Φυσική Γ΄ Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Advertisements

H Mathematica στην υπηρεσία της Φυσικής
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΚΥΛΙΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημαντικό!!! Στις διαφάνειες.
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου (κατεύθυνσης) Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία
ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ Να επαληθεύσετε ότι δύο αρχικώς ακίνητα και σε επαφή σώματα, μετά από μία ξαφνική αμοιβαία ώθηση – μια «έκρηξη»
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης να σχεδιάζουν και.
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ
Μελέτη κίνησης με εξισώσεις
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Β΄ Λυκείου Επίδραση θερμοκρασίας και συγκέντρωσης.
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Φυσική Α΄ Γυμνασίου Στόχοι και μέσα
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
2.6. ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Στιγμιαία ταχύτητα 0 10m 20m 30m 40m 50m 60m Τρεις κύριοι,εφοδιασμένοι με χρονόμετρα, παρατηρούν την διέλευση ενός αυτοκινήτου.
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης.  Θέση - χρόνος - μετατόπιση - χρονικό διάστημα - ταχύτητα  Οι Στόχοι: 1.Να υπολογίζεις την ταχύτητα ενός σώματος.
Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες Φύλλο Εργασίας 1 ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων Αθ. Βελέντζας ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης.  Σωλήνας με νερό και φυσαλίδα  Μετροταινία  Χρονόμετρο  Στήριγμα για πλάγια θέση του σωλήνα ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ 2009.
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης
Μέτρηση του μήκους.
Για τη Φυσική Α ’ Λυκείου Εργαστηριακή Άσκηση 2 α Μελέτη της Ευθύγραμμης Ομαλά Επιταχυνόμενης Κίνησης.
Πειραματικός έλεγχος των νόμων του απλού εκκρεμούς Εργαστηριακή Άσκηση 7 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών.
ΑΣΚΗΣΗ 8 Ελαστικές και μη ελαστικές κρούσεις Αρχή διατήρησης της ορμής ΑΣΚΗΣΗ 8 Ελαστικές και μη ελαστικές κρούσεις Αρχή διατήρησης της ορμής Σκοπός είναι.
ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ, Ρ / Μ 1253 Ένα όργανο για πολλά πειράματα Μηχανικής.
Ηλεκτρονικό Χρονόμετρο Ρ / Ν 1236 Φωτοπύλες Ρ / Ν 1460 Μια σύντομη παρουσίαση της λειτουργίας τους.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΕΣΜΗΣ ΣΕ ΠΡΙΣΜΑ
Ερωτήσεις Ένα αυτοκίνητο κινείται προς το Βορρά, σε οριζόντιο δρόμο. Ποια είναι η κατεύθυνση της στροφορμής των τροχών του; Η στροφορμή ενός συστήματος.
Τριβή ολίσθησης με τη χρήση του Multilog
ΑΣΚΗΣΗ 4: Θεμελιώδης Νόμος της Μηχανικής
Γραμμική κίνηση Η κίνηση είναι σχετική Βασικές έννοιες Ταχύτητα
Περιστροφική κίνηση Κυκλική κίνηση Ροπή αδράνειας Ροπή δύναμης
Άσκηση 9 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ.
Μια εισαγωγή του φαινόμενου της διάθλασης για το γυμνάσιο
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
Παίζω – Μαθαίνω – Αποφασίζω
Άραγε, γνωρίζουν οι μέλισσες μαθηματικά?
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣ
Φυσική Γενικής Παιδείας Β΄ Λυκείου Άσκηση 4 (5η του εργ. οδ.)
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
Μελέτη Στροφικής Κίνησης Στερεού Σώματος
Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη
Η έννοια της ταχύτητας.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ Σημείωση: οι ερωτήσεις του φύλλου εργασίας είναι εκτός ύλης, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για την εργαστηριακή άσκηση.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
1 Δήμητρα Φινδάνη Ανδριανή Συρίμη Στεριανή Στέτσικα Εύα Πασακοπούλου
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η μελέτη των μεταβολών της δυναμικής και κινητικής ενέργειας σώματος κατά την ελεύθερη πτώση του με βάση τη χρονοφωτογραφία. Ο έλεγχος.
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : Οι Αλχημιστές
ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HOOKE ΟΜΑΔΑ: ΣΤΕΤΣΙΚΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΣΥΡΗΜΗ
ΕργαςτΗρι ΦυςικΗς.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Ομάδα Δ: Κοπανέλης Δημήτρης Μήλας Μιχαήλ Κρητικού Χριστιάνα
Ταλάντωση ελατηρίου Εργαστηριακή Άσκηση 8 Γ′ Γυμνασίου
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Φωτοηλεκτρικό Φαινόμενο.
Συμβολή – Ανάκλαση – Διάθλαση
9. ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ βαρίδιο m=150g 8/11/2018 Μιχαήλ Μ.
Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φυσική Γ΄ Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Φυσική Γ΄ Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Προσδιορισμός της Ροπής Αδράνειας κυλινδρικού σώματος με τη χρήση της Συσκευής Κεκλιμένου Επιπέδου Πολλαπλών Χρήσεων

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ Συσκευή κεκλιμένου επιπέδου πολλαπλών χρήσεων με το Ηλεκτρονικό διαστημόμετρο Χρονόμετρο-φωτοπύλες-πλαστικός σύνδεσμος τύπου Α Μεταλλικός κύλινδρος (ή στεφανι ή μπαταρία ΑΑ) Υποδεκάμετρο – Αεροστάθμη-κλειδί τύπου Allen Όλα τα παραπάνω περιέχονται στη σειρά οργάνων μηχανικής

Συναρμολόγηση Διάταξης Ξεβιδώνουμε λίγο τη βίδα που στηρίζει τον δεξί κατακόρυφο σωλήνα, τοποθετούμε το ηλεκτρονικό διαστημόμετρο στη θέση του και ξαναβιδώνουμε τη βίδα. Χαλαρώνουμε λίγο τις δύο βίδες που στερεώνουν το διάδρομο κύλισης ώστε να μπορούμε να τον ανασηκώνουμε σχηματίζοντας διαφορετικές γωνίες με την οριζόντιο.

Συναρμολόγηση Διάταξης Στηρίζουμε τις δυο φωτοπύλες στο διάδρομο κύλισης σε δυο θέσεις που απέχουν μεταξύ τους απόσταση L, χρησιμοποιώντας τον πλαστικό σύνδεσμο τύπου Α

Θεωρητικές Επισημάνσεις Φ2,U2 H h L Φ1,U1 Lo Από τα όμοια τρίγωνα βρίσκουμε Lo/L=H/h άρα h=H.(L/Lo) Από τις εξισώσεις κίνησης βρίσκουμε ότι η επιτάχυνση του κυλίνδρου είναι: αcm= Χρησιμοποιώντας την αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας για την κύλιση του σώματος βρίσκουμε ότι η επιτάχυνση είναι ανάλογη του ύψους του κεκλιμένου επιπέδου: αcm=

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ F1 ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟΥ Το χρονόμετρο λειτουργεί για όσο χρόνο Δt απαιτείται για να περάσει ένα αδιαφανές αντικείμενο μπροστά από τη φωτοπύλη. Αν τώρα γνωρίζουμε και το μήκος του αντικειμένου (d) είναι δυνατό να υπολογίσουμε την ταχύτητά του (μέση ταχύτητα) υ=d/Δt Η λειτουργία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δυο φωτοπύλες συνδεδεμένες ταυτόχρονα, με την κάθε μια να μετρά τους χρόνους διέλευσης αντικειμένων ανεξάρτητα της άλλης. Πατώντας το διακόπτη «Δ2», στην οθόνη θα φαίνονται διαδοχικά οι χρόνοι διέλευσης του αντικειμένου από την πρώτη και τη δεύτερη φωτοπύλη.

Πειραματική Διαδικασία Με το υποδεκάμετρο μετράμε το μήκος L μεταξύ των φωτοπυλών και το καταγράφουμε στον ΠΙΝΑΚΑ Α. Στον ΠΙΝΑΚΑ Α καταγράφουμε επίσης το Lo και τη διαμετρο D του κυλίνδρου, και υπολογίζουμε την ακτίνα του (αν χρησιμοποιήσουμε άλλα σώματα όπως μια μπαταρία, θα πρέπει να μετρήσουμε τη διάμετρο με ένα διαστημόμετρο) Ελέγχουμε την οριζοντίωση του διαδρόμου κύλισης με το αλφάδι. Μηδενίζουμε την κλίμακα του ηλεκτρονικού διαστημόμετρου σε αυτή τη θέση με το κίτρινο πλήκτρο «ZERO». Ανυψώνουμε το κεκλιμένο επίπεδο κατά Η, το οποίο και μετράμε με το ηλεκτρονικό διαστημόμετρο και το καταγράφουμε στον ΠΙΝΑΚΑ Β στη στήλη 1 Ενεργοποιούμε το ηλεκτρονικό χρονόμετρο στον τρόπο λειτουργίας «F1». Το χρονόμετρο είναι έτοιμο να καταγράψει τους χρόνους διέλευσης του κυλίνδρου από τις φωτοπύλες

Πειραματική Διαδικασία Πειραματική Διαδικασία Αφήνουμε τον κύλινδρο να κυλίσει από το ανώτατο σημείο του κεκλιμένου επιπέδου. Το χρονόμετρο καταγράφει τους χρόνους t1 και t2 διέλευσης του κυλίνδρου από τις φωτοπύλες 1 και 2. Μεταφέρουμε τους χρόνους στις στήλες 3 και 4 του ΠΙΝΑΚΑ Β Μηδενίζουμε το χρονόμετρο και επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα για πέντε ή έξι ακόμα ύψη Η. Καταγράφουμε τις μετρήσεις στον ΠΙΝΑΚΑ Β.

κατασκευάζουμε την γραφική παράσταση αcm=f(h) Υπολογίζουμε την κλίση της ευθείας: κπειραματικό=g/(1+I/mR2)L Υπολογίζουμε τη ροπή αδράνειας: Ιπειραμαικό=(g/κL-1)mR2 Υπολογίζουμε τη ροπή αδράνειας Ιθεωρητικό Βρίσκουμε την απόκλιση της πειραματικής από τη θεωρητική τιμή α=(| Ιπειραμ.- Ιθεωρητ|/Ιθεωρητ.)×100% Σχολιάζουμε τους λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται αυτή η απόκλιση