Εξελιξη βιολογια γ.π. γ’ ταξησ (ΣΕΛ )

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΞΕΛΙΞΗ (σελ του σχολικού εγχειριδίου Βιολογίας Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου) Θοδωρής Καλαϊτζής.
Advertisements

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Τμήμα Βιολογικών Επιστημών ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής
Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Project A λυκείου ομάδα Μαρούλι Γκουρνέλος Χρήστος Ευάγγελος Μέριανος Κωνσταντίνος Πάνος Κνισοβίτης Χρήστος.
2. Άνθρωπος και Περιβάλλον
Η καταγωγή και η εξέλιξη του Ανθρώπινου Γένους
Η Θεματική Ταξινόμηση και η Συμβολή της στην Αναζήτηση Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Δεδομένων.
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ Γ΄5 ΣΧ. ΕΤΟΣ:
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΑΜΕΤΩΝ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΑΜΕΤΩΝ
Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΜΑΡΚ & ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ
Η προσέγγιση της αλήθειας:
Ο πατέρας των Ελλήνων μυθοποιών, στον οποίο αποδίδονται οι περισσότεροι από τους διδακτικούς μύθους. Κατά τον Ηρακλείδη "Θράξ ην το γένος". Κατά τον.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΕΞΕΛΙΞΗ.
Fractals – Project Β΄ Λυκείου
Διατύπωση Λειτουργικού Ορισμού
Δαρβίνος-ο δημιουργός της θεωρίας της Εξέλιξης
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Το Στομάχιον Παιχνίδι της αρχαιότητας ή αρχές της συνδυαστικής ανάλυσης; Παντελής Ι. Σαλλιάρης Ιστορίες Αγνώστων Θ+Φ Νάουσα 2009.
7.1 Η εξέλιξη και οι μαρτυρίες της
Οι μαρτυρίες της εξέλιξης
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
Σύγχρονες τάσεις στη διδακτική της βιολογίας Ο τεράστιος όγκος γνώσεων στον τομέα των βιολογικών μαθημάτων, η συνεχής αλλαγή δεδομένων και ο αναγκαστικά.
ΕΞΕΛΙΞΗ βιολογια γ.Π γ’ ταξησ (ΣΕΛ )
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ζωής
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ Ο Δαρβίνος γεννήθηκε στην Αγγλία το 1809, έτος δημοσίευσης της εργασίας του Λαμάρκ Αν και ως μαθητής ενδιαφερόταν για τη μελέτη.
Οι σύγχρονες αντιλήψεις για το άτομο-κβαντομηχανική
 Πληθυσμός :  Πληθυσμός :
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ & ΕΞΕΛΙΞΗ
6ο Κεφάλαιο: Αναπαραγωγή
6.2 Η αναπαραγωγή στα φυτά.
Η Παιδαγωγική ως επιστήμη
Διδάσκουσα: Λέκτορας Μαρία Δασκολιά
Διδασκαλία Βιολογίας Γ’ Γυμνασίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ MSc Βιολόγος.
ΠΑΝΕΚΦΕ 8 ος Πανελλήνιος Εργαστηριακός Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών EUSO 2016 ΠΑΝΕΚΦΕ 8 ος Πανελλήνιος Εργαστηριακός Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών Απονομή.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
8 η Θεματική Ενότητα Θεωρία της Εξέλιξης. Στο κοινό λεξιλόγιο θεωρία σημαίνει υπόθεση ή ακόμα και φαντασία. Στην επιστήμη όμως Θεωρία σημαίνει διατύπωση.
ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Βασικοί στόχοι: 1. να αναπτύσσει ερμηνείες της πραγματικότητας.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ 1.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ
Εισηγητής: δρ. Χρήστος Λεμονάκης
H εξέλιξη και οι «μαρτυρίες» της
1 ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (Γ.Π) (Ο.Π) 1Ο Επιστημονικό Πεδίο
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ
Ερωτήσεις από όλη την ύλη
Νοητικά Μοντέλα & Αναπαραστάσεις
Επιστήμη των Υπολογιστών
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ.
Ερωτήσεις Ποιες έννοιες αποτελούν τα ενοποιητικά στοιχεία των επιμέρους βιολογικών κλάδων τον 19ο αιώνα Τι είναι ο Γερμανικός ιδεαλισμός, τι ο Γερμανικός.
Το μέγεθος και η κλίμακα της νανοκλίμακας
Από τις θεωρίες μάθησης… στην θεωρία του BLOOM
ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Επιστημονικοί τομείς χωρίζονται σε :
1.2 Κύτταρο η μονάδα της ζωής.
ΕΦΕΙΑ – 4ο Μάθημα Ανάδειξη των ι.μ. Μεθοδολογία Workshop.
Η οργάνωση των έμβιων όντων Τα οικοσυστήματα
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
Συνέντευξη με μια ομάδα μαθητών
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι είναι : κάθε τι που βρίσκετε στη φύση είτε πρόκειται για άψυχα υλικά είτε πρόκειται για οργανισμούς. π.χ. βουνά ,ποτάμια , ο αέρας.
Έννοιες από τη Διδακτική Βασίλης Δαγδιλέλης. 2 Διδακτική Διδακτική. Είναι ένα πεδίο ερευνών (όχι ακόμη μια Επιστήμη) που παράγουν ένα σύνολο από προτάσεις.
Β΄ Τάξη Βιολογία.
ΕΞΕΛΙΞΗ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών που διατύπωσε ο Κάρολος Δαρβίνος άργησε να γίνει αποδεκτή Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν μπορούν.
Μορφολογική μελέτη ΑΣΑ Δήμου Σύρου
Αποτελέσματα μορφολογικής μελέτης σύστασης ΑΣΑ Δήμου Σύρου
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕρΓΑΣΤΗΡΙΟ 2018
Βιβλιογραφική Ανασκόπηση
Διατροφικές διαταραχές και νοσηλευτική παρέμβαση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εξελιξη βιολογια γ.π. γ’ ταξησ (ΣΕΛ. 119-122) «Τίποτα δεν έχει νόημα στη Βιολογία παρά μόνο υπό το φως της εξέλιξης» Θεοδόσιος Ντομπζάνσκυ Στόχοι του μαθήματος: Αντιλήψεις των μαθητών για την εξέλιξη, πώς διαπιστώνουμε την εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου, έννοια του είδους, μειξιολογικό και τυπολογικό κριτήριο Εξελιξη βιολογια γ.π. γ’ ταξησ (ΣΕΛ. 119-122)

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ; Η αντίληψη περί εξέλιξης των ζωντανών οργανισμών από γενιά σε γενιά είναι πολύ παλιά. Ο Δαρβίνος έδωσε ένα μοντέλο που περιγράφει πώς εξελίσσονται οι ζωντανοί οργανισμοί. Όλοι οι οργανισμοί κατάγονται από κοινό πρόγονο. ΑΠΌ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: Εξελικτικές ιδέες όπως ο "κοινός πρόγονος" και η διαμετάλλαξη των ειδών υπήρχαν τουλάχιστον από τον 6ο αιώνα π.Χ. όταν εκφράστηκαν από τον φιλόσοφο Αναξίμανδρο.[6] Όταν η βιολογική γνώση αυξήθηκε τον 18ο αιώνα, άρχισαν να παρουσιάζονται παρόμοιες ιδέες, αρχίζοντας με τον Πιερ Μοπερτουί (Pierre Maupertuis) το 1745, με τη συμβολή φυσικών φιλοσόφων όπως οι Έρασμος, Κάρολος Δαρβίνος και Λαμάρκ.[7] Η θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής προτάθηκε πρώτα από τον Κάρολο Δαρβίνο και τον Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας. Το 1858 ο Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας διατύπωσαν την θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής με τις ανακοινώσεις τους Περί της τάσης των ειδών να δημιουγούν ομάδες και Περί της διαιώνισης των ειδών μέσω φυσικών μεθόδων επιλογής.[8] Οι λεπτομέρειες της θεωρίας αυτής και τα αναλυτικά επιχειρήματα καταγράφηκαν στο βιβλίο που έγραψε ο Δαρβίνος το 1859 "Περί της προέλευσης των ειδών".[9] Κατά τη δεκαετία του 1930 η φυσική επιλογή συνδυάστηκε με τη θεωρία του Γκρέγκορ Μέντελ για την κληρονομικότητα και εκ παραλλήλου δημιούργησαν την συνθετική θεωρία της Εξέλιξης, ή σύγχρονη σύνθεση, όπου οι "μονάδες" της εξέλιξης (γονίδια) συνδυάστηκαν με τον "μηχανισμό" της (φυσική επιλογή). Αυτή η σημαντική θεωρία (νεοδαρβινισμός), η οποία εξηγεί, αλλά και προβλέπει, αποτελεί το κεντρικό δόγμα της σύγχρονης Εξελικτικής Βιολογίας και ερμηνεύει τις διαφορετικές μορφές ζωής στην Γη.[10]

Τι γνωριζετε για την εξελιξη; Πολλοί άνθρωποι δύσκολα δέχονται την αλήθεια της θεωρίας της εξέλιξης Σε αντίθεση με τους κοινούς ανθρώπους, οι επιστήμονες δεν έχουν επιφυλάξεις ή δυσκολίες να δεχτούν την εξέλιξη. Η εξέλιξη είναι μια έγκυρη επιστημονική θεωρία Η θεωρία της εξέλιξης ενοποιεί την επιστήμη της Βιολογίας Εξέλιξη δε σημαίνει βελτίωση, δεν έχει γραμμική πορεία, όχι σκοπός (όχι προς πρότυπο). Η διαφορά της επιστημονικής θεωρίας από τη θεωρία στην καθημερινή μας ζωή. Η πρώτη τεκμηριωμένη που μπορεί να ελεγχθεί, η δεύτερη μια υπόθεση.

ΤΙ Ειναι ακριβως αυτο που εξελισσεται; Τι συγκρίνουμε για να βρούμε αν υπάρχει εξέλιξη; Ο λύκος και ο σκύλος. Φαίνεται να χωρίστηκαν πριν από περίπου 30.000 χρόνια. Οι σύγχρονοι ταξινόμοι θεωρούν το σκύλο (Canis lupus familiaris) υποείδος του λύκου (Canis lupus)

ΤΙ Ειναι ακριβως αυτο που εξελισσεται; ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΙΤΑΡΙΟΥ Στην αρχαιότητα 50 kg/στρέμμα Στα 1800 188 kg/στρέμμα Σήμερα ως 1000 kg /στρέμμα Από το άγριο σιτάρι στα σύγχρονα είδη Τι συγκρίνουμε για να βρούμε αν υπάρχει εξέλιξη;

ΤΙ Ειναι ακριβως αυτο που εξελισσεται; Από το άγριο καλαμπόκι και τα άγρια ηλιοτρόπια στα σύγχρονα είδη Τι συγκρίνουμε για να βρούμε αν υπάρχει εξέλιξη;

Ταξινομηση οργανισμων και εξελιξη Θεμελιώδης μονάδα ταξινόμησης είναι το ΕΙΔΟΣ. Τι είναι είδος; Για τους οργανισμούς που αναπαράγονται με αμφιγονια εφαρμόζεται το μειξιολογικο κριτήριο ΕΙΔΟΣ είναι το σύνολο των διαφορετικών πληθυσμών, δηλαδή το σύνολο όλων των οργανισμών που μπορούν να αναπαραχθούν και να ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΓΟΝΙΜΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ

Μειξιολογικο κριτηριο Από τη διασταύρωση αλόγου και γαϊδάρου προκύπτει το μουλάρι Το μουλάρι δεν είναι γόνιμο. Τι συμπεραίνουμε; Καλύτερη για άλογο

Ανηκουν στο ιδιο ειδος; Το πρώτο Apis serana, το δεύτερο Apis melifera

Διαφορετικα ειδη (οικογένεια Felidae) τίγρης, λιοντάρι, τσιτάχ, κούγκαρ. Όλα συγγενικά είδη που μοιράζονται κοινό πρόγονο

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ειδη (οικογένεια Canidae) κογιότ, τσακάλι, λύκος. Όλα συγγενικά είδη που μοιράζονται κοινό πρόγονο

Ρατσες - Παραλλαγεσ μεσα στο ειδος Όλες οι ράτσες σκύλων ανήκουν στο ίδιο είδος και μπορούν να ανταλλάσουν γονίδια, εκτός αν το εμποδίζουν οι άνθρωποι ή οι μεγάλες μορφολογικές διαφορές.

Ταξινομηση οργανισμων και εξελιξη Θεμελιώδης μονάδα ταξινόμησης είναι το ΕΙΔΟΣ. Τι είναι είδος; Για τους οργανισμούς που αναπαράγονται με μονογονια εφαρμόζεται το τυπολογικο κριτήριο ΕΙΔΟΣ είναι το σύνολο των οργανισμών που έχουν κοινά μορφολογικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά

Τυπολογικο κριτηριο (πρωτοζωα) Με ποιο κριτήριο μπορούμε να τα διακρίνουμε;

Τυπολογικο κριτηριο (μυκητες) Με ποιο κριτήριο μπορούμε να τα διακρίνουμε;

Ανηκουν στο ιδιο ειδοσ; Βακτήρια (βάκιλοι). Το πρώτο Vibrio cholerae, το δεύτερο Mycobacterium tuberculosis