Συμβολισμός ομογενούς μαγνητικού πεδίου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ομαλή κυκλική κίνηση.
Advertisements

Στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος
Σχέση έντασης – διαφοράς δυναμικού στο ομογενές ηλεκτρικό πεδίο
Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)
Κίνηση φορτίου σε μαγνητικό πεδίο
Μεταπτυχιακό μάθημα Κοσμικής Ακτινοβολίας
Κεφάλαιο 9: Περιστροφή Στερεού Σώματος
Συνισταμένη δυνάμεων όχι ίδιας διεύθυνσης
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
Μαγνητική Επαγωγή Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
Όργανα- παραγωγή ρεύματος
Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.3: Ο μαθητής να μπορεί να,
η τροχιά το υλικού σημείου είναι ένας κύκλος
Δυναμικός Ηλεκτρισμός
Στοιχειώδης γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος
Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.
Σύνθεση κινήσεων.
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ
Μαγνητική ροή.
Κεφάλαιο 23 Ηλεκτρικό Δυναμικό
Θέση και μετατόπιση x2=8 Δx=8-3=5 x1=3 x1=-2 x2=3 Δx=3-(-2)=5
Μαγνητική ροή.
Μελέτη κίνησης με εξισώσεις
2ο΄ Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Κεφάλαιο Η7 Μαγνητικά πεδία.
Τεστ Μαγνητοστατική-Ηλεκτροστατική
ANAKOINWSH H 2η Ενδιάμεση Εξέταση μεταφέρεται στις αντί για , την 24 Νοεμβρίου στις αίθουσες ΧΩΔ και 110 λόγω μη-διαθεσιμότητας.
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
Ενέργεια Μορφές Ενέργειας Έργο 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας.
Στροφορμή.
Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου Επιμέλεια –παρουσίαση χ. τζόκας
ΗΛΕΚΤΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Κλασική Μηχανική Σχετικιστική Μηχανική
Είδη Πολώσεων: Γραμμική Πόλωση
Τεστ Ηλεκτροστατική. Να σχεδιάσεις βέλη στην εικόνα (α) για να δείξεις την κατεύθυνση του ηλεκτρικού πεδίου στα σημεία Ρ, Σ και Τ. Αν το ηλεκτρικό.
Κεφάλαιο 27 Μαγνητισμός Chapter 27 opener. Magnets produce magnetic fields, but so do electric currents. An electric current flowing in this straight wire.
Ροπή δύναμης.
Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε ομογενές μαγνητικό πεδίο
Κεφάλαιο Η2 Ο νόμος του Gauss.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής
Κεντρομόλος επιτάχυνση
Ευθύγραμμος αγωγός κινούμενος σε ομογενές μαγνητικό πεδίο.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Εισαγωγή στο Μαγνητισμό
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Τεστ 7 /11/2011. Για να βρω τις τελικές ταχύτητες θα πρέπει να βρω τις τελικές κινητικές ενέργειες από το θεώρημα: Μεταβολή της κινητικής ενέργειας.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός 1 Ας θυμηθούμε… Ορισμός της Έντασης ηλεκτρικού πεδίου σ’ ένα σημείο του Α ………………… Μονάδα μέτρησης.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
Προαπαιτούμενες γνώσεις από τη Φυσική της Α και Β Λυκείου Φυσική Γ’ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών 1 ο ΓΕΛ Ρεθύμνου © Ν. Καλογεράκης.
Πολλές από τις διαφάνειες αυτής της παρουσίασης προέρχονται από παρουσιάσεις τού συναδέλφου Μερκούρη Παναγιωτόπουλου τον οποίο ευχαριστώ θερμά. Υπάρχουν.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)
Ενέργεια Μορφές Ενέργειας Έργο.
Το Ηλεκτρικό Πεδίο Στη μνήμη τού Ανδρέα Κασσέτα.
Ηλεκτρικές δυναμικές γραμμές
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Ηλεκτρικές Μηχανές Κωνσταντίνος Γεωργάκας.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Ηλεκτρικό πεδίο Δυνάμεις από απόσταση.
Ηλεκτρικό πεδίο (Δράση από απόσταση)
1. Νόμος Coulomb Δύναμη Coulomb (Ισχύει για σημειακά φορτία):
Ηλεκτρικό πεδίο (Δράση από απόσταση)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
Σύνθεση κινήσεων.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συμβολισμός ομογενούς μαγνητικού πεδίου Η κατεύθυνση του πεδίου συμβολίζεται ως εξής: Στην περίπτωση που το μαγνητικό πεδίο κατευθύνεται από τον αναγνώστη προς τη σελίδα, συμβολίζεται με  απεικονίζοντας έτσι το πίσω μέρος ενός βέλους, που διαπερνά κάθετα τη σελίδα του βιβλίου, κατευθυνόμενο προς αυτήν. Αντίθετα θα συμβολίζεται με απλές κουκίδες  ένα μαγνητικό πεδίο που κατευθύνεται από τη σελίδα προς τον αναγνώστη, απεικονίζοντας έτσι την αιχμή του βέλους.

Παρατηρήσεις Αν ονομάσουμε μαγνητική δύναμη την δύναμη που ασκεί το πεδίο πάνω στο φορτισμένο σωματίδιο: 1. Το μέτρο της μαγνητικής δύναμης είναι ανάλογο του φορτίου και της μάζας του σωματιδίου. 2. Το μέτρο και η κατεύθυνση της μαγνητικής δύναμης εξαρτάται από το μέτρο και την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου.

Παρατηρήσεις 3. Όταν το σωματίδιο κινείται παράλληλα με τις δυναμικές γραμμές του πεδίου η μαγνητική δύναμη είναι μηδέν. 4. Όταν το σωματίδιο κινείται κάθετα στις δυναμικές γραμμές του πεδίου, η δύναμη είναι κάθετη και στην ταχύτητα του σωματιδίου και στο μαγνητικό πεδίο. 5. Εάν η ταχύτητα σχηματίζει γωνία θ με τις δυναμικές γραμμές του πεδίου η δύναμη είναι ανάλογη με το ημθ. 6. Δύο ίσα φορτία, ένα θετικό και ένα αρνητικό που κινούνται με την ίδια ταχύτητα μέσα σε πεδίο δέχονται δυνάμεις με το ίδιο μέτρο αλλά αντίθετη κατεύθυνση.

Συμπέρασμα: Η δύναμη που ασκεί το μαγνητικό πεδίο σε κινούμενα ηλεκτρικά φορτία δεν έχει την ίδια κατεύθυνση με την ένταση του πεδίου όπως στο ηλεκτρικό και βαρυτικό πεδίο και ονομάζεται δύναμη Lorentz

Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε ομογενές μαγνητικό πεδίο Ένα φορτισμένο σωματίδιο λοιπόν που κινείται μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο δέχεται από αυτό δύναμη: Όπου θ είναι η γωνία που σχηματίζει το διάνυσμα της ταχύτητας με την ένταση του μαγνητικού πεδίου.

Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε ομογενές μαγνητικό πεδίο Ειδικές περιπτώσεις κίνησης φορτισμένου σωματιδίου μέσα στο μαγνητικό πεδίο: Παράλληλα στις δυναμικές γραμμές: θ=0ο ή θ=180ο και Κάθετα στις δυναμικές γραμμές: θ=90ο

Κίνηση παράλληλα στις δυναμικές γραμμές: θ=0ο ή θ=180ο Κίνηση παράλληλα στις δυναμικές γραμμές: θ=0ο ή θ=180ο Αν ένα φορτισμένο σωματίδιο κινείται παράλληλα στις δυναμικές γραμμές, η γωνία θ στην σχέση είναι 0ο ή 180ο και το ημίτονο της γωνίας είναι μηδέν. το μαγνητικό πεδίο δεν ασκεί δύναμη στο σωματίδιο. Η κίνηση ενός τέτοιου σωματιδίου μέσα στο μαγνητικό πεδίο είναι ευθύγραμμη ομαλή

Κίνηση κάθετα στις δυναμικές γραμμές: θ=90ο Ένα φορτισμένο σωματίδιο κινείται με ταχύτητα υ κάθετη (θ=90ο) στις δυναμικές γραμμές ομογενούς μαγνητικού πεδίου που έχει κατεύθυνση κάθετη στο επίπεδο της σελίδας με φορά προς τα μέσα. Ασκείται στο σωματίδιο δύναμη από το πεδίο κάθετη στην ταχύτητα του. + F

Κίνηση κάθετα στις δυναμικές γραμμές Εφόσον η δύναμη είναι πάντα κάθετη στην ταχύτητα του φορτίου, είναι κάθετη σε κάθε στοιχειώδη μετατόπιση του. Μπορεί να μεταβάλλει λοιπόν την κατεύθυνση αλλά όχι και το μέτρο της ταχύτητας του.

Κίνηση κάθετα στις δυναμικές γραμμές Μια τέτοια δύναμη παίζει ρόλο κεντρομόλου δύναμης και αναγκάζει το σωματίδιο να κινηθεί κυκλικά. Ένα φορτισμένο σωματίδιο που κινείται μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο, κάθετα στις δυναμικές γραμμές, κάνει ομαλή κυκλική κίνηση.  

Κίνηση κάθετα στις δυναμικές γραμμές Εφόσον η δύναμη του πεδίου είναι κεντρομόλος δύναμη, θα ισχύει: όπου R η ακτίνα της κυκλικής τροχιάς που διαγράφει το σωματίδιο. Έχουμε λοιπόν:

Η ακτίνα της κυκλικής τροχιάς που διαγράφει το σωματίδιο θα είναι: ξέροντας ότι Η περίοδος περιστροφής του σωματιδίου θα είναι Παράδειγμα

Κίνηση υπό γωνία θ Αναλύουμε την ταχύτητα του σε δύο συνιστώσες μια παράλληλη και μια κάθετη στις δυναμικές γραμμές. φ

Κίνηση υπό γωνία θ Αρχή ανεξαρτησίας των κινήσεων Το φορτισμένο σωματίδιο κινείται Παράλληλα στις δυναμικές γραμμές του ομογενούς μαγνητικού πεδίου λόγω της παράλληλης συνιστώσας Κάθετα στις δυναμικές γραμμές του ομογενούς μαγνητικού πεδίου λόγω της κάθετης συνιστώσας

Κίνηση υπό γωνία θ Η τροχιά του σωματιδίου είναι ελικοειδής. Σε χρόνο μιας περιόδου προχωράει στην διεύθυνση του άξονα χ απόσταση β που ονομάζεται βήμα της έλικας και είναι: