Τριβή ολίσθησης με τη χρήση του Multilog

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΦΕ 5 : Η ΤΡΙΒΗ - ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
Advertisements

Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Ενέργεια που συνδέεται με τη θέση σωμάτων σε ένα σύστημα – δίνει τη δυνατότητα παραγωγής έργου:
Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία
ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ
Συμπληρωματικά ερωτήματα πάνω στις δυνάμεις
Η τριβή Στατική τριβή Τριβή ολίσθησης.
Κεφάλαιο 5 Εφαρμογές των Νόμων του Νεύτωνα: Τριβή, Κυκλική Κίνηση, Ελκτικές Δυνάμεις Chapter Opener. Caption: Newton’s laws are fundamental in physics.
Εργαστηριακη ασκηση 7 νόμος του Hook.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γνωρίζουμε πώς κινούνται τα σώματα σε μια ευθεία.
Μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία.  Θερμότητα (Q) - Θερμοκρασία (θ) - Ακτινοβολία - Χρόνος (t)  Ο Στόχοι: Να δείχνεις πειραματικά ότι:  Το ποσό της.
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης.  Θέση - χρόνος - μετατόπιση - χρονικό διάστημα - ταχύτητα  Οι Στόχοι: 1.Να υπολογίζεις την ταχύτητα ενός σώματος.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Μετρήσεις Μήκους – Μέση Τιμή Ηλ. Μαυροματίδης
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
Στέκομαι, περπατώ…φρενάρω
Μια ενδεικτική χρήση του Multilog στη Βιολογία.  Το H 2 O 2 είναι τοξικό για τους περισσότερους οργανισμούς.  Μπορεί να καταστρέψει ενζυματικά πολλούς.
Για τη Φυσική Α ’ Λυκείου Εργαστηριακή Άσκηση 2 α Μελέτη της Ευθύγραμμης Ομαλά Επιταχυνόμενης Κίνησης.
Πειραματικός έλεγχος των νόμων του απλού εκκρεμούς Εργαστηριακή Άσκηση 7 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών.
ΑΣΚΗΣΗ 8 Ελαστικές και μη ελαστικές κρούσεις Αρχή διατήρησης της ορμής ΑΣΚΗΣΗ 8 Ελαστικές και μη ελαστικές κρούσεις Αρχή διατήρησης της ορμής Σκοπός είναι.
Σ ύστημα Σ υγχρονικής Λ ήψης και Α πεικόνισης (Microcomputer Based Labs)
ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ, Ρ / Μ 1253 Ένα όργανο για πολλά πειράματα Μηχανικής.
«Συστήματα συγχρονικής λήψης και απεικόνισης (MBL‐Microcomputer Based Laboratories) στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών» Επιμέλεια: Βασίλης Τζιώτης, Φυσικός.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΕΣΜΗΣ ΣΕ ΠΡΙΣΜΑ
Φυσική Γ΄ Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης
Ερωτήσεις Ένα αυτοκίνητο κινείται προς το Βορρά, σε οριζόντιο δρόμο. Ποια είναι η κατεύθυνση της στροφορμής των τροχών του; Η στροφορμή ενός συστήματος.
ΑΣΚΗΣΗ 4: Θεμελιώδης Νόμος της Μηχανικής
ΑΣΚΗΣΗ 11: Υπολογισμός των συντελεστών κινητικής και στατικής τριβής .
Άσκηση 9 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ.
Ώθηση δύναμης – Μεταβολή Ορμής
Μια εισαγωγή του φαινόμενου της διάθλασης για το γυμνάσιο
Φυσική του στερεού σώματος
ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ
Κεφάλαιο 2 Τριβή Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές
Φυσική Γενικής Παιδείας Β΄ Λυκείου Άσκηση 4 (5η του εργ. οδ.)
Άνωση Αρχή του Αρχιμήδη
Μελέτη Στροφικής Κίνησης Στερεού Σώματος
Άσκηση 1: Ιδιότητες των νεύρων
HIT THE ROAD ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ Μαρία Διακάτου Σταυρούλα Καπάνταη
Επανάληψη στις δυνάμεις
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΦΕ 6 : Παράγοντες από τους οποίους
Νόμος του Hooke ελαστικότητα
Η έννοια της ΔΥΝΑΜΗΣ Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί:
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
Το Βάρος Βάρος λέγεται η ελκτική δύναμη την οποία
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η μελέτη των μεταβολών της δυναμικής και κινητικής ενέργειας σώματος κατά την ελεύθερη πτώση του με βάση τη χρονοφωτογραφία. Ο έλεγχος.
ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HOOKE ΟΜΑΔΑ: ΣΤΕΤΣΙΚΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΣΥΡΗΜΗ
DataStudio ένα πρόγραμμα
ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
Ταλάντωση ελατηρίου Εργαστηριακή Άσκηση 8 Γ′ Γυμνασίου
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Η έννοια της δύναμης Επιτέλους, κάτι δυνατό για να ασχοληθούμε!
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Συμβολή – Ανάκλαση – Διάθλαση
9. ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ βαρίδιο m=150g 8/11/2018 Μιχαήλ Μ.
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗΣ
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Αδράνεια : μια ιδιότητα της ύλης
Παράδειγμα/ΣΕΛ.128 α. Σχεδιάζουμε και τις υπόλοιπες δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα. (κάθετη δύναμη δαπέδου Ν, βάρος w και τριβή Τ) και αναλύουμε τη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τριβή ολίσθησης με τη χρήση του Multilog Άσκηση 7 Τριβή ολίσθησης με τη χρήση του Multilog

ΣΚΟΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Να επαληθεύσουν οι μαθητές πειραματικά τους νόμους της τριβής, και πιο συγκεκριμένα να διαπιστώσουν ότι : Η στατική τιμή δεν έχει σταθερή τιμή ενώ η τριβή ολίσθησης είναι σταθερή. Η τριβή ολίσθησης είναι ανάλογη της κάθετης δύναμης Η τριβή ολίσθηση είναι ανεξάρτητη του εμβαδού επιφανείας Ο συντελεστής της τριβής ολίσθησης εξαρτάται από την τραχύτητα των επιφανειών που έρχονται σε επαφή Η στατική οριακή τριβή είναι μεγαλύτερη της τριβής ολίσθησης

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ Διάταξη MULTILOG και Η/ Υ με εγκατεστημένο πρόγραμμα DB LAB Αισθητήρας δύναμης Δύο ξύλινα παραλληλεπίπεδα διαστάσεων 71520 εκατοστών περίπου (στο ένα από αυτά έχει κολληθεί γυαλόχαρτο) Ένα κομμάτι σχοινί Μία ράβδος 10cm για στήριξη του αισθητήρα

Συναρμολόγηση πειραματικής διάταξης Στερεώνουμε τον αισθητήρα όπως δείχνει η φωτογραφία ώστε να τρίβεται η μεγάλη επιφάνεια. Για τη στήριξη ανοίγουμε μια τρύπα στο ξύλο διαμέτρου 1cm και βάθους 4 cm. Στην τρύπα τοποθετούμε μια ράβδο στήριξης η οποία περνά μέσα από τον αισθητήρα δύναμης. Δένουμε τον αισθητήρα δύναμης με ένα σχοινί μέσω του οποίου θα ασκούμε δύναμη Οι επιφάνειες τριβής είναι του ξύλου και του θρανίου

Καταγραφή δεδομένων Θέτουμε σε λειτουργία τον Η/Υ, συνδέουμε τον αισθητήρα δύναμης στο Multilog, στην είσοδο 1 και στη συνέχεια συνδέουμε το Multilog, στον υπολογιστή. Από το μενού καταγραφέας πάμε στην επιλογή πίνακας ελέγχου Επιλέγουμε είσοδος –1 Δύναμη (Force 10 N), σημεία500 και ρυθμός 50/sec οπότε η λήψη των μετρήσεων διαρκεί 10 sec

Παρατηρήσεις Το βιβλίο οδηγιών συνιστά να τροφοδοτείται το Multilog ειδικά για αυτή την άσκηση από τροφοδοτικό 9 V επειδή ο αισθητήρας απορροφά κάποιο ρεύμα και η μπαταρία του δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Η επιτυχία της άσκησης εξαρτάται από την ικανότητα να τραβάμε το σώμα με όσο πιο σταθερή ταχύτητα γίνεται. Αναμενόμενο αποτέλεσμα

Πειραματική Διαδικασία 1 Πατάμε το πλήκτρο RUN στο Multilog ή το πλήκτρο Λήψη Δεδομένων στο Πλαίσιο Διαλόγου του Πίνακα Ελέγχου. Τραβάμε το σώμα οριζόντια με τη βοήθεια του σχοινιού με αυξανόμενη δύναμη και όταν αρχίσει η κίνηση προσπαθούμε να το σύρουμε αργά με σταθερή ταχύτητα. Η κίνηση πρέπει να διαρκέσει πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Από το γράφημα που σχηματίζεται χαράζουμε μια οριζόντια γραμμή και υπολογίζουμε το μέτρο της τριβής ολίσθησης. Τολ=………………. Μετράμε τη μάζα του ξύλινου σώματος m=………….. Υπολογίζουμε την Ν=……………….. κάθετη δύναμη από το δάπεδο. (g=10 m/s2) Υπολογίζουμε το συντελεστή τριβής ολίσθησης. μ=………………

Πειραματική Διαδικασία 2 Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σέρνοντας το σώμα έτσι ώστε να τρίβεται η μικρή επιφάνεια υπολογίζουμε πάλι το μέτρο της τριβής ολίσθησης: Τολ= …………… Σχολιάζουμε

Πειραματική Διαδικασία 3 Τοποθετούμε πάνω στο πρώτο σώμα, το άλλο σώμα με το γυαλόχαρτο όπως στη φωτογραφία (έτσι αποφεύγεται η μεταξύ τους ολίσθηση) και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία Υπολογίζουμε το μέτρο της τριβής ολίσθησης: Τολ= …………… Σχολιάζουμε Μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία σέρνοντας το σώμα που έχει κολλημένο ένα γυαλόχαρτο, έτσι ώστε το γυαλόχαρτο να έρχεται σε επαφή με το θρανίο