Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
2.7 Χημική αντίδραση.
Advertisements

ΤΟ ΝΕΡΟ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους. νερό Το νερό διαλύει άλατα τα άλατα Οι ξυλώδεις σωλήνες μεταφέρουν νερό το νερό στα φύλλα ΑΛΑΤΑ Οι ρίζες.
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Ένα άτομο αζώτου ταξιδεύει στην βιόσφαιρα.
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι οργανισμοί μετατρέπουν τα φυτικά υλικά σε οργανική ουσία. Η οργανική ουσία δίνει: Βελτίωση εδάφους 1.Αυξάνει σταθερότητα συσσωματωμάτων εδάφους 2.Καλύτερος.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Φωτοχημικό νέφος 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης.
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
ΤΑ ΦΥΛΛΑ.
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ.
Παραγωγοί Καταναλωτές Αποικοδομητές Καταναλωτές 1ης τάξης
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάσπαση της τροφής Τροφή
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ…ΟΙΚΟΣ + ΛΟΓΟΣ…Αναφέρεται σε έναν οίκο… …το σπίτι μας δηλαδή και σπίτι όλων των έμβιων όντων…..τον πλανήτη γη. Ας κοιτάξουμε λίγο αυτό το σπίτι.
Έφη Σωτήρη Κώστας Πρόκος Αργαλαστή, 14/5/2008
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Ανταλλαγή αερίων οξυγόνου & διοξειδίου του άνθρακα
Η Αξία του Δάσους Τι είναι το δάσος διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα) διαφόρων ζώων Είναι σύνολο: διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα)
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το αναπνευστικό σύστημα συνεργάζεται με το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
O ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ.
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΙΑ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ; Ο Η Η Η2ΟΗ2Ο.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
Βιολογία Α Γυμνασίου Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. 1.1 Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών Οι οργανισμοί τρέφονται.
Οργανισμοί Αυτότροφοι ή παραγωγοί ετερότροφοι καταναλωτές Καταναλωτές 1ης τάξης φυτοφάγοι Καταναλωτές 2ης τάξης σαρκοφάγοι αποικοδομητές.
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το Ν (άζωτο) είναι σημαντικό χημικό στοιχείο καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων Το Ν (άζωτο) είναι σημαντικό χημικό στοιχείο καθώς.
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
Βιοχημεία Ενότητα 9: Ο ενεργειακός μεταβολισμός - Εισαγωγή
Φωτοσύνθεση Συμβαίνει στους αυτότροφους οργανισμούς
ΔΙΑΠΝΟΗ Ο όρος διαπνοή αναφέρεται στην απώλεια νερού από ένα φυτό λόγω εξάτμισής του από τα στόματα των φύλλων. Η απώλεια αυτή αναπληρώνεται από το νερό.
Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα.
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Τροφοδοσία βιόσφαιρας
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ
Προηγούμενες γνώσεις που θα χρειαστώ...
ΑΝΑΠΝΟΗ Οι οργανισμοί χρειάζονται ενέργεια και την εξασφαλίζουν με τη διάσπαση της γλυκόζης Κυτταρική αναπνοή Σειρά αντιδράσεων διάσπασης που γίνονται.
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
Χημική αντίδραση Δ
Αποικοδομητές Καταναλωτές κ.τ.λ τάξης Καταναλωτές 3 ης τάξης Καταναλωτές Παραγωγοί Καταναλωτές 2 ης τάξης Καταναλωτές 1 ης τάξης.
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟ ΥΔΑΤΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η διαδικασία δέσμευσης ενέργειας από τον ήλιο
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το αναπνευστικό σύστημα συνεργάζεται με το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Επαναλαμβανόμενες κυκλικές πορείες των απλών ανόργανων χημικών ουσιών στο οικοσύστημα Οι παραγωγοί εισάγουν την ενέργεια σε ένα οικοσύστημα υπό τη μορφή οργανικών ενώσεων που παράγουν με τη φωτοσύνθεση Οι αποικοδομητές διασπούν την νεκρή οργανική ζωική και φυτική ύλη σε απλές ανόργανες χημικές ουσίες Έτσι οι απλές ανόργανες χημικές ουσίες γίνονται εκ νέου διαθέσιμες στους παραγωγούς

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Κύκλος του άνθρακα Είσοδος του άνθρακα στο οικοσύστημα Με τη μορφή του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα Οι παραγωγοί το απορροφούν Το μετατρέπουν σε γλυκόζη πλούσια σε ενέργεια ΓΛΥΚΟΖΗ + Οξυγόνο +Νερό Διοξείδιο του άνθρακα + Νερό

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Κύκλος του άνθρακα Επιστροφή του άνθρακα στην ατμόσφαιρα Με τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα Οι αυτότροφοι και οι ετερότροφοι διασπούν οργανικές ενώσεις της τροφής με τη διαδικασία της κυτταρικής αναπνοής Κατά τη διάσπαση ελευθερώνεται ενέργεια Και διοξείδιο του άνθρακα που επιστρέφει στην ατμόσφαιρα ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΛΥΚΟΖΗ + Οξυγόνο +Νερό Διοξείδιο του άνθρακα + Νερό

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Κύκλος του άνθρακα Επιστροφή του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με την παρέμβαση του ανθρώπου Καύση ορυκτών καυσίμων Γαιανθράκων Πετρελαίου Φυσικού αερίου

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Κύκλος του αζώτου Το άζωτο συμμετέχει στη δομή πολλών οργανικών μορίων: Νουκλεϊκών οξέων Πρωτεϊνών Το άζωτο περιέχετε σε ποσοστό 70% στον ατμοσφαιρικό αέρα Το άζωτο της ατμόσφαιρας δεν μπορεί να απορροφηθεί από τους παραγωγούς Μετατρέπετε πρώτα σε νιτρικά ιόντα και μετά απορροφάτε από τις ρίζες των παραγωγών

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Κύκλος του αζώτου Είσοδος του αζώτου στο οικοσύστημα Το ατμοσφαιρικό άζωτο υπό την παροχή ενέργειας που απελευθερώνετε κατά τους κεραυνούς μετατρέπετε σε νιτρικά ιόντα Τα νιτρικά ιόντα η βροχή τα ρίχνει στο έδαφος και απορροφώνται από τις ρίζες των παραγωγών

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Κύκλος του αζώτου Είσοδος του αζώτου στο οικοσύστημα Το ατμοσφαιρικό άζωτο δεσμεύεται και μετατρέπετε σε νιτρικά ιόντα με τη βοήθεια βακτηρίων Αζωτοδεσμευτικά βακτήρια ελεύθερα του εδάφους

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Κύκλος του αζώτου Είσοδος του αζώτου στο οικοσύστημα Το ατμοσφαιρικό άζωτο δεσμεύεται και μετατρέπετε σε νιτρικά ιόντα με τη βοήθεια βακτηρίων Αζωτοδεσμευτικά συμβιωτικά βακτήρια Στις ρίζες των ψυχανθών

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Κύκλος του αζώτου Κυκλοφορία και διακίνηση του αζώτου στο οικοσύστημα Ακολουθεί την πορεία της ενέργειας από ένα τροφικό επίπεδο στο άλλο Οι παραγόμενες αζωτούχες οργανικές ενώσεις μεταβιβάζεται στους καταναλωτές και αποικοδομητές Οι αποικοδομητές αποικοδομούν τη νεκρή φυτική και ζωική ύλη σε νιτρικά ιόντα Κάνουν ξανά διαθέσιμο το άζωτο στους παραγωγούς

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Κύκλος του αζώτου Επιστροφή του αζώτου στην ατμόσφαιρα Με τη μορφή ατμοσφαιρικού αζώτου Το νιτρικά ιόντα δεσμεύονται και μετατρέπονται σε ατμοσφαιρικό άζωτο με τη βοήθεια βακτηρίων Απονιτροποιητικά βακτήρια