Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αλεξανδροπούλου Χαρίκλεια
Advertisements

Ανιχνευτές και Ανάλυση Δεδομένων στη Σωματιδιακή Φυσική
Κυματικός ή Σωματιδιακός Χαρακτήρας
Ηλεκτρομαγνητικές Αλληλεπιδράσεις Σωματιδιακής Ακτινοβολίας με την Ύλη
Master Classes 2013 Hands on Particle Physics Masterclasses 9th International Masterclasses 2013 προχωρημένα μαθήματα φυσικής σωματιδίων για μαθητές λυκείου.
Κίνηση φορτίου σε μαγνητικό πεδίο
Βαθιά Ανελαστική Σκέδαση
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
Κεφάλαιο 3 TΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 7: Οπτικό θεώρημα, συντονισμοί, παραγωγή σωματιδίων σε υψηλές ενέργειες Λέκτορας Κώστας Κορδάς.
Κβαντικοί αριθμοί Από την επίλυση της εξίσωσης Schrödinger προκύπτουν τρεις κβαντικοί αριθμοί (n, l, ml) οι οποίοι μπορεί να παίρνουν ορισμένες.
QCD.
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΑ
Έρευνα για ανίχνευση δομής στα κουάρκ και τα λεπτόνια.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 6α: Οπτικό θεώρημα και συντονισμοί Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Συστήματα Συντεταγμένων
Νεότερες αντιλήψεις για τα πεδία – σωματίδια αλληλεπίδρασης
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ Καγκλής Ιωάννης Υπ. Καθ. κ.Σ.Μαλτέζος.
Το ερώτημα: Πώς γίνεται η απορρόφηση ακτινοβολίας από έναν καρκινικό όγκο χωρίς την ανεπιθύμητη καταστροφή των υγιών κυττάρων;
Αναζήτηση σωματιδίου Higgs στο LHC
Μ ά θ η μ α «Ηλεκτροτεχνία - Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις» / Ενότητα 1η
Σχετικιστική Δυναμική
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Πως διαδίδονται τα Η/Μ κύματα σε διαφανή διηλεκτρικά ?
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
Ηλιοκεντρικό πρότυπο ατόμου με τα ηλεκτρόνια να κινούνται στις τροχιές τους υπό την επίδραση της έλξης του πυρήνα.
ΗΛΕΚΤΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Κλασική Μηχανική Σχετικιστική Μηχανική
Δυνάμεις – Σωματίδια Δυναμεις Εξ’ αποστάσεως Εξ’ επαφής Τα λεγόμενα σωματίδια φορείς δυνάμεων είναι υπεύθυνα για την αλληλεπίδραση των σωμάτων που βρίσκονται.
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 5: Σκέδαση αδρονίων και χρυσός κανόνας του Fermi Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ: Η ΟΠΙΣΘΟΣΚΕΔΑΣΗ RUTHERFORD (RBS:Rutherford Backscattering Spectrometry)
ΣΥΝΟΨΗ (4) 33 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα Εξισώσεις του Maxwell στο κενό
QUANTUM CROMODYNAMICS -QCD- Χρήστος Παπούλιας
ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΙΟΝΙΩΝ - ΚΑΟΝΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ:ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ Μάθημα: Στοιχειώδη Σωμάτια.
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 4: Οπτικό θεώρημα και συντονισμοί Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Χ. Πετρίδου, Κ
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 2β: Πειράματα-Ανιχνευτές (α' μέρος) Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 2α: Επιταχυντές (β' μέρος) Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Στοιχειώδη.
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 5α: Επανάληψη - Xρυσός κανόνας του Fermi, χώρος των φάσεων, υπολογισμοί, I σοσπίν Λέκτορας Κώστας.
Δομή ατόμου Κάθε άτομο αποτελείται από: Πυρήνα και ηλεκτρόνια.
Εισαγωγή στο Μαγνητισμό
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 6: Xρυσός κανόνας του Fermi, χώρος των φάσεων, υπολογισμοί, ισοσπίν Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο.
Διάλεξη 18 Πυρηνοσύνθεση ΙΙ Βοηθητικό Υλικό: Ryden κεφ. 10.3, 10.4, 10.5 Προβλήματα: Ryden, 10.2, 10.5.
Κώστας Κορδάς LHEP, University of Bern Διάλεξη υπό τύπο διδασκαλίας σε προπτυχιακούς φοιτητές Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσσαλονίκης, 16/10/2007 Το Ισοτοπικό.
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
Βιοκινητική αξιολόγηση αθλητικών ικανοτήτων
Ενότητα 6η: ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
Ενότητα 8η: Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Διάλεξη 16 Αποσύζευξη και Επανασύνδεση
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 1 η : Ο ΔΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΟΚΟΣ Διάλεξη: Διαγράμματα δοκού με τη μέθοδο της ομόλογης αμφιέρειστης. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684
Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό ) Τμήμα G3: Κ. Κορδάς & Σ. Τζαμαρίας Μάθημα 5b α) Αλληλεπίδραση.
Μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
ΣΤΑΤΙΚΗ ΣΚΕΔΑΣΗ ΦΩΤΟΣ Με τεχνικές σκέδασης φωτός, προσδιορίζονται το μέσο μοριακό βάρος κατά βάρος, Mw, ο δεύτερος συντελεστής Virial, A2, και η μέση γυροσκοπική.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Λιόντος Ιωάννης - Χημικός
Ηλεκτρικές Μηχανές Κωνσταντίνος Γεωργάκας.
ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ – ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ.
Ηλεκτρικό πεδίο Δυνάμεις από απόσταση.
Επαγωγική Στατιστική Συσχέτιση – Συντελεστής συσχέτισης Χαράλαμπος Γναρδέλλης Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.
ΔομΗ του ΑτΟμου.
Κουάρκ Τα κουάρκ (quarks) θεωρούνται σήμερα βασικοί τύποι των στοιχειωδών σωματιδίων της ύλης από τα οποία αποτελούνται τα βαρυόνια (baryons) και τα μεσόνια.
ΔομΗ του ΑτΟμου.
Μια ματιά στα Στοιχειώδη Σωμάτια και τους κβαντικούς αριθμούς τους
Επαγωγική Στατιστική Συσχέτιση – Συντελεστές συσχέτισης Χαράλαμπος Γναρδέλλης Εφαρμογές Πληροφορικής στην Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες.
Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής Εργασία στο μάθημα «Στοιχειώδη Σωμάτια» (ΠΜΣ) ΔΟΜΗ ΑΔΡΟΝΙΩΝ Μικέλη Μαρία

Τα αδρόνια είναι σωμάτια με εσωτερική δομή που αποτελούνται από κουάρκ και/ή γκλουόνια συνδεδεμένα με τη βοήθεια των ισχυρών αλληλεπιδράσεων. Αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα βαρυόνια (baryons) που σχηματίζονται από 3 κουάρκς και ανήκουν στην κατηγορία των φερμιονίων π.χ. το πρωτόνιο: και στα μεσόνια (mesons) που σχηματίζονται από ζεύγος ενός κουάρκ (quark) κι ενός αντικουάρκ (antiquark) και ανήκουν στην κατηγορία των μποζονίων π.χ. για παράδειγμα το π-μεσόνιο:

Τα 6 κουάρκ και τα χαρακτηριστικά τους

Τα αδρόνια χρησιμοποιούνται σε διάφορα πειράματα για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης του χρώματος

Σε αναλογία με την ατομική φυσική όπου η μελέτη των πειραμάτων με πεπλεγμένα άτομα απαιτεί την ερμηνεία αυτών μέσω των ηλεκτρομαγνητικών αλληλεπιδράσεων των ηλεκτρονίων των ατόμων, στην αδρονική φυσική είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι κυματοσυναρτήσεις που περιγράφουν τα αδρόνια ως προς τα κουάρκ και γκλουόνια που τα αποτελούν.

Η τεχνική που επιτρέπει να καθορίσουμε τη δομή των πρωτονίων από κουάρκ και γκλουόνια είναι η βαθειά ανελαστική σκέδαση λεπτονίων σε αδρονικούς στόχους. Μια από τις παλαιότερες μεθόδους αποτελεί η σκέδαση δέσμης ηλεκτρονίων όπου μετράται η γωνιακή κατανομή των σκεδασμένων ηλεκτρονίων και συγκρίνεται με την ενεργό διατομή σκέδασης από σημειακό φορτίο.

Όπου : ο παράγων μορφής (form factor) που αποτελεί τον μετασχηματισμό Fourier της κατανομής του φορτίου και η μεταφερόμενη ορμή

Για την κατανόηση της τεχνικής αυτής εξετάζεται η σκέδαση δέσμης μη πολωμένων ηλεκτρονίων ενέργειας Ε από μια στατική κατανομή φορτίου χωρίς spin, Zeρ(x), νορμαλισμένη ώστε και προκύπτει όπου

Σκέδαση ηλεκτρονίου – πρωτονίου Παράγοντας μορφής του πρωτονίου Για την μελέτη της δομής του πρωτονίου δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν αμέσως όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως για την σκέδαση ηλεκτρονίου από νέφος φορτίου για τους εξής λόγους: Στη σκέδαση λαμβάνει μέρος τόσο το φορτίο όσο και η μαγνητική ροπή του πρωτονίου. Το πρωτόνιο δεν είναι στατικά ακίνητο και επομένως θα ανακρουσθεί λόγω της σύγκρουσης με το ηλεκτρόνιο.

Εάν θεωρούσαμε το πρωτόνιο σημειακό φορτίο e με μαγνητική ροπή Dirac e/2M τότε θα μπορούσαμε να δανειστούμε το αποτέλεσμα από τη σύγκρουση ηλεκτρονίου – μιονίου και πλάτος όπου jμ τα ρεύματα που πρέπει να είναι τετραδιανύσματα Lorentz

Εξαιτίας της άγνοιας μας ως προς την εσωτερική δομή του πρωτονίου εισάγουμε τους παράγοντες δομής (μορφής) οι οποίοι μπορούν να προσδιοριστούν δια μετρήσεως της dσ/dΩ σαν συνάρτηση του θ και q2 . Και έχουμε έτσι: (εξίσωση Rosenbluth)

Μια καλύτερη επιλογή όμως θα ήταν η χρήση ενός γραμμικού συνδοιασμού των παραγόντων μορφής όπως: ο ηλεκτρικός παράγων μορφής ο μαγνητικός παράγων μορφής που ορίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμφανίζονται όροι συμβολής στην ενεργό διατομή

Στην περίπτωση αυτή η ενεργός διατομή παίρνει την μορφή: Διάγραμμα Rosenbluth

Στο διάγραμμα Rosenbluth παρατηρείται μια γραμμική εξάρτηση των μεγεθών των δυο αξόνων για σταθερό q2 . Ο πειραματικός προσδιορισμός των παραγόντων μορφής του πρωτονίου έχει γίνει με συγκρούσεις δεσμών ηλεκτρονίων (400MeV – 16GeV), σε στόχο υγρού υδρογόνου, κάνοντας ακριβείς μετρήσεις της ορμής και γωνίας του σκεδασμένου ηλεκτρονίου με μαγνητικό σπεκτρόμετρο. Σε αντιστοιχία για το νετρόνιο η ελαστική σκέδαση παρατηρείται με τη χρήση στόχου υγρού δευτερίου.

Ανελαστική σκέδαση Έχοντας μετρήσει το μέγεθος του πρωτονίου θα μελετήσουμε τη δομή του αυξάνοντας το του φωτονίου για να αυξήσουμε την διακριτική ικανότητα του ‘μικροσκοπίου’ μας. Το μήκος κύματος του φωτονίου θα είναι της τάξεως και όπως γνωρίζουμε η διακριτική ικανότητα αυξάνει όσο ελαττώνεται το μήκος κύματος.

Λόγω της μεγάλης μεταφοράς ορμής από το ηλεκτρόνιο στο πρωτόνιο για πολύ μεγάλες τιμές του q2, το πρωτόνιο θα θρυμματιστεί παράγοντας πληθώρα σωματίων τόσο που χάνει την ταυτότητα του και για το λόγο αυτό στο σχεδιασμό των διαγραμμάτων το πρωτόνιο αντικαθίσταται με μια μάζα σωματίων τα οποία αντιστοιχούν σε αναλλοίωτη μάζα W. Η σκέδαση αυτή λέγεται επίσης βαθειά ανελαστική σκέδαση (deep inelastic scattering) και έχουμε δυο ανεξάρτητες κινηματικές μεταβλητές που τις εκλέγουμε να είναι οι Η αναλλοίωτη μάζα W του τελικού αδρονικού συστήματος είναι