ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γαλβανικά στοιχεία.
Advertisements

Αιδεία φροντιστήριο ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ.
Χημική Ισορροπία.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Οξειδοαναγωγή.
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Οι χημικές αντιδράσεις διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες Αντιδράσεις κατά τις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης των.
Μια παρουσίαση του Π.ΑΡΦΑΝΗ,για την Α! ΕΠΑΛ 2011,v.01
ΟΞΕΑ Μαρίνα Κουτσού.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
Αριθµος οξειδωςης ονοµαζεται:
Χημεία Α΄ Λυκείου 3ο κεφάλαιο Χημικές αντιδράσεις
Αντιδράσεις απλής αντικατάστασης Σειρά δραστικότητας μετάλλων
Χανιώτης Ζαννής Τσίτουρας Θάνος Πανόπουλος Άκης Πανούσος Μιχάλης
Οξείδωση- γενικά.
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
Αριθμός οξείδωσης- γραφή χημικών τύπων.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Ηλεκτρολύτες.
άτομα και μόρια Άτομα και μόρια
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Χημεία Α΄Λυκείου 2ο κεφάλαιο Γενικά για το χημικό δεσμό
Ισοστάθμιση Χημικών Αντιδράσεων Οξειδοαναγωγής
Η σχέση που συνδέει την Κa οξέος και την Κb της συζυγούς βάσης
Οργανική Χημεία Υδρογονάνθρακες
6ο ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννακης Μανωλης (ΠΕ-04)
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά:
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
Επίδραση οξέων σε μέταλλα
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Αριθµός οξείδωσης ονοµάζεται:
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Εισηγήτρια: Βερώνη Ειρήνη Αντιδρώντα: Zn + I2
= mαντιδρώντων mπροϊόντων § 3.1 Χημικές Αντιδράσεις
προϋποθέσεις δυο άτομα ενώνονται μεταξύ τους;
S.S. Logothetis PhD Yeast Biotechnology - Stress Physiology
ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΗ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ:
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
Οξειδοαναγωγή.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.2:2.1 (α) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ποιες από τις παρακάτω μεταβολές είναι εξώθερμες;
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.3.Z: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ-ΑΝΑΓΩΓΗΣ (α) ΟΞΕΙΔΩΣΗ οργανικής ένωσης έχουμε όταν: α) Αυξάνεται ο Α.Ο. του άνθρακα β) Μειώνεται η ηλεκτρονιακή.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.B: ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ: Η απομάκρυνση των ιόντων μιας ιοντικής ένωσης από.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.1: 1.2 ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ, ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ (α) Επομένως: ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Ή ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΓΕΝΙΚΑ: Ενώσεις που περιέχουν στοιχείο με τον.
Α-Β + Γ-Δ  Γ-Β + Α-Δ. Οι αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης γίνονται ανάμεσα σε ηλεκτρολύτες με ανταλλαγή ιόντων (συνήθως μέσα σε υδατικά διαλύματα).
Στις αντιδράσεις απλής αντικατάστασης ένα στοιχείο που βρίσκεται σε ελεύθερη κατάσταση αντικαθιστά ένα άλλο στοιχείο που βρίσκεται σε μία ένωσή του. Έτσι,
Α. ΣΥΝΘΕΣΗΣ Α+Β → ΑΒ  π.χ. Η 2 + Cl 2 → 2HCl Στο Η ο αριθμός οξείδωσης αυξάνεται (από 0 γίνεται +1) και οξειδώνεται Στο Cl ο αριθμός οξείδωσης ελαττώνεται.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
Ένζυμα Ένζυμο: Πρωτεϊνικό μόριο που ενεργεί ως καταλύτης δηλαδή ως χημικός παράγοντας ο οποίος επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση χωρίς να καταναλώνεται.
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΛΟΥΚΕΡΗ ΜΑΡΙΑ – ΕΥΤΥΧΙΑ
Χημικές ενώσεις – Χημικά στοιχεία
ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ Εικόνα: Παραγωγή υδρογόνου με διάσπαση νερού.
Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ
ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ Zn + 2HCl  ZnCl2 + H2 ( 1 )
Χ η μ ι κ ο ί Δ ε σ μ ο ί Το μόριο του Η2 Λιόντος Ιωάννης e e p p Lio.
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα.
Δ.1 Χημική εξίσωση Ζαΐμη Φωτεινή.
Οξειδοαναγωγή.
Επανάληψη Α τετραμήνου
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Γαλβανικά στοιχεία.
Ηλεκτρολύτες.
Ηλεκτρολύτες.
Ηλεκτρολύτες.
Οξειδοαναγωγή.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ

Για να πραγματοποιηθεί μια χημική αντίδραση θα πρέπει τα μόρια των αντιδρώντων να συγκρουστούν και μάλιστα να συγκρουστούν κατάλληλα (κατάλληλη ταχύτητα, ορισμένο προσανατολισμό) Αποτέλεσμα είναι να σπάσουν οι αρχικοί δεσμοί και να δημιουργηθούν νέοι.

CH4(g) + 2O2(g)  CO2(g) + 2H2O(g) P4(s) + 6Cl2(g)  4PCl3(s) CH4(g) + 2O2(g)  CO2(g) + 2H2O(g)

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ Ταχύτητα μιας αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου Η ταχύτητα μιας αντίδρασης αυξάνεται: Με αύξηση της ποσότητας των αντιδρώντων Με αύξηση της θερμοκρασίας Με αύξηση της επιφάνειας επαφής των στερεών σωμάτων Με την παρουσία καταλυτών ( ένζυμα)

ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΤΙΚΕΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΑΠΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΠΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ

ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Αντιδράσεις οξειδοαναγωγής καλούνται οι αντιδράσεις στις οποίες μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης τουλάχιστον δύο ατόμων Η μεταβολή του αριθμού οξείδωσης συντελείται, είτε μέσω μεταβίβασης ηλεκτρονίων, είτε μέσω συνεισφοράς ηλεκτρονίων προς σχηματισμό κοινών ηλεκτρονικών ζευγών.

Ένα σώμα οξειδώνεται όταν επέρχεται αύξηση του αριθμού οξείδωσης σε τουλάχιστον ένα από τα άτομα που το απαρτίζουν. Το σώμα που προκαλεί την οξείδωση αυτή λέγεται οξειδωτικό μέσο. Κατ’αντιστοιχία με το παραπάνω ορισμό, ένα σώμα ανάγεται όταν επέρχεται ελάττωση του αριθμού οξείδωσης σε τουλάχιστον ένα από τα άτομα που το απαρτίζουν. Το σώμα που προκαλεί την αναγωγή αυτή λέγεται αναγωγικό μέσο.

C0 + O02 C+4O2-2 H02 + Cl02 2H+1Cl-1 2Na0 + Cl02 2Na+1Cl-1 Fe0 + 2H+1Cl-1 Fe+2Cl-12 + H02 N02 + 3H02 2N-3H+13

Τα φαινόμενα οξείδωσης και αναγωγής είναι αλληλένδετα Τα φαινόμενα οξείδωσης και αναγωγής είναι αλληλένδετα. Σε μία αντίδραση οξειδοαναγωγής το οξειδούμενο σώμα προκαλεί την αναγωγή ενός άλλου σώματος, δηλαδή συμπεριφέρεται ως αναγωγικό μέσο. Αντιθέτως, το αναγόμενο σώμα προκαλεί την οξείδωση ενός άλλου σώματος, δηλαδή συμπεριφέρεται ως οξειδωτικό μέσο.

ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Αντιδράσεις σύνθεσης Χημικό στοιχείο + οξυγόνο Μέταλλο + Αμέταλλο (εκτός Ο2) Υδρογόνο + αμέταλλο Όξινο οξείδιο + H2O Βασικό οξείδιο + H2O

ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Αντιδράσεις σύνθεσης (Combination Reactions) Οι απλούστερες αντιδράσεις σύνθεσης είναι εκείνες ανάμεσα σε δύο διαφορετικά στοιχεία Το περισσότερο ηλεκτραρνητικό στοιχείο, συνήθως ένα αμέταλλο, ανάγεται ενώ το περισσότερο ηλεκτροθετικό στοιχείο, που μπορεί να είναι ένα μέταλλο ή ακόμα και ένα αμέταλλο, οξειδώνεται. Οι αντιδράσεις αυτές κατανοούνται εύκολα βάσει των σειρών δραστικότητας μετάλλων και αμετάλλων Σειρά Δραστικότητας Μετάλλων Σειρά Δραστικότητας Αμετάλλων

ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Αντιδράσεις διάσπασης (Decomposition Reactions) Πολλά οξείδια αλλά και αλογονούχες ενώσεις (εκτός των φθοριούχων) των μετάλλων με μικρή δραστικότητα, υφίστανται θερμική διάσπαση προς ελεύθερο μέταλλο και οξυγόνο ή αλογόνο. Το χαρακτηριστικό αυτών των αντιδράσεων είναι ότι τα στοιχεία που οξειδώνονται και ανάγονται προέρχονται από την ίδια ένωση Τα νιτρικά άλατα των μετάλλων υφίστανται θερμική διάσπαση παράγοντας οξυγόνο και άλλα προϊόντα, η φύση των οποίων εξαρτάται από το είδος του μετάλλου. Τα νιτρικά άλατα των αλκαλίων και των αλκαλικών γαιών διασπώνται προς νιτρώδη άλατα, ενώ τα νιτρικά άλατα των μετάλλων με μικρή δραστικότητα διασπώνται παράγοντας οξείδια των μετάλλων και διοξείδιο του αζώτου. Τα άλατα του αμμωνίου με οξειδωτικά ανιόντα, δηλαδή ανιόντα τα οποία μπορούν να αναχθούν, διασπώνται θερμικά παράγοντας ενώσεις που είναι προϊόντα οξείδωσης του αμμωνίου και αναγωγής του ανιόντος

ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Αντιδράσεις απλής αντικατάστασης (Displacement Reactions) Στις αντιδράσεις αυτές ένα ισχυρότερο αναγωγικό μέσο (π.χ. ένα δραστικό μέταλλο) αντικαθιστά ένα ασθενέστερο (π.χ. λιγότερο δραστικό στοιχείο) από μία ένωση ή ισοδύναμα ένα ισχυρότερο οξειδωτικό μέσο (π.χ. δραστικό αμέταλλο) αντικαθιστά ένα ασθενέστερο (λιγότερο δραστικό αμέταλλο) από μία ένωση