Γιάννης Ρίτσος ο «απαρηγόρητος παρηγορητής του κόσμου»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Συγχώρα με, Αγάπη μου, που Ζούσα Πριν σε Γνωρίσω
Advertisements

Ο Γιάννης Ρίτσος και η Μονεμβασιά
Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

27 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Το Απέραντο Γαλάζιο.
Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
Μαθήτρια: Ισμήνη Τσιγκανέ Καθηγήτρια: Μπορέτου Σταυρούλα Μάθημα: Κείμενα Έτος:
Βαθιές, άγριες θάλασσες
17ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΑΞΗ Δ-2 ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ
Αν μ’αγαπάς κι ειν’ όνειρο
Γιάννης Ρίτσος Κορυφαίος Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος      Κορυφαίος Έλληνας ποιητής. Γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την Πρωτομαγιά του 1909 και πέθανε.
Σεφέρης.
Τα Ουράνια Σώματα Στη Λογοτεχνία και στη Λαϊκή Παράδοση
Όλα τώρα γύρω μου γελούνε κι απ’ αγάπη τώρα με μεθούνε σαν φιλώ γλυκά τα δυο σου χείλη που `ναι σαν τριαντάφυλλα τ’ Απρίλη.
17 Ν ΟΕΜΒΡΗ χρόνια μετά Τα πέτρινα χρόνια ( )
ΦΩΣ - ΣΚΟΤΑΔΙ Μαρία Ιγγλέζου Β Λυκείου
Έλληνες Λογοτέχνες: Γιώργος Σεφέρης
Μάθημα:Η/Υ Από την Αναστασία Πετρουλάκη
Κωνσταντίνος Χατζόπουλος Κωνσταντίνος Χατζόπουλος Ποιητής (υπό την επίδραση του Παλαμά), αξιόλογος πεζογράφος, κριτικός και μεταφραστής Περιοδικό.
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗ
21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΜΠΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΗΓΑΔΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΣ ΠΟΥΡΓΙΑΖΟΓΛΟΥ
 Το καλοκαίρι του 1928 πήρε το απολυτήριο του γυμνασίου με βαθμό 7,3/11.  Μετά από πιέσεις των γονέων του, αποφάσισε να σπουδάσει χημικός  Την ίδια.
Από τον τέως Δ/ντή του 9 ου Δημοτικού Σχολείου κο Ζησόπουλο Κων/νο.
Μανόλης Αναγνωστάκης.
Λευτέρης Δάλπης Ε΄2 1ο πρότυπο Πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης
Οδυσσέας Ελύτης Ο ποιητής του Αιγαίου
ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ.
Οδυσσέας Ελύτης, «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό», Ποίηση, Ίκαρος.
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ.
ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠ΄ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΩΜΑ Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗ
ΛΗΘΗ, Λορέντζου Μαβίλη Επιμέλεια: Κατερίνα Κάζηρα.
Εργαστήριο δημιουργικής γραφής-Ποίηση.
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Από την Πρώτη ως την Έκτη μαζί...
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ β’ λυκείου Μεγάλοι ποιητές της γενιάς του 1880, του Γ.Ροϊλού (στο μέσον ο Παλαμάς)
Κώστας Μπάρτζης Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. 1 Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
Ένας μεγάλος συγγραφέας..  Ήταν το μοναδικό αγόρι από τα πέντε παιδιά του Γρηγόρη Μπαλάσογλου ( που με την εγκατάσταση του στην Ελλάδα έγινε Βαλασιάδης.
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Γ. Ρίτσος Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε 2 ΠΤΔΕ - ΑΠΘ.
Γιάννης Ρίτσος.
(Παλιά εποχή της πέτρας)
Εσπερινό Λύκειο Ναυπλίου
1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης 20 Μαρτίου 2013
Κώστας Βάρναλης. Πύργος – σημερινή Βουλγαρία « Ποιητής του προλεταριάτου » - Μ. Βίτι Περιοδικά Ηγησώ και Νουμάς « Το ξύλο, η καθαρεύουσα και.
Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές.
ΣΕΦΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΣ Μαρία Ιγγλέζου Α1 – Β Αρσάκειο Ψυχικού (Λύκειο)
Γ. Ρίτσος Ανυπόταχτη Πολιτεία. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ για την ενότητα «Παράδοση και μοντερνισμός στην ποίηση» ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ.
Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Λαμπρινή Μαγαλιού
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το Μάνο Λοΐζο: Γιάννης Νεγρεπόντης Τάξη:ΣΤ’1 Αγγέλα Π. Άννα Κ.
Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Γιάννης Ρίτσος Γραμματολογικά στοιχεία Γεννήθηκε το 1909 στη Μονεμβασιά της Λακωνίας και πέθανε το 1990.
ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ Σχέδιο Δράσης Β’ Τετραμήνου Μελοποιημένη ποίηση.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 Ο Ιησούς υπερασπίστηκε και εξύψωσε τις γυναίκες και τα παιδιά στην καινούρια ανθρωπότητα Μπραϊμάκης Αχιλλέας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑΟΣ;. Ο Θεός, που έκανε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ΄ αυτόν, αυτός που είναι ο Κύριος του ουρανού και της γης, ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥΣ.
ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ Μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης.
Μουσική παράσταση μνήμης για τον αγώνα του Οκτώβρη του 1940 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 27 Οκτώβρη 2016 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Γιαννούτσος Παναγιώτης Επιμέλεια.
ΨΥΛΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ 4497 ΕΞΑΜΗΝΟ ΄Ζ ΜΑΘΗΜΑ: Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: κ. ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ.
Μεγαλοι ελληνεσ ποιητεσ
Ναπολέων Λαπαθιώτης Νυχτερινό
Λευτέρης Δάλπης 1ο Πειραματικό σχολείο
Μαρία Αμπατζή, Ε2, 1ο Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ.,
1.Βλέπω στα μάτια σου τη θλίψη. Νοιώθω την τελευταία σου χαρά.
Οδυσσεας Ελυτης.
17 Νοεμβρίου 1973 Μνήμη Πολυτεχνείου
Η εξέλιξη της ποίησης.
Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΙΑΠΩΝΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γιάννης Ρίτσος ο «απαρηγόρητος παρηγορητής του κόσμου» 1909-1990

Γιάννης Ρίτσος Μονεμβασιά Φυματίωση Γνωριμία με τη Μαρία Πολυδούρη (1927-1930) Τρακτέρ – 1930/34 (και οι δύο συλλογές γραμμένες στο πνεύμα του καρυωτακισμού) Πυραμίδες – 1930/35 Από το 1934 είναι μέλος του ΚΚΕ και συνεργάτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης

Γιάννης Ρίτσος Βουβό το πιάνο…ω δεν τολμώ τα δάχτυλα στα πλήκτρα του ν’ αφήσω, να κολλήσω, ψυχές που αποκοιμήθηκαν στον πόνο τους μήπως ξυπνήσω… «Στο παλιό μας σπίτι», 1927 Γύρω μας κι άλλοι και αν πονούν και αν δυστυχούν Και αν τους λυγίζει, αν τους φλογίζει η αδικία, Ω, τέτοια θέματα πεζά να ανησυχούν Τους αστρικούς μας στοχασμούς, είναι βλακεία «Ποιητές», 1930

Γιάννης Ρίτσος Τη σκέψη αφήνω διάφανο μπαλόνι στον άδειο ν’ ανεμίζεται ουρανό, να βλέπω την εντύπωση που απλώνει το χρώμα που αντιφέγγει το κενό. Τώρα το «Κάπιταλ» του Μαρξ κηρύττω, μα αποφεύγω την κάθε συμπλοκή γιατί, ξέρω, θανάσιμα θα πλήττω αν κάποτε με βάλουν φυλακή. «Επαναστάτες», σ. 31

Γιάννης Ρίτσος «Τα κρίνα δε συλλογιζόμαστε χλωμά και μαραμένα Στα δάκρυα ποτισμένα πονετικής αυγής» (Λ. Πορφύρας) Εμείς τις μεγάλες πολιτείες ονειρευόμαστε Τις κτισμένες με μπετόν και με σίδερο […] («Το σάλπισμα») Α. Καραντώνης: «γράφει για τις μάζες και ο καρυωτακισμός βαραίνει πολύ στην ποίησή του» «με τη “Σονάτα του σεληνόφωτος” ο Ρίτσος εγκαταλείπει το αμαρτωλό του παρελθόν»

Γιάννης Ρίτσος «Γιε μου, στ’ αδέρφια σου τραβώ και σμίγω την οργή μου Σου πήρα το ντουφέκι σου· κοιμήσου, εσύ, πουλί μου» Επιτάφιος (1936) δεκαπεντασύλλαβος στίχος με έντονα στοιχεία από το δημοτικό τραγούδι – συγκλονισμένος από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των καπνεργατών και των κρατικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη (τα τελευταία 250 αντίτυπα κάηκαν δημόσια)

Γιάννης Ρίτσος Το τραγούδι της αδερφής μου – 1937 (αφιερωμένο στην αδερφή του ποιητή, στροφή προς τον ελεύθερο στίχο) Είχα πιστέψει κάποτε στον ουρανό, Μα εσύ μούδειξες Τα βάθη της θάλασσας Με τις νεκρές πολιτείες Με τα λησμονημένα δάση Με τους πνιγμένους θορύβους.

Γιάννης Ρίτσος Παλαμάς: «Παραμερίζουμε, ποιητή, για να περάσεις» Εμβατήριο του ωκεανού – 1939/40 Παλιά μαζούρκα στο ρυθμό της βροχής – 1942 Ρωμιοσύνη - 1945/47 Η Κυρά των αμπελιών – 1945/47

Γιάννης Ρίτσος Εξόριστος κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου – 1948/52 (Λήμνος, Μακρόνησος, Άγιος Στράτης) και στη συνέχεια από το 1967-72 από την δικτατορία της χούντας (κινητοποίηση των Ευρωπαίων διανοουμένων, με επικεφαλής τον Αραγκόν) Ζωγράφος (εικαστικός) –ανθρώπινα σώματα και ανθρώπινες μορφές πάνω σε πέτρες, ρίζες, κόκαλα, κοχύλια

Γιάννης Ρίτσος Σπίτια καμένα που αγναντεύουν με βγαλμένα μάτια το μαρμαρωμένο πέλαγο Κ’ οι σφαίρες στα τειχιά Σαν τα μαχαίρια στα παΐδια του Άγιου που τον δέσανε στο κυπαρίσσι. Όλη τη μέρα οι σκοτωμένοι λιάζονται ανάσκελα στον ήλιο. (Αγρυπνία, 1954)

Γιάννης Ρίτσος Τέταρτη διάσταση (1956 – 1972) - Σονάτα του σεληνόφωτος (κρατικό βραβείο ποίησης, 1956), Το νεκρό σπίτι, Ισμήνη...(τα περισσότερα ποιήματα είναι δραματικοί μονόλογοι, συνολικά 17 ποιητικές συνθέσεις) Ανθολογία ρουμάνικης ποίησης (1961) Ανθολογία Τσέχων και Σλοβάκων ποιητών (1966)

Ο Ρίτσος στη Σερβία «Γιάννης Ρίτσος - ένας ποιητής με βαθιά πίστη στον άνθρωπο», 1983 Το ελληνικό προφίλ: επιλογή ποιημάτων, 1983 «Το ποιητικό μονόδραμα του Ρίτσου ως ιστορικό προσωπείο», 1987 Το νεκρό σπίτι – 1987, 2009 Ksenija Maricki-Gađanski, Ivan Gađanski

Γιάννης Ρίτσος Μείναμε γυμνοί και πανέμορφοι με την αόριστη επίγνωση της ευτυχίας που αρωμάτισε τη σιωπή «Γυμνοί», Νέα Γράμματα, 1936

Γιάννης Ρίτσος 1930-1936: νεωτερικές ποιητικές διαθέσεις και μαρξιστική ιδεολογία, χωρίς να εντάσσονται απολύτως στο σοσιαλιστικό ρεαλισμό 1937-1943: ελεύθερος στίχος, οικεία «καθημερινή» γλώσσα και ο εκτεταμένος στίχος 1944-1955: λαϊκή τέχνη και αγωνιστική παράδοση του ελληνισμού 1956-1966: Η γονιμότερη ποιητικά εποχή -

Γιάννης Ρίτσος Θέματα από τη μυθολογία σε μακρόστιχα ποιήματα, αλλά και λακωνικά, συμπυκνωμένα ποιήματα της καθημερινής ζωής «Πίσω από απλά πράγματα κρύβομαι, για να με βρείτε· αν δε με βρείτε, θα βρείτε τα πράγματα» (Ποιήματα, Β’, σ. 453) 1961-1971: θέματα ποιητικής, τάση προς το σαρκασμό, την ειρωνεία και το παράλογο

Γιάννης Ρίτσος 1972-1983: εστίαση στην πεζογραφία, με έντονα εξπρεσιονιστικά και υπερρεαλιστικά στοιχεία Εικονοστάσιο ανώνυμων αγίων (1983-1986)