Θέματα Περιβαλλοντικής Έρευνας Μέτρηση ηλιακής ακτινοβολίας με το MFR και μελέτη των δεδομένων με την μέθοδο Langley Μεταπτυχιακό Φυσικής Περιβάλλοντος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Προσδιορισμος της σταθερας ταχυτητας αντΙδρασης οξεΙδωσης ιωδιοΥχων ΙΟΝΤΩΝ απΟ υπεροξεΙδιο του υδρογΟνου.
Advertisements

«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ι
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΒΛΑΧΑΚΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ ΚΑΛΤΣΗ ΕΦΗ ΚΑΝΑΚΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ-ΜΑΡΙΑ
6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Γιάννης & Αριστείδης Δελής» Μάιος 2012
Ενδεικτικές Ασκήσεις Αστρονομίας
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
H Mathematica στην υπηρεσία της Φυσικής
ΑΣΤΡΙΚΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΧΑΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ.
Δείκτης Διάθλασης Το φώς διαδίδεται μέσα στο νερό με μικρότερη ταχύτητα από ότι στο κενό. Αυτό περιγράφεται με το δείκτη διάθλασης Η διαφορετική ταχύτητα.
Ένας φυσικός χρησιμοποιεί κυλινδρικό δοχείο με διαστάσεις ύψους 0,250 m και διαμέτρου 0,090 m για την αποθήκευση υγρού ηλίου σε θερμοκρασία 4,22 Κ. Στη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Το πλανητικό σύστημα.
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Θερμικές ιδιότητες της ύλης
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
ΗΗΜΕΙΑ.
Η τρυπα του οζοντοσ Εργασία των μαθητών: Γιάννη Πολυράβα, Κωνσταντίνος Τσερκέζη Γιάννη Χαντζηκωνσταντίνου.
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Σήματα και Φασματικές Μέθοδοι στη Γεωπληροφορική
Προσδιορισμος της σταθερας ταχυτητας της ιμβερτοποιησης καλαμοσακχαρου
Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ Βίας Αντωνιάδης Α΄Έγκωμης Κ.Β
Κεφάλαιο 4ο Στοιχειοκεραίες
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΣΤΕΡΩΝ
Φράγματα echelle Είναι φράγματα περίθλασης των οποίων κύριο γνώρισμα είναι η μεγάλη διακριτική ικανότητα τους για μεγάλο αριθμό τάξης περίθλασης, όπως.
Πως διαδίδονται τα Η/Μ κύματα σε διαφανή διηλεκτρικά ?
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ: ΟΔΕΥΣΗ ή ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΓΡΑΦΙΑ (PROFILING)
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Φυσική Α΄ Γυμνασίου Στόχοι και μέσα
Είδη Πολώσεων: Γραμμική Πόλωση
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ.
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite. Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις.
μέθοδοι προσδιορισμού
Στοιχεία Σχεδίασης Γραφικών
Κεφάλαιο 7 ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕΙΣΜΩΝ
Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ.
Μέτρηση του μήκους.
Διάλεξη 8 Κοσμολογικές Παράμετροι
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)
Τμήμα Φυσικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΚΛΙΜΑ και ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Μάθημα 2 ο - Ηλιακή και Γήινη ακτινοβολία Φασματική κατανομή ακτινοβολίας.
Βασικοί ορισμοί ποιότητας Δρ. Καρκαλούσου Πέτρου Καθηγητή Εφαρμογών Κλινικής Χημείας ΤΕΙ Αθηνών Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διδάσκων: Ιωάννης Γκιάλας Διάλεξη 2 Μετάδοση Θερμότητας με ακτινοβολία Χίος, 24 Οκτωβρίου 2014.
Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η Δήμητρα Σκληθριώτη Ζήσης Κωστάκης Μαρία Καρκαλά.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Σκοπός της χημικής ανάλυσης είναι αρχικά η ποιοτική ανίχνευση των συστατικών ενός δείγματος και στη συνέχεια η ποσοτική.
Βασικές αρχές θερμοδυναμικής και Απώλειες ενέργειας σε κτήρια Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων Διδάσκων: Δρ. Ν. Κατσούλας.
Βιοκλιματικός σχεδιασμός ενός κτιρίου είναι ο σχεδιασμός ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα κάθε περιοχής, στοχεύει στην εξασφάλιση των απαραίτητων εσωκλιματικών.
Η ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα. Τι ονομάζουμε ακτινοβολία;  Η εκπομπή και διάδοση ενέργειας με ηλεκτρομαγνητικά κύματα (ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία).
Φασματοσκοπία NIR (Νear InraRed). Τι είναι NIR ; Tεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στη γεωργία. Το εγγύς υπέρυθρο είναι ένα μικρό μέρος του φάσματος.
Μετεωρολογικά όργανα. Θερμοκρασία Άνεμος Υγρασία Ακτινοβολία Υετός (βροχή) Ατμοσφαιρική πίεση Θερμόμετρα Ανεμόμετρα Υγρόμετρα Ψυχρόμετρα Πυρηλιόμετρα/Πυρανό-
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite.
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
ΣΤΑΤΙΚΗ ΣΚΕΔΑΣΗ ΦΩΤΟΣ Με τεχνικές σκέδασης φωτός, προσδιορίζονται το μέσο μοριακό βάρος κατά βάρος, Mw, ο δεύτερος συντελεστής Virial, A2, και η μέση γυροσκοπική.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ ΚΑΒΑΛΑ 2015
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ.
ΕΡΓΑΣΙΑ: Τεχνικών Μετρήσεων
Μέθοδοι ενόργανης ανάλυσης
Ομάδα Φυσικής Κλίματος Εργαστήριο Φυσικής Ανώτερης Ατμόσφαιρας
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Πως μετράμε το πόσο μακριά είναι τα ουράνια αντικείμενα
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΘΕΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ: ΣΥΝΘΕΤΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΤΡΩΜΑ ΡΕΥΣΤΟΥ Οι θερμικές.
Εφαρμοσμένη Οπτική Συμβολή του φωτός.
Μετάδοση Θερμότητας με Ακτινοβολία
Φυσική Ωκεανογραφία, Υδρογραφία και Θαλάσσια Τηλεπισκόπηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θέματα Περιβαλλοντικής Έρευνας Μέτρηση ηλιακής ακτινοβολίας με το MFR και μελέτη των δεδομένων με την μέθοδο Langley Μεταπτυχιακό Φυσικής Περιβάλλοντος Χαρούλα Ζηνά

MFR-7=Multifilter Radiometer Περιέχει 7 κανάλια : - broadband nm nm aerosols nm nm aerosols+ozone nm nm aerosols+ozone nm nm aerosols+ozone nm nm aerosols nm nm water vapor

Διαδικασία Τα δεδομένα καταγράφονται στον υπολογιστή με τη μορφή των raw counts(1 count=1mV) Τα δεδομένα καταγράφονται στον υπολογιστή με τη μορφή των raw counts(1 count=1mV) Αναλύονται με το λογισμικό του οργάνου (πρόγραμμα Yesdas) και με κατάλληλους υπολογισμούς πετυχαίνεται: Αναλύονται με το λογισμικό του οργάνου (πρόγραμμα Yesdas) και με κατάλληλους υπολογισμούς πετυχαίνεται: Calibration (τα αποτελέσματα προκύπτουν σε W/m^2-nm) Plotting Plotting Ανάλυση Langley Ανάλυση Langley

Γεωμετρία του MFR Θέση nadir Ολική ακτινοβολία (Global/Total horizontal) O ήλιος αποκόπτεται Διάχυτη ακτινοβολία (Diffused) Το σκιάδιο περιστρέφεται κατά 9ο από την κεντρική Διορθωμένη Διάχυτη ακτινοβολία Direct = Total- Diffused Direct Normal= direct horizontal/cosine(solar zenith angle) Direct horizontal=Total horizontal-Diffuse horizontal Diffuse horizontal=(Total horizontal-Corr.diffused)+Diffused

Μέθοδος Langley lnI = lnIo – τm lnI = lnIo – τm I = Io*exp(-τm) Νόμος Beer-Lambert-Bouguer I = Io*exp(-τm) Νόμος Beer-Lambert-Bouguer Ολικό οπτικό βάθος οπτική αέρια μάζα Εισερχόμενη ακτινοβολία (στο όριο της ατμόσφαιρας) Direct irradiance : ευθεία με αρνητική κλίση Από την ευθεία υπολογίζεται η εισερχόμενη ακτινοβολία Ιο για μηδενική αέρια μάζα και το οπτικό βάθος τ.

Μέθοδος Langley Χρήση προεπιλεγμένου αλγόριθμου Εξέταση των δεδομένων γραφικά και επιλογή των σημείων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση συμμεταβολής (regression). Εξέταση των δεδομένων γραφικά και επιλογή των σημείων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση συμμεταβολής (regression). Πρωινές ώρες-απόγευμα, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου(απουσία νεφών) Η διαδικασία αυτή υπόκειται σε έντονη κριτική καθώς διαφορετικοί αναλυτές μπορεί να καταλήξουν σε διαφορετικά αποτελέσματα 2 < air mass < 6 Βασικός σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια μέθοδος εντελώς αυτοματοποιημένη Βασικός σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια μέθοδος εντελώς αυτοματοποιημένη

Μέθοδος Langley για τη χρονική περίοδο 15/7/ /10/2001 lnI = lnIo – τm lnI = lnIo – τm

Υπολογίζουμε ποιοτικά την μέση τιμή για το Ιο για μικρά οπτικά βάθη Υπολογίζουμε ποιοτικά την μέση τιμή για το Ιο για μικρά οπτικά βάθη Κανονικοποιούμε την Ιο ως προς την απόσταση Γης-Ηλίου σε αστρονομικές μονάδες Κανονικοποιούμε την Ιο ως προς την απόσταση Γης-Ηλίου σε αστρονομικές μονάδες

Μέθοδος Langley τ total =τ Rayleigh +τ ozone +τ H2O +τ aerosols για λ=500nm 0  1/λ^4 I = Io*exp(-τm) I = Io*exp(-τm)

Μέθοδος Langley Χρήση σταθερού και γραμμικού ανιχνευτή Χρήση σταθερού και γραμμικού ανιχνευτή Λήψη μετρήσεων πρωινές ώρες-απόγευμα, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου(απουσία νεφών) Λήψη μετρήσεων πρωινές ώρες-απόγευμα, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου(απουσία νεφών) Επιτυγχάνονται ακριβέστερα αποτελέσματα με τις εξής προϋποθέσεις:

Το MFR παρέχει μεγάλη ακρίβεια στα δεδομένα επειδή: Έχει εξασφαλιστεί σταθερή εσωτερική θερμοκρασία του οργάνου Έχει εξασφαλιστεί σταθερή εσωτερική θερμοκρασία του οργάνου Η συνάρτηση γωνίας του οργάνου προσεγγίζει πολύ καλά την ιδανική γωνιακή απόκριση Η συνάρτηση γωνίας του οργάνου προσεγγίζει πολύ καλά την ιδανική γωνιακή απόκριση Και οι τρεις παράμετροι της ακτινοβολίας μετριούνται με τον ίδιο ανιχνευτή για δεδομένα μήκη κύματος (αυτοματοποίηση) Και οι τρεις παράμετροι της ακτινοβολίας μετριούνται με τον ίδιο ανιχνευτή για δεδομένα μήκη κύματος (αυτοματοποίηση) Οι συντελεστές βαθμονόμησης είναι οι ίδιοι, οπότε μειώνονται τα σφάλματα Οι συντελεστές βαθμονόμησης είναι οι ίδιοι, οπότε μειώνονται τα σφάλματα Μειονέκτημα: το όργανο πρέπει να ευθυγραμμιστεί και να τοποθετηθεί κατάλληλα

Ευχαριστώ για την προσοχή σας