Θέμα: Επίπεδα Ιστογράμματα-Διαγραμματική Monte Carlo

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αλεξανδροπούλου Χαρίκλεια
Advertisements

Πιθανότητες & Τυχαία Σήματα
Πόσο ασφαλή είναι (ή πρέπει να είναι) τα γεωτεχνικά έργα
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Πιθανότητες & Τυχαία Σήματα
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Ασκήσεις Συνδυαστικής
Τι είναι συνάρτηση Ορισμός
Εβδομάδα 3 Παρουσίαση Δεδομένων
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΑ
Επανακανονικοποίηση Η περίπτωση του Καθιερωμένου Προτύπου
Ανάλυση Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου:
Με δεδομένο ότι συνήθη επαγγελματικά προγράμματα ανάλυσης και διαστασιολόγησης κατασκευών δεν παρέχουν την δυνατότητα εν-χρόνω ολοκλήρωσης, στην Δυναμική.
Σήματα και Φασματικές Μέθοδοι στη Γεωπληροφορική
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Θεωρία Στοχαστικών Σημάτων: Στοχαστικές διεργασίες, Περιγραφή εργοδικών.
Ολοκληρώματα διαδρομών στην κβαντική φυσική
Η. Τζιαβός - Γ. Βέργος Σήματα και φασματικές μέθοδοι στη γεωπληροφορική 2014/2015ΑΠΘ/ΤΑΤΜ Τομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας 3 ο Εξάμηνο Σήματα και Φασματικές.
3) Αριθμητικές Μέθοδοι Συστήματα μη-γραμμικών διαφορικών εξισώσεων με μερικές παραγώγους δεν μπορούν να λυθούν με τις γνωστές αναλυτικές μεθόδους. Για.
Προσομοίωση Monte Carlo
Η. Τζιαβός - Γ. Βέργος Σήματα και φασματικές μέθοδοι στη γεωπληροφορική 2013/2014ΑΠΘ/ΤΑΤΜ Τομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας 3 ο Εξάμηνο Σήματα και Φασματικές.
Ε λληνικό Ι νστιτούτο Μ ετρολογίας Σύγκριση μεταξύ αναλυτικών και αριθμητικών μεθόδων υπολογισμού της αβεβαιότητας μέτρησης Χρήστος Μπαντής, Ph. D. Νοέμβριος,
Μέθοδοι Monte Carlo Τι είναι: Οποιαδήποτε αριθμητική μέθοδος
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Καύση αιθανίου με αέρα Σ' έναν καυστήρα τροφοδοτείται μίγμα αιθανίου (C2H6) και οξυγόνου (Ο2) με γραμμομοριακή παροχή 10 kmol/h και αναλογία 80% v/v αιθάνιο.
Ενεργή επιλογή αλγορίθμου, Active Algorithm Selection, Feilong Chen and Rong Jin Εύα Σιταρίδη.
Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Προσομοίωση φορητού ανιχνευτή Γερμανίου με τη μέθοδο Monte Carlo για τον υπολογισμό της ροής της γ-ακτινοβολίας Διπλωματική Εργασία Κυριανάκης Γεώργιος.
Παραγωγή CH 3 I από CΗ 3 ΟΗ με ανακύκλωση ΗI CH 3 I παρασκευάζεται με κατεργασία 2000 kg/d υδροιωδικού οξέος (HI) με περίσσεια μεθανόλης (CH 3 OH) σύμφωνα.
ΤΑ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ WDM Η πολυπλεξία μήκους κύματος (WDM) είναι μια τεχνική που υπόσχεται την πραγματοποίηση των αμιγώς οπτικών δικτύων,
Θέμα: Υπολογισμός της συνάρτησης φάσματος με αριθμητική αντιστροφή της συνάρτησης Green φανταστικού χρόνου. Νικόλαος Διαμαντής Αθήνα
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 6η
Ερωτήσεις & Φύλλο εργασίας
Olympia Nikou1 Τίτλος Παρουσίασης: Προσεγγιστικός Υπολογισμός των λύσεων ενός προβλήματος με: Δειγματοληψία στον χώρο αναζήτησης των λύσεων.
ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΝ ΤΥΧΑΙΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κεφάλαιο 1ο Ανάλυση προβλήματος.
Διάλεξη 14: Εισαγωγή στη ροή ρευστών
Ενότητα 8η: Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Τι είναι η Κατανομή (Distribution)
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιδίωξη: βελτίωση ποιότητας με συνεχή βελτίωση των διεργασιών με βάση τις οποίες παράγονται τα προϊόντα Παράγοντες: ελεγχόμενες μεταβλητές.
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #5: Δειγματοληψία – Sampling. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Σήματα και Συστήματα ΙΙ Διάλεξη: Εβδομάδα Καθηγητής Πέτρος Γρουμπός Επιμέλεια παρουσίασης: Βασιλική Μπουγά 1.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 1 η : Ο ΔΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΟΚΟΣ Διάλεξη: Διαγράμματα δοκού με τη μέθοδο της ομόλογης αμφιέρειστης. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η πιο συνηθισμένη στατιστική υπόθεση είναι η λεγόμενη Υπόθεση Μηδέν H 0. –Υποθέτουμε ότι η εμφανιζόμενη διαφορά μεταξύ μιας.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 8η Στοχαστικά Σήματα - 1.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 4η Δειγματοληψία.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Πηγή: Βιοστατιστική [Σταυρινός / Παναγιωτάκος] Βιοστατιστική [Τριχόπουλος / Τζώνου / Κατσουγιάννη]
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 8 η Διάλεξη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ Το σύστημα ελέγχου.
Επικρατούσα τιμή. Σε περιπτώσεις, που διαφορετικές τιμές μιας μεταβλητής επαναλαμβάνονται περισσότερο από μια φορά, η επικρατούσα τιμή είναι η συχνότερη.
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΟΝΙΚΟυ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟυ ΕΡΓΩΝ
Προσομοίωση και Μοντέλα Συστημάτων (Μέρος B)
Άσκηση 2-Περιγραφικής Στατιστικής
Κανονικότητα Μια από τις υποθέσεις του υποδείγματος της γραμμικής παλινδρόμησης είναι ότι ο διαταρακτικός όρος κατανέμεται κανονικά με μέσο μηδέν και σταθερή.
F(x,y,y΄, y΄΄, y΄΄΄,y΄΄΄΄, …, y(n)) = 0
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(9)
Εισαγωγή στην Στατιστική
Ομαδοποιημένη Κατανομή Συχνοτήτων
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων Εργαστήριο Φυσικής-Μηχανικής Δρ. Νίκος Αραβαντινός-Ζαφείρης.
Παρουσίαση Αριθμητικών Χαρακτηριστικών 1) Διακριτών
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ Το αντικείμενο της εδαφομηχανικής είναι η μελέτη των εδαφών, με στόχο την κατανόηση και πρόβλεψη της συμπεριφοράς του εδάφους για.
ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ Δ. Τσιπλακίδης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ανάλυση προβλήματος.
ΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΦΑΣΗ φ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΟΝΙΚΟυ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟυ ΕΡΓΩΝ
ΑΥΤΟΣΥΝΕΠΗ ΜΟΝΤΕΛΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΣΥΜΠΑΓΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΤΟΡΟ ΠΥΚΝΗΣ ΥΛΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θέμα: Επίπεδα Ιστογράμματα-Διαγραμματική Monte Carlo Νικόλαος Διαμαντής Αθήνα 21.02.2014

Περιεχόμενα: Matsubara Green Functin Diag-MC Flat Histogram Diag-MC Αποτελέσματα και Συγκρίσεις Αντιστροφή Κίνηση οπής σε Columnar

Matsubara Συνάρτηση Green Έστω η Hamiltonian συστήματος πολλών σωματιδίων με Ho επιλύσιμη Matsubara Συνάρτηση Green (συνάρτηση φανταστικού χρόνου) είναι: Όπου αναπαράσταση Heisenberg του τελεστή καταστροφής σωματιδίου στην κατάσταση k (αντίστοιχα δημιουργίας).

Matsubara Συνάρτηση Green Γίνεται: Όπου η μέση τιμή είναι στην Ho Για θερμοκρασία 0 Κ είναι β=∞ και έχουμε Με χρήση του θεωρήματος του Wick γίνεται: Τα ξm αναφέρονται στην διαφορετική τοπολογία των διαγραμμάτων Feynman ίδιας τάξης m.

Διαγραμματική Monte Carlo( Diag-MC) Διαγραμματική Monte Carlo( Diag-MC): Είναι η επινόηση στοχαστικής διαδικασίας Markov από την οποία προκύπτει το ιστόγραμμα της G(τ) Βασικές κατηγορίες updates : 1η Κατηγορία: Παραμονή στον ίδιο όρο ολοκλήρωσης και στο ίδιο διάγραμμα μεταβάλλοντας της μεταβλητές ολοκλήρωσης 2η Κατηγορία: Μετάβαση από ένα διάγραμμα σε άλλο . Από (m,ξm) σε (m΄ , ξm΄)

Διαγραμματική Monte Carlo( Diag-MC) Κατηγορία 2η: Εστω n οι φωνονικοί διαδότες, τότε είναι 2n+1 οι φερμιονικοί. Α) πρόσθεση διαδότη: επιλέγουμε με πιθανότητα p=1/(2n+1) τον φερμιονικό m όπου με αντίστοιχη πυκνότητα πιθανότητας τοποθετούμε την αρχή του νέου διαδότη και με p΄=1/(2n+2-m) τον φερμιονικό όπου με αντίστοιχη πιθανότητα τοποθετούμε το τέλος του. Αντίστοιχες πυκνότητες πιθανότητας για την φωνονική ορμή. Β) Απομάκρυνση διαδότη: Ισοπίθανα (p=1/n) επιλέγω τον φωνονικό που θα αφαιρεθεί. Και οι δύο updates συνοδεύονται από μεταβολή του τέλους του G(τ)

Διαγραμματική Monte Carlo( Diag-MC) Γνωρίζοντας ότι G(0)=1 , την τιμή στο πρώτο διάστημα, υπολογίζουμε τα G(τi) από τον λόγο όπου Νi και Ν0 ο λόγος των εμφανίσεων των αντιστοίχων καταστάσεων στην Markov ακολουθία

Διαγραμματική Monte Carlo( Diag-MC) Πρόβλημα : Επειδή είναι τα σφάλματα είναι τεράστια . Επίλυση προβλήματος: 1) Guiding Function (e-μτ) [1] N. V. Prokof’ev and B. V. Svistunov, Phys. Rev. Lett. 81, 2514 (1998). [2] A. S. Mishchenko, N. V. Prokof’ev, A. Sakamoto, B. V. Svistunov, Phys. Rev. B 62, 6317 (2000).   2) Flat Histogram [3] N.G. Diamantis and E. Manousakis Phys. Rev. E 88, 043302 ( 2013)

Flat histogram diag-MC Αναπαράγουν με την μέθοδο Monte Carlo με μεγάλη ακρίβεια κατανομές (ρ1,ρ2,..ρm) όπου οι τιμές πυκνότητας καταστάσεων έχουν μεγάλη διαφορά(αρκετές τάξεις μεγέθους). [4] B. A. Berg and T. Neuhaus, Phys. Lett. B 267, 249 (1991). [5] F. Wang and D. P. Landau, Phys. Rev. Lett. 86, 2050 (2001). Βασική ιδέα: Η αντιστοίχηση των G(τi) με τις ρi Flat histogram diag-MC: Συνδυασμός των flat histogram μεθόδων με την diag-MC

Flat histogram diag-MC Εφαρμογή στο πρόβλημα του πολαρονίου, όπου περιοριστήκαμε στα παρακάτω διαγράμματα και αυτό διότι το συγκεκριμένο πρόβλημα επιλύθηκε ακριβώς και μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις

Αποτελέσματα Τα αποτελέσματα για flat histogram με χρήση της Wang-Landau μεθόδου είναι αυτά του σχήματος. Στο ίδιο διάγραμμα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της μεθόδου (diag-MC) και αυτά με την εφαρμογή της W-L στη μέθοδο (flat histogram diag-MC) Επίσης παρουσιάζεται το αποτέλεσμα για μεγάλο φανταστικό χρόνο, όπου η τάξη μεγέθους είναι 1060!!

Αποτελέσματα

Αποτελέσματα

Συγκρίσεις Η μέθοδος flat histogram πλεονεκτεί της Guiding Function διότι: Είναι solid Δεν χρειάζεται a priory γνώση της συμπεριφοράς της G(τ) Καλύπτει και την περίπτωση προβλήματος συνεχούς φάσματος Δίνει πολύ καλά αποτελέσματα για την G(τ)

Πληροφορία από την G(τ) Η Matsubara Green Function συνδέεται με την συνάρτηση φάσματος Α(ω) , ποσότητα πειραματικά μετρήσιμη με την μέθοδο φωτοεκπομπής, με την σχέση: Με αντίστοιχους περιορισμούς για την Α(ω). Πρόβλημα: Δεδομένης της πληροφορίας (τi, G(τi)) για i=1,..N μπορούμε να προσδιορίσουμε το Α(ω); (ill-posed πρόβλημα).

Αντιστροφή Μέθοδοι: 1)Maximum-Entropy Method : [6]Gubernatis ,Silver, Sivia Phys. Rev. B Volume 41 Number 4 (1990) 2)Stochastic Spectral Analysis: [7]Mishchenko, Prokof’ev, A. Sakamoto, and B. V. Svistunov1 PHYS. REV. B V (62), 10 ( 2000)

Εξεταζόμενο Πρόβλημα: Κίνηση μιας οπής σε Columnar Θεωρούμε : Κατάληψη πλεγματικών σημείων μόνο από ένα ηλεκτρόνιο Έχει ισχύ η spin wave θεωρία

Εξεταζόμενο Πρόβλημα: Κίνηση μιας οπής σε Columnar Για την Χαμιλτονιανή με Έχουμε ότι για το πλέγμα έχει τη μορφή columnar

Εξεταζόμενο Πρόβλημα: Κίνηση μιας οπής σε Columnar Κατασκευή προγράμματος υπολογισμός της G(τ) με την flat histogram diag-MC 2)Κατασκευή προγράμματος υπολογισμού της φασματικής πυκνότητας βελτιωμένη Stochastic Spectral Analysis μέθοδο. 3)Ανάπτυξη νέας μεθόδου υπολογισμού Α(ω).