ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφή και υγεία.
Advertisements

Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΛΙΠΑΡΑ ΣΩΜΑΤΑ Εισαγωγή - Λιπαρά σώματα - Ρόλος τους στη διατροφή
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΚΧΥΛΙΣΗ
Δώστε πρώτα τα φύλλα εργασίας από το πείραμα «Όξινος χαρακτήρας καρβοξυλικών οξέων»
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Λίπη - έλαια 1η Εργαστηριακή Άσκηση
Πάγκαλος Σ.-Χαραλαμπατου Λ.
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
Καρβοξυλικά οξέα.
Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Βασικοί όροι Εστέρες, Τριγλυκερίδια ,
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
Εισαγωγή Απαιτούμενα όργανα Συναρμολόγηση συσκευής Πληροφορίες.
Εξευγενισμός φυτικών λαδιών
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Τι είναι το ελαιόλαδο: (Olea Europa) Τι είναι το ελαιόλαδο: έλαιο του καρπού της ελιάς (Olea Europa) Ποια η σύστασή του: Ποια η σύστασή του: Μίγμα εστέρων.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH.
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΧΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
Ογκομετρική ανάλυση Είναι η μεθοδολογία κατά την οποία προσδιορίζεται η συγκέντρωση διαλύματος άγνωστης ουσίας με την προσθήκη μετρήσιμου όγκου διαλύματος.
Λιπίδια Με τον όρο λιπίδια εννοείται μια μεγάλη ομάδα οργανικών ενώσεων που απαντούν στη φύση και είναι συνήθως εστέρες λιπαρών οξέων με διάφορες αλκοόλες.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Λιπίδια Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Λιπίδια Εισηγητής: Γ. Καρρής.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών Ενότητα 5: Χημικές Ιδιότητες του Ξύλου Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής, Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, T.E.I.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα – Ογκομέτρηση Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Αντώνης Χρονάκης.
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 18: Διατροφή και δυσλιπιδαιμίες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Βιοχημεία Ενότητα 19: Λιπίδια:
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Βιοχημεία Μεταβολισμός λιπαρών οξέων Dr. Αθ. Μανούρας
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Προσδιορισμός ακατέργαστων ινών σε τρόφιμα
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μέθοδος απομόνωσης και παραλαβής μιας ή περισσότερων ενώσεων από ένα μίγμα με βάση τις διαφορές στη διαλυτότητα.
Αίτια εκδήλωσης δυσλιπιδαιμίας
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
6-13. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΙΩΔΙΚΟ ΚΑΛΙΟ
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
Aσκηση 2 Απομόνωση DNA.
ΛΙΠΙΔΙΑ.
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΙΔΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΩΝ Ο προσδιορισμός του ολικού λίπους αποσκοπεί στην εξαγωγή πληροφορίας για τη διατροφική αξία ενός τροφίμου (ενεργειακή αξία), οικονομική νοθεία (αφαίρεση λίπους χωρίς δήλωση), την κατάταξη σε εμπορική κατηγορία (π.χ. νωπό γάλα) Ο προσδιορισμός επιμέρους λιπιδίων (τριακυλο-, διακυλο- μονο-γλυκερολών, φωσφολιπιδίων, στερολών λιποδιαλυτών βιταμινών, λιποδιαλυτών χρωστικών, υδρογονανθράκων κλπ καθώς και η εξέταση της παρουσίας ανεπιθύμητων ενώσεων) αποσκοπεί στην ταυτοποίηση της προέλευσης ενός λίπους (φυτικό ή ζωϊκό, ποιό φυτικό ή ποιό ζωϊκό), την αναγνώριση τυχόν ξένων λιπαρών υλών που χρησιμοποιήθηκαν για τη νοθεία, τον έλεγχο της θρεπτικής αξίας του (ποιά λιπαρά οξέα-μονοακόρεστα, απαραίτητα κλπ, προσδιορισμός βιταμινών ΑDΕΚ), τον έλεγχο της ποιότητάς του (κατάλληλο ή όχι για κατανάλωση)

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ √ Εκχύλιση με λιπόφιλο διαλύτη ή μείγμα λιπόφιλου-πολικού διαλύτη (οργανικού) √ Η σύσταση του παραλαμβανόμενου κλάσματος σε λιπίδια εξαρτάται από το διαλύτη που χρησιμοποιήθηκε √ Κυρίως χρησιμοποιούνται μη πολικοί οργανικοί διαλύτες με χαμηλό σχετικά σ.ζ. ώστε η απομάκρυνσή τους να είναι εφικτή γρήγορα σε χαμηλές θερμοκρασίες (πάντοτε σε υδρόλουτρο) π.χ. διαιθυλικός αιθέρας (σ.ζ. 35 oC), πετρελαϊκός αιθέρας (σ.ζ. 30-40 ή 40-60 oC)

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΑΡΑΜΠΟΔΙΖΟΝΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ Λιπίδια δεσμευμένα με υδατάνθρακες (γλυκολιπίδια) ή πρωτεϊνες (λιποπρωτεϊνες) απαιτούν πριν την εκχύλιση διάσπαση δεσμών μεταξύ των κατηγοριών συστατικών Σύγχρονες φασματοσκοπικές μέθοδοι επιτρέπουν τον προσδιορισμό των λιπιδίων δίχως προκατεργσία δείγματος (IR, NMR)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΘΟΔΩΝ Άμεση εκχύλιση με οργανικό διαλύτη (μέθοδος Soxhlet) Εκχύλιση με οργανικό διαλύτη μετά από όξινη ή αλκαλική προκατεργασία Υγρή εκχύλιση δίχως οργανικό διαλύτη (μέθοδος Gerber)

Μέθοδος Soxhlet Η συσκευή Soxhlet αποτελείται από μια εσμυρισμένη σφαιρική φιάλη όπου συλλέγεται το εκχύλισμα, ένα ειδικό επίθεμα όπου τοποθετείται ειδική φύσιγγα εκχύλισης από κυτταρίνη. Στη φύσιγγα μεταφέρεται το δείγμα αφού προετοιμασθεί κατάλληλα (π.χ. κονιοποίηση). Το άνω μέρος του επιθέματος συνδέεται με ψυκτήρα www.ltss.bris.ac.uk/.../images/pic007.jpg

συνέχεια Η μέθοδος είναι ημισυνεχής εκχύλιση λίπους κατά την οποία το ξηρό δείγμα τοποθετείται στην ειδική φύσιγγα προζυγισμένο. Η φυάλη έχει προζυγισθεί επίσης. Στην φυάλη προστίθετι ποσότητα διαλύτη που κατά τη θέρμανση εξατμίζεται, συμπυκνώνονται στον ψυκτήρα και μεταφέρονται εντός της φύσιγγας εκχυλίζοντας το λίπος. Το εκχύλισμα συσσωρεύεται και με σιφωνισμό κάποια χρονική στιγμή μεταφέρεται από τον πλευρικό σωλήνα στη φυάλη για να αρχέσει ο επόμενος κύκλος. Η εκχύλιση διαρκεί πολλές ώρες. Μετά το τέλος της, ο διαλύτης απομακρύνεται πλήρως και η φυάλη μεταφέρεται σε πυριατήριο μέχρι ξηρού (103±2 οC) Το λίπος εκφράζεται ως % w/w ***προσοχή! Η φυάλη ποτέ δεν θερμαίνεται σε γυμνή φλόγα

Εξέταση ποιοτικών χαρακτηριστικών λιπαρών υλών 1. οξύτητα ως μέτρο εκτίμησης του βαθμού λιπόλυσης 2. αριθμός υπεροξειδίων ως μέτρο εκτίμησης της οξειδωτικής κατάστασης του ελαίου

Ελεύθερη οξύτητα (% σε οξύ αναφοράς) Εξουδετέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων με διάλυμα ισχυρής βάσης παρουσία δείκτη φαινολοφθαλείνη Όσο μεγαλύτερη η οξύτητα τόσο μεγαλύτερος ο βαθμός υδόλυσης Χαρακτηριστική περίπτωση η εμπορική κατάταξη του παρθένου ελαιολάδου σε εξαιρετικό παρθένο (0.8%) και παρθένο (μέχρι 2%) Οξύ αναφοράς το ελαϊκό οξύ

Αριθμός υπεροξειδίων Μέτρο εκτίμησης της συγκέντρωσης των πρωτογενών προϊόντων οξείδωσης Ο προσδιορισμός στηρίζεται στην αναγωγή με υδροϊώδιο των υπεροξειδίων των ακόρεστων λιπαρών οξέων και στην ογκομέτρηση του σχηματιζόμενου ιωδίου παρουσία αμύλου με διάλυμα θειοθειικών -CH=CH-CH(OOH)- + 2HI H2O + I2 + -CH=CH-CH(OH)- Έκφραση αποτελσμάτων: mequiv υπεροξειδικού οξυγόνου/kgλιπαρής ύλης

βιβλιογραφία Εισαγωγή στην Ανάλυση Τροφίμων, Β. Κιοσέογλου, Γ. Μπλέκας, Μ. Τσιμίδου, 2008, τμήμα Εκδόσεων ΑΠΘ