Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής Λίτου Χρύσα Μπαλαμπανίδου Σταυρούλα Χατζαροπούλου Κατερίνα Υπεύθυνος καθηγητής: Μακρής Βάϊος Β’ Λυκείου Α’ τετράμηνο 2016’2017
Οφέλη Φυσιολογικό βάρος (επιθυμητό βάρος) Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα Βελτιωμένη απόδοση στη δουλεία Οφέλη για την οικογένεια και την κοινωνική σας ζωή
Αύξηση της σωματικής άσκησης Ζωντάνια – ευεξία Πρόληψη προβλημάτων του νευρικού συστήματος. Προστασία της καρδίας
Έλεγχος του σακχάρου Καλύτερος ρυθμός αξιοποίησης στον μεταβολισμό των υδατανθράκων Καλύτερος ύπνος Περισσότερα χρήματα
Τα οφέλη των φρούτων Φράουλες-μήλα: ανθοκυανίνες, φυτικές ίνες Ακτινίδιο: βιταμίνη C, ασβέστιο, φυτικές ίνες Ροδάκινο, βερίκοκο: βιταμίνη A, φυτικές ίνες Μπανάνα: κάλιο, φυτικές ίνες Πορτοκάλι: βιταμίνη C, φυλλικό οξύ
Τα οφέλη των λαχανικών Μαρούλι: β-καροτένιο, βιταμίνη C και φιλικό οξύ. Αρακάς: βιταμίνη C, σίδηρο, φιλικό οξύ, ψευδάργυρο και μαγνήσιο Καρότα: βιταμίνη Α και φυτικές ίνες. Λάχανο: κάλιο, μαγνήσιο, ενώ είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Ε σκόρδο, κρεμμύδι: προστασία από παθήσεις της καρδίας
Οφέλη κρέατος-ψαριού Κόκκινο κρέας: μείωση αρτηριακής πίεσης, κίνδυνου διαβήτη, καρκίνου Άσπρο κρέας: οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα, μείωση της χοληστερόλης του αίματος και την LDL-χοληστερόλη Χοιρινό: καλή πηγή βιταμινών, καλές ποσότητες σιδήρου, ψευδαργύρου, πρωτεΐνες Ψάρια: καλύτερη δόμηση των δοντιών και οστών, καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου
Λόγοι που οι νέοι τρέφονται ανθυγιεινά Οι «κακές συνήθειες» στην οικογένεια Οι λάθος επιρροές από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον Η «κακή» επιρροή της τηλεόρασης και των διαφημίσεων Το σχολείο Ο οικονομικός παράγοντας
Από τι αποτελείται η διατροφή των νέων Οι νέοι ηλικίας 17-29 ετών στην χώρα μας δεν τρώνε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, αλλά ζουν με ψωμί, σνακ, αλλαντικά, αναψυκτικά και τηγανητές πατάτες. το 30% τρώνε καθημερινά φρούτα, μόλις το 24% δήλωσαν ότι τρώνε καθημερινά λαχανικά. Ανεπαρκής η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ ελάχιστοι το 15% πίνουν καθημερινά φυσικούς χυμούς
το 60% τρώνε μακαρονάδες τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα και το 75% κρέας δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Το 80% τρώνε ψάρι μία ή δύο φορές την εβδομάδα και το 95% όσπρια ή λαδερά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. το 13% τρώνε μόνο στο σπίτι τους