Οι ψυχολογικές διαστάσεις του θηλασμού για την μητέρα και το βρέφος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Στο Μάθημα Της Βιολογίας
Advertisements

Αποτελεσματικές Τεχνικές Επικοινωνίας
Ο Αθλητισμός στο κυπριακό Δημοτικό Σχολείο
Εκφράσεις της βρεφικής ικανότητας για ενσυναίσθηση και παράγοντες που επηρεάζουν την πρώιμη ανάπτυξή της Κορίνα Χατζηνικολάου, Ph.D Διεύθ. Ψυχικής Υγείας.
Θέματα Ψυχολογίας για Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας
Μητρικός θηλασμός δικαίωμα κάθε νεογέννητου - χρέος κάθε μητέρας
«Εξαρτήσεις…τις χρειάζομαι;»
Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Με τον όρο επάγγελμα εννοούμε το "είδος της βιοποριστικής εργασίας", δηλαδή της εργασίας που θα μας βοηθήσει να.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Aκμή και εφηβεία.
ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΓΑΠΗ.
Ευδοξία Παναγιωτίδου Ψυχολόγος Α’ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης Τρίτη,
ΕΦΗΒΕΙΑ,Η ΑΓΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑ Αρίφι Ιωάννα, α4/γ.
Γονιός : Ένα επάγγελμα χωρίς προετοιμασία Ειρήνη Κορδερά Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος.
Ο ρόλος του θύτη στην ενδοσχολική βία Το προφίλ και τα χαρακτηριστικά του, τα αίτια που τον ωθούν και οι συνέπειες των πράξεών του.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΙΑ.
Μητρικός Θηλασμός Υποστήριξη μητέρας προς μητέρα
Β΄ Τάξη 1ου Κύκλου Ειδικότητα: Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων
ΦΙΛΙΑ Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι.
Babywearing Μαρσιποι αγκαλιασ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΛΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ- ΕΙΡΗΝΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΘΗΝΑ ΠΕΪΟΥ.
Εθισμός στο Διαδίκτυο –Facebook & Έφηβοι
Ψυχολογία των νέων 1)Η μετάβαση της παιδικής στην εφηβική ηλικία
Γάλατα 1 ης βρεφικής ηλικίας Το μητρικό γάλα αποτελεί την καλύτερη τροφή για το βρέφος, λόγω της ιδανικής ποσοτικής και ποιοτικής του σύνθεσης. Συμβουλευτείτε.
ΘΕΜΑ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.
Μητρικός θηλασμός – διατροφή βρέφους
Περιπτωση μαθητη του ΕΕΕΕΚ ΔΡΑΜΑΣ Σχ.Ετος:
Καταθλιψη Λύκειο Μεσοβουνίων
Τι έγινε στο Kονέκτικατ ; Μήπως ο θύτης ήταν δυο φορές θύμα;
Σύλληψη , τοκετός και έμμηνος κύκλος
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ Λίλα Μπίμπη Παιδίατρος Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC.
 Είναι η απόλυτα φυσική διαδικασία διατροφής πολύτιμη και αναντικατάστατη.  Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία ή αποστείρωση και μπορεί να γίνει αυθόρμητα.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου Εργασία Βιολογίας του μαθητή Κ. Ηλία.
Πένη Χατζηβαλσαμά, Ψυχολόγος, MSc, PhDc, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ 1.Καταθλιπτική διάθεση. 2.Απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης. 3.Μειωμένη ενέργεια.
 Ορισμός σεξουαλικής επαφής  Οφέλη του σεξ στον άνθρωπο  Αντισυλληπτικές μέθοδοι  Ορμόνες κατά τη σεξουαλική επαφή  Σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη.
Τ.Ε.Ι. Αθήνας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας « ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διδάσκουσα: Δρ. Ειρήνη Κατσαμά.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
Πρωτογενείς φορείς Κοινωνικοποίησης
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.  Η λέξη «κοινωνικοποίηση» εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Εμίλ Ντιρκέμ, θεμελιωτή της σύγχρονης κοινωνιολογίας.
ΕΦΗΒΕΙΑ - Η ΑΓΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑ Γιώργος Δούλαλας ΠΕ04.01.
Παραδοσιακά Παιχνίδια
ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ & ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ, Ph.D.
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΘΛΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ
ΦΙΛΙΑ Η έννοια της φιλίας Οι διαφορές φιλίας-παρέας
ΕΘΙΣΜΟΙ.
Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Με τον όρο επάγγελμα εννοούμε το "είδος της βιοποριστικής εργασίας", δηλαδή της εργασίας που θα μας βοηθήσει να.
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΙΑ.
Ενότητα 1.2 «Οικογενειακή αγωγή».
Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ως οπλο επικοινωνιας
ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ BOTOX (ΜΠΟΤΟΞ) - DYSPORT
Δρ. Αντωνία Καλλή BSc, MSc, PhD
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Αποσυνδετικές διαταραχές
Η Νευροβιολογία του Έρωτα
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι ψυχολογικές διαστάσεις του θηλασμού για την μητέρα και το βρέφος Οι ψυχολογικές διαστάσεις του θηλασμού για την μητέρα και το βρέφος Ειρήνη Κορδερά Ψυχολόγος Υγείας (MSc)/ Παιδοψυχολόγος (MSc)

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο θρέψη στη σωματική ανάπτυξη & υγεία του βρέφους (θρέψη, ενυδάτωση, αντισώματα) παίζει βασικό ρόλο στην ψυχική υγεία (συναισθηματική, γνωστική & ψυχοκοινωνική ανάπτυξη)

δρά σαν συνέχεια του ομφάλιου λώρου... σοκ της γέννας το καλύτερο μέρος για την προσαρμογή του νεογέννητου από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή  η αγκαλιά της μητέρας και η επαφή δέρμα με δέρμα Ασφάλεια και ηρεμία Ζεστασιά της αγκαλιάς, στοργή, ακούει τους χτύπους της καρδιάς της, την μυρίζει, άμεση οπτική και δερμική επαφή.

“Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το μωρό “Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το μωρό. Εάν ξεκινήσει κανείς να περιγράφει ένα μωρό, θα βρεθεί να περιγράφει ένα μωρό και κάποιον άλλο. Το μωρό δεν μπορεί να υπάρξει μόνο του, αλλά είναι στην ουσία μέρος μιας σχέσης.” Winnicott

δεσμός μητέρας-βρέφους περισσότερη ώρα αγκαλιά / επαφή δέρμα με δέρμα ορμόνες ωκυτοκίνη (η ορμόνη της αγάπης) προλακτίνη (ηρεμία, χαλάρωση) κανένα μπιμπερό και καμιά πιπίλα δεν αναπληρώνει την ψυχική επαφή και την ευχαρίστηση του θηλασμού παρηγορητικός θηλασμός θηλασμός-παιχνίδι

ο μακροχρόνιος θηλασμός σχετίζεται θετικά με... την νοημοσύνη την ψυχοκινητική ανάπτυξη τη γλωσσική ανάπτυξη τη συμπεριφορά ψυχική υγεία την προσωπικότητα απογαλακτισμόςομαλά και σταδιακά

πλεονεκτήματα για την μητέρα ευκαιρία για χαλάρωση τονώνεται η αυτοπεποίθησή της καθησυχάζονται πολλοί από τους φόβους της αίσθηση ολοκλήρωσης ως γυναίκα-μητέρα αυξημένη ευαισθησία στο να αντιλαμβάνεται και να ανταποκρίνεται στα μηνύματα του βρέφους περηφάνια και ικανοποίηση ότι προσφέρει ότι καλύτερο στο παιδί της

Τι βοηθάει την μητέρα που θηλάζει... Υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον Καλή σχέση με τον σύντροφο Σωστή ενημέρωση και σωστές συμβουλές Υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον

Επιλόχειος κατάθλιψη Επιλόχειος κατάθλιψη VS επιλόχειος μελαγχολία “baby blues” Ηπιες μορφές  ψυχοθεραπεία Πιο έντονη κατάθλιψη συνδυασμός ψυχοθεραπείας & φαρμακευτικής αγωγής Φάρμακα συμβατά με τον θηλασμό, εάν είναι απαραίτητο, αρκεί ο γιατρός να τα γνωρίζει και σωστές οδηγίες χορήγησης.

Οι μητέρες που δεν θηλάζουν Ο θηλασμός αποτελεί ένα, σημαντικό μεν αλλά και πολύ μικρό, κομμάτι της πλούσιας και πολυδιάστατης σχέσης ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί.

Kelly Schaecher, 28 ετών, Bristol, UK.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!