Μείγματα
Κάθε σύστημα που προκύπτει από την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ουσιών ονομάζεται μείγμα.
Νερό με βότσαλα Νερό με λάδι Σε κάποια μείγματα τα συστατικά τους είναι ευδιάκριτα, δηλαδή βλέπουμε τα διαφορετικά συστατικά. Στο αίμα δεν διακρίνουμε με τα μάτια μας διαφορετικά συστατικά. Ξέρουμε όμως ότι το αίμα περιέχει εκτός από υγρό και διάφορα είδη κυττάρων που μπορούμε να τα δούμε με μικροσκόπιο
όμως… Αν δώσουμε σε έναν διψασμένο ένα ποτήρι αλατόνερο θα καταλάβει τη διαφορά πριν το πιεί;
στα ετερογενή μείγματα βλέπουμε περισσότερες από μια ΦΑΣΕΙΣ Μείγματα που τα συστατικά τους είναι διακριτά (έστω και με μικροσκόπιο) λέγονται ετερογενή. στα ετερογενή μείγματα βλέπουμε περισσότερες από μια ΦΑΣΕΙΣ Μείγματα που τα συστατικά τους δεν είναι διακριτά (ούτε με γυμνό μάτι ούτε με μικροσκόπιο) λέγονται ομογενή ή διαλύματα. στα διαλύματα βλέπουμε μια ΦΑΣΗ
ετερογενή μείγματα ομογενή μείγματα κρασί σούπα οινόπνευμα σε νερό κράμα μετάλλων ετερογενή μείγματα ομογενή μείγματα λάδι χώμα ζάχαρη σε νερό
γαλακτώματα ζελέ αφρός σαντιγύ αυγολέμονο καπνός Τα γαλακτώματα δείχνουν ομογενή, αλλά σχετικά εύκολα «κόβουν» και βλέπουμε ότι τελικά έχουν διακριτά συστατικά. και η σκόνη στον αέρα
Με ολίγη ΝΑΙ ή ΟΧΙ : 3 κουτ. καφέ + μισή ζάχαρη Βαρυγλύκος: 3 κουτ. καφέ +4 ζάχαρη Πολλά Βαρύγλυκος: 4 κουτ.καφέ +6 ζάχαρη Γλυκήβραστος: 3 κουτ. καφέ +6 ζάχαρη και σηκώνουμε το μπρίκι να κάνει φουσκάλες όταν τον σερβίρουμε. Μέτριος: 3 κουτ. καφέ + 2 ζάχαρη Μέτριος Βαρύς: 3 κουτ. καφέ +3 ζάχαρη Μέτριος βραστός ή βραστός και ΟΧΙ: 3 κουτ. καφέ + 3 ζάχαρη και στο σερβίρισμα κάνουμε φουσκάλες. Βαρύς με μισό :3 κουτ. καφέ + 6 ζάχαρη σε ½ φλιτζάνι νερό (πηχτός σαν σιρόπι!!) Τα μείγματα διατηρούν τις ιδιότητες των συστατικών τους. Μπορούμε να φτιάξουμε μείγματα με διαφορετικές αναλογίες των ίδιων συστατικών. Οι ιδιότητες του μείγματος θα εξαρτηθούν από την αναλογία των συστατικών.
Διαλύματα (ομογενή μείγματα) Διαλύτης είναι το νερό, ή αν δεν υπάρχει νερό το συστατικό σε μεγαλύτερη αναλογία. Στα διαλύματα δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα επιμέρους συστατικά γιατί βρίσκονται σε τόσο μικροσκοπικά κομμάτια που δεν είναι ορατά με κανενός είδους μηχάνημα. διαλύτης (νερό) διαλυμένη ουσία (ζάχαρη) Τα διαλύματα δεν παύουν να είναι μείγματα, επομένως κρατάνε τις ιδιότητες όλων των συστατικών τους. Εκτός από τα υγρά διαλύματα υπάρχουν και: Στερεά διαλύματα (κράματα μετάλλων) Αέρια διαλύματα (αέρας)
Νερό: ο παγκόσμιος διαλύτης Σε ποτήρι ζέσεως ρίχνουμε νερό και λάδι.. …και κατόπιν προσεκτικά λίγες σταγόνες μελάνι. Αν σπάσουμε τη φυσαλίδα του μελανιού… …βλέπουμε ότι το μελάνι διαλύεται στο νερό, αλλά όχι στο λάδι.
Οι ουσίες εμφανίζουν εκλεκτικότητα ως προς το σε ποιους διαλύτες μπορούν να διαλυθούν και σε ποια ποσότητα (δηλαδή έχουν προτιμήσεις…) Διαλυτότητα Η ζάχαρη διαλύεται εύκολα στο νερό, αλλά μπορούμε να διαλύσουμε απεριόριστη ποσότητα ζάχαρης σε ένα ποτήρι νερό; Αν ρίξουμε περισσότερη ζάχαρη από όση «χωράει» να διαλυθεί σε αυτή την ορισμένη ποσότητα νερού, τότε αυτή θα «αρνηθεί» να διαλυθεί και θα καθίσει στον πυθμένα ως ίζημα