών, την L-καρνιτίνη (η φυσική καρνιτίνη), και η D-καρνιτίνη ( συνθετική καρνιτίνη ) Τα διαιτητικά συμπληρώματα περιέχουν είτε L-καρνιτίνη ή ένα μίγμα D και L καρνιτίνης

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Κρέας Γαλακτοκομικά προϊόντα Φρούτα Λαχανικά Δημητριακά Καρνιτίνη προστίθεται συχνά σε σκευάσματα βρεφικού γάλακτος Η μέση ημερήσια δίαιτα υπολογίζεται ότι παρέχει 100-300mg καρνιτίνης ημερησίως

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Τα συμπληρώματα L-καρνιτίνης είναι διαθέσιμα σε μορφή δισκίου και κάψουλας. Η δόση δεν είναι καθορισμένη. Στις έρευνες έχουν χρησιμοποιηθεί δόσεις 1-6 g L-καρνιτίνης ημερησίως.

ΔΡΑΣΗ Ρύθμιση της μεταφοράς των λιπαρών οξέων μακράς αλύσου διαμέσου των κυτταρικών μεμβρανών Προώθηση της β-οξείδωσης των λιπαρών οξέων μακράς αλύσου και κετοξέων Μεταφορά του ακυλοσυνενζύμου-Α.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Η διαιτητική καρνιτίνη απορροφάται γρήγορα από το έντερο μέσω μηχανισμών παθητικής και ενεργητικής μεταφοράς Συντίθεται στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και στους νεφρούς από τα απαραίτητα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη, μικρή ποσότητα εκκρίνεται από τους νεφρούς στην ουρία, ως ελεύθερη καρνιτίνη ή ως ακυλκαρνιτίνη, αλλά περισσότερο από 85% επαναρροφάται στο εγγύς νεφρικό σωληνάριο.

ΕΛΛΕΙΨΗ Χρόνια μυϊκή αδυναμία (λόγω ανεπάρκειας της μυϊκής καρνιτίνης) Επαναλαμβανόμενα επεισόδια κώματος και υπογλυκαιμίας (ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά) Εγκεφαλοπάθεια και καρδιομυοπάθεια Δευτεροπαθής ανεπάρκεια εμφανίζεται σε πολλές κληρονομικές διαταραχές του μεταβολισμού (ιδιαίτερα οργανικής οξεουρίας και διαταραχές της β-οξείδωσης )

ΕΛΛΕΙΨΗ Στο νεογνό, η οξείδωση των λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική για την παροχή ενέργειας που είναι απαραίτητη για τη ραγδαία ανάπτυξη, για αυτό στα πρόωρα βρέφη η βιοσύνθεση της καρνιτίνης μπορεί να είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες του βρέφους, εξαιτίας της αδυναμίας λειτουργίας των ενζυμικών συστημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συμπλήρωμα καρνιτίνης μπορεί να ωφελήσει στη βελτίωση της ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε εκείνα τα βρέφη που πρέπει να τραφούν με ενδοφλέβια διαλύματα που δεν περιέχουν καρνιτίνη

ΧΡΗΣΕΙΣ Τα συμπληρώματα καρνιτίνης έχουν μελετηθεί για πιθανά πλεονεκτήματα σε καρδιοαγγειακές παθήσεις, στην αθλητική απόδοση, στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και στην ασθένεια Alzheimer. Αν και αυτά τα στοιχεία είναι πολύ ενδιαφέροντα χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις πριν καθοριστεί ο ρόλος της καρνιτίνης (αν υπάρχει) στη διαχείριση των καταστάσεων αυτών. Η καρνιτίνη εικάζεται ότι βελτιώνει την αθλητική απόδοση αυξάνοντας τη χρησιμοποίηση του λίπους και διατηρώντας τα αποθέματα γλυκογόνου στους μύες αλλά δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η καρνιτίνη… βελτιώνει την ινσουλινοαντοχή στο διαβήτη τύπου 2 μπορεί να υποστηρίξει την θεραπευτική αγωγή της επιληψίας και να συνοδεύσει την αντιρετροϊκή θεραπεία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες της αιμοδιύλισης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Το D-ισομερές μπορεί να παρέμβει στη φυσιολογική δράση του L-ισομερούς και δεν συνιστάται η χορήγηση συμπληρωμάτων που το περιέχουν (συμπεριλαμβανομένου του μίγματος DL). ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί αλλά δεν έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για να τεκμηριωθεί η ασφάλεια της χρήσης καρνιτίνης στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό.  

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Σοβαρή τοξικότητα δεν έχει αναφερθεί. Ναυτία, εμετός και διάρροια μπορούν να εμφανιστούν σε υψηλές δόσεις. Ο κίνδυνος τοξικότητας είναι μεγαλύτερος με το D ισομερές από ότι με το L ισομερές. Έχει αναφερθεί μυασθένεια από ένεση D,L- καρνιτίνης.   ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Φάρμακα Βαλπροϊκό οξύ: αυξάνει την έκκριση της καρνιτίνης. Πιβαμπικιλλίνη: αυξάνει την έκκριση καρνιτίνης. Πιβμεκιλλινάμη: αυξάνει την έκκριση καρνιτίνης.

ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπάρχουν διαιτητικές απαιτήσεις. Η καρνιτίνη παράγεται σε επαρκείς ποσότητες ώστε να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες.