ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
Advertisements

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
Απομόνωση νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Σαπούνι συνταγές Μπούρα Αγνή Μουτζούρη Μαρία Πετριτζικλή Ταξία
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
« ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Γ΄Λυκείου Κατεύθυνσης
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου (κατεύθυνσης) Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Ε Κ Φ Ε Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Β΄ Γυμνασίου
Εργαστηριακή άσκηση 2 ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ-ΜΑΖΑΣ-ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ
ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου Γενικής Παιδείας Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης Όργανα-Συσκευές Όργανα-Συσκευές ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Αντιδραστήρια Υλικά Αντιδραστήρια Υλικά 200 ml νερό αποσταγμένο.
Σχ. Σύμβουλος: Γιαλούρης Παρασκευάς
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Περιεκτικότητα %w/w - %w/v - %v/v.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Β΄ Λυκείου Ρολόι ιωδίου.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Β΄ Λυκείου Επίδραση θερμοκρασίας και συγκέντρωσης.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
1. Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας
6.1 ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
Μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία.  Θερμότητα (Q) - Θερμοκρασία (θ) - Ακτινοβολία - Χρόνος (t)  Ο Στόχοι: Να δείχνεις πειραματικά ότι:  Το ποσό της.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης. Στον εργαστηριακό πάγκο υπάρχουν : Θερμιδόμετρο τύπου coffee-cup (2 πλαστικά κύπελλα το ένα μέσα στο άλλο με καπάκι η.
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Η. Γαβρίλης Συνεργάτης του ΕΚΦΕ.
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Στερεού Σώματος
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης B΄ Τάξη Λυκείου B΄ Τάξη Λυκείου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Άσκηση 7 Εργαστηριακού οδηγού.
Λουΐζα Παντζιαρά Δ΄2 τάξη 10/2/2015. Για τη ζύμη  1 κιλό αλεύρι σκληρό (περίπου)  2 φακελάκια μαγιά ξερή  1 κ.γ.κοφτό αλάτι  2-3 ποτήρια νερό χλιαρό.
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ.
Aπομόνωση DNA από φυτικά κύτταρα Επιμέλεια: Καπασά Μαρία Βιολόγος, MSc, PhD.
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Β΄ Γυμνασίου Παρασκευή Διαλυμάτων Ιδιότητες Υλικών Λογισμικό VLAB Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Συνεργάτης.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄ Λυκείου Χημικές Αντιδράσεις Παρασκευή διαλύματος γνωστής Συγκέντρωσης Αραίωση διαλύματος Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
Καλλιέργεια βακτηρίων
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη
Γιάννης Β. Ντελής Δάσκαλος – Φυσικός Συνεργάτης του Ε.Κ.Φ.Ε Καρδίτσας.
Τα υγρά και η εξάτμιση τους
11η εργαστηριακή άσκηση Β Λυκείου
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
11/12/20171 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟΜΩΝ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ Τάξη Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης Άσκηση 5 Εργαστηριακού οδηγού : Η ανάπτυξη ζυμομυκήτων στη μαγιά Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης 2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2006-2007

Υλικά και όργανα Αλεύρι Ζάχαρη Μαγιά Ζεστό νερό Δοχείο με τριμμένο πάγο Δυο μεγάλες λεκάνες 2 ποτήρια ζέσεως των 500 mL 1 ποτήρι ζέσεως των 1000 mL 5 ογκομετρικοί κύλινδροι των 100 mL Χρονόμετρο Μαγειρικό λάδι Ζυγός ακριβείας 2 θερμόμετρα Γκαζάκι

Υλικά και όργανα 1 ποτήρι ζέσεως των 1000 mL ποτήρια ζέσεως των 500 mL 2 θερμόμετρα 5 ογκομετρικοί κύλινδροι των 100 mL Δυο λεκάνες Μαγειρικό λάδι Αλεύρι Χρονόμετρο Ζάχαρη Μαγιά Ζυγός ακριβείας

Πορεία του πειράματος Παρασκευάζουμε τη ζύμη ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα Σε ποτήρι ζέσεως των 100 ml θερμαίνουμε στους 30-40 οC, περίπου 50 ml νερό Προσθέτουμε το 1/3 περίπου της μαγιάς και ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς

Ζυγίζουμε 150g περίπου αλεύρι, στο οποίο προσθέτουμε το χυλό ζυμώνοντας Για να γίνει το ζυμάρι θα χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο χλιαρό νερό, περίπου 20-30 ml. (Το ζυμάρι δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια)

Κόβουμε 5 κομμάτια από τη φρέσκια ζύμη (περίπου 30g το καθένα) Αλείφουμε το εσωτερικό των 5 ογκομετρικών κυλίνδρων με μικρή ποσότητα μαγειρικού λαδιού Πλάθουμε τα 5 κομμάτια της ζύμης σε λεπτούς κυλίνδρους και τα τοποθετούμε στους ογκομετρικούς κυλίνδρους

Πιέζουμε με μια ράβδο τη ζύμη ώστε να εφαρμόσει στα τοιχώματα των κυλίνδρων Αφήνουμε τη ζύμη να ηρεμίσει Παράλληλα ετοιμάζουμε τρία υδατόλουτρα με θερμοκρασίες 37 οC, 45 οC, και 70 οC

Σχετικά με τα υδατόλουτρα Εάν διαθέτουμε θερμοστάτη καλό είναι να χρησιμοποιηθεί για το υδατόλουτρο των 70 οC. Σε αντίθετη περίπτωση χρησιμοποιούμε ποτήρι ζέσεως των 600 ml Εάν το εργαστήριο διαθέτει θερμοσίφωνο καλό είναι να το έχουμε ανάψει από πριν, ώστε να έχουμε συνεχώς διαθέσιμο ζεστό νερό. Προκειμένου να διατηρήσουμε σταθερές τις θερμοκρασίες των υδατόλουτρων βράζουμε συνεχώς νερό σε ένα ποτήρι ζέσεως των 1000 ml και προσθέτουμε από αυτό στα υδατόλουτρα που έχει πέσει η θερμοκρασία τους. Ειδικά για το υδατόλουτρο των 70 οC, επειδή η θερμοκρασία του πέφτει πολύ γρήγορα, αδειάζουμε ένα μεγάλο μέρος της ποσότητας του νερού που περιέχει προσθέτοντας από το καυτό που διαθέτουμε. Καλό θα ήταν να μονωθεί κατά το δυνατόν

Τοποθετούμε έναν ογκομετρικό κύλινδρο στον τριμμένο πάγο, από ένα στα υδατόλουτρα των 37 οC, 45 οC, και 70 οC και έναν τον αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου Περιμένουμε 5 λεπτά και σημειώνουμε τον όγκο που καταλαμβάνει η ζύμη σε κάθε σωλήνα.

Παρατήρηση!!! Επειδή η επάνω επιφάνεια της ζύμης είναι ανώμαλη και είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του όγκου, καλό θα είναι να προσθέσουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια και να καταγράφουμε την ένδειξη της επάνω επιφάνειας του λαδιού Στα λάδι μπορούμε να παρατηρήσουμε τις φυσαλίδες του CO2 που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης

Καταγράφουμε τη στάθμη της ζύμης κάθε 5 λεπτά, υπολογίζοντας έτσι τη μεταβολή του όγκου της Προκειμένου να διατηρήσουμε σταθερές τις θερμοκρασίες των υδατόλουτρων (εφ’ όσον δεν υπάρχει θερμοστάτης), αναθέτουμε σε ένα μαθητή να αφαιρεί το κρύο νερό και να προσθέτει ζεστό. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΙΤΗΡΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Μεταβολή του όγκου της ζύμης ανά 5 λεπτά 2 οC 20 οC 37 οC 45 οC 70 οC 28 30 29 31 35 32 39 42 45 41 47 48 49 40 33 38 50 37 52 51 53 54 55

Διάγραμμα μεταβολής του όγκου της ζύμης ανά 5 λεπτά Καλή επιτυχία