Μείγματα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Advertisements

Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
2.7 Χημική αντίδραση.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
Διαμοριακές δυνάμεις ή δυνάμεις Van der Waals.
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ.
Διαχωρισμός μιγμάτων.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Πως Γράφω Σωστά Επιστημονικές Ερμηνείες - Πως Γράφω Σωστά Επιστημονικές Ερμηνείες Βασίλης Γαργανουράκης
ΜΕΙΓΜΑΤΑ.
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Eπιμέλεια Νίκος Μαρκουλάκης Χημικός.
«Η οργάνωση της γνώσης»
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΚΧΥΛΙΣΗ
Κεφ.10 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ : ΧΗΜΕΙΑ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
2.5 Διαχωρισμός μειγμάτων
2.2.1– Μείγματα.
Διαχωρισμός μειγμάτων
ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ Νίκος Πετράκης Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τμήμα Χημείας Ηράκλειο 2002.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Ο ατμοσφαιρικός αέρας. Ο ατμοσφαιρικός αέρας. Τα δοχεία που νομίζουμε ότι είναι άδεια στην πραγματικότητα περιέχουν αέρα. Όταν ο αέρας ελευθερωθεί μέσα.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Περιεκτικότητες διαλυμάτων Αραίωση
TO NEΡΟ ΩΣ ΔΙΑΛΥΤΗΣ – ΜΕΙΓΜΑΤΑ
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
Φυσικές μεταβολές Με την μεταβολή των συνθηκών πίεσης και θερμοκρασίας, μπορεί να μεταβληθεί και η φυσική κατάσταση ενός σώματος. Οι μεταβολές αυτές αποτελούν.
Στόχος ενότητας Στόχος της ενότητας είναι η κατανόηση της θεωρίας γύρω από την φύση των χημικών δεσμών, της έννοιας της πολικότητας των μορίων, της.
Χημική αντίδραση.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών Τοπικός διαγωνισμός Χ Η Μ Ε Ι Α Σ 2010 ( ΕΚΦΕ Χαλανδρίου – Ν. Ιωνίας )
Μετασχηματισμοί καθαρών ουσιών
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Νερό Η σημασία του νερού στο σώμα μου. Γεια σας!!! Με λένε Άκη Νεράκη και θα σας διηγηθώ για ποιο λόγο με χρειάζεται το σώμα σας. Μια ιστορία απο τον Γιάννη.
201 ΑΣΑΚ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΚΜΗΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ : ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΣΑΛΙΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, A.M :16677 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΕΜΑ : ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ.
ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ  Το νερό αποτελεί το 60 % του ανθρώπινου σώματος.  Το νερό αποτελεί τον διαλύτη για την πραγματοποίηση πλήθους.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ Οι χημικές ενώσεις προκύπτουν μέσα από μια χημική αντίδραση με την ανάμειξη συνήθως δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών ουσιών και αποτέλεσμα.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
Μπούρου Αγγελική Πασχαλίδου Γιώτα. Ας θυμηθούμε.. Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2.
Χημικές ενώσεις – Χημικά στοιχεία
Διαχωρισμός μειγμάτων
Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!.
Σχετική ατομική και μοριακή μάζα
ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μέθοδος απομόνωσης και παραλαβής μιας ή περισσότερων ενώσεων από ένα μίγμα με βάση τις διαφορές στη διαλυτότητα.
Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη
Διαχωρισμός μειγμάτων
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ (συνέχεια).
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
Μείγματα.
Τα υγρά και η εξάτμιση τους
ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ Τα διαλύματα (κολλοειδή) που προκύπτουν από τη διασπορά ενός υγρού (διεσπαρμένη ή εσωτερική φάση) σε ένα άλλο υγρό (συνεχής ή εξωτερική φάση)
2.2.2 Διαλύματα Το θαλασσινό νερό, το νερό της βρύσης
Μείγματα.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Χημική αντίδραση Δ
Η ύλη και τα δομικά συστατικά της.
Μείγματα Μείγματα λέγονται τα υλικά που προέρχονται από την ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων ουσιών, που δεν αντιδρούν μεταξύ τους. Οι ουσίες που αναμείχθηκαν.
Διάφορες συσκευές. Συσκευή αυτόματης μέτρησης Τ.Κ.Ε. (ταχύτητα καθίζησης ερυθρών) Η μέτρηση της ΤΚΕ γίνεται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού μηχανήματος, με.
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ.
Πειράματα Χημείας για το Λύκειο Σχολ. έτος
Περιεκτικότητες διαλυμάτων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μείγματα

Κάθε σύστημα που προκύπτει από την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ουσιών ονομάζεται μείγμα.

Νερό με βότσαλα Νερό με λάδι Σε κάποια μείγματα τα συστατικά τους είναι ευδιάκριτα, δηλαδή βλέπουμε τα διαφορετικά συστατικά. Στο αίμα δεν διακρίνουμε με τα μάτια μας διαφορετικά συστατικά. Ξέρουμε όμως ότι το αίμα περιέχει εκτός από υγρό και διάφορα είδη κυττάρων που μπορούμε να τα δούμε με μικροσκόπιο

όμως… Αν δώσουμε σε έναν διψασμένο ένα ποτήρι αλατόνερο θα καταλάβει τη διαφορά πριν το πιεί;

στα ετερογενή μείγματα βλέπουμε περισσότερες από μια ΦΑΣΕΙΣ Μείγματα που τα συστατικά τους είναι διακριτά (έστω και με μικροσκόπιο) λέγονται ετερογενή. στα ετερογενή μείγματα βλέπουμε περισσότερες από μια ΦΑΣΕΙΣ Μείγματα που τα συστατικά τους δεν είναι διακριτά (ούτε με γυμνό μάτι ούτε με μικροσκόπιο) λέγονται ομογενή ή διαλύματα. στα διαλύματα βλέπουμε μια ΦΑΣΗ

ετερογενή μείγματα ομογενή μείγματα κρασί σούπα οινόπνευμα σε νερό κράμα μετάλλων ετερογενή μείγματα ομογενή μείγματα λάδι χώμα ζάχαρη σε νερό

γαλακτώματα ζελέ αφρός σαντιγύ αυγολέμονο καπνός Τα γαλακτώματα δείχνουν ομογενή, αλλά σχετικά εύκολα «κόβουν» και βλέπουμε ότι τελικά έχουν διακριτά συστατικά. και η σκόνη στον αέρα

Με ολίγη ΝΑΙ ή ΟΧΙ : 3 κουτ. καφέ  + μισή ζάχαρη Βαρυγλύκος: 3 κουτ. καφέ +4 ζάχαρη Πολλά Βαρύγλυκος: 4 κουτ.καφέ +6 ζάχαρη Γλυκήβραστος: 3 κουτ.  καφέ +6 ζάχαρη και σηκώνουμε το μπρίκι να κάνει φουσκάλες όταν τον σερβίρουμε. Μέτριος: 3 κουτ. καφέ  + 2 ζάχαρη Μέτριος Βαρύς: 3 κουτ. καφέ  +3 ζάχαρη Μέτριος βραστός ή βραστός και ΟΧΙ: 3 κουτ. καφέ + 3 ζάχαρη  και στο σερβίρισμα κάνουμε φουσκάλες. Βαρύς με μισό :3 κουτ. καφέ  + 6 ζάχαρη σε ½ φλιτζάνι νερό (πηχτός σαν σιρόπι!!) Τα μείγματα διατηρούν τις ιδιότητες των συστατικών τους. Μπορούμε να φτιάξουμε μείγματα με διαφορετικές αναλογίες των ίδιων συστατικών. Οι ιδιότητες του μείγματος θα εξαρτηθούν από την αναλογία των συστατικών.

Διαλύματα (ομογενή μείγματα) Διαλύτης είναι το νερό, ή αν δεν υπάρχει νερό το συστατικό σε μεγαλύτερη αναλογία. Στα διαλύματα δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα επιμέρους συστατικά γιατί βρίσκονται σε τόσο μικροσκοπικά κομμάτια που δεν είναι ορατά με κανενός είδους μηχάνημα. διαλύτης (νερό) διαλυμένη ουσία (ζάχαρη) Τα διαλύματα δεν παύουν να είναι μείγματα, επομένως κρατάνε τις ιδιότητες όλων των συστατικών τους. Εκτός από τα υγρά διαλύματα υπάρχουν και: Στερεά διαλύματα (κράματα μετάλλων) Αέρια διαλύματα (αέρας)

Νερό: ο παγκόσμιος διαλύτης Σε ποτήρι ζέσεως ρίχνουμε νερό και λάδι.. …και κατόπιν προσεκτικά λίγες σταγόνες μελάνι. Αν σπάσουμε τη φυσαλίδα του μελανιού… …βλέπουμε ότι το μελάνι διαλύεται στο νερό, αλλά όχι στο λάδι.

Οι ουσίες εμφανίζουν εκλεκτικότητα ως προς το σε ποιους διαλύτες μπορούν να διαλυθούν και σε ποια ποσότητα (δηλαδή έχουν προτιμήσεις…) Διαλυτότητα Η ζάχαρη διαλύεται εύκολα στο νερό, αλλά μπορούμε να διαλύσουμε απεριόριστη ποσότητα ζάχαρης σε ένα ποτήρι νερό; Αν ρίξουμε περισσότερη ζάχαρη από όση «χωράει» να διαλυθεί σε αυτή την ορισμένη ποσότητα νερού, τότε αυτή θα «αρνηθεί» να διαλυθεί και θα καθίσει στον πυθμένα ως ίζημα