Το εκκρεμές του Foucault

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ομαλή κυκλική κίνηση.
Advertisements

Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας, Α.Π.Θ.
ΔΥΝΑΜΗ- ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Η διανυσματική αναπαράσταση.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
Β.ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ
Κεφάλαιο 9: Περιστροφή Στερεού Σώματος
ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
Tομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας – ΤΑΤΜ - ΑΠΘ A. ΔερμάνηςΣυστήματα αναφοράς και χρόνου A. Δερμάνης Συστήματα αναφοράς και χρόνου Σ υ σ τ ή μ α τ α α ν.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΜIΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Ή ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Κέντρο μάζας σώματος Έστω ότι ασκούμε σ’ ένα σώμα που βρίσκεται σε λείο οριζόντιο τραπέζι μια ώθηση και κατόπιν το αφήνουμε ελεύθερο να ολισθήσει στο τραπέζι.
ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Κεφάλαιο 6: Κινητική Ενέργεια και Έργο
Κεφάλαιο 4: Δυναμική της Κίνησης
Tομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας – ΤΑΤΜ - ΑΠΘ A. ΔερμάνηςΣυστήματα αναφοράς και χρόνου A. Δερμάνης Συστήματα αναφοράς και χρόνου Σ υ σ τ ή μ α τ α α ν.
η τροχιά το υλικού σημείου είναι ένας κύκλος
Χειρισμος αντικειμενου απο δυο ανθρωπομορφα ρομποτικα δαχτυλα
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 7 Έργο και Ενέργεια.
Συστήματα Συντεταγμένων
Συμπληρωματικά ερωτήματα πάνω στις δυνάμεις
Κεφάλαιο 11 Στροφορμή This skater is doing a spin. When her arms are spread outward horizontally, she spins less fast than when her arms are held close.
3 Σ υ σ τ ή μ α τ α α ν α φ ο ρ ά ς κ α ι χ ρ ό ν ο υ
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
Ποια είναι η αιτία που προκαλεί τη μεταβολή της ταχύτητας των σωμάτων;
ANAKOINWSH H 2η Ενδιάμεση Εξέταση μεταφέρεται στις αντί για , την 24 Νοεμβρίου στις αίθουσες ΧΩΔ και 110 λόγω μη-διαθεσιμότητας.
Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 3 Κίνηση σε 2 και 3 διαστάσεις, Διανύσματα.
Στροφορμή.
ΤΕΣΤ ενέργειας ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ
Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία
1. Ευθύγραμμη κίνηση. Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου Επιμέλεια –παρουσίαση χ. τζόκας
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 4) 1 Από κοινού κατανομή πολλών ΤΜ Ορίζεται ως από κοινού συνάρτηση κατανομής F(x 1, …, x n ) n τυχαίων.
3 Σ υ σ τ ή μ α τ α α ν α φ ο ρ ά ς κ α ι χ ρ ό ν ο υ
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Κινήσεις στερεών σωμάτων
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
 Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.  Από μια θέση πάει σε μια άλλη.  Πως θα μελετήσουμε την κίνηση; 1. Ευθύγραμμη κίνηση.
Περιοδικές κινήσεις: Οι κινήσεις που επαναλαμβάνονται σε ίσα χρονικά διαστήματα. Το χρ. διάστημα που επαναλαμβάνο- νται ονομάζεται περίοδος (T). – π.χ.
Προσδιορισμός σημείου. Μέτρο αθροίσματος διανυσμάτων.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 5: Μη Αδρανειακά Συστήματα Αναφοράς Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ Μεταφορική κίνηση, Έργο, Ενέργεια.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων ΤΕΙ Ηρακλείου Καθηγητής: Ιωάννης Μαυρικάκης.
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ Κατασκευή πακέτου προσομοίωσης σε Matlab της κυκλικής.
Συναρτήσεις πολλών μεταβλητών ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Φ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ- ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ NAVIER STOKES
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 8: ΟΙ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ LAGRANGE
Φυσική του στερεού σώματος
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Μελέτη Στροφικής Κίνησης Στερεού Σώματος
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Το φαινόμενο ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ – ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ.
Μηχανικές Ταλαντώσεις
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Γενική Φυσική 1ο Εξάμηνο
Ταλαντώσεις Όλες οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις του βιβλίου.
Δύναμη και αλληλεπίδραση
Αδράνεια : μια ιδιότητα της ύλης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το εκκρεμές του Foucault

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Τ mgcosθ mgsinθ W y x s m Έστω ότι η θέση της μάζας m για κάποιο χρόνο προσδιορίζεται από το s που είναι το μήκος τόξου από τη θέση ισορροπίας 0 και θ η γωνία που σχηματίζει το νήμα του εκκρεμούς με την κατακόρυφη. Εφαρμόζοντας τον 2ο Νόμο του Νεύτωνα στον άξονα των y όπου δεν παρατηρείται κίνηση, έχουμε Εφαρμόζοντας τον 2ο Νόμο του Νεύτωνα στον άξονα των x όπου διαγράφεται η κίνηση, έχουμε

Σχόλιο 1. Μέχρι τώρα δεν έχει φανεί να παίζει κάποιο ρόλο η μάζα του εκκρεμούς (ένας όρος που απλοποιείται) και το μήκος του νήματος. Όσον αφορά στην μάζα, εάν στον 2ο Νόμο του Νεύτωνα για τον άξονα των Χ εισάγαμε και την τριβή με τα μόρια του αέρα, τότε θα έπαιρνε την μορφή Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα τόσο ο όρος της τριβής τείνει να μηδενιστεί. Όσον αφορά στο μήκος του εκκρεμούς, ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε εάν παίζει κάποιο ρόλο και γιατί στο σύνολο των εκκρεμών Foucault το μήκος αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Σχόλιο 2. Από την ανάλυση των δυνάμεων στους άξονες, γίνεται αντιληπτό πως η κίνηση του εκκρεμούς γίνεται στο επίπεδο ΧΥ και κανένας λόγος δεν υπάρχει ώστε το επίπεδο αυτό να μεταβληθεί εφόσον στον άξονα των Ζ δεν εμφανίζεται κάποια δύναμη.

► Τι είναι ένα σύστημα συντεταγμένων; ► Τι είναι ένα σύστημα συντεταγμένων; Για να μπορέσουμε να ορίσουμε το σύστημα συντεταγμένων είναι απαραίτητο, αρχικά, να οριοθετήσουμε σε ποιο χώρο ανήκει το σύστημα (έστω στον Rn). Στη συνέχεια ορίζουμε ένα σημείο αναφοράς (έστω το σημείο Ο) και n-γραμμικώς ανεξάρτητα διανύσματα που θα αποτελούν τη βάση του συστήματος (δεν είναι ανάγκη να είναι ορθοκανονικά) και θα μπορούν να γεννήσουν το χώρο. Δηλαδή, οποιοδήποτε σημείο του χώρου θα μπορεί να γραφτεί ως ένας γραμμικός συνδυασμός των n-οστών διανυσμάτων.

► Τι είναι ένα αδρανειακό σύστημα αναφοράς και γιατί είναι τόσο σημαντικό; Είναι ένα σύστημα αξόνων ορισμένο από μια προσανατολισμένη ορθοκανονική βάση ,τοποθετημένο σε οποιοδήποτε σημείο του Ευκλείδειου χώρου. Στο αδρανειακό σύστημα αναφοράς ισχύουν οι νόμοι του Νεύτωνα. Ως εκ τούτου, σε ένα αδρανειακό σύστημα αναφοράς, ένα σώμα επιταχύνεται μόνο όταν μια δύναμη εφαρμόζεται πάνω του, και (σύμφωνα με τον πρώτο νόμο του Νεύτωνα για την κίνηση των σωμάτων), αν δεν εφαρμόζεται πάνω του καμία δύναμη, ένα σώμα που έχει μηδενική ταχύτητα θα συνεχίσει να ηρεμεί και ένα σώμα που κινείται θα συνεχίσει να κινείται με σταθερή ταχύτητα και ευθύγραμμα. Εν αντιθέσει, τα σώματα δέχονται τις λεγόμενες δυνάμεις αδρανείας σε ένα μη αδρανειακό σύστημα αναφοράς, δηλαδή δυνάμεις που είναι αποτέλεσμα της επιτάχυνσης του ίδιου του συστήματος αναφοράς και όχι πραγματικές δυνάμεις που δρουν πάνω στα σώματα. Παραδείγματα δυνάμεων αδράνειας είναι η δύναμη D΄ Alembert, η φυγόκεντρος δύναμη και η δύναμη Coriolis.

► Γωνιακή ταχύτητα Ποιος είναι ο ορισμός της γωνιακής ταχύτητας; ► Γωνιακή ταχύτητα Ποιος είναι ο ορισμός της γωνιακής ταχύτητας;

Πως μπορεί ένας παρατηρητής στο Σ1 να υπολογίσει την ταχύτητα ενός διανύσματος, έστω του (το οποίο συμπίπτει με το μοναδιαίο στο σύστημα Σ2); Αναζητούμε δηλαδή τη δράση του τελεστή παραγώγισης στο σύστημα Σ1 για το διάνυσμα . Θα αναλύσουμε το διάνυσμα σε έναν γραμμικό συνδυασμό τριών ορθογωνίων και άρα γραμμικών ανεξαρτήτων διανυσμάτων , τα οποία αποτελούν τα μοναδιαία διανύσματα για το Σ2.

Η ανάλυση των διανυσμάτων είναι:

Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε το πλήθος των συντελεστών. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε το πλήθος των συντελεστών. , Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι συντελεστές : και του ορισμού του εσωτερικού γινομένου Λόγω καθετότητας των

Οπότε στη γενική περίπτωση Το διάνυσμα της γωνιακής ταχύτητας ορίζεται: Οπότε στη γενική περίπτωση