ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η δομή του DNA.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ GRIFFITH IN VITRO
Advertisements

δε(σ)οξυριβο(ζο)νουκλεϊ(νι)κό οξύ (Deoxyribonucleic acid - DNA)
χημική σύσταση του κυττάρου
Γιώργος Χατζηαντωνίου Γ’5
DNA.
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
Το γενετικό υλικό.
Κεφάλαιο 1 Βιολογία Κατεύθυνσης
RNA ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ Γ΄5ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ RNA RNA Ανίχνευση του RNA Ανίχνευση του RNA Δομή Δομή Eίδη RNA Eίδη RNA Διαφορές RNA DNA Διαφορές.
Σχ. Σύμβουλος: Γιαλούρης Παρασκευάς
Αβιοτικό περιβάλλον οργανισμοί.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Α
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
ΔΙΑΛΕΞΗ 12 Μεταγραφή/Μετάφραση.
Οι λειτουργίες του γενετικού υλικού.
Αντιγραφή, Επιδιόρθωση και Ανασυνδυασμός του DNA
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Α.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Βιολογία Κατεύθυνσης Γ΄Λυκείου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ANTIΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ & ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ
ΚΕΦ 1 Γενετικό υλικό.
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΝΟΥΚΛΕΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Η ροή της γενετικής πληροφορίας
ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA Τα μακρομόρια DNA & RNA αποτελούνται από νουκλεοτίδια
Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
Μακρομόρια Βιολογία Β΄ Λυκείου Επιμέλεια: Ελένη Τσιλιβή, βιολόγος.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Στον πλανήτη μας απαντώνται 92 χημικά στοιχεία ελεύθερα στο περιβάλλον. Από αυτά, 27 είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Χημικά στοιχεία όπως.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Απομόνωση DNA Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. DNA DNA (ΔΕΟΞΥΡΙΒΟ- ΝΟΥΚΛΕΙΚΟ ΟΞΥ) «Δομικά» συστατικά: δεοξυριβονουκλεοτίδια Βιολογικός ρόλος : αποθήκευση της.
Ποια τα χαρακτηριστικά του γενετικού κώδικα; 1.Κώδικας τριπλέτας = μια τριάδα νουκλεοτιδίων, το κωδικόνιο, κωδικοποιεί ένα αμινοξύ. Επειδή : – Αριθμός.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οργάνωση της ζωής – βιολογικά συστήματα  1.1 Τα μόρια της ζωής 1.
DNA (Δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ)
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
ΝΟΥΚΛΕΪΝΙΚΑ ΟΞΕΑ.
Η ροή της γενετικής πληροφορίας. Στo DNA βρίσκονται αποθηκευμένες οι πληροφορίες που αφορούν : στον αυτοδιπλασιασμό του →εξασφαλίζοντας έτσι τη μεταβίβαση.
Βιομόρια Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Βιοχημεία Ενότητα 9: Ο ενεργειακός μεταβολισμός - Εισαγωγή
Δομή και λειτουργία βιομορίων II
Βιοχημεία Ενότητα 7: Η μεταγραφή του DNA
8Ο ΓΕΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ-ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ-ΒΙΟΛΟΓΟΣ
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
2η θεματική ενότητα Μακρομόρια-Χημικοί δεσμοί-Δομή
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Ερωτήσεις από όλη την ύλη
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Δομή του άνθρακα 6C : 1s2 2s2 2px12py12pz
ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Η δομή των νουκλεϊκών οξέων
Αντικείμενο και σημασία της Γενετικής:
ΝΟΥΚΛΕΪΚΑ ΟΞΕΑ 2ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΝΟΥΚΛΕΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
Χημική σύσταση του κυττάρου
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3o ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3o ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Παράδειγμα χρήσης λογισμικού παρουσίασης
Πρόγραμμα επιμόρφωσης Β1 Συστάδα 2: Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Φυσική Αγωγή και Υγεία Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση ΤΠΕ Εκπαιδευτικός:
Λειτουργίες του γενετικού υλικού
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η δομή του DNA

Εισαγωγή Τα νουκλεϊκά οξέα είναι το DNA και το RNA και υπάρχουν σε όλα τα κύτταρα. Το DNA είναι το γενετικό υλικό των κυττάρων. Εξασφαλίζει την αποθήκευση και τη μεταβίβαση της γενετικής πληροφορίας κατευθύνει επίσης την έκφρασή της. Το RNA έχει πολλαπλούς ρόλους στην έκφραση της γενετικής πληροφορίας. Αποτελεί επίσης το γενετικό υλικό κάποιων ιών.

Η σύσταση του DNA Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20, ο βιοχημικός P.A. Levene ανέλυσε τα συστατικά του μορίου του DNA. Βρήκε ότι περιέχει τέσσερις αζωτούχες βάσεις: κυτοσίνη, θυμίνη, αδενίνη και γουανίνη. Επίσης περιέχει το σάκχαρο (πεντόζη) δεσοξυριβόζη και μια φωσφορική ομάδα.

Η δομή των νουκλεϊκών οξέων Αποτελούνται από νουκλεοτίδια, που ενώνονται με φωσφοδιεστερικό δεσμό. Ένα νουκλεοτίδιο αποτελείται από μια αζωτούχο βάση που συνδέεται με ένα σάκχαρο (πεντόζη) και μία φωσφορική ομάδα που συνδέεται επίσης με το σάκχαρο. O Pi Αζωτούχος βάση Δεσοξυριβόζη Φωσφορική ομάδα

Η δομή των νουκλεοτιδίων Η αζωτούχος βάση του νουκλεοτιδίου είναι συνδεδεμένη με τον άνθρακα 1΄ της πεντόζης του. Pi 5΄ O ΟΗ Η 1΄ 2΄ 3΄ 4΄ Η φωσφορική ομάδα είναι συνδεδεμένη στον άνθρακα 5΄ της πεντόζης.

Οι νουκλεοτιδικές αλυσίδες Σε ένα δινουκλεοτίδιο μπορεί να συνδεθεί με 3΄- 5΄ φωσφοδιεστερικό δεσμό, ένα τρίτο νουκλεοτίδιο κ.ο.κ. Δημιουργούνται έτσι αλυσίδες νουκλεοτιδίων. Η2Ο 1ο νουκλεοτίδιο Pi O 1΄ 2΄ 3΄ 4΄ Η 2ο 3ο 4ο 5ο ΟΗ

Ο φωσφοδιεστερικός δεσμός Ο δεσμός που συνδέει δύο διαδοχικά νουκλεοτίδια σχηματίζεται μεταξύ του υδροξυλίου του άνθρακα 3΄ του πρώτου νουκλεοτιδίου και της φωσφορικής ομάδας του άνθρακα 5΄ του επόμενου, με ταυτόχρονη απόσπαση ενός μορίου νερού.

Ο φωσφοδιεστερικός δεσμός Ο δεσμός μεταξύ των νουκλεοτιδίων είναι ομοιοπολικός και ονομάζεται: 3΄- 5΄ φωσφοδιεστερικός δεσμός Από τη σύνδεση δύο νουκλεοτιδίων δημιουργείται ένα δινουκλεοτίδιο. Pi 5΄ O Η 1΄ 2΄ 4΄ ΟΗ 3΄ Η2Ο 1ο νουκλεοτίδιο 2ο νουκλεοτίδιο

Προσανατολισμός αλυσίδων Κάθε αλυσίδα έχει προσανατολισμό 5΄3΄. Δηλαδή το πρώτο νουκλεοτίδιο έχει ελεύθερη τη φωσφορική ομάδα του άνθρακα 5΄της πεντόζης του ενώ το τελευταίο νουκλεοτίδιο έχει ελεύθερο το υδροξύλιο του άνθρακα 3΄ της πεντόζης του. 3΄ 5΄ Η2Ο 1ο νουκλεοτίδιο Pi O 1΄ 2΄ 4΄ Η 2ο 3ο 4ο 5ο ΟΗ

Η δομή του DNA Στο σχηματισμό του DNA συμμετέχουν τέσσερα διαφορετικά νουκλεοτίδια: της κυτοσίνης (C), της γουανίνης (G), της αδενίνης (A), και της θυμίνης (T).

Το RNA Το μόριο του RNA αποτελείται επίσης από νουκλεοτίδια. Tα νουκλεοτίδια του RNA έχουν την ίδια δομή με αυτά του DNA με τη διαφορά ότι το σάκχαρο είναι η ριβόζη. Επίσης η αζωτούχες βάσεις είναι: κυτοσίνη (C), ουρακίλη (U), αδενίνη (A) και γουανίνη (G).

Νουκλεοτίδια DNA και RNA Πεντόζη Δεοξυριβόζη Ριβόζη Αζωτούχες Βάσεις Αδενίνη   Θυμίνη Γουανίνη Κυτοσίνη Ουρακίλη

Οι αζωτούχες βάσεις

Ελεύθερα (τριφωσφορικά) ριβονουκλεοτίδια Ελεύθερα (τριφωσφορικά) ριβονουκλεοτίδια Ελεύθερα (τριφωσφορικά) δεσοξυριβονουκλεοτίδια

Τα νουκλεοτίδια του DNA Η αζωτούχος βάση μπορεί να είναι: Pi O ΟΗ Η Αδενίνη Θυμίνη Κυτοσίνη Γουανίνη

Τα ελεύθερα νουκλεοτίδια έχουν τρεις φωσφορικές ομάδες (α,β,γ). Κατά τη δημιουργία του φωσφοδιεστερικού δεσμού αποσπώνται οι δύο και έτσι τα νουκλεοτίδια των νουκλεοτιδικών αλυσίδων έχουν μόνο μία φωσφορική ομάδα.

Σχετικές διευθύνσεις Animation: Η δομή του DNA DNA from the beginning: To DNA Α science Odyssey: Δημιούργησε το δικό σου μόριο DNA. Journey into DNA: Η δομή του DNA Animation: To DNA Genetic Science Learning Center: Δημιούργησε ένα μόριο Genetic Science Learning Center: Πώς θα εξάγετε DNA από ιστούς;

http://www.biologycorner.com/bio4/notes/DNA-structure.php http://www.dnaftb.org/dnaftb/15/concept/ http://www.whfreeman.com/thelifewirebridge2/ http://www.estrellamountain.edu/faculty/farabee/biobk/biobooktoc.html http://ndbserver.rutgers.edu/education/index.html http://academy.d20.co.edu/kadets/lundberg/animations.html http://www.answers.com/topic/dna http://www.dnaftb.org/dnaftb/19/concept/index.html http://www.emc.maricopa.edu/faculty/farabee/BIOBK/BioBookTOC.html http://www.genome.gov/Pages/Education/Kit/main.cfm?pageid=31 http://sps.k12.ar.us/massengale/dna_model.htm http://138.192.68.68/bio/Courses/biochem2/GeneIntro/DNAandRNAIntro.html http://gslc.genetics.utah.edu/units/basics/tour/ http://www.accessexcellence.org/RC/VL/GG/dna2.html http://www.koshlandsciencemuseum.org/exhibitdna/index.jsp http://www.web-books.com/MoBio/Free/Ch3B.htm http://www.pbs.org/wgbh/aso/tryit/dna/ http://www.koshlandsciencemuseum.org/exhibitdna/seq01.jsp http://science.nhmccd.edu/biol/bio1int.htm#genetic http://www.treca.org/staff/voss/Pages/structureofDNA.html http://www.people.virginia.edu/~rjh9u/dnaprot.html http://www.biologycorner.com/bio4/index.php