ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΚΗΦΙΣΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πόσο ασφαλή είναι (ή πρέπει να είναι) τα γεωτεχνικά έργα
Advertisements

ΠΑΡΑΓΩΓΗ και ΚΟΣΤΟΣ.
Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ι
Γεωργουλάς Α. Κονιδάρης Α. Αγγελίδης Π. Κωτσοβίνος Ν.
Ερευνητικό Πρόγραμμα: «ΣΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗΣ ΩΣ ΥΛΙΚΟ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ» Υπεύθυνος: Καθηγητής Κ.
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 7
Slide 1 Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών ENOTHTA 7 η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ (ΜΕΡΟΣ Α’) 1. ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ  Εκτός από τις τερματικές.
Τα Μαθηματικά στην Αρχαία Αίγυπτο Ν. Καστάνη
Πλημμύρες και Αντιπλημμυρικά Έργα
Αντικείμενο – Σκοπός εργασίας
H Mathematica στην υπηρεσία της Φυσικής
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ 1 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
BEACHMED-e: Υποπρόγραμμα 3
ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΣΕ ΤΥΧΟΥΣΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑ DUHAMEL
Γ.Αγαπάκης – Αν.Διευθυντής ΕΥΔΕ/Αποσελέμη
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Ι. Μποσκίδης, Γ. Γκίκας, Β. Πισινάρας, Γ. Συλαίος, Χ. Πεταλάς,
Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΕΘΙΑΓΕ)
Θεμελιώδεις Αρχές της Μηχανικής
“ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ” ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΧΩΡΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
Ατμοσφαιρική διασπορά ραδιενέργειας Σ. Ανδρονόπουλος Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας.
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόβλεψη εύρους σφάλματος μοντέλου T.E.C. με τη βοήθεια των δεικτών Aa, AE με την Μέθοδο Νευρωνικών Δικτύων Αξενόπουλος Απόστολος & Δάνης Πέτρος Θεσσαλονίκη.
1ο ΜΑΘΗΜΑ Οι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite. Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Παράδειγμα: Υπολογισμός ολόσωμης ορθογωνικής πλάκας καταστρώματος οδικής γέφυρας . Υπολογίζεται η ένταση από τα κινητά φορτία κατά DIN FB101 Α) ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ.
2.6. ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΣΗΜΕΙΑ
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
Κεφάλαιο 7 ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕΙΣΜΩΝ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 7 η Αποτίμηση Μη Αγοραίων Αγαθών.
Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων
Υδρολογία-Εισαγωγικές έννοιες
Στοιχεία γεωμορφολογίας
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ Σύνοψη των Υδρολογικών Διεργασιών
Σχήμα διεπιφάνειας γλυκού-αλμυρού νερού
Τεχνική Υδρολογία Επανάληψη μαθημάτων (μέσα Νοέμβρη-τέλη Δεκέμβρη)
Πανεπιστήμιο Κρήτης Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Μελέτη βιωσιμότητας ακτοπλοϊκής γραμμής Ρεθύμνου – Πειραιά Χρηματοδότηση Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου.
5 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΠ ΞΑΝΘΗ, 6-9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΡΟΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ Β.Γ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ, Π.Κ. ΔΕΛΗΜΑΝΗ ΚΑΙ Γ.Σ. ΞΕΙΔΑΚΗΣ.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος Φυσικοί και Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι Ενότητα 6: Μέθοδοι προσδιορισμού της πλημμυρικής παροχής Θεοχάρης Μενέλαος.
Μοναδιαίο υδρογράφημα Αρχές και ορισμοί Ανάλυση βροχόπτωσης-απορροής με τη χρήση της προσέγγισης του μοναδιαίου υδρογραφήματος Σχήμα 1. Η έννοια της περίσσειας.
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΗ. Η ποσότητα του νερού που αποτελεί την επιφανειακή απορροή εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων οι κυριότεροι από τους οποίους είναι.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ (αιχμή και χρόνος που συμβαίνει) Ορθολογική Μέθοδος (Rational Method) Για λεκάνες απορροής μικρότερες.
1 Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος Διήθηση – Διηθητικότητα Διάρκεια άρδευσης Εύρος άρδευσης.
ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΕ-ΕΕΔΥΠ ΒΟΛΟΣ, ΜΑΙΟΥ 2009 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΕΡΕΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ Β. ΚΙΤΣΙΚΟΥΔΗΣ.
6° ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΠ XANIA, IOYNΙΟΥ 2007 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΥΠΩΝ ΟΛΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ Σ’ ΕΝΑΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ Χ. ΓΙΟΒΑΝΟΥΔΗΣ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΧΑΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΙΣΟΫΕΤΙΩΝ ΚΑΜΠΥΛΩΝ.
Κεφάλαιο 5 Συμπεριφορά των ΣΑΕ Πλεονεκτήματα της διαδικασίας σχεδίασης ΣΑΕ κλειστού βρόχου Συμπεριφορά των ΣΑΕ στο πεδίο του χρόνου Απόκριση ΣΑΕ σε διάφορα.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ Μεταφορική κίνηση, Έργο, Ενέργεια.
ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ. Άτομο υδρογόνου Άτομο οξυγόνου Πυρήνας.
MΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ MΕΤΡΗΣΕΙΣ. 1. Τι μετράμε-παρατηρούμε-εκτιμούμε 2. Γιατί μετράμε-παρατηρούμε-εκτιμούμε 3.Που μετράμε-παρατηρούμε-εκτιμούμε 4.Πότε μετράμε-παρατηρούμε-εκτιμούμε.
Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΕΘΙΑΓΕ)
Νίκος Μαρκάτος, Καθηγητής ΕΜΠ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου
Μηχανική Ρευστών Ι Ενότητα 7: Θεμελιώδεις αρχές διατήρησης – Μάζα
ΝΕΚΡΟ ΣΗΜΕΙΟ (Break-even point)
Συστήματα κλειστών αγωγών υπό πίεση
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης
ΜΑΘΗΜΑ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΑΡΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ Το αντικείμενο της εδαφομηχανικής είναι η μελέτη των εδαφών, με στόχο την κατανόηση και πρόβλεψη της συμπεριφοράς του εδάφους για.
ΧΑΡΑΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ: Στοχεύει στη συντομότερη διοχετευση του νερού από τη θέση των υδατ.πόρων στις υδροληψίες Συνήθης παροχή υδροληψίας qν = 6, 9, 12 lt/sec.
Άρδευση είναι η παροχή πρόσθετου νερού στις καλλιέργειες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε νερό και να πραγματοποιηθεί κανονική ανάπτυξή τους με στόχο.
Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Ενεργειακών Διαθεσίμων
«Νερό και αστική ανάπτυξη»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΚΗΦΙΣΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΚΗΦΙΣΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ Ερευνητικό πρόγραμμα: ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΗΦΙΣΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ Επιστημονικός υπεύθυνος: Καθηγητής Ν. Κωτσοβίνος Λέκτορας Π. Αγγελίδης

Σκοπός Η προσομοίωση της επιφανειακής απορροής της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Κηφισού και ο υπολογισμός του υδρογραφήματος εξόδου στη Χ.Θ.= 3+00 (300 περίπου μέτρα ανάντη της γέφυρας Αγίας Αννης), καθώς και των υδρογραφημάτων των κυρίων ρευμάτων (Δανιήλ, Καναπιτσερή κλπ.) για διάφορα σενάρια βροχόπτωσης

Μοντέλο προσομοίωσης Το μοντέλο που χρησιμοποιείται είναι το Storm Water Management Model (SWMM) Το μοντέλο αυτό αναπτύχθηκε από την Αμερικανική υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος EPA για την προσομοίωση χρονικά εξελισσόμενων και χωρικά κατανεμημένων βροχομετρικών γεγονότων σε μία πολυσύνθετη υδρολογική λεκάνη. Το μοντέλο διαθέτει ποικίλες δυνατότητες προσομοίωσης της ποσότητας και της ποιότητας της επιφανειακής απορροής. Έχει τη δυνατότητα να προσομοιώσει όλες τις πτυχές του αστικού υδρολογικού κύκλου, συμπεριλαμβανομένων της βροχόπτωσης, της επιφανειακής απορροής και της διόδευσης μέσω του δικτύου ρεμάτων και ομβρίων.

Μοντέλο προσομοίωσης Το SWMM έχει χρησιμοποιηθεί σε πόλεις των ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες περιοχές όπως στον Καναδά, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και αλλού για την ανάλυση πολύ σύνθετων προβλημάτων Είναι ένα από τα πιο χρήσιμα και υψηλών δυνατοτήτων μοντέλα για την ανάλυση της αστικής απορροής. Στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιήθηκε η έκδοση 4.3 10/95 (Windows Interface).

Μοντέλο προσομοίωσης Το SWMM θεωρεί επιφανειακή απορροή πάνω σε στοιχειώδεις υποπεριοχές, η οποία συλλέγεται από τους αποχετευτικούς αγωγούς ή τους αγωγούς του φυσικού συστήματος συλλογής της απορροής. Κάθε αγωγός δέχεται ως είσοδο αφ’ ενός μεν την επιφανειακή απορροή της αντιστοιχούσας σ’ αυτόν στοιχειώδους υποπεριοχής, αφ’ εταίρου δε το υδρογράφημα εξόδου από τον συνδεόμενο με αυτόν ανάντη αγωγό. Σε κάθε χρονικό βήμα υπολογίζεται η επιφανειακή απορροή σε κάθε υποπεριοχή και κάθε αγωγό, και με τον τρόπο αυτό η απορροή διοδεύεται στην έξοδο της υδρολογικής λεκάνης λαμβάνοντας υπόψη ένα σύνολο παραμέτρων, που θα περιγραφούν στη συνέχεια. Τα βασικά εξαγόμενα αποτελέσματα που εμφανίζει το SWMM αποτελούνται από υδρογραφήματα για οποιαδήποτε σημείο του αποστραγγιστικού δικτύου

Απαιτούμενα δεδομένα εισόδου στο SWMM Μέγεθος υδρολογικής λεκάνης Διαίρεση της υδρολογικής λεκάνης σε ομογενείς στοιχειώδεις υποπεριοχές Ποσοστό αδιαπερατότητας κάθε υποπεριοχής Κλίσεις υποπεριοχών Συντελεστές τριβών υποπεριοχών – εδαφικά χαρακτηριστικά Μέγιστη δυνατότητα επιφανειακής αποθήκευσης Αποχετευτικό σύστημα ή φυσικό σύστημα συλλογής της απορροής (διατομές, κλίσεις αγωγών, τραχύτητες) Βροχόπτωση ανά υποπεριοχή Δεδομένα εξάτμισης - διήθησης

Εφαρμογή του SWMM στην υδρολογική λεκάνη του Κηφισού Υδρολογική λεκάνη Δίκτυο ανοιχτών αγωγών Βροχές

Υδρολογική λεκάνη Με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S.) διαιρέθηκε σε 73 ομογενείς υποπεριοχές Η κάθε υποπεριοχή κωδικοποιήθηκε και αντιστοιχήθηκε με έναν ανοιχτό αγωγό, που συλλέγει την επιφανειακή απορροή της Με τη βοήθεια G.I.S. υπολογίσθηκε το εμβαδόν, η μέση κλίση, το μέσο πλάτος της κάθε υποπεριοχής Με τη βοήθεια των χαρτών και δορυφορικών εικόνων εκτιμήθηκαν τα ποσοστά αδιαπερατότητας κάθε υποπεριοχής (από 95% για τις αμιγώς κατοικημένες περιοχές έως 15% για τις κυρίως δασικές περιοχές). Μέσο ποσοστό αδιαπερατότητας για όλη την υδρολογική λεκάνη 62%.

Υδρολογική λεκάνη Για τις αδιαπέρατες περιοχές χρησιμοποιήθηκε τιμή του συντελεστή τραχύτητας Manning για αβαθή διάχυτη ροή ίση με 0.012, που αντιστοιχεί σε άσφαλτο Στις διαπερατές περιοχές λήφθηκε τιμή του συντελεστή τραχύτητας Manning ίση με 0.15 για γρασίδι 0.45 για δένδρα – δάση

Υδρολογική λεκάνη

Υδρολογική λεκάνη Για την εξάτμιση χρησιμοποιήθηκε προσεγγιστικά η προτεινόμενη από το μοντέλο (ελλείψει δεδομένων) τιμή 3 mm/ημέρα. Για τη διήθηση χρησιμοποιήθηκε η εξίσωση HORTON:  fp = f0 - (f0 – fc)*e-K*t όπου: fp = διηθητική ικανότητα του εδάφους (mm/sec) fc = ελάχιστη ή αρχική τιμή της διηθητ. ικαν.του εδάφους (mm/sec) f0 = μέγιστη ή τελική τιμή της διηθητικής ικαν. του εδάφους (mm/sec) t = χρόνος από την αρχή της καταιγίδας (sec) k = βαθμός ελάττωσης της διηθητικής ικανότ. του εδάφους (sec-1)

Υδρολογική λεκάνη Για την παρούσα μελέτη υποτέθηκαν εδάφη κοντά σε κορεσμό και συνεπώς επιλέγεται fο κοντά στο fc

Υδρολογική λεκάνη Κατοικημένες περιοχές κατηγορία D Μη κατοικημένες περιοχές κατηγορία C

Υδρολογική λεκάνη Κατοικημένες περιοχές κατηγορία D, fc=0.05 in/hr και ακολούθως fo=0.06 in/hr Μη κατοικημένες περιοχές κατηγορία C, fc=0.1 in/hr και λόγω της επιλογής fc κοντά στο fo, λαμβάνεται fo=0.15 in/hr.

Υδρολογική λεκάνη Κατοικημένες περιοχές, για ποσοστό ελάττωσης της διηθητικής ικανότητας 99%, k= 0.00139 sec-1, Μη κατοικημένες περιοχές, για ποσοστό ελάττωσης της διηθητικής ικανότητας 95%, k=0.00083 sec-1.

Δίκτυο ανοιχτών αγωγών Η επιφανειακή απορροή παραλαμβάνεται και διοδεύεται από ένα δίκτυο 88 ανοιχτών αγωγών (φυσικά ρέματα, διευθετημένα ρέματα, συλλεκτήρες, αγωγοί ομβρίων, κ.λ.π.) Για κάθε αγωγό προσδιορίσθηκαν ο τύπος διατομής οι διαστάσεις της η κλίση πυθμένα ο συντελεστής τραχύτητας κατά Manning Επιλέχθηκε συντελεστής τραχύτητας n=0.011, που αντιστοιχεί σε αγωγό από σκυρόδεμα με καμπύλες. Η τιμή αυτή επιλέχθηκε καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ανοιχτών αγωγών είτε είναι αποχετευτικοί αγωγοί από σκυρόδεμα είτε ρέματα διευθετημένα από σκυρόδεμα.

Δίκτυο ανοιχτών αγωγών

Βροχές

Βροχές

Βροχές

Βροχές

Βροχές Ο βροχομετρικός σταθμός του Τατοϊου κατέγραψε ένα σημαντικό ύψος βροχόπτωσης 56 mm και το πολύγωνο επιρροής του σύμφωνα με τη μέθοδο THIESSEN περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη περιοχή 165.7 Km2. Επειδή δεν υπάρχουν γειτονικοί βροχομετρικοί σταθμοί βορειότερα του Τατοϊου και συνεπώς υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την έκταση η οποία δέχθηκε την προαναφερθείσα έντονη βροχή, κρίνεται σκόπιμο να γίνει απομείωση του προαναφερθέντος ύψους βροχής σύμφωνα με την ακόλουθη σχέση: Εφαρμοζόμενο ύψος βροχής για όλη την επιφάνεια Α = (ύψος βροχής από μια μέτρηση) * 137,1586 / (Α 0,1139)   όπου A είναι το εμβαδόν της περιοχής σε Κm2 και με την προϋπόθεση ότι Α > 25 Κm2 

Βροχές

Βροχές

Βροχές

Βροχές Η επιρροή του κάθε σταθμού στην υδρολογική λεκάνη καθορίστηκε με την χάραξη πολυγώνων επιρροής σύμφωνα με τη μέθοδο THIESSEN. Έτσι η κάθε μια από τις 73 στοιχειώδεις υποπεριοχές βρίσκεται εντός του πολυγώνου επιρροής κάποιου από τους βροχομετρικούς σταθμούς σε κάθε ένα από τα 4 βροχομετρικά γεγονότα που εξετάζονται

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 8 - 7 – 2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 8 - 7 – 2002 Δίνονται τα ΥΔΡΟΓΡΑΦHΜΑΤΑ του βασικού σεναρίου – σεναρίου με τις εκτιμούμενες ως ακριβέστερες παραμέτρους που αντιστοιχεί στην σημερινή πραγματικότητα Αμέσως στη συνέχεια παρατίθενται για λόγους ανάλυσης ευαισθησίας τα αποτελέσματα εναλλακτικών σεναρίων μεταβάλλοντας μία – μία τις βασικές παραμέτρους

ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002

ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 8 - 7 – 2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 8 - 7 – 2002 Η μέγιστη παροχή της πλημμύρας της 8-7-2002 είναι 1303 m3/sec κατάντη του ρέματος Προφ. Δανιήλ με χρόνο εμφάνισης αιχμής 1.25 ώρες Η παροχή αυτή αναλύεται σε 1032 m3/sec που διέρχεται από τη περιοχή της Αγίας Άννης και σε 271 m3/sec που εισέρχεται από το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ Η παροχή αυτή αν και φαίνεται μεγάλη στην πραγματικότητα είναι η παροχή η οποία απαιτείται για την υπερχείλιση της γέφυρας της Αγίας Άννης, όπου λόγω της σχετικά μεγάλης κλίσης (1%) η ταχύτητα φτάνει τα 11 m/sec.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 8 - 7 – 2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 8 - 7 – 2002 Η παροχή του Προφήτη Δανιήλ ήταν μεγάλη (271 m3/sec) λόγω της υψηλής έντασης βροχής στη λεκάνη Λ2 (σταθμοί Γεωπονικής και Αστεροσκοπείου) σε μια περιοχή όπου η αδιαπερατότητα φτάνει το 95%. Αντιστρέφοντας το πρόβλημα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υπερχείλιση της γέφυρας της Αγίας Άννης για να εκτιμήσουμε την παροχή που εμφανίστηκε στη γέφυρα, όπου κατά τους υδραυλικούς υπολογισμούς, που εμφανίζονται σε άλλο τεύχος, είναι της τάξεως των 900 – 1000 m3/sec εκτίμηση που συμπίπτει και με τις παρατηρήσεις στο φυσικό ομοίωμα.

ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002

ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002

ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002

ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002

ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002

ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002

ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 8 - 7 – 2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 8 - 7 – 2002 Για να διερευνηθεί καλύτερα η συμπεριφορά της υδρολογικής λεκάνης στο προαναφερθέν βροχομετρικό γεγονός, διαιρέθηκε (η υδρολογική λεκάνη) σε 10 υπολεκάνες Λ1, Λ2, Λ3, .. Λ10, οι οποίες στη συνέχεια υποδιαιρέθηκαν σε 73 υποπεριοχές. Στόχος είναι ο προσδιορισμός της συμμετοχής της κάθε υπολεκάνης Λ1, Λ2, .. Λ10 στο υδρογράφημα εξόδου του συνόλου της υδρολογικής λεκάνης. Για τον λόγο αυτό θα υποτεθεί ακολούθως ότι λαμβάνει χώρα βροχή μόνο στην υπολεκάνη Λ1 και θα προσδιοριστεί το υδρογράφημα στην έξοδο της υδρολογικής λεκάνης. Ακολούθως θα υποτεθεί ομοίως ότι λαμβάνει χώρα βροχή μόνο στην υπολεκάνη Λ2, στη συνέχεια μόνο στη Λ3, κ.λ.π. έως Λ10

ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 8 - 7 – 2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 8 - 7 – 2002

ΒΡΟΧΗ 18-8– 2002

ΒΡΟΧΗ 18-8– 2002

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 18-8– 2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 18-8– 2002 Η μέγιστη παροχή της πλημμύρας της 18-8-2002 είναι 842 m3/sec κατάντη του ρέματος Προφ. Δανιήλ με χρόνο εμφάνισης αιχμής 1.33 ώρες. Η παροχή αυτή αναλύεται σε 773 m3/sec που διέρχεται από τη περιοχή της Αγίας Άννης και σε 68 m3/sec που εισέρχεται από το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα της Αγίας Άννης δεν υπερχείλισε, διότι η απαιτούμενη παροχή για υπερχείλιση είναι άνω των 900 m3/sec.

ΒΡΟΧΗ 18-8–2002

ΒΡΟΧΗ 18-8–2002

ΒΡΟΧΗ 18-8–2002

ΒΡΟΧΗ 18-8–2002

ΒΡΟΧΗ 18-8–2002

ΒΡΟΧΗ 18-8–2002

ΒΡΟΧΗ 18-8–2002

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 18-8–2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 18-8–2002 Για να διερευνηθεί καλύτερα η συμπεριφορά της υδρολογικής λεκάνης στο προαναφερθέν βροχομετρικό γεγονός, διαιρέθηκε (η υδρολογική λεκάνη) σε 10 υπολεκάνες Λ1, Λ2, Λ3, .. Λ10, οι οποίες στη συνέχεια υποδιαιρέθηκαν σε 73 υποπεριοχές. Στόχος είναι ο προσδιορισμός της συμμετοχής της κάθε υπολεκάνης Λ1, Λ2, .. Λ10 στο υδρογράφημα εξόδου του συνόλου της υδρολογικής λεκάνης. Για τον λόγο αυτό θα υποτεθεί ακολούθως ότι λαμβάνει χώρα βροχή μόνο στην υπολεκάνη Λ1 και θα προσδιοριστεί το υδρογράφημα στην έξοδο της υδρολογικής λεκάνης. Ακολούθως θα υποτεθεί ομοίως ότι λαμβάνει χώρα βροχή μόνο στην υπολεκάνη Λ2, στη συνέχεια μόνο στη Λ3, κ.λ.π. έως Λ10

ΒΡΟΧΗ 18-8–2002

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 18-8–2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 18-8–2002

ΒΡΟΧΗ 3-9– 2002

ΒΡΟΧΗ 3-9– 2002

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 3-9–2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 3-9–2002 Η μέγιστη παροχή της πλημμύρας της 03-9-2002 είναι 950 m3/sec κατάντη του ρέματος Προφ. Δανιήλ με χρόνο εμφάνισης αιχμής 1.75 ώρες. Η παροχή αυτή αναλύεται σε 869 m3/sec που διέρχεται από τη περιοχή της Αγίας Άννης και σε 80 m3/sec που εισέρχεται από το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα της Αγίας Άννης δεν υπερχείλισε, διότι η απαιτούμενη παροχή για υπερχείλιση είναι άνω των 900 m3/sec.

ΒΡΟΧΗ 3-9–2002

ΒΡΟΧΗ 3-9–2002

ΒΡΟΧΗ 3-9–2002

ΒΡΟΧΗ 3-9–2002

ΒΡΟΧΗ 3-9–2002

ΒΡΟΧΗ 3-9–2002

ΒΡΟΧΗ 3-9–2002

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 3-9–2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 3-9–2002 Για να διερευνηθεί καλύτερα η συμπεριφορά της υδρολογικής λεκάνης στο προαναφερθέν βροχομετρικό γεγονός, διαιρέθηκε (η υδρολογική λεκάνη) σε 10 υπολεκάνες Λ1, Λ2, Λ3, .. Λ10, οι οποίες στη συνέχεια υποδιαιρέθηκαν σε 73 υποπεριοχές. Στόχος είναι ο προσδιορισμός της συμμετοχής της κάθε υπολεκάνης Λ1, Λ2, .. Λ10 στο υδρογράφημα εξόδου του συνόλου της υδρολογικής λεκάνης. Για τον λόγο αυτό θα υποτεθεί ακολούθως ότι λαμβάνει χώρα βροχή μόνο στην υπολεκάνη Λ1 και θα προσδιοριστεί το υδρογράφημα στην έξοδο της υδρολογικής λεκάνης. Ακολούθως θα υποτεθεί ομοίως ότι λαμβάνει χώρα βροχή μόνο στην υπολεκάνη Λ2, στη συνέχεια μόνο στη Λ3, κ.λ.π. έως Λ10

ΒΡΟΧΗ 3-9–2002

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 3-9–2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 3-9–2002

ΒΡΟΧΗ 7-11– 2002

ΒΡΟΧΗ 7-11– 2002

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 7-11–2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 7-11–2002 Η μέγιστη παροχή της πλημμύρας της 07-11-2002 είναι 674 m3/sec κατάντη του ρέματος Προφ. Δανιήλ με χρόνο εμφάνισης αιχμής 2.33 ώρες. Η παροχή αυτή αναλύεται σε 607 m3/sec που διέρχεται από τη περιοχή της Αγίας Άννης και σε 66 m3/sec που εισέρχεται από το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα της Αγίας Άννης δεν υπερχείλισε, διότι η απαιτούμενη παροχή για υπερχείλιση είναι άνω των 900 m3/sec.

ΒΡΟΧΗ 7-11–2002

ΒΡΟΧΗ 7-11–2002

ΒΡΟΧΗ 7-11–2002

ΒΡΟΧΗ 7-11–2002

ΒΡΟΧΗ 7-11–2002

ΒΡΟΧΗ 7-11–2002

ΒΡΟΧΗ 7-11–2002

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 7-11–2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 7-11–2002 Για να διερευνηθεί καλύτερα η συμπεριφορά της υδρολογικής λεκάνης στο προαναφερθέν βροχομετρικό γεγονός, διαιρέθηκε (η υδρολογική λεκάνη) σε 10 υπολεκάνες Λ1, Λ2, Λ3, .. Λ10, οι οποίες στη συνέχεια υποδιαιρέθηκαν σε 73 υποπεριοχές. Στόχος είναι ο προσδιορισμός της συμμετοχής της κάθε υπολεκάνης Λ1, Λ2, .. Λ10 στο υδρογράφημα εξόδου του συνόλου της υδρολογικής λεκάνης. Για τον λόγο αυτό θα υποτεθεί ακολούθως ότι λαμβάνει χώρα βροχή μόνο στην υπολεκάνη Λ1 και θα προσδιοριστεί το υδρογράφημα στην έξοδο της υδρολογικής λεκάνης. Ακολούθως θα υποτεθεί ομοίως ότι λαμβάνει χώρα βροχή μόνο στην υπολεκάνη Λ2, στη συνέχεια μόνο στη Λ3, κ.λ.π. έως Λ10

ΒΡΟΧΗ 7-11–2002

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 7-11–2002 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΥΔΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΒΡΟΧΗΣ 7-11–2002

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η διευθέτηση ρεμάτων και η ελάττωση συνεπώς του συντελεστή τραχύτητας έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτατη διόδευση της απορροής και την εμφάνιση μεγάλων παροχών αιχμής λόγω της ταχύτατης συρροής των υδάτινων ποσοτήτων ακόμα και από τις μακρινές περιοχές Στη δημιουργία των αιχμών παροχής συμμετέχουν – ανάλογα με τα ύψη βροχής – τόσο οι πλησιέστερες νότιες περιοχές, όσο και οι ποιο απομακρυσμένες βόρειες περιοχές. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι συμπίπτουν ταυτόχρονα οι αιχμές παροχής από τις βόρειες και νότιες περιοχές, αλλά στην αιχμή της μιας περιοχής συμβάλει σημαντική παροχή από το ανιόν ή κατιόν σκέλος του υδρογραφήματος της άλλης περιοχής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο υψηλός βαθμός αστικοποίησης της υδρολογικής λεκάνης του Κηφισού, δηλαδή η μετατροπή χρήσης γης από φυσική σε κατοικίσιμη, έχει αυξήσει το ποσοστό αδιαπερατότητας, με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη αύξηση του όγκου της απορροής. Το ποσοστό αδιαπερατότητας στο σύνολο της εξεταζόμενης υδρολογικής λεκάνης υπολογίσθηκε σε 62%. Έτσι φυσικές επιφάνειες εδάφους μετατράπηκαν με την αστικοποίηση σε στέγες, δρόμους, πεζοδρόμια, κ.λ.π. εκμηδενίζοντας τη δυνατότητα διήθησης και επιφανειακής αποθήκευσης μέρους της απορροής

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002 Η μέγιστη παροχή της πλημμύρας της 8-7-2002 είναι 1303 m3/sec κατάντη του ρέματος Προφ. Δανιήλ με χρόνο εμφάνισης αιχμής 1.25 ώρες Η παροχή αυτή αναλύεται σε 1032 m3/sec που διέρχεται από τη περιοχή της Αγίας Άννης και σε 271 m3/sec που εισέρχεται από το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ Η παροχή αυτή αν και φαίνεται μεγάλη στην πραγματικότητα είναι η παροχή η οποία απαιτείται για την υπερχείλιση της γέφυρας της Αγίας Άννης, όπου λόγω της σχετικά μεγάλης κλίσης (1%) η ταχύτητα φτάνει τα 11 m/sec.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: ΒΡΟΧΗ 8 - 7 – 2002 Η παροχή του Προφήτη Δανιήλ ήταν μεγάλη (271 m3/sec) λόγω της υψηλής έντασης βροχής στη λεκάνη Λ2 (σταθμοί Γεωπονικής και Αστεροσκοπείου) σε μια περιοχή όπου η αδιαπερατότητα φτάνει το 95%. Αντιστρέφοντας το πρόβλημα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υπερχείλιση της γέφυρας της Αγίας Άννης για να εκτιμήσουμε την παροχή που εμφανίστηκε στη γέφυρα, όπου κατά τους υδραυλικούς υπολογισμούς, που εμφανίζονται σε άλλο τεύχος, είναι της τάξεως των 900 – 1000 m3/sec εκτίμηση που συμπίπτει και με τις παρατηρήσεις στο φυσικό ομοίωμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: ΒΡΟΧΗ 18-8– 2002 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: ΒΡΟΧΗ 18-8– 2002 Η μέγιστη παροχή της πλημμύρας της 18-8-2002 είναι 842 m3/sec κατάντη του ρέματος Προφ. Δανιήλ με χρόνο εμφάνισης αιχμής 1.33 ώρες. Η παροχή αυτή αναλύεται σε 773 m3/sec που διέρχεται από τη περιοχή της Αγίας Άννης και σε 68 m3/sec που εισέρχεται από το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα της Αγίας Άννης δεν υπερχείλισε, διότι η απαιτούμενη παροχή για υπερχείλιση είναι άνω των 900 m3/sec.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: ΒΡΟΧΗ 3-9–2002 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: ΒΡΟΧΗ 3-9–2002 Η μέγιστη παροχή της πλημμύρας της 03-9-2002 είναι 950 m3/sec κατάντη του ρέματος Προφ. Δανιήλ με χρόνο εμφάνισης αιχμής 1.75 ώρες. Η παροχή αυτή αναλύεται σε 869 m3/sec που διέρχεται από τη περιοχή της Αγίας Άννης και σε 80 m3/sec που εισέρχεται από το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα της Αγίας Άννης δεν υπερχείλισε, διότι η απαιτούμενη παροχή για υπερχείλιση είναι άνω των 900 m3/sec.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: ΒΡΟΧΗ 7-11–2002 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: ΒΡΟΧΗ 7-11–2002 Η μέγιστη παροχή της πλημμύρας της 07-11-2002 είναι 674 m3/sec κατάντη του ρέματος Προφ. Δανιήλ με χρόνο εμφάνισης αιχμής 2.33 ώρες. Η παροχή αυτή αναλύεται σε 607 m3/sec που διέρχεται από τη περιοχή της Αγίας Άννης και σε 66 m3/sec που εισέρχεται από το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα της Αγίας Άννης δεν υπερχείλισε, διότι η απαιτούμενη παροχή για υπερχείλιση είναι άνω των 900 m3/sec.