2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ 2.3.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ:ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ!!!
Advertisements

ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΟ Μαγνητικο Πεδιο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Πού Βρίσκεται Το Ηλεκτρικό Φορτίο;
ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΡΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟ ΑΓΩΓΟ
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΤΙΟ.
ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΟ Μαγνητικο Πεδιο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Ηλεκτρισμός-Μαγνητισμός
ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ Από τις μαθήτριες: Αναστασούλη Μυρσίνη Γκέκα Μαρία
2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2.2.
Στόχος Ο μαθητής να μπορεί να
Charles Coulomb ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ (1736 – 1806)
Το Φορτίο Τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Το ηλεκτρικό φορτίο έχει δύο μορφές. Το θετικό και το αρνητικό. Τα ηλεκτρόνια έχουν αρνητικό.
richmond. k12. va. us/schools/thirteenacres/attraction3
Εργασία στην πληροφορική
1.3 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
Η ΦΥΣΙΚΗ Γ΄ Γυμνασίου.
1.1 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
1.5 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΛΟΜΠ.
Τρόποι ηλέκτρισης ενός σώματος
1.4 ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ (2ο μέρος)
3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
15. ΠΥΚΝΩΤΕΣ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΚΝΩΤΗΣ 15.1.
Στατικός Ηλεκτρισμός Ι
1.4 ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ (1ο μέρος)
(Μαθητές της Ε’ Τάξης) Δασκάλα Αναστασία Τσίλη Ε΄τάξη
ΗΛΕΚΤΡΙΣΗ ΜΕ ΕΠΑΓΩΓΗ Ηλέκτριση με επαγωγή σημαίνει ηλέκτριση από απόσταση. Κατά την διαδικασία της ηλέκτρισης με επαγωγή ένα ηλεκτρισμένο υλικό σώμα ηλεκτρίζει.
Κεφάλαιο Η1 Ηλεκτρικά πεδία.
Ηλεκτρισμός ( ΣΤΑΤΙΚΟΣ )
Δυνάμεις – Σωματίδια Δυναμεις Εξ’ αποστάσεως Εξ’ επαφής Τα λεγόμενα σωματίδια φορείς δυνάμεων είναι υπεύθυνα για την αλληλεπίδραση των σωμάτων που βρίσκονται.
ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 2.3. ΣΤΟΧΟΙ 1.Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. 2.Παραδείγματα όπου συναντούμε το στατικό ηλεκτρισμό. 3.Πώς να.
Γιώργος Χατζηπαναγιώτης
02. ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ – ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ
Ειδικότητα Ηλεκτρολογίας
Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις
15. ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΕΙΔΗ ΠΥΚΝΩΤΩΝ 15.3.
Δομή ατόμου Κάθε άτομο αποτελείται από: Πυρήνα και ηλεκτρόνια.
3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ.
Ηλεκτρισμός Ηλεκτρονικά
Ομάδα:τρελοί επιστήμονες
Φυσική για Μηχανικούς Υπέρθεση Στάσιμα Κύματα Εικόνα: O Carlos Santana εκμεταλλεύεται τα στάσιμα κύματα στις χορδές του. Αλλάζει νότα στην κιθάρα του πιέζοντας.
Στατικός Ηλεκτρισμός (έννοιες-τύποι-παραδείγματα ) Μήτρου Ιωάννης, Φυσικός.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός 1 Τι κοινό υπάρχει στο τρίξιμο των μαλλιών σου όταν κτενίζεσαι, στο σοκ που αισθάνεσαι όταν.
Προσομοίωση στο MaTLaB και κατασκευή εκπαιδευτικών ασκήσεων σε φαινόμενα της βασικής θεωρίας του Ηλεκτρισμού. ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΣΕΒΑΣΤΗ Λ Υ ΣΓΑΡΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ.
Θαλής ο Μιλήσιος Ο Θαλής γεννήθηκε στη Μίλητο το 640 ή 624 π.Χ. (οι ακριβείς ημερομηνίες της γέννησης και του θανάτου του Θαλή δεν είναι γνωστές, αλλά.
Ηλεκτρισμός Ο εκπαιδευτικός: Τουλιόπουλος Φώτης. Ο όρος ηλεκτρισμός είναι ένας πολύ γενικός όρος. Μπορεί να περιγραφεί ως ροή ενέργειας μέσα στην ύλη.
Κεφάλαιο 5 ον ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΥΚΝΩΤΩΝ
Το Ηλεκτρικό Πεδίο Στη μνήμη τού Ανδρέα Κασσέτα.
ΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Υποατομικά σωματίδια - Ιόντα
Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ.
Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ.
Στατικός ηλεκτρισμός και ηλεκτρικό ρεύμα
Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΚΝΩΤΗΣ.
Ηλεκτροστατικές Αλληλεπιδράσεις
Ηλεκτρομαγνητισμός Οι πρωταγωνιστές
Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις
Πού Βρίσκεται Το Ηλεκτρικό Φορτίο;
Ηλεκτρικό πεδίο Δυνάμεις από απόσταση.
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ- ατομο Μάθημα: Τεχνολογία Τμήμα: Γ΄2 Σχολική χρονιά: Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής.
Επαναληπτικές ερωτήσεις Φυσικής
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ «Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα…» Νίκη Μαματσή Φυσικός.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΣ.
Οι τρίχες των μαλλιών είναι στην αρχή ηλεκτρικά ουδέτερες,
ΗΛΕΚΤΡΙΣΗ ΜΕ ΕΠΑΓΩΓΗ Ηλέκτριση με επαγωγή σημαίνει ηλέκτριση από απόσταση. Κατά την διαδικασία της ηλέκτρισης με επαγωγή ένα ηλεκτρισμένο υλικό σώμα ηλεκτρίζει.
Καταπληκτικό! Ήλεκτρον ή Κεχριμπάρι
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
Μαγνήτες. Ορισμός  Μαγνήτης ονομάζεται κατά τη Φυσική οποιοδήποτε τεμάχιο υλικού ή σώμα, συνήθως μεταλλικό, που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο στον περιβάλλοντα.
ΗΛΕΚΤΡΙΣΗ ΜΕ ΤΡΙΒΗ Αν τρίψουμε δυο μη ηλεκτρισμένα υλικά σώματα, τότε ορισμένα ελεύθερα ηλεκτρόνια από το ένα σώμα θα μετακινηθούν στο άλλο. Για παράδειγμα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ 2.3

ΣΤΟΧΟΙ Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε: Τα είδη του ηλεκτρικού φορτίου. Με ποιον τρόπο φορτίζονται τα διάφορα σώματα. Το σύμβολο και τη μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου.

ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Εξακόσια χρόνια π.Χ. ένας Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος, ο Θαλής ο Μιλήσιος, έκανε μερικά από τα πρώτα επιστημονικά πειράματα. Σ' ένα από αυτά παρατήρησε ότι αν τρίψουμε κεχριμπάρι (δηλαδή απολιθωμένο ρετσίνι δέντρων) σε μετάξι ή μαλλί, αυτό παράγει σπινθήρες και αποκτά την ιδιότητα να έλκει μικρά κομμάτια χνούδι, άχυρο κ.λ.π. Την ίδια παρατήρηση με τον Θαλή έκανε και ο Αριστοτέλης, ενώ και οι δύο απέδωσαν αυτήν την ιδιότητα που έχει το κεχριμπάρι στην υπόθεση ότι ήταν έμψυχο. Ας σημειωθεί ότι ο όρος "ηλεκτρισμός" προέρχεται από τη λέξη "ήλεκτρο" που σημαίνει κεχριμπάρι. Θαλής ο Μιλήσιος Αρκετές ιστορικές αναφορές μας βεβαιώνουν ότι ο Θαλής ο Μιλήσιος (625-547 π.Χ.) πραγματοποίησε απλά πειράματα γύρω από φυσικά φαινόμενα, που σήμερα κατατάσσονται στη σφαίρα του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού.

Είδη του ηλεκτρικού φορτίου Το ηλεκτρικό φορτίο εμφανίζεται σε δύο είδη. Το ένα υπάρχει στην γυάλινη ράβδο και το άλλο εμφανίζεται στην ράβδο από εβονίτη. Τα φορτία που εμφανίζονται πάνω στις γυάλινες ράβδους ονομάζονται ΘΕΤΙΚΑ και τα φορτία που εμφανίζονται στις ράβδους από εβονίτη ΑΡΝΗΤΙΚΑ.

Όμοια φορτία απωθούνται Αν  τρίψουμε το άκρο μιας γυάλινης ράβδου με ένα μεταξωτό ύφασμα και στη συνέχεια πλησιάσουμε το άκρο αυτό σε ένα γυάλινο σφαιρίδιο που το τρίψαμε και αυτό με μεταξωτό ύφασμα και είναι κρεμασμένο με μια νάιλον κλωστή από σταθερό σημείο, θα διαπιστώσουμε ότι το σφαιρίδιο απωθείται.   Φορτία του ίδιου είδους απωθούνται

Ετερώνυμα φορτία έλκονται Αν τρίψουμε μια ράβδο από εβονίτη με μάλλινο ύφασμα και την πλησιάσουμε στο γυάλινο σφαιρίδιο θα διαπιστώσουμε ότι έλκονται. Φορτία διαφορετικού είδους έλκονται

Σύμβολο και μονάδα μέτρησης Το ηλεκτρικό φορτίο συμβολίζεται με το γράμμα Q ή q. Σαν μονάδα του ηλεκτρικού φορτίου στο S.I. ορίζουμε το 1 Coulomb που θα το γράφουμε 1 C .   Charles Augustin de Coulomb (1736-1806) Γάλλος φυσικός και μαθηματικός. 1e = 1,6 ·10-19 C

Πώς φορτίζεται ο εβονίτης Ράβδος από εβονίτη Μάλλινο ύφασμα Ο εβονίτης φορτίζεται αρνητικά και το ύφασμα θετικά. Τρίβοντας τη ράβδο από εβονίτη με το μάλλινο ύφασμα, ηλεκτρόνια αποσπώνται από το μαλλί και εναποτίθενται στη ράβδο.

Πώς φορτίζεται το γυαλί Ράβδος από γυαλί Ύφασμα από μετάξι Το γυαλί φορτίζεται θετικά και το ύφασμα αρνητικά Τρίβοντας τη ράβδο από γυαλί με το μεταξένιο ύφασμα, ηλεκτρόνια αποσπώνται από το γυαλί και εναποτίθενται στο ύφασμα.

Ο στατικός ηλεκτρισμός Η συγκέντρωση αρνητικού ή θετικού φορτίου σ’ ένα σώμα ονομάζεται στατικός ηλεκτρισμός.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ Q Είδη Ηλ. φορτίου Τρόπος Ιδιότητες φόρτισης Σύμβολο Μονάδα μέτρησης Q Κουλόμπ (C)