ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
… όταν η ταχύτητα αλλάζει
Advertisements

Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
4-3 ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ.
Εξαναγκασμένες Ταλαντώσεις
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
Ι. Διάγραμμα Ελεύθερου σώματος
ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΣΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ
Φυσική A’ Λυκείου 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Κεφάλαιο 6: Κινητική Ενέργεια και Έργο
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
Κύκλωμα RLC Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. Μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ
Δυναμική ενέργεια Ενέργεια ταλάντωσης.
Ποια είναι η αιτία που προκαλεί τη μεταβολή της ταχύτητας των σωμάτων;
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ νόμος NEWTON
Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια
Στροφορμή.
ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
ΔΥΝΑΜΗ μέτρο (πόσα Ν) κατεύθυνση (προς τα πού) διάνυσμα παραμόρφωσης
Sir Isaac Newton 4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Τεστ 7 /11/2011. Για να βρω τις τελικές ταχύτητες θα πρέπει να βρω τις τελικές κινητικές ενέργειες από το θεώρημα: Μεταβολή της κινητικής ενέργειας.
Έννοια και ορισμός.  Απόσβεση: ονομάζεται γενικά η μείωση ενός λογαριασμού για οποιαδήποτε αιτία π.χ. μείωση χρέους, εξαφάνιση απαιτήσεως κατά τρίτου.
Περιοδικές κινήσεις: Οι κινήσεις που επαναλαμβάνονται σε ίσα χρονικά διαστήματα. Το χρ. διάστημα που επαναλαμβάνο- νται ονομάζεται περίοδος (T). – π.χ.
1 Ενέργεια Έργο Ισχύς Ενέργεια Δυναμική ενέργεια Κινητική ενέργεια Θεώρημα έργου-ενέργειας Κινητική ενέργεια και ορμή Διατήρηση της Ενέργειας Μηχανές Απόδοση.
ΘΕΣΜΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε επιμέλεια: ΚΕΡΜΕΝΙΔΟΥ ΗΛΙΑΝΑ ΘΕΜΑ Α Α1 Απόδειξη σελ.150 Α2 Ορισμός σελ.87 Α3 Ορισμός σελ.14 Α4Σ,Λ,Σ,Σ,Λ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 2: Μονοδιάστατες Κινήσεις Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
Α ΝΩΤΑΤΗ Σ ΧΟΛΗ ΠΑΙ ΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος.
ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
Η περίοδος της κίνησης είναι: α) 1 sec β) 2 sec γ) 3 sec
Η έννοια του πεδίου Πεδίο είναι μία περιοχή του χώρου η οποία έχει την ιδιότητα να ασκεί δυνάμεις σε κάθε σώμα που φέρεται μέσα σε αυτή Βαρυτικό Πεδίο.
Μηχανικές Ταλαντώσεις
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ Το αντικείμενο της εδαφομηχανικής είναι η μελέτη των εδαφών, με στόχο την κατανόηση και πρόβλεψη της συμπεριφοράς του εδάφους για.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ.
Όταν δύο μπάλες μπιλιάρδου συγκρούονται , έρχονται σε επαφή , δέχονται μεγάλες δυνάμεις (δράση – αντίδραση ) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και οι ταχύτητές.
Τι μελετάει η Θερμοδυναμική;
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Το φαινόμενο ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ.
ΣΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ Όταν δύο σώματα που βρίσκονται σε επαφή κάνουν κοινή Α.Α.Τ. τότε έχουν την ίδια κυκλική συχνότητα ω1=ω2=ω. Κάθε σώμα έχει τη δική του σταθερά.
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
Το Βάρος Βάρος λέγεται η ελκτική δύναμη την οποία
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ – ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ.
Η έννοια του πεδίου Πεδίο είναι μία περιοχή του χώρου η οποία έχει την ιδιότητα να ασκεί δυνάμεις σε κάθε σώμα που φέρεται μέσα σε αυτή Βαρυτικό Πεδίο.
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΦΑΣΗ φ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
1. Ορμή– Γενίκευση νόμου Newton
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
Η έννοια της δύναμης Επιτέλους, κάτι δυνατό για να ασχοληθούμε!
Συμβολή – Ανάκλαση – Διάθλαση
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Ταλαντώσεις Όλες οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις του βιβλίου.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Δύναμη και αλληλεπίδραση
Έργο Ισχύς = ΙΣΧΥΣ W P = t χρονικό διάστημα Σύμβολο : P
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Στις αμείωτες μηχανικές ταλαντώσεις θεωρούμε ότι το πλάτος παραμένει σταθερό, διότι δεν υπάρχουν τριβές και έτσι το σύστημα δεν έχει απώλειες ενέργειας. Τέτοιου είδους ταλαντώσεις ΔΕΝ υπάρχουν στην πραγματικότητα. Στις πραγματικές ταλαντώσεις έχουμε πάντοτε απώλειες ενέργειας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό λόγω βέβαια των τριβών ή αντιστάσεων που αντιμετωπίζει ένα σώμα κατά την κίνηση του. Η απόσβεση μιας ταλάντωσης οφείλεται στις δυνάμεις που αντιτίθενται στην κίνηση. Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρουν ενέργεια από το ταλαντούμενο σύστημα στο περιβάλλον. Έτσι η ενέργεια της ταλάντωσης ελαττώνεται οπότε και το πλάτος Α μειώνεται.

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Από όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην κίνηση ενός σώματος εξετάζουμε μόνο την δύναμη αντίστασης που εμφανίζεται κατά την κίνηση ενός σώματος μέσα σε ρευστό και είναι ανάλογη με την ταχύτητα του σώματος. Η σταθερά b ονομάζεται σταθερά απόσβεσης και εξαρτάται από την φύση του ρευστού μέσα στο οποίο γίνεται η κίνηση καθώς και από το σχήμα και το μέγεθος του κινούμενου αντικειμένου. Το αρνητικό πρόσημο μας δείχνει ότι η δύναμη αντίστασης έχει αντίθετη κατεύθυνση από την ταχύτητα του σώματος.

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Θα θεωρούμε ότι η απόσβεση δηλ. η ελάττωση του πλάτους της ταλάντωσης οφείλεται στην δύναμη Fαντ και ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται το πλάτος εξαρτάται από την τιμή της σταθεράς απόσβεσης, b.

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Για ορισμένη τιμή της σταθεράς b, ενώ το πλάτος μειώνεται η περίοδος Τ διατηρείται σταθερή. Για ορισμένη ταλάντωση όταν η σταθερά b μεγαλώνει το πλάτος μειώνεται με μεγαλύτερο ρυθμό ενώ η περίοδος μεγαλώνει ελάχιστα (ΠΡΟΣΟΧΗ ! ! Εμείς θεωρούμε ότι παραμένει σταθερή). Όταν η σταθερά b γίνεται πολύ μεγάλη τότε η κίνηση γίνεται απεριοδική δηλαδή δεν προλαβαίνει να συμβεί ταλάντωση.

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Σύμφωνα με τον δεύτερο νόμο του Newton, η δύναμη επαναφοράς (συνισταμένη των δυνάμεων σε μια φθίνουσα ταλάντωση) θα δίνεται από την παρακάτω σχέση.

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Ο ρυθμός μείωσης της ενέργειας σε μια φθίνουσα ταλάντωση όπου η δύναμη αντίστασης είναι μπορεί να υπολογιστεί ως εξής :

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Το πλάτος της ταλάντωσης μειώνεται εκθετικά σε συνάρτηση με τον χρόνο σύμφωνα με την σχέση: Επειδή t=ΚΤ όπου Κ=0,1,2,…

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Γνωρίζουμε ότι η ενέργεια της ταλάντωσης δίνεται από την σχέση: Τοποθετούμε στη θέση του Α το πλάτος της φθίνουσας ταλάντωσης: Κ=0,1,2,…

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Έτσι λοιπόν με ανάλογο συλλογισμό μπορούμε να καταλήξουμε στην σχέση:

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Χρόνος υποδιπλασιασμού ή ημιζωή είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται έτσι ώστε ένα μέγεθος που μειώνεται εκθετικά με το χρόνο να αποκτήσει το μισό της αρχικής του τιμής.

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Σε κάθε φθίνουσα ταλάντωση το ποσοστό μείωσης του πλάτους της ταλάντωσης καθώς και το ποσοστό μείωσης της ενέργειας της ταλάντωσης ανά περίοδο είναι σταθερό. Έστω ότι το πλάτος μιας φθίνουσας ταλάντωσης μετά από Ν ταλαντώσεις είναι ΑΝ ενώ μετά από Ν+1 ταλαντώσεις είναι ΑΝ+1. Το ποσοστό μείωσης του πλάτους θα είναι: Επειδή όμως ο λόγος ΑΝ+1/ΑΝ είναι σταθερός και το ποσοστό μείωσης του πλάτους θα είναι σταθερό. Παρόμοια σχέση ισχύει και για την ενέργεια.