1904-1973.  Ηλίας Μέλλος  Άιβαλί = Κυδωνίες (Μικρά Ασία)  Αιχμάλωτος των Τούρκων μετά τη μικρασιατική καταστροφή για δεκατέσσερις μήνες  Ο Μανώλης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ Όλοι μαζί για το νερό!.
Advertisements

Στρατής Μυριβήλης Γενιά Μεσοπολέμου ( )
ΧΑΡΤΙ Χρήσεις Ιστορική αναδρομή
Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ
«Λυρικός πεζογράφος του Αιγαίου»
Ηλίας Βενέζης.
ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Τον βλάκα μπορείς να τον γνωρίζεις από τις δύο
Το σχολικό κτήριο ως μέσο αισθητικής αγωγής
Εργασια στα κειμενα νεολληνικησ λογοτεχνιασ *βιβλιοπαρουσιαση*
27 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ.
Οι συγγραφείς της Π. Διαθήκης τι είδους άνθρωποι ήταν;
Επιχειρήματα κατά της Αστρολογίας Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.. Το ηλιακό σύστημα Από αριστερά Ήλιος, Σελήνη, Δίας. Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας.
ΟΜΙΛΟΣ « ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ». 2 ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Logicomix» Κούβελα Νεφέλη  Μοντερνισμός.
Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ «ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Δ1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (δ2)
Ορεστιάδα 20/6/2013 Διδάσκοντας λογοτεχνία… τρόποι για την προσέγγιση του κειμένου και την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου.
Ο θάνατος του Μαρά.
Έλληνες Λογοτέχνες: Γιώργος Σεφέρης
Οδυσσέας Eλύτης Η βιογραφία του Ν. Μεταξένια.
Λεωνίδας Κραλίδης 8/12/2013 1ο Πρότυπο Πειρ. Θεσ/νίκης
 Το καλοκαίρι του 1928 πήρε το απολυτήριο του γυμνασίου με βαθμό 7,3/11.  Μετά από πιέσεις των γονέων του, αποφάσισε να σπουδάσει χημικός  Την ίδια.
Μενέλαος Λουντέμης Δημητρης
Η ΖΩΉ ΤΗΣ ΣΑΠΦΟΎΣ Ονόματα : Νάσος Κουγιουμτζόγλου, Μαρία Κεραμίδη, Αναστασία Κουνίου, Άλκης Κουλουμαργιέτος, Σοφία Μαντζουράνη.
Μενέλαος Λουντέμης.
38ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό Έτος
Οδυσσέας Ελύτης Ο ποιητής του Αιγαίου
Οδυσσέας Ελύτης, «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό», Ποίηση, Ίκαρος.
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ.
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ομάδα: Η Αγία Πεντάδα Τμήμα: Α’1 Υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Καπετανάκης Σχολείο: Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.
ΛΗΘΗ, Λορέντζου Μαβίλη Επιμέλεια: Κατερίνα Κάζηρα.
Μέρος της παρουσίασης από το αφιέρωμα για το Πάσχα Από κείμενο του
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ β’ λυκείου Μεγάλοι ποιητές της γενιάς του 1880, του Γ.Ροϊλού (στο μέσον ο Παλαμάς)
Έλληνες Λογοτέχνες: Στράτης Μυριβήλης
Ένας μεγάλος συγγραφέας..  Ήταν το μοναδικό αγόρι από τα πέντε παιδιά του Γρηγόρη Μπαλάσογλου ( που με την εγκατάσταση του στην Ελλάδα έγινε Βαλασιάδης.
Γρηγόριος Ξενόπουλος. Κωνσταντινούπολη - Ζάκυνθος Αθήνα Επαγγελματίας συγγραφέας Κοινωνική τριλογία: Πλούσιοι και πτωχοί Τίμιοι και άτιμοι.
Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ
Έλληνες Λογοτέχνες: Φώτης Κόντογλου Τμήμα: Ε’2 Τμήμα: Ε’2 Αμάντα Β. Χαρά Γ.
Έλληνες Λογοτέχνες: Άγγελος Σικελιανός Τμήμα: Ε΄1 Μιχαέλα Τ. Μαρινα Μ. Ηλιάννα Κ.
Στο νησί του Αιόλου Γλώσσα Γ΄ δημοτικού «Τα απίθανα μολύβια»
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
Προσκεκλημένοι συγγραφείς στο σχολείο μας. Λειτουργεί από το σχολικό έτος αρχικά ως Λέσχη Ανάγνωσης και από το ως Όμιλος. * Υπεύθυνοι.
Έλληνας Συγγραφέας Από τη Θεοδώρα- Καταλήνα Χρυσοστόμου.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Θρησκευτικά Α΄ Γυμνασίου
Εργασία Κειμένων Θέμα: Στράτης Μυριβήλης και Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Το εικονογραφημένο βιβλίο στην προσχολική εκπαίδευση
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Στ’ Δημοτικού. Κεφάλαιο 1: Το σχήμα και οι κινήσεις της Γης Η Γη είναι ένα ουράνιο σώμα. Το σχήμα της είναι σχεδόν σφαιρικό, ελαφρά συμπιεσμένο.
Σέβομαι το περιβάλλον 1.φυτά 2.ζώα Στόχος: να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές που δείχνουν σεβασμό στο περιβάλλον, στη φύση και στα πλάσματα της φύσης.
Η ζωή σε άλλους τόπους Αιολική γη Ηλίας Βενέζης. 2 Σμύρνη-Στίχοι τραγουδιού Σμύρνη Μουσική: Α. Καλδάρας Στίχοι Πυθαγόρας Τραγούδι: Γ. Νταλάρας Η Σμύρνη.
Πέρρα Μαρία Το νούμερο  [...] Με είχε πολύ βασανίσει όταν το έγραφα, με είχε αναστατώσει το επίμονο στριφογύρισμα στην πυκνή και φοβερή ύλη της.
Ζωρζ Σαρή Δημήτρης.Σ Σχολ. 1 ο Δημοτικό σχολείο Σκύδρας Τάξη Ε
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Γραμματολογικά στοιχεία  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925  Συνεργάστηκε με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο,
Ζώρζ Σαρή. Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα και πέθανε στις 9 Ιουνίου του Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα από τη Σενεγάλη και ο πατέρας της από το Αϊβαλί.
ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ «Στο βλέμμα του Μπάιρον»
Διαγωνισμός Έκφρασης και Δημιουργίας
Οδηγίες για τη συγγραφή εργασιών
Ζητείται Ελπίς Αντώνης Σαμαράκης
Πολιτιστικό Πρόγραμμα <<Μικρασία, xαίρε>>
Γερμανικός Κλασικισμός: Ο Faust του Johann Wolfgang von Goethe
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Εικόνες αρχαίων κειμένων από τις Βέδες
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
Του μαθητή Γιώργου Μπουτσιούκη Τμήμα Γ2 ημερομηνία 7/12/2013
ΜΟΥΣΙΚΗ.
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
30β. Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 Ηλίας Μέλλος  Άιβαλί = Κυδωνίες (Μικρά Ασία)  Αιχμάλωτος των Τούρκων μετά τη μικρασιατική καταστροφή για δεκατέσσερις μήνες  Ο Μανώλης Λέκας και άλλα διηγήματα  Το νούμερο 31328, το βιβλίο της σκλαβιάς– περιοδικό Καμπάνα 1924/1931 (χαρακτηρίστηκε ως χρονικό)

 Αφηγητής – πρωταγωνιστής και αφηγητής – κατασκευαστής του εκφραστικού οργάνου  «Η Ανατολή γλυκύτατη πάντα, για σονέτο, κάτι τέτοιο...» «Ο Δούκας έχει καταργήσει εντελώς την παρομοίωση κι έκανε περίφημα · σήμερα δεν μπορούμε πια να ικανοποιηθούμε με απλές μεταφορές, πρέπει να είναι εντελώς νέες» Η. βενέζης, Αιολικά γράμματα, [1929], 1972, σ. 543

 «Έχουν να λένε πως κανένας πόνος δεν μπορεί να είναι ισοδύναμος με τον ηθικό πόνο. Αυτά τα λένε οι σοφοί και τα βιβλία. Όμως αν βγεις στα τρίστρατα και ρωτήσεις τους μάρτυρες, αυτούς που τα κορμιά τους βασανίστηκαν ενώ πάνω τους σελάγιζε ο θάνατος...θα μάθεις πως τίποτα, τίποτα δεν υπάρχει πιο βαθύ και πιο ιερό από ένα σώμα που βασανίζεται. Το βιβλίο τούτο είναι ένα αφιέρωμα σ’ αυτόν τον πόνο».

 Γεώργιος Βαλέτας – Αιολική Βιβλιογραφία, ,  «Λεσβιακή Άνοιξη» - Ομάδα λογοτεχνών από την Αιολίδα που γνώρισαν επιτυχία πανελληνίως (Βενέζης, Μυριβήλης, Δούκας, Κόντογλου)  Χαρακτηριστικά: Ζωντάνια, αμεσότητα και έντονος αισθησιασμός, με στοιχεία από την τοπική διάλεκτο, βαθιά λυρική έκφραση  Γαλήνη – 1939 (Κρατικό Βραβείο λογοτεχνίας– 1940)

 Αιολική γη – 1943  Νοσταλγία και μνήμη ως βασικά στοιχεία της πεζογραφίας του

 Bekstvo:hronika okupacije, Cetinje: Narodna knjiga 1956  Eolska zemlja, Zagreb: Zora 1959  Broj 31328, Beograd: Bigz 1995  Spokoj, Pismo 1998  Στη Σερβία βρέθηκε το 1963 μετά από την πρόσκληση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης