Διάλεξη 7 Απλά Κοσμολογικά Μοντέλα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΟ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Advertisements

Η φυσικός Marie Curie ανακάλυψε τους φάσορες το 1880
Οι σύγχρονες αντιλήψεις για το άτομο-κβαντομηχανική
Γένεση, εξέλιξη και μέλλον του Σύμπαντος
ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ενδεικτικές Ασκήσεις Αστρονομίας
Εισαγωγή στην Σύγχρονη Κοσμολογία.
Χώρος και χρόνος στα πλαίσια της ειδικής και γενικής θεωρίας της σχετικότητας Υπεύθυνος καθηγητής : Κ. Αναγνωστόπουλος Ντρέκης Κωνσταντίνος.
Επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος:
Θερμικές Ιδιότητες Στερεών
Μαθηματικά & Λογοτεχνία
ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ Δομή της διάλεξης Το Σύμπαν διαστέλλεται Η Μεγάλη Έκρηξη
Δείκτης Διάθλασης Το φώς διαδίδεται μέσα στο νερό με μικρότερη ταχύτητα από ότι στο κενό. Αυτό περιγράφεται με το δείκτη διάθλασης Η διαφορετική ταχύτητα.
Ένας φυσικός χρησιμοποιεί κυλινδρικό δοχείο με διαστάσεις ύψους 0,250 m και διαμέτρου 0,090 m για την αποθήκευση υγρού ηλίου σε θερμοκρασία 4,22 Κ. Στη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Ταξινόμηση κατά Hubble, Σμήνη Γαλαξιών, Σκοτεινή Ύλη
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου
ΣΥΝΟΨΗ (6) 49 Δείκτης διάθλασης
Σχετικιστική Δυναμική
Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ- ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
Κεφάλαιο 24 Χωρητικότητα, Διηλεκτρικά, Dielectrics, Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας Chapter 24 opener. Capacitors come in a wide range of sizes and shapes,
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΣΤΕΡΩΝ
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Διημερίδα Αστροφυσικής
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
Σκοτεινή Ύλη.
Οι γαλαξίες τα τραγούδια παίρνουν κάτι απ’ τη ψυχή μας
Φυσικές αρχές αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας με την ύλη Α.Κ.Κεφαλάς Ινστιτούτο θεωρητικής και φυσικής Χημείας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Β.Κων/νου 48 Αθήναι,
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
1. Ευθύγραμμη κίνηση. Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.
Alexander Friedmann ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΑΝΑΗ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ
ΣΥΝΟΨΗ (4) 33 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα Εξισώσεις του Maxwell στο κενό
ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΩΜ
Βασικες Εννοιες Φυσικής. Προηγουμενο μάθημα Δεξιότητες – Δεξιότητες: Δυνάμεις του 10 και λιγη άλγεβρα – Δεξιότητες: Λύση απλών σχέσεων – Ασκηση: μια άσκηση.
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Οι σύγχρονες αντιλήψεις για το άτομο-κβαντομηχανική
Διάλεξη 6 Η μετρική του χωροχρόνου Βοηθητικό Υλικό Liddle A1.1 σελ , A2.1 σελ Πρόβλημα A2.1 απο Liddle.
Διάλεξη 18 Πυρηνοσύνθεση ΙΙ Βοηθητικό Υλικό: Ryden κεφ. 10.3, 10.4, 10.5 Προβλήματα: Ryden, 10.2, 10.5.
Διάλεξη 22 Πληθωριστικό Σύμπαν: Λύση στα Προβλήματα Επιπεδότητας, Ορίζοντα και Μονοπόλων Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ Ryden κεφ
Διάλεξη 5 Η Γεωμετρία του Σύμπαντος
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
Διάλεξη 14 Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle Κεφ Προβλήματα: Liddle 9.1, 9.2, 10.1, 10.2.
Διάλεξη 14: Εισαγωγή στη ροή ρευστών
Διάλεξη 19 Οι θερμοκρασιακές διαταραχές του CMB Βοηθητικό Υλικό: Liddle A5.4 Ryden κεφ. 9.4, 9.5.
Διάλεξη 8 Κοσμολογικές Παράμετροι
Διάλεξη 13 Βαρυονική και Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ. 9.1.
Διάλεξη 16 Αποσύζευξη και Επανασύνδεση
 Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.  Από μια θέση πάει σε μια άλλη.  Πως θα μελετήσουμε την κίνηση; 1. Ευθύγραμμη κίνηση.
Σύνοψη Διάλεξης 2 Η Διαστολή του Σύμπαντος υπακούει στο νόμο του Hubble Το Σύμπαν περιλαμβάνει ποικιλία γνωστών σωματίων. Η πυκνότητα ενέργειας Ακτινοβολία.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διδάσκων: Ιωάννης Γκιάλας Διάλεξη 2 Μετάδοση Θερμότητας με ακτινοβολία Χίος, 24 Οκτωβρίου 2014.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.
Διάλεξη 11 Απόσταση Φωτεινότητας Μετρώντας την επιταχυνόμενη διαστολή με μακρινούς υπερκαινοφανείς Βοηθητικό Υλικό: Liddle A.2.-A2.3.
Η κοσμολογία ως περιγραφή του συνόλου της ύλης
Διάλεξη 9 , η Κοσμολογική Σταθερά
Διάλεξη 10 Αποστάσεις στο Σύμπαν
Ανάλυση της εικόνας 4-25 (Rabaey)
Τι είναι; Τι περιλαμβάνει;
Οι γαλαξίες τα τραγούδια παίρνουν κάτι απ’ τη ψυχή μας
Διάλεξη 6: Εξίσωση διάχυσης (συνέχεια)
Τεχνολογια υλικων Θεωρητική Εισαγωγή.
Διάλεξη 4 Δυναμική του Σύμπαντος II
Από τον Albert Einstein ως σήμερα.
1. Νόμος Coulomb Δύναμη Coulomb (Ισχύει για σημειακά φορτία):
Επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος:
Πως μετράμε το πόσο μακριά είναι τα ουράνια αντικείμενα
ΑΥΤΟΣΥΝΕΠΗ ΜΟΝΤΕΛΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΣΥΜΠΑΓΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΤΟΡΟ ΠΥΚΝΗΣ ΥΛΗΣ
Σκοτεινh yλη και Σκοτεινh Ενeργεια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διάλεξη 7 Απλά Κοσμολογικά Μοντέλα Βοηθητικό Υλικό Liddle Κεφ. 5 σελ. 33-39 Πρόβλημα 5.3 απο Liddle.

Σύνοψη Διάλεξης 6 Η μετρική Robertson-Walker είναι: Η σχέση μεταξύ παράγοντα κλίμακας και ερυθρής μετατόπισης είναι: c/a(t) dte dtr

Οι εξίσωση Friedmann με χρήση του νόμου του Hubble Από την διάλεξη 2: Νόμος Hubble: Επομένως: Η εξίσωση Friedmann: γράφεται σαν:

Σχέση a-z: Ο εύκολος τρόπος Θεωρείστε δύο γειτονικούς γαλαξίες με απόσταση dr Σύμφωνα με τον νόμο του Hubble: Εφαρμόζοντας την σχέση Doppler: Χρόνος μεταξύ εκπομπής και ανίχνευσης: Από τις 1, 2, 3 έχουμε: Επομένως από τον ορισμό της z:

Η εξίσωση κατάστασης p=p(ρ): Ύλη Γενικά p/c2=wρ Για μη σχετικιστική ύλη (u<<c), w<<1 και μπορούμε να γράψουμε: Εξίσωση Ρευστού: Η πυκνότητα μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα με τον όγκο του διαστελλομένου Σύμπαντος:

Η εξίσωση κατάστασης p=p(ρ): Ακτινοβολία – Σχετικιστική Ύλη Γενικά p/c2=wρ Για ακτινοβολία+σχετικιστική ύλη (u~c), w=1/3 και μπορούμε να γράψουμε: p=ρc2/3 Εξίσωση Ρευστού: Η πυκνότητα ενέργειας μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα με τον όγκο του διαστελλομένου Σύμπαντος επί 1/α λόγω διαστολής του μήκους κύματος φωτονίων (μείωση ενέργειας φωτονίων)

Επίπεδο (k=0) Σύμπαν με κυριαρχία Ύλης (p=0) Εξίσωση Friedmann: Θέτουμε: Υποθέτουμε λύση της μορφής α~tq : Αριστερό Μέρος Εξίσωσης ~t-q Αριστερό Μέρος Εξίσωσης ~t2q-2 Συμφωνούν για Η διαστολή γίνεται άπειρα αργή καθώς η ηλικία του Σύμπαντος γίνεται άπειρη.

Επίπεδο (k=0) Σύμπαν με κυριαρχία Ακτινοβολίας (p/c2=ρ/3) Από την εξίσωση ρευστού: Ακολουθώντας τα ίδια βήματα όπως στην περίπτωση της ύλης: Ένα επίπεδο Σύμπαν με κυριαρχία ακτινοβολίας διαστέλλεται πιο αργά (a~t1/2) από ότι ένα επίπεδο Σύμπαν με κυριαρχία ύλης (a~t2/3).

Επίπεδο (k=0) Σύμπαν με Ακτινοβολία και Ύλη ακτινοβολία Α. Κυριαρχία ακτινοβολίας: ύλη Β. Κυριαρχία ύλης: Αν αρχικά έχουμε κυριαρχία της ακτινοβολίας (σχετικιστικής ύλης), τότε επειδή η πυκνότητα ακτινοβολίας μειώνεται πιο γρήγορα από την ακτινοβολία της ύλης, θα φθάσουμε σε μια κατάσταση όπου κυριαρχεί η ύλη. Όταν μεταβαίνουμε από μια κατάσταση που κυριαρχεί η ακτινοβολία σε μια κατάσταση που κυριαρχεί η ύλη, τότε η διαστολή του Σύμπαντος επιταχύνεται.

Έτσι βρίσκουμε και τις χρονικές εξελίξεις ρm(t) και ρr(t) . Σύνοψη Από την εξίσωση ρευστού προκύπτει η εξέλιξη των πυκνοτήτων ύλης ρm(a) και ακτινοβολίας ρr(a) με τον παράγοντα κλίμακας a. Από την εξίσωση Friedmann μπορούμε να βρούμε τις αντίστοιχες μορφες εξέλιξης για το a(t). Έτσι βρίσκουμε και τις χρονικές εξελίξεις ρm(t) και ρr(t) . ακτινοβολία ύλη