Προσδιορισμός ακατέργαστων ινών σε τρόφιμα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Advertisements

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
Υδατάνθρακες.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ… ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.
ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Δώστε πρώτα τα φύλλα εργασίας από το πείραμα «Όξινος χαρακτήρας καρβοξυλικών οξέων»
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Υδατάνθρακες & Διατροφή
Ενότητα 4.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Του ανθρώπου.
μάθημα 5.10 Διατροφή και Άσκηση
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Ενότητα 5.5 Διαιτητικές ή φυτικές ίνες ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ
2.4 Η πρόσληψη ουσιών και η πέψη στον άνθρωπο
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΤO ΒΙΒΛΙΟ TOY ROBERT HOOKE ΛΟΝΔΙΝΟ 1665
Διαιτητικές ίνες Συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης (κυρίως των κυτταρικών τοιχωμάτων) τα οποία δεν αποδομούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. είναι.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Διαιτητικές ίνες Συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης (κυρίως των κυτταρικών τοιχωμάτων) τα οποία δεν αποδομούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. είναι.
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Επίδραση ορμονών στο γλυκογόνο του ήπατος και τη γλυκόζη του αίματος
Διατροφή-Διαιτολογία
Πρόσληψη ουσιών και πέψη στον άνθρωπο
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ
Διατροφή-Διαιτολογία
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Aσκηση 2 Απομόνωση DNA.
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
ΛΙΠΙΔΙΑ.
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Επίδραση ορμονών στο γλυκογόνο του ήπατος και τη γλυκόζη του αίματος
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Προσδιορισμός ακατέργαστων ινών σε τρόφιμα Υπότιτλος

Με τον όρο ακατέργαστες ίνες (διαιτητικές ίνες) ορίζεται ένα μίγμα άπεπτων ουσιών φυτικής προέλευσης που λαμβάνεται ως υπόλειμμα από μια διαδικασία κατεργασίας ενός δείγματος με μίγμα οξέων. Οι ακατέργαστες ίνες αποτελούνται από κυτταρίνη και άλλες ουσίες των φυτικών και κυτταρικών τοιχωμάτων. Οι ακατέργαστες ίνες δεν πέπτονται (ο άνθρωπος και τα περισσότερα ζώα δεν διαθέτουν ένζυμα ικανά να διασπάσουν τους β- 1,4 – γλυκοζιτικούς δεσμούς μεταξύ των μορίων της γλυκόζης που αποτελούν την κυτταρίνη)επομένως δεν έχουν θρεπτική αξία , όμως η παρουσία τους στα τρόφιμα θεωρείται θεμελιώδους σημασίας διότι :

Βοηθούν την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας Διεγείρουν την εντερική λειτουργία, βοηθώντας την απομάκρυνση των άχρηστων συστατικών από τον οργανισμό. Βοηθούν την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας Στη βιβλιογραφία σημειώνεται ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει τις πιαθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων πιθανόν λόγω λόγω της ελάττωσης των επιπέδων διαφόρων λιπιδίων στο αίμα. Δεν έχει όμως αποδειχθεί ποια από τα συστατικά των ινών έχουν αυτή την ευεργετική επίδραση.

Οι Φυτικές ίνες αποτελούνται κυρίως από κυτταρίνη και ημικυτταρίνες (ξυλάνες, μαννάνες, γλυκομαννάνες κλπ.), αλλά και λιγνίνη (μη σακχαροειδές πολυμερές του ξυλώδους ιστούς των φυτών), πηκτίνες και κόμμεα. Από τα συστατικά των ακατέργαστων ινών, άλλα είναι υδατοδιαλυτά και άλλα αδιάλυτα. Για την Αναλυτική χημεία αδιάλυτα θεωρούνται τα συστατικά που παραμένουν μετά την κατεργασία του απολιπασμένου δείγματος του τροφίμου με αραιό οξύ (υπό βρασμό) και στη συνέχεια με αραιό άλκαλι (υπό βρασμό).

Διαιτητικές ίνες υπάρχουν στα περισσότερα φυτικά τρόφιμα διότι προέρχονται κυρίως από τις φυτικές κυτταρικές μεμβράνες των οποίων αποτελούν τα βασικά συστατικά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναφέρονται ως «φυτικές ίνες». Κύρια πηγή τους είναι τα λαχανικά και οι ολόκληροι καρποί (όχι αποφλοιωμένοι), διότι η κυτταρίνη είναι το κύριο συστατικό των στηρικτικών ιστών του φυτού (ξηλώδεις ιστοί :Βλαστοί, φύλλα, περικάρπιο). Το άσπρο αλεύρι σίτου που δεν περιέχει τους φλοιούς καθώς και η καθαρισμένες πατάτες δεν περιέχουν σχεδό καθόλου φυτικές ίνες.

Οι μέθοδοι προσδιορισμού των διαιτητικών ινών βασίζονται στην υδρόλυση των πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπιδίων και γενικά όσων συστατικών μπορούν να υδρολυθούν, ώστε να διαλυθούν τα συγκεκριμένε συστατικά στο νερό.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Ποσότητα 0,8 – 1,2 g δείγματος λεπτοαλεσμένου τροφίμου μεταφέρεται σε σφαιρική φιάλη 100 mL. Εάν το τρόφιμο περιέχει πάνω από 10 % λίπος εκχυλίζεται με πετρελαϊκό αιθέρα. Στο δείγμα προστίθενται 60 mL πυκνού HNO3 – CH3COOH σε αναλογία 1/9 v/v. Το μίγμα θερμαίνεται υπό ήπιο βρασμό με κάθετο ψυκτήρα για 1 ώρα. Έπειτα το περιεχόμενο της φιάλης διηθείται και εκπλένεται με θερμό νερό μέχρι ουδέτερης αντίδρασης. Το υπόλειμμα ξηραίνεται για 1 ώρα στους 105ο C. Μετά την ψύξη σε ξηραντήρα ζυγίζεται. Το ίζημα είναι οι ακατέργαστες ίνες μαζί με κάποιες ανόργανες ενώσεις. Για να εκτιμηθεί η ποσότητα των ανόργανων ουσιών αποτεφρώνεται ο ηθμός μαζί με το ίζημα. Η τέφρα που απομένει θεωρείται ότι είναι οι ανόργανες ύλες που υπήρχαν στο ίζημα. Αφαιρώντας την τέφρα από την αρχική ποσότητα του ιζήματος λαμβάνεται η ποσότητα των φυτικών ινών, η οποία ανάγεται %.