Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
Advertisements

Μεταφορά αντιδραστηρίου στην επιφάνεια εργασίας Tο παράθυρο της εφαρμογής έχει την παρακάτω μορφή στο εικονικό εργαστήριο Vlab Εισαγωγή υαλικών στην επιφάνεια.
Μέτρηση μάζας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Μετρήσεις Μάζας – τα διαγράμματα Ηλ. Μαυροματίδης
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Β΄ Γυμνασίου
Εργαστηριακή άσκηση 2 ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ-ΜΑΖΑΣ-ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης.  ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ x= Α * ημωt k=D F= - F 0 * ημωtω=2π/Τ F 0 =m * α max α max = ω 2 * Α D=m * ω 2 F=-D * x ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ.
ΣΧ.ΕΤΟΣ ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
6.3 ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ
Ο νόμος του Ohm Εργαστηριακή Άσκηση 2 Γ′ Γυμνασίου
Παράλληλη σύνδεση αντιστατών
1.3 ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ & ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
Διδακτικές προσεγγίσεις στη Διδασκαλία Φυσικής Β΄ Γυμνασίου
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Φυσική Α΄ Γυμνασίου Στόχοι και μέσα
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
ΦΥΣΙΚΗ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ.
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
Μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία.  Θερμότητα (Q) - Θερμοκρασία (θ) - Ακτινοβολία - Χρόνος (t)  Ο Στόχοι: Να δείχνεις πειραματικά ότι:  Το ποσό της.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης: Μετρήσεις Θερμοκρασίας – Η Βαθμονόμηση Ηλ
Χημεία Γραφικών Τεχνών (Ε) Ενότητα 7: Παρασκευή διαλυμάτων ορισμένης μοριακότητας (Μ) και κανονικότητας (Ν) Δρ. Σταματίνα Θεοχάρη Καθηγήτρια Εφαρμογών.
Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες Φύλλο Εργασίας 1 ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων Αθ. Βελέντζας ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης.
Σύνδεση αντιστατών σε σειρά
Μήκος (L) και επιφάνειες (S)
Θεωρητικό μέρος Πυκνότητα ενός σώματος είναι η μάζα που περιέχεται στη μονάδα του όγκου του σώματος και δίνεται από τη σχέση d=m/V, όπου m η μάζα και.
Αλληλεπίδραση σωμάτων O 3ος νόμος του Newton
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Μετρήσεις Μήκους – Μέση Τιμή Ηλ. Μαυροματίδης
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Στερεού Σώματος
Πειραματικός Υπολογισμός της Άνωσης
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής
Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών Τοπικός διαγωνισμός Χ Η Μ Ε Ι Α Σ 2010 ( ΕΚΦΕ Χαλανδρίου – Ν. Ιωνίας )
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Β΄ Γυμνασίου Παρασκευή Διαλυμάτων Ιδιότητες Υλικών Λογισμικό VLAB Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Συνεργάτης.
Η μονάδα ατομικής μάζας (Μ.Α.Μ. ή a.m.u. atomic mass unit) είναι η μονάδα μέτρησης της μάζας των ατόμων και ισούται με το 1/12 της μάζας του πυρήνα του.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ Εργαστηριακή Άσκηση 9 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη,
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΕΣΜΗΣ ΣΕ ΠΡΙΣΜΑ
Μέτρηση μήκους (L) Μονάδες μήκους:
Κεφάλαιο 2 Πίεση – Απόλυτη Πίεση Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Μαθηματικά Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
ΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ Εργαστηριακή Άσκηση 11 Γ′ Γυμνασίου
Ο νόμος του Ohm Εργαστηριακή Άσκηση 2 Γ′ Γυμνασίου
Νόμος αντίστασης συρμάτινου αγωγού
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ
ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Άνωση Αρχή του Αρχιμήδη
Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ Το αντικείμενο της εδαφομηχανικής είναι η μελέτη των εδαφών, με στόχο την κατανόηση και πρόβλεψη της συμπεριφοράς του εδάφους για.
Φυσική Β’ Γυμνασίου Ασκήσεις.
HIT THE ROAD ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ Μαρία Διακάτου Σταυρούλα Καπάνταη
Η έννοια της ΔΥΝΑΜΗΣ Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί:
ΦΕ1: ΟΓΚΟΣ Για να προσδιορίσουμε τον όγκο ενός υγρού ή ενός στερεού με ακανόνιστο σχήμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ογκομετρικό δοχείο. Ο όγκος του.
Ο Νόμος του Hooke.
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : Οι Αλχημιστές
ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HOOKE ΟΜΑΔΑ: ΣΤΕΤΣΙΚΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΣΥΡΗΜΗ
ΕργαςτΗρι ΦυςικΗς.
Κεφάλαιο 1 Θεωρία. Κεφάλαιο 1 Θεωρία Όροι Μάζα είναι το μέτρο της αντίστασης που παρουσιάζει ένα σώμα ως προς τη μεταβολή της ταχύτητας του και εκφράζει.
Μέτρηση δύναμης (βάρους)
ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
Μέση και Στιγμιαία ταχύτητα κινούμενων σωμάτων   Μιλτιάδης Συμεωνίδης Φυσική Β’ Γυμνασίου Μ. Συμεωνίδης.
Ταλάντωση ελατηρίου Εργαστηριακή Άσκηση 8 Γ′ Γυμνασίου
ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΟΜΑΔΑ ΖΑΧΑΡΩΤΑ.
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Πειράματα Φυσικής για το Γυμνάσιο Σχολ. έτος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος Εργαστηριακή Άσκηση 3 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής B′ Γυμνασίου (Ελληνικά Γράμματα 2015) των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη, Κ. Καμπούρη, Κ. Παπαμιχάλη, Λ. Παπατσίμπα

Βασικές έννοιες: Σώμα - Υλικό - Όγκος - Μάζα - Πυκνότητα υλικού - Ζυγός - Ογκομετρικός κύλινδρος Απαραίτητα υλικά Ηλεκτρονικός ζυγός (ΓΕ.130.0) Ογκομετρικές φιάλες (ΧΗ.295.6) Ογκομετρικός κύλινδρος (ΧΗ.290.4) Οι κωδικοί ανα φέρονται στο βιβλίο: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΟΕΔΒ, Αθήνα, έκδοση 1η – Δεκέμβριος 2000

Παρατηρώ - Πληροφορούμαι - Γνωρίζω Αν ζυγίσουμε δύο σώματα από διαφορετικά υλικά που έχουν ίσους όγκους, θα δούμε ότι έχουν διαφορετικές μάζες. Για παράδειγμα, 1cm3 χαλκού ζυγίζει 3,9g, 1cm3 αλουμινίου 2,7g και 1cm3 υδραργύρου 13,6g. Νερό όγκου 1L ζυγίζει 1000g, ενώ λάδι ίσου όγκου (1L) ζυγίζει 920g. Από το γεγονός αυτό, προκύπτει η έννοια της πυκνότητας ενός υλικού: Ονομάζεται η μάζα που έχει μια μονάδα όγκου του υλικού (1cm3 ή 1m3). Για να την υπολογίσουμε χρησιμοποιούμε τη σχέση: d=m/V (1) όπου m συμβολίζει τη μάζα σώματος φτιαγμένου από το συγκεκριμένο υλικό και V τον όγκο του. Οι μονάδες πυκνότητας που χρησιμοποιούνται συνήθως, είναι το kg/m3 και το g/cm3 ή g/mL. Η πυκνότητα είναι ένα μέγεθος που χαρακτηρίζει το υλικό από το οποίο αποτελείται ένα σώμα: μπορούμε να διακρίνουμε δύο υλικά από την πυκνότητά τους. Επομένως μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε πώς να την υπολογίζουμε πειραματικά. Για να υπολογίσουμε πειραματικά την πυκνότητα του υλικού ενός σώματος στηριζόμαστε στη σχέση 1: αρκεί να μετρήσουμε τη μάζα m και τον όγκο V ενός σώματος και να υπολογίσουμε το πηλίκο τους m/V.

Αναρωτιέμαι - Υποθέτω - Σχεδιάζω Διαθέτεις ένα υγρό σώμα σε μια φιάλη των 250mL, έναν ηλεκτρονικό ζυγό (μέγιστη μάζα 2000g) και έναν ογκομετρικό κύλινδρο 100mL. Περίγραψε μια πειραματική διαδικασία, ώστε με τα διαθέσιμα όργανα να μπορέσεις να υπολογίσεις πειραματικά την πυκνότητα του υγρού που υπάρχει στη φιάλη. Σχεδιασμός - Περιγραφή Περιγραφή του πειράματος: Τοποθετώ κενό τον ογκομετρικό κύλινδρο πάνω στο ζυγό και μηδενίζω την ένδειξη. Προσθέτω στον κύλινδρο 100mL υγρού (V) από την φιάλη και καταγράφω την ένδειξη, που αποτελεί τη μάζα του (m). Διαιρώ τη μάζα με τον όγκο και βρίσκω την πυκνότητα d του υγρού.

Πειραματίζομαι - Υπολογίζω Διαθέτεις μια φιάλη των 250mL, έναν ηλεκτρονικό ζυγό και έναν ογκομετρικό κύλινδρο 100mL. Επιπλέον έχεις δύο φιάλες Φ1 και Φ2 που περιέχουν υγρά. Η μια περιέχει αποσταγμένο νερό και η άλλη αλατόνερο. Υπολόγισε πειραματικά τις πυκνότητες των υγρών που περιέχονται στις φιάλες και βρες ποια περιέχει νερό και ποια αλατόνερο. Μετρήσεις – Υπολογισμοί Πειραματικός υπολογισμός της πυκνότητας του υγρού στη φιάλη Φ1 α) Μέτρηση όγκου V1 υγρού από τη Φ1: V1= __________ β) Μέτρηση της μάζας m1 του υγρού όγκου V1: m1= __________ γ) Υπολογισμός της πυκνότητας d1 του υγρού στη φιάλη Φ1, με τη βοήθεια της σχέσης d=m/V. ______________________________________________________________________________________________________________________ d1= __________

Πειραματίζομαι - Υπολογίζω Μετρήσεις – Υπολογισμοί Πειραματικός υπολογισμός της πυκνότητας του υγρού στη φιάλη Φ2 α) Μέτρηση όγκου V2 υγρού από τη Φ2: V2= __________ β) Μέτρηση της μάζας m2 του υγρού όγκου V2: m2= __________ γ) Υπολογισμός της πυκνότητας d2 του υγρού στη φιάλη Φ2, με τη βοήθεια της σχέσης d=m/V. ______________________________________________________________________________________________________________________ d2= __________ Σε ποια φιάλη περιέχεται αποσταγμένο νερό και σε ποια αλατόνερο; Στη φιάλη Φ1 περιέχεται _______________________________________ Στη φιάλη Φ2 περιέχεται _______________________________________

Αναρωτιέμαι - Υποθέτω Δύο μαθητές, ο Γιώργος και η Κατερίνα υπολογίζουν πειραματικά την πυκνότητα του αποσταγμένου νερού. Ο Γιώργος βρίσκει τη μάζα m1 νερού όγκου V1=100mL και στη συνέχεια υπολογίζει την πυκνότητα από το πηλίκο m1/V1. Η Κατερίνα βρίσκει τη μάζα m2 νερού όγκου V2=150mL και στη συνέχεια υπολογίζει την πυκνότητα από το πηλίκο m2/V2. Με δεδομένο ότι οι δύο μαθητές χρησιμοποίησαν τα ίδια όργανα και οι μετρήσεις τους έγιναν με πανομοιότυπες συνθήκες, ποιο είναι το αποτέλεσμα κάθε πειράματος; [Επίλεξε μια απάντηση] I. Η τιμή της πυκνότητας του νερού που βρήκε ο Γιώργος είναι μεγαλύτερη από την τιμή της Κατερίνας γιατί ο όγκος του νερού που χρησιμοποίησε είναι μικρότερος επομένως το κλάσμα m1/V1 είναι μεγαλύτερο από το m2/V2, γιατί έχει μικρότερο παρονομαστή. II. Η τιμή της πυκνότητας του νερού που βρήκε ο Γιώργος είναι μικρότερη από την τιμή της Κατερίνας γιατί η μάζα m2 νερού όγκου 150mL είναι μεγαλύτερη από τη μάζα m1 νερού όγκου 100mL. Επομένως το κλάσμα m2/V2 είναι μεγαλύτερο από το m1/V1, γιατί έχει μεγαλύτερο αριθμητή. III. Οι δύο μαθητές βρήκαν την ίδια πυκνότητα.

Σχεδιάζω - Πειραματίζομαι Σχεδίασε και πραγματοποίησε μια πειραματική διαδικασία για να ελέγξεις πειραματικά την απάντηση που επέλεξες. Μετρήσεις – Υπολογισμοί Πειραματικός υπολογισμός της πυκνότητας του νερού από το Γιώργο α) Μέτρηση της μάζας m1 νερού όγκου V1=100mL: m1= __________ β) Υπολογισμός της πυκνότητας d1 του νερού, με τη βοήθεια της σχέσης d=m/V. d1= __________ Πειραματικός υπολογισμός του νερού από την Κατερίνα α) Μέτρηση της μάζας m2 νερού όγκου V2=150mL: m2= __________ β) Υπολογισμός της πυκνότητας d2 του νερού, με τη βοήθεια της σχέσης d=m/V. d2= __________ Ο Γιώργος και η Κατερίνα βρήκαν (στο πλαίσιο της ακρίβειας των μετρήσεων τους): α) την ίδια τιμή για την πυκνότητα του νερού β) διαφορετικές τιμές

Απαντήσεις - Συμπεράσματα Συμπεραίνω - Γενικεύω Συμφωνεί η απάντηση που επέλεξες στο βήμα 3 με τα πειραματικά αποτελέσματα; [ΝΑΙ - ΟΧΙ] Εξαρτάται η πυκνότητα ενός υγρού σώματος από τη μάζα και τον όγκο του; Πώς συμβιβάζεται το συμπέρασμά σου με τη σχέση d=m/V; Απαντήσεις - Συμπεράσματα Η πυκνότητα κάθε υλικού είναι ανεξάρτητη από τη μάζα και τον όγκο του.