ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Χημική Ισορροπία.
Advertisements

Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Μηχανική Βιομηχανικών Αντιδραστήρων – Υπολογιστικό θέμα E ΘNIKO Μ EΤΣΟΒΙΟ Π ΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σ ΧΟΛΗ Χ ΗΜΙΚΩΝ Μ ΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ ΟΜΕΑΣ ΙΙ : Α νάλυσης, Σ χεδιασμού &
Eπεξεργασία αστικών υγρών αποβλήτων
Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
« ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ
ΑΕΡΙΣΜΟΣ, pH, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΥΣΗ
Αρχή διατήρησης της μάζας – Εξίσωση συνέχειας
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Χημική ισορροπία.
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Κεφ.10 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ : ΧΗΜΕΙΑ.
Περιεχόμενα : Χημική ταυτότητα στοιχείου Χημικές αντιδράσεις Ταχύτητα αντίδρασης Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης Γενική εξίσωση ισοζυγίου.
5. ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ Περιεχόμενα: Είδη αντιδραστήρων
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (χημοστάτης)
Εξισώσεις Streeter-Phelps Ρύπανση ποταμών και λιμνών
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
ΜΙΚΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Λόγοι για την μελέτη συστημάτων μικτών καλλιεργειών 1.Ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες (π.χ. επεξεργασία αποβλήτων) χρησιμοποιούν.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
4. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
8. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
7. ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΣΕ ΣΕΙΡΑ Ή ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Περιεχόμενα: Αντιδραστήρες ΑΕΡ σε σειρά ή παράλληλα Αντιδραστήρες ΑΡΠΑ σε σειρά, ίσου όγκου Αντιδραστήρες ΑΡΠΑ σε.
3. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
2. ΒΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Β΄ Λυκείου Επίδραση καταλυτών στην ταχύτητα αντίδρασης.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ - ΑΣΚΗΣΗ 8 - ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΝΑΔΕΥΣΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΡΓΟΥ CSTR ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ.
Μια ενδεικτική χρήση του Multilog στη Βιολογία.  Το H 2 O 2 είναι τοξικό για τους περισσότερους οργανισμούς.  Μπορεί να καταστρέψει ενζυματικά πολλούς.
Πτυχιακή εργασία Σπουδαστής: ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΕΝΗ (1771) Επιβλέπων: Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛ.
Βιοαντιδραστήρες ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. 1.Συνοπτική περιγραφή βιοαντιδραστήρων 2.Ρύθμιση παραμέτρων του βιοαντιδραστήρα 3.Τρόποι λειτουργίας του βιοαντιδραστήρα.
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα Κυριάκος Π Καρκούλιας Επίκ. Καθηγητής Πνευμονολογίας.
Κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού : Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο.
Μεταφορά Μάζας Ενότητα 4: Διάχυση με Χημική Αντίδραση Μαντζαβίνος Διονύσιος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών.
Δρ. Μαρία Γούλα, Αναπλ. Καθηγήτρια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
2.2 Παράμετροι οργανικής ρύπανσης
Κινητική θεωρία αερίων
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
Κινητική θεωρία των αερίων
Σημείο Ανάφλεξης Ορισμός:
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΤΑΠΗΤΟΚΑθΑΡΙΣΤΗΡΙΟΥ
ΚΕΦ.3: 3.2 ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.
ΦΕ1: ΟΓΚΟΣ Για να προσδιορίσουμε τον όγκο ενός υγρού ή ενός στερεού με ακανόνιστο σχήμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ογκομετρικό δοχείο. Ο όγκος του.
Τεχνική των Υπερήχων Είναι ΠΟΜΑ Κυρίως σε νερά αλλά και απόβλητα
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
Χημική ισορροπία.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
Διάλεξη 2: Συστήματα 1ης Τάξης
Κινητική θεωρία των αερίων
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Άσκηση 5. Σε βιομηχανία παραγωγής H2SO4 η οξείδωση του SO2 σε SO3 λαμβάνει χώρα σε αντιδραστήρα με τέσσερις κλίνες και καταλύτη V2O5. Η κατ’ όγκο σύσταση.
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ Επιμήκης αίθουσα με κλειστή σκηνή
Fe2O3(S) + 3C(S) + 1/2O2(G) → 2Fe(S) + CO2(G) + 2CO(G)
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ 1η σειρα ΑΣκησεων

Ασκηση 1η Οι μετρήσεις για την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης ποικιλίας δένδρου έδειξαν ότι εντός τριών ετών η διάμετρος της βάσης του κορμού μεταβλήθηκε από 26 cm σε 29 cm ενώ το ύψος του αυξήθηκε από 1,9 m σε 3,4 m. Να υπολογισθεί ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της βιομάζας του δενδρυλλίου σε έτη-1. 3 έτη

Ασκηση 2η Σε δοχείο διαλείποντος έργου και ενεργού όγκου V = 500 mL διεξάγεται η αναντίστρεπτη αντίδραση μετατροπής του Α σε Β. Στις ίδιες συνθήκες λειτουργίας γίνονται δύο πειράματα, ένα δίχως καταλύτη και ένα με καταλύτη. Στο 1ο πείραμα, δίχως χρήση καταλύτη, η μεταβολή του CA με το χρόνο είναι: ενώ στο 2ο πείραμα με χρήση 4 g/L καταλύτη η αντίστοιχη μεταβολή της συγκέντρωσης του Α ήταν : Να υπολογισθούν : 1. Ο μη-καταλυτικός και ο καταλυτικός ρυθμός κατανάλωσης του Α. 2. Το ποσοστό της κατανάλωσης του Α που οφείλεται στην καταλυτική αντίδραση, κατά το 2ο πείραμα. 3. Η αναμενόμενη μετατροπή του Α στο 2ο Πείραμα (με χρήση καταλύτη) μετά 20 min λειτουργίας αν η καταλυτική και η μη-καταλυτική αντίδραση είναι: (α) 1ης τάξης και (β) 2ης τάξης, ως προς το Α. (Υπόδειξη: να γίνει χρήση μέσων ρυθμών και μέσων συγκεντρώσεων για την απάντηση των ερωτημάτων). t (min) 10 CA (g/L) 15 14,4 t (min) 10 CA (g/L) 16 13,4

Ασκηση 3η Θεωρείστε μια δημοτική μονάδα διαχείρισης υδατικών απόβλητων για μια μικρή κοινότητα (Σχ. Π1.1). Υδατικά απόβλητα, 32000 m3/ημέρα, ρέουν σε μια μονάδα διαχείρισης, με έναν μέσο χρόνο παραμονής 8 ώρες. Αέρας διοχετεύεται με μορφή φυσαλίδων μέσα στις δεξαμενές και τα μικρόβια στη δεξαμενή προσβάλλουν και διασπούν το οργανικό υλικό. (οργανικά απόβλητα) + Ο2 CO2 + H20 Μία τυπική τροφοδοσία εισόδου έχει BOD (βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο στο μέσο χρόνο παραμονής) 200 mg O2 /L, ενώ το ρεύμα εκροής έχει αμελητέο BOD. Βρείτε την ταχύτητα της αντίδρασης, ή το ρυθμό μείωσης του BOD στις δεξαμενές επεξεργασίας.

Ασκηση 4η Ζητούνται να υπολογισθούν: Ο μέσος ρυθμός της δράσης. Σε δοχείο διαλείποντος έργου, ενεργού όγκου V=500 mL λαμβάνει χώρα η ομογενής αναντίστρεπτη και πρώτης τάξης καταλυτική αντίδραση του Α σε Β (ο καταλύτης είναι διαλυτός). Για συγκέντρωση καταλύτη ίση με 10 g/L, παρατηρήθηκε μείωση της συγκέντρωσης του Α κατά 10% σε χρόνο 10 min όταν η αρχική συγκέντρωση του Α είναι 3 mol/L. Ζητούνται να υπολογισθούν: Ο μέσος ρυθμός της δράσης. Η ποσότητα διαλυτού καταλύτη που θα χρησιμοποιηθεί σε αντιδραστήρα όγκου 10000 L για να επιτευχθεί μετατροπή του Α κατά 15%, σε συνθήκες και χρόνο ίδια με αυτά του μικρού δοχείου. Παραδοχή: Η προσθήκη του καταλύτη δεν επηρεάζει την πυκνότητα του αντιδρώντος μίγματος. (Υπόδειξη: να γίνει χρήση μέσων ρυθμών και μέσων συγκεντρώσεων για την απάντηση των ερωτημάτων).