«ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΒΟΞΥΤΕΛΙΚΟΥ ΑΚΡΟΥ (BRCT) ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ BRCA1 ΣΤΗΝ ΔΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Advertisements

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ DNA
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ιωάννης Π. Τρουγκάκος, Ph.D.
Μπάτσαρης Κωνσταντίνος
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Αβιοτικό περιβάλλον οργανισμοί.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Α
ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ
ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Β
ΔΙΑΛΕΞΗ 14 Τεχνικές Ανάλυσης – Πειραματικά εργαλεία για την
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Α.
Μικροσκόπιο σκοτεινού πεδίου
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΜΑΖΑΣ MALDI – TOF
ΡΟΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Βιολογικός ρόλος της Απολιποπρωτεΐνης J/Clusterin σε ανθρώπινα καρκινικά ηπατικά και παγκρεατικά κύτταρα. Άννα Γιοράν Τομέας Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής,
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Το γενετικό υλικό οργανώνεται σε χρωμοσώματα
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΥΞΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ microRNA-34a ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΝΕΥΡΩΝΩΝ.
Η ροή της γενετικής πληροφορίας
Μακρομόρια Βιολογία Β΄ Λυκείου Επιμέλεια: Ελένη Τσιλιβή, βιολόγος.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Γενετική μηχανική, ανασυνδυασμένο DNA, ΑΑΠ (PCR)
ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Πανεπιστημιακή Παιδοχειρουργική Κλινική Διευθυντής : Kαθηγητής Σ. Γαρδίκης.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΙΟΣ 2012 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
1 Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μεταλλαξιγένεσης και Καρκινογένεσης, Ινστιτούτο Βιολογίας, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», Αγ. Παρασκευή 15310, Αθήνα; 2 Τομέας Βιολογίας.
Μελέτη Πρωτεινών Τρούγκος Κ. Αν. Καθ. Βιοχημείας Εργ. Βιολογικής Χημείας Ιατρικής ΕΚΠΑ.
Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία Μεταβολισμός πρωτεϊνών.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Δημήτριος Ι. Στραβοπόδης, M.Sc., Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, ΕΚΠΑ Αθήνα, 2010.
Η ροή της γενετικής πληροφορίας. Στo DNA βρίσκονται αποθηκευμένες οι πληροφορίες που αφορούν : στον αυτοδιπλασιασμό του →εξασφαλίζοντας έτσι τη μεταβίβαση.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
Ένζυμα Ένζυμο: Πρωτεϊνικό μόριο που ενεργεί ως καταλύτης δηλαδή ως χημικός παράγοντας ο οποίος επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση χωρίς να καταναλώνεται.
Ε. Περιστέρη1, Σ. Ν. Αυγέρης1, Π. Παπαδοπούλου2, Α. Μισεγιάννη2, Δ. Ι
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Βιοτεχνολογία Χρίστος Κόρτας
ορισμοσ χαρακτηριστικα επισημανση
ΣΠΟΡΙΟΚΤΟΝΟΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ Καρίνου Ε. και Σιβροπούλου Α.
Λ. Λατανιώτης, Αγγελή I.K., Γαϊτανάκη Αικ. και Μπέης Ι.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Η ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΥΠΕΡΕΡΥΘΡΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΓΓΩΝ;   Β. Τσιάνος2, Β. A. Οικονομίδου1, Ι. Καστρίτση.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Μελέτη του μηχανισμού δράσης αιθερικών φωσφολιπιδίων με αντικαρκινικές ιδιότητες Περιστέρη1 Ελ., Αυλωνίτης2 Ν., Γεωργικοπούλου2 Κ., Καλογεροπούλου2 Θ.,
Ειδικοσ λογαριασμος κονδυλιων ερευνας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 2010
Ρεγγίνα-Μαρία Κολαΐτη1, και Σοφία Κουγιανού-Κουτσούκου1
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΝΖΥΜΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ GST ΣΤΗ Daphnia magna ΩΣ ΔΕΙΚΤΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ.
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ PDLF ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΙΚΡΙΩΜΑΤΑ»
Βασιλική Γκιώνη Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ NUCKS ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΒΡΥÏΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥ Παύλου Μ1, Δρόσος Γ1, Γεωργούλης Αν2, Χαβάκη Σ2, Østvold AC3, Παταργιάς.
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
ΥΠΟΔΟΧΕΑΣ ΤΩΝ Τ ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
Ρετρομεταθετά στοιχεία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Χημική σύσταση του κυττάρου
4. Πολαρογραφία-2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙΙ 4. Πολαρογραφία-2.
Τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας
Ημερίδα Υποψηφίων Διδακτόρων Τομέα ΦΣΚ 2018
Τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας
Κυτταρικός Κύκλος.
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
Τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας
Ερωτήσεις από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας
ΑΝΟΣΟΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ανοσοχρωματογραφία είναι ένας συνδυασμός χρωματογραφίας και ανοσολογικής δοκιμασίας. Είναι μια απο τις πιο σημαντικές και αποτελεσματικές.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

«ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΒΟΞΥΤΕΛΙΚΟΥ ΑΚΡΟΥ (BRCT) ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ BRCA1 ΣΤΗΝ ΔΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΙΟΥ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ» Ι. Δρίκος, E. Mπούτου, Κ. Ε. Βοργιάς Τομέας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη-Ζωγράφου, 15701 Αθήνα, Ελλάδα cvorgias@biol.uoa.gr. H ογκοκατασταλτική πρωτεΐνη BRCA1 συμμετέχει στις διαδικασίες επιδιόρθωσης του γενετικού υλικού καθώς και στον έλεγχο του κυτταρικού κύκλου, αλληλεπιδρώντας με μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών όπως οι BACH1, CtIP, p53 και Rad51. Μεταλλάξεις του καρβοξυτελικού άκρου της BRCA1, οι οποίες εντοπίζονται σε ασθενείς, επηρεάζουν την ικανότητα αλληλεπίδρασης της BRCA1 με τις πρωτεΐνες BACH1 και CtIP. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι ο προσδιορισμός της επίδρασης σημειακών μεταλλάξεων στη δομή και την λειτουργία του BRCA1-BRCT. Για το λόγο αυτό, το καρβοξυτελικό άκρο φυσικού τύπου όσο και τα μεταλλαγμένα, κλωνοποιήθηκαν και εκφράστηκαν σε προκαρυωτικούς φορείς έκφρασης. Οι ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες παράχθηκαν σε σταθερή και καθαρή μορφή. Στην προσπάθεια μας να προσδιορίσουμε την επίδραση των συγκεκριμένων παθογόνων μεταλλάξεων του καρβοξυτελικού άκρου στην ενδοκυτταρική τοπολογία της BRCA1, δημιουργήθηκαν συζευγμένα μεταλλάγματα του της πρωτεΐνης BRCA1 στο καρβοξυτελικό άκρο με GFP, τα οποία εισήχθηκαν σε κύτταρα MCF7

Υλικά και μέθοδοι Tο καρβοξυτελικό άκρο φυσικού τύπου όσο και τα μεταλλαγμένα, κλωνοποιήθηκαν και εκφράστηκαν σε προκαρυωτικούς φορείς έκφρασης. Οι ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες παράχθηκαν σε σταθερή και καθαρή μορφή. Βιοφυσική ανάλυση της δευτεροταγούς δομής και η θερμική σταθερότητα των τμημάτων BRCT, τόσο φυσικού τύπου όσο και των μεταλλαγμένων, πραγματοποιήθηκε με χρήση φασματογράφου κυκλικού διχρωϊσμού (CD) και μικροθερμιδομετρία διαφορικής σάρωσης (DSC). Η ικανότητα αλληλεπίδρασης των BRCA1-BRCTs με συνθετικά φωσφοπεπτίδια,, μελετήθηκε με μικροθερμιδομετρία μοριακής τιτλοδότησης (ITC). Τα αποτελέσματα βιοφυσικής ανάλυσης των μεταλλαγμένων καρβοξυτελικών τμημάτων BRCA1-BRCT (V1696L, M1652I, M1775K, M1783T, V1809F, P1812A) φανερώνουν την αλλαγή στην σταθερότητα του μορίου και την ικανότητα αλληλεπίδρασης με τα συνθετικά φωσφοπεπτίδια (pBACH1, pCtIP). Με κατευθυνόμενη μεταλλαξιγένεση σχηματίστηκαν μεταλλάγματα της BRCA1, στο καρβοξυτελικό άκρο, συζευγμένα με GFP Η ανάλυση της ενδοκυτταρικής τοπολογίας των GFP-BRCA1-BRCT’s καθώς και των p53 και Rad51, πραγματοποιήθηκε με μικροσκοπία ανάστροφου φθορισμού και την χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων για τις πρωτεΐνες p53, RAD51.

Κυκλικός διχροϊσμός (CD) Βιοφυσική Ανάλυση Κυκλικός διχροϊσμός (CD) Καθαρισμός με χρήση χρωματογραφίας ιονανταλλαγής Ανάλυση δευτεροταγούς δομής των καρβοξυτελικών άκρων wt-BRCT (○), M1775K (●), V1696L (+), P1812A (X), M1783T (--), M1652I ( ), V1809F ( ) σε 25 °C. Μικροθερμιδομετρία διαφορικής σάρωσης (DSC) Συγκριτική ηλεκτροφόρηση κλασμάτωv του καρβοξυτελικού άκρου της BRCA1 της κανονικής πρωτεΐνης και των μεταλλαγμένων μορφών, wt-BRCT, P1812A, V1809F, M1783T, M1775K, M1652I και V1696L Χρωματογραφία Μοριακής Διήθησης (Gel Filtration) Θερμική απόδιαταξη των καρβοξυτελικών άκρων V1809F, M1783T, M1775K, P1812A, V1696L and M1652I, wt-BRCT σε pH 9.0, 5mM Βορικού-Νa, 200 mM NaCl Μικροθερμιδομετρία ισόθερμης τιτλοδότησης (ITC) Χρωματογραφία μοριακής διήθησης σε στήλη (Superose TM12). Η κορυφή έκλουσης των BRCT τμημάτων σε pH 9.0 (5mΜ Βορικού-Na, 200mM NaCl) αντιστοιχεί σε μοριακό βάρος της μονομερούς μορφής (24.5 kDa).

Κυτταρικός εντοπισμός των φυσικών και μεταλλαγμένων πρωτεϊνών wtBRCA1, M1652I-BRCA1, V1809F-BRCA1, M1775K-BRCA1 Ενδοκυτταρικός συνεντοπισμός των πρωτεϊνών GFP-BRCA1, RAD51,p53 σε κυτταρική σειρά MCF-7 πριν και μετά την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολιά

Συμπεράσματα Το καρβοξυτελικό άκρο της BRCA1 απομονώνεται σε υψηλή συγκέντρωση, σταθερή και μονομερή κατάσταση, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα χρωματογραφίας μοριακής διήθησης. Οι εξετασθείσες μεταλλάξεις επηρεάζουν την θερμική σταθερότητα του μορίου όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα θερμικής αποδιάταξης. Τα μεταλλαγμένα καρβοξυτελικά άκρα εμφανίζουν αξιοσημείωτα διαφοροποιημένη ικανότητα αλληλεπίδρασης με συνθετικά φωσφοπεπτίδια τμήματα των πρωτεϊνών CtIP και BACH1. Οι εξετασθείσες μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν την δευτροταγή δομή του μορίου όπως προκύπτει από τα εξαχθέντα φάσματα κυκλικού διχρωϊσμού. Οι κλινικά σχετιζόμενες μεταλλάξεις του καρβοξυτελικού φαίνεται να επηρεάζουν την ενδοκυτταρική τοπολογία της BRCA1, φανερώνοντας την γενικευμένη αλλαγή της λειτουργία της πρωτεΐνης, η οποία προκαλείται από τις μεταλλάξεις του καρβοξυτελικού άκρου. Από τα αποτελέσματα των δομικών αναλύσεων θα μπορούσαμε να προτείνουμε ότι η θέση των επιλεγμένων μεταλλάξεων και οι ιδιότητες των πλευρικών τους αλυσίδων να συμμετέχουν σε ενδομοριακές και διαμορικές αλληλεπιδράσεις υποδηλώνουν την συμμετοχή των συγκεκριμένων αμινοξέων στην αποσταθεροποίηση της δομής του καρβοξυτελικού άκρου και στην διαταραχή των μοριακών συνδέσεων. Επίσης η δομική επίδραση των μεταλλάξεων αυτών συνδέεται άμεσα με την διαφοροποίηση της ενδοκυτταρικής τοπολογία της πρωτεΐνης BRCA1.