1ος νΟμος του ΝεΥτωνα Αν η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα είναι ίση με μηδέν (ΣF=0N) τότε το σώμα ή θα ηρεμεί (υ=0) ΣF= 0 F υ=0 B.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΝΑΜΗ- ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
Advertisements

Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
ΝΕΥΤΩΝΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ο Νόμος της αδράνειας.
Κεφάλαιο 9: Περιστροφή Στερεού Σώματος
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
Δράση και Αντίδραση Όταν σε ένα σώμα επιδρά μια δύναμη (δράση), τότε θα δημιουργείται και μια άλλη δύναμη (αντίδραση), έτσι ώστε η δράση και η αντίδραση.
Έργο, ενέργεια. ΑΔΜΕ. Ισχύς
Κεφάλαιο 6: Κινητική Ενέργεια και Έργο
Κεφάλαιο 4: Δυναμική της Κίνησης
Ενημέρωση Η διδασκαλία του μαθήματος, πολλά από τα σχήματα και όλες οι ασκήσεις προέρχονται από το βιβλίο: «Πανεπιστημιακή Φυσική» του Hugh Young των Εκδόσεων.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
Ισορροπία υλικού σημείου
Δύναμη και μεταβολή της ταχύτητας
(νόμος δράσης-αντίδρασης)
Μεταβαλλόμενη Κίνηση σε μία διάσταση
3.7 ΔΥΝΑΜΗ & ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
Συμπληρωματικά ερωτήματα πάνω στις δυνάμεις
3.4 ΔΥΝΑΜΗ & ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ.
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Ποια είναι η αιτία που προκαλεί τη μεταβολή της ταχύτητας των σωμάτων;
Τεστ κινηματικής 11 Οκτωβρίου
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ νόμος NEWTON
Στροφορμή.
ΤΕΣΤ ενέργειας ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γνωρίζουμε πώς κινούνται τα σώματα σε μια ευθεία.
ΔΥΝΑΜΗ μέτρο (πόσα Ν) κατεύθυνση (προς τα πού) διάνυσμα παραμόρφωσης
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής
Οι νόμοι του Newton (Νεύτωνα)
Sir Isaac Newton 4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Τεστ 7 /11/2011. Για να βρω τις τελικές ταχύτητες θα πρέπει να βρω τις τελικές κινητικές ενέργειες από το θεώρημα: Μεταβολή της κινητικής ενέργειας.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
1 Ενέργεια Έργο Ισχύς Ενέργεια Δυναμική ενέργεια Κινητική ενέργεια Θεώρημα έργου-ενέργειας Κινητική ενέργεια και ορμή Διατήρηση της Ενέργειας Μηχανές Απόδοση.
Προαπαιτούμενες γνώσεις από τη Φυσική της Α και Β Λυκείου Φυσική Γ’ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών 1 ο ΓΕΛ Ρεθύμνου © Ν. Καλογεράκης.
2 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Διατήρηση της Ορμής Διατήρηση της Ορμής.
Ερωτήσεις Ένα αυτοκίνητο κινείται προς το Βορρά, σε οριζόντιο δρόμο. Ποια είναι η κατεύθυνση της στροφορμής των τροχών του; Η στροφορμή ενός συστήματος.
Η έννοια του πεδίου Πεδίο είναι μία περιοχή του χώρου η οποία έχει την ιδιότητα να ασκεί δυνάμεις σε κάθε σώμα που φέρεται μέσα σε αυτή Βαρυτικό Πεδίο.
Φυσική: Η Βαρύτητα Πατσαμάνη Αναστασία
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ.
Φυσική Β’ Γυμνασίου Ασκήσεις.
Επανάληψη στις δυνάμεις
Οι νόμοι του Newton (Νεύτωνα)
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
Η έννοια της ΔΥΝΑΜΗΣ Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί:
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Το Βάρος Βάρος λέγεται η ελκτική δύναμη την οποία
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ – ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ.
Η έννοια του πεδίου Πεδίο είναι μία περιοχή του χώρου η οποία έχει την ιδιότητα να ασκεί δυνάμεις σε κάθε σώμα που φέρεται μέσα σε αυτή Βαρυτικό Πεδίο.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Γενική μεθοδολογία στις κινήσεις (1)
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
1. Ορμή– Γενίκευση νόμου Newton
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
1. Εισαγωγή Φυσικές επιστήμες Ιστορία των φυσικών επιστημών Μέθοδοι των Φυσικών Επιστημών Υπόθεση Θεωρία, νόμος, αρχή Γαλλιλαίος, 16 ος αίωνας, χρησιμοποίησε.
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Γενική Φυσική 1ο Εξάμηνο
(Νόμος δράσης-αντίδρασης)
(Θεμελιώδης νόμος της Μηχανικής)
Δύναμη και αλληλεπίδραση
Ισορροπία υλικού σημείου
Αδράνεια : μια ιδιότητα της ύλης
1ος νΟμος του ΝεΥτωνα Αν η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα είναι ίση με μηδέν (ΣF=0N) τότε το σώμα ή θα ηρεμεί (υ=0) ΣF= 0 F υ=0 B.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
(Νόμος δράσης-αντίδρασης)
ΑΣΚΗΣΕΙΣ Σε ένα σώμα ασκούνται δύο οριζόντιες δυνάμεις F 1, και F 2, και δύο κατακόρυφες F 3 και F 4 όπως φαίνεται στο σχήμα. Αν τα μέτρα των δυνάμεων.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1ος νΟμος του ΝεΥτωνα Αν η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα είναι ίση με μηδέν (ΣF=0N) τότε το σώμα ή θα ηρεμεί (υ=0) ΣF= 0 F υ=0 B

ή θα κινείται με σταθερή ταχύτητα ΣF = 0 υ=σταθ Β1 Β2 Β3 F1 F2 F3

http://ebooks. edu. gr/modules/ebook/show http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B200/530/3510,14396/

ΑΔΡΑΝΕΙΑ Αδράνεια είναι η τάση των σωμάτων να αντιστέκονται σε οποι-αδήποτε μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης (ταχύτητας) Μέτρο της αδράνειας ενός σώματος είναι η μάζα του. Όσο μεγαλύτερη μάζα έχει ένα σώμα τόσο μεγαλύτερη αδράνεια (αντίσταση στη μεταβολή της κινητικής του κατάστασης) θα έχει.

http://video πριν το "μάζα και βάρος"/

2ος ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας (Δυ/Δt) ενός σώματος, στο οποίο ασκείται μία ορισμένη δύναμη F, είναι τόσο με-γαλύτερος όσο μικρότε-ρη είναι η μάζα του m. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας (Δυ/Δt) ενός σώματος μάζας m, είναι τόσο μεγαλύτερος όσο μεγαλύτερη είναι η δύ-ναμη F που ασκείται σε αυτό. Δt Δt m υ m υ F F 2υ m m/2 2F 2υ F

Δηλαδή ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ενός σώματος (Δυ/Δt) είναι ανάλογος με τη δύναμη F που ασκείται σε αυτό και αντιστρόφως ανάλογος με τη μάζα του m. Δυ/Δt = ΣF/m

http://εικόνα 3.38/

http://ebooks. edu. gr/modules/ebook/show http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B200/530/3510,14397/

ίσου μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης ( F = - F΄) 3ος νΟμος του ΝεΥτωνα Δράσης – Αντίδρασης Όταν ένα σώμα Α ασκεί δύναμη F (δράση) σε ένα άλλο σώμα Β τότε και το σώμα Β ασκεί στο σώμα Α δύναμη F΄ (αντίδραση) ίσου μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης ( F = - F΄) F΄ F

Άσκηση: Παρατηρήστε το παρακάτω σχήμα. Το αυτοκίνητο έχει μάζα m1= 1 Άσκηση: Παρατηρήστε το παρακάτω σχήμα . Το αυτοκίνητο έχει μάζα m1= 1.000kg και κινείται με σταθερή ταχύτητα υ1=60km/h . Η νταλίκα έχει μάζα m2= 2.500kg και κινείται με σταθερή ταχύτητα υ2=60km/h. Με τη βοήθεια των στοιχείων αυτών και με βάση τους νόμους του Νεύτωνα να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα: 1. Ποια είναι η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται στο αυτοκίνητο πριν τη σύγκρου-ση; 2. Αν κατά τη σύγκρουση το αυτοκίνητο ασκεί στην νταλίκα δύναμη F1 και η νταλίκα ασκεί στο αυτοκίνητο δύναμη F2 , ποια σχέση ισχύει για τις δυνάμεις αυτές; i. F1< F2 ii. F1= F2 iii. F1> F2 3. Mετά τη σύγκρουση ποιο σώμα (το αυτοκίνητο ή η νταλίκα) θα μεταβάλλει περισσότερο την ταχύτητά του; F1 F2

Απαντήσεις 1. Σύμφωνα με τον 1ο νόμο του Νεύτωνα: αφού το αυτοκί-νητο κινείται με σταθερή ταχύτητα, η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται πάνω του είναι ίση με το μηδέν (ΣF= 0N) 2. Σύμφωνα με τον 3ο νόμο του Νεύτωνα: η δύναμη F1 που ασκεί το αυτοκίνητο στην νταλίκα (δράση) είναι ίση και αντίθετη με την δύναμη F2 που ασκεί η νταλίκα στο αυτο-κίνητο (αντίδραση). Άρα: F1=F2 3. Σύμφωνα με τον 2ο νόμο του Νεύτωνα: αφού τα σώματα δέχονται του ίδιου μέτρου οριζόντιες δυνάμεις μεγαλύτερη μεταβολή στην ταχύτητά του κατά τη σύγκρουση θα έχει το σώμα με την μικρότερη μάζα, λόγω μικρότερης αδράνειας. Δηλαδή το αυτοκίνητο.

Knut (2006-2011) Kαλό Διάβασμα