Αν. Καθ. ΒιολογικήςΧημείας Υπεύθυνος Βιοχημείας Ι

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
Advertisements

Υδατάνθρακες.
Βούρος Μιλτιάδης-Χρήστος
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Μεταβολικές οδοί και ένζυμα
μάθημα 5.10 Διατροφή και Άσκηση
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ:Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ: Ο έλεγχος της γονιδιακής έκφρασης
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Παραγωγή Ενέργειας και Ρύθμιση
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Εισαγωγή στον μεταβολισμό Τζώρτζης Νομικός Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
1 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 5 Η ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ.
Ο μεταβολισμός του γλυκογόνου στα ζώα Χριστίνα Πιπέρη, Αναπλ. καθηγήτρια Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας Ιατρική Σχολή, Παν/ου Αθηνών Βιολογική Χημεία Ι.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΙΑΣΟΣ MD, PhD ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Λίπη και άσκηση. Τριακυλογλυκερόλες ή τριγλυκερίδια Εστέρας γλυκερόλης με λιπαρά οξέα. Υδρόφοβα μόρια Χαμηλή θερμική αγωγιμότητα Διάσπαση των τριακυλογλυκερών.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
Υδατάνθρακες. Διάσπαση υδατανθράκων Γλυκόλυση = Διάσπαση της γλυκόζης (αναερόβια - αερόβια) Γλυκογονόλυση = Διάσπαση του γλυκογόνου (ηπατικού - μυϊκού)
ΣΑΚΧΑΡΑ Ή ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (CH 2 O) n ή C n (H 2 O) n.
Οδός των Φωσφορικών Πεντοζών Τρούγκος Κ. Αν. Καθ. Βιολογικής Χημείας Βιολογική Χημεία Ι.
ΝΕΟ-ΓΛΥΚΟ-ΓΕΝΕΣΗ Χριστίνα Πιπέρη Αναπλ. Καθηγήτρια Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας Ιατρική Σχολή Παν/ου Αθηνών Βιολογική Χημεία Ι.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η Βιοχημεία περιγράφει βιολογικές δομές και λειτουργίες με χημικούς όρους. Τα βιομόρια είναι ενώσεις του άνθρακα με ποικίλες λειτουργικές ομάδες.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Bιοχημεία Νοσηλευτικής
Βιοχημεία Ι Μεταβολισμός Σακχάρων Γλυκόλυση
Οξειδωτική Φωσφορυλίωση
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
Βιοχημεία Ενότητα 9: Ο ενεργειακός μεταβολισμός - Εισαγωγή
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ένζυμα Ένζυμο: Πρωτεϊνικό μόριο που ενεργεί ως καταλύτης δηλαδή ως χημικός παράγοντας ο οποίος επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση χωρίς να καταναλώνεται.
Έλεγχος και ρύθμιση της ενζυμικής δραστικότητας
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Τρούγκος Κων/νος Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Οδός των Φωσφορικών Πεντοζών
Μεταβολισμός Πρωτεϊνών και Άσκηση
Φωτοσύνθεση Συμβαίνει στους αυτότροφους οργανισμούς
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ: ο τρόπος παραγωγής ενέργειας από τις τροφές (ζώα, φυτά, και μονοκύτταροι μικροοργανισμοί ) και από τον ήλιο (φυτά και φύκη) και η χρήση της.
Μεταβολικό έργο για ζωή
Κύκλος Κrebs (Κιτρικού) Τρούγκος Κ.
Παραγωγή Ενέργειας και Ρύθμιση
Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Εργ. Βιολογικής Χημείας.
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
Οδός των Φωσφορικών Πεντοζών
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Μεταβολισμός και ορμόνες
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
Tρούγκος Κων/νος Αν. Καθ. Βιολογικής Χημείας Βιοχημεία Noσηλευτικής
Μηχανισμοί διατήρησης της κυτταροπλασματικής οξειδοαναγωγικής ισορροπίας σε σπονδυλωτά και ασπόνδυλα Πατήστε Esc να κλείσει η προβολή.
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στον Μεταβολισμό
Αμινοξέα-Πεπτίδια-Πρωτεΐνες
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΓΛΥΚΟΛΥΣΗ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ-ΓΛΥΚΟ-ΓΕΝΕΣΗ Βιολογική Χημεία Ι Χριστίνα Πιπέρη Αναπλ. Καθηγήτρια
Μεταβολισμός Γλυκογόνου
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Οδός των Φωσφορικών Πεντοζών
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αν. Καθ. ΒιολογικήςΧημείας Υπεύθυνος Βιοχημείας Ι Tρούγκος Κων/νος Αν. Καθ. ΒιολογικήςΧημείας Υπεύθυνος Βιοχημείας Ι

Υπενθύμιση Βασικών Γνώσεων

Μεταβολισμός Αυτότροφοι ή φωτοσυνθετικοί οργανισμοί (ενέργεια από το ηλιακό φως) Ετερότροφοι (ενέργεια από τροφές).

Μεταβολισμός Αναβολισμός Καταβολισμός Μεταβολική οδός - μεταβολίτες

Ρύθμιση Μεταβολικών Οδών

Οι μεταβολικές οδοί ανάλογα με το αν δρουν σε καταβολική ή αναβολική κατεύθυνση έχουν διαφορετικές λειτουργίες Παράδειγμα: η μεταβολική οδός του γλυκογόνου - σε καταβολική κατεύθυνση παρέχει ενέργεια. - σε αναβολική κατεύθυνση παρέχει πρόδρομα μόρια για βιοσυνθέσεις και μια αποθηκευτική μορφή μεταβολικής ενέργειας Αυτές οι αντιδράσεις είναι πολύ σημαντικές για την επιβίωση ώστε έχουν αναπτυχθεί ρυθμιστικοί μηχανισμοί

Ρυθμιστικοί μηχανισμοί Εξασφαλίζουν οτι η ροή των μεταβολιτών σε κάθε οδό θα γίνει ως προς: - τη σωστή κατεύθυνση - τη σωστή ταχύτητα σύμφωνα με τη τρέχουσα κατάσταση του κυττάρου Εξασφαλίζουν οτι αν αλλάξουν οι εξωτερικές συνθήκες θα συμβούν κατάλληλες προσαρμογές στην ταχύτητα ροής των μεταβολιτών σε όλη την οδό Παραδείγματα: 1. Κατά τη σωματική άσκηση: οι ανάγκες για παραγωγή ΑΤΡ στους μυς εκατονταπλασιάζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα 2. Σε περιπτώσεις υποξίας ή ισχαιμίας (μειωμένη ροή αίματος) ελλατώνεται η παροχή οξυγόνου στους ιστούς 3. Μεταξύ των γευμάτων, η σχετική αναλογία υδατανθράκων, λιπών και πρωτεινών στη διαίτα ποικίλει. Ο εφοδιασμός σε καύσιμα από τη δίαιτα υπαγορεύει μεταβολικές προσαρμογές μεταξύ των γευμάτων και σε περιόδους νηστείας 4. Η επούλωση των τραυμάτων απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας και βιοσυνθετικών μορίων

Ρύθμιση ενζυμικών αντιδράσεων

Η ενζυμική ενεργότητα μπορεί να μεταβληθεί με ποικίλους τρόπους Η ενεργότητα ενός ενζύμου μπορεί να ρυθμιστεί: - αλλάζοντας την ταχύτητα σύνθεσης του - αλλάζοντας την ταχύτητα αποδόμησης του με αλλοστερική ή ομοιοπολική τροποποίηση των υπαρχόντων ενζυμικών μορίων - διαχωρίζοντας το ένζυμο από το υπόστρωμα του μέσα σε ενδοκυττάρια διαμερίσματα

Ομοιοπολική τροποποίηση > Φωσφορυλίωση (κινάσες) – Αποφωσφορυλίωση (φωσφατάσες) Ser, Thr, Tyr (ομάδες -ΟΗ στις πλάγιες αλυσίδες). Μοριακός Διακόπτης > Πρωτεόλυση ζυμογόνο---> ενεργό ένζυμο Προ-ινσουλίνη  ινσουλίνη

Φωσφορυλίωση και αποφωσφορυλίωση πρωτεϊνών Σχεδόν οι μισές πρωτεΐνες ενός ευκαρυωτικού κυττάρου είναι στόχοι φωσφορυλίωσης Η φωσφορυλίωση των πρωτεϊνών καταλύεται απο πρωτεϊνικές κινάσες . Για τη ρύθμιση του: το κύτταρο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει το τροποποιημένο ένζυμο στην αρχική του κατάσταση, δηλ. να αποφωσφορυλιωθεί η πρωτεΐνη (μέσω φωσφατασών)

Οι μεταβολές της ενζυμικής ενεργότητας εξυπηρετούν: Μεταβολική Ρύθμιση: διεργασίες που εξασφαλίζουν την ομοιοστασία σε μοριακό επίπεδο, διατηρώντας διαχρονικά σταθερή κάποια κυτταρική παράμετρο (πχ. Συγκέντρωση μεταβολίτη) Μεταβολικό Έλεγχο: διεργασίες που οδηγούν σε αλλαγές στην αποδόμηση μιας μεταβολικής οδού με το χρόνο σε απάντηση προς κάποιο εξωκυττάριο ερέθισμα ή αλλαγή στις εξωκυττάριες συνθήκες

Νόμοι θερμοδυναμικής. 1ος «Η ενέργεια δεν χάνεται». 2ος «αύξηση αταξίας (εντροπίας)».

ΑΤΡ Τόσο οι αυτότροφοι όσο και οι ετερότροφοι οργανισμοί μετατρέπουν αντίστοιχα την ηλιακή και χημική ενέργεια που προσλαμβάνουν σε ΑΤΡ και άλλες ενώσεις πλούσιες σε ενέργεια ΝΑDH, FADH2, NADPH, ακέτυλοCoA.

ΝΑDH

Δακτύλιος νικοτιναμιδίου Προέρχεται από τη βιταμίνη νιασίνη (νικοτινικό οξύ) η οποία συντίθεται από Trp. Η ανεπάρκεια νιασίνης επηρεάζει όλες τις αντιδράσεις που εξαρτώνται από NADH και NADPH και οδηγεί σε πελλάγρα (σκληρό δέρμα)

Πελλάγρα Διατροφική ανεπάρκεια (πχ τροφή με καλαμπόκι φτωχό σε νιασίνη, οδήγησε σε θάνατο 10.000 άτομα το 1912-1916 στις ΗΠΑ –Νότιες Πολιτείες). Δερματίτιδα, διάρροια, άνοια.

FADH 2

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (Σάκχαρα) Ορισμός C (H2O), γλυκιά γεύση. Ενώσεις που έχουν αλδευδομάδες ή κετονομάδες και πολλές υδροξυλομάδες.

Σάκχαρα Μονοσακχαρίτες Δισακχαρίτες Πολυσακχαρίτες

Φουρανόζες και πυρανόζες

Σημαντικά παράγωγα εξοζών

Δισακχαρίτες

Σχηματισμός Μαλτόζης

Αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη (χωρίς και με διακλαδώσεις α,1-6 αντίστοιχα

Βακτηριακό τοίχωμα ΝΑΜ, ΝΑG

EΘΟ

Ο και Ν σύνδεση πρωτεινών -σακχάρων