ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το Ν (άζωτο) είναι σημαντικό χημικό στοιχείο καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων Το Ν (άζωτο) είναι σημαντικό χημικό στοιχείο καθώς.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
2.7 Χημική αντίδραση.
Advertisements

Θερμοχημεία.
Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
ΤΟ ΝΕΡΟ.
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Λασκαρίδου Λίνα Ζαχαριάδου Αναστασία Αϊδινίδου Εύη Ζαχαριάδου Εύα Μυρτολλάρι Όλγα.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Η εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος
Βούρος Μιλτιάδης-Χρήστος
Διαχείριση Φυσικών Πόρων – Α’ & Β’ Λυκείου
ΝΕΡΟ: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
Δ11: Ερωτήσεις αλάτων Ένα διάλυμα Δ1 περιέχει θειικό οξύ. Ένα διάλυμα Δ2 περιέχει υδροξείδιο του βαρίου. Α. Να γράψετε τον τύπο του οξέος και την χημική.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Ένα άτομο αζώτου ταξιδεύει στην βιόσφαιρα.
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
Οι οργανισμοί μετατρέπουν τα φυτικά υλικά σε οργανική ουσία. Η οργανική ουσία δίνει: Βελτίωση εδάφους 1.Αυξάνει σταθερότητα συσσωματωμάτων εδάφους 2.Καλύτερος.
TO ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ.
Οργανική Χημεία Υδρογονάνθρακες
Φωτοχημικό νέφος 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝTIKA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάσπαση της τροφής Τροφή
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Ανταλλαγή αερίων οξυγόνου & διοξειδίου του άνθρακα
Η Αξία του Δάσους Τι είναι το δάσος διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα) διαφόρων ζώων Είναι σύνολο: διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα)
ΡΥΠΑΝΣΗ Ρύπανση είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με κάθε παράγοντα (ΡΥΠΟ) πού έχει βλαπτικές επιδράσεις στους οργανισμούς Στους ρύπους ανήκουν: Συγκεκριμένες.
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Χημική αντίδραση.
ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΙΑΣΟΣ MD, PhD ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η Βιοχημεία περιγράφει βιολογικές δομές και λειτουργίες με χημικούς όρους. Τα βιομόρια είναι ενώσεις του άνθρακα με ποικίλες λειτουργικές ομάδες.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
Βιοχημεία Ενότητα 5: Κύκλος αζώτου Γρηγόριος Διαμαντίδης, Καθηγητής
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Το πρόβλημα του όζοντος
ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα.
Πρωτεΐνες μεταφοράς οξυγόνου: μυοσφαιρίνη,
Ρύπανση του εδάφους.
Δ.1 Χημική εξίσωση Ζαΐμη Φωτεινή.
Θερμοχημεία.
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης Ο κύκλος του νερού
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
Το νερό εξατμίζεται 1.
Χημική αντίδραση Δ
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Περιβαλλοντικά Προβλήματα
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Πρωτεΐνες μεταφοράς οξυγόνου: μυοσφαιρίνη,
Η διαδικασία δέσμευσης ενέργειας από τον ήλιο
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το Ν (άζωτο) είναι σημαντικό χημικό στοιχείο καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων Το Ν (άζωτο) είναι σημαντικό χημικό στοιχείο καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων: Νουκλεικά οξέα Πρωτεΐνες Ν αποτελεί 78% της αέριας σύστασης της ατμόσφαιρας μορφή μοριακού αζώτου Ν2 Το Ν αποτελεί το 78% της αέριας σύστασης της ατμόσφαιρας και βρίσκεται υπό τη μορφή μοριακού αζώτου Ν2 Ν2 δεν μπορούν να το απορροφήσουν οι παραγωγοί Το μοριακό άζωτο Ν2 δεν μπορούν να το απορροφήσουν οι παραγωγοί μετατρέπεται σε αξιοποιήσιμες μορφές ΑΖΩΤΟΔΕΣΜΕΥΣΗ Το Ν2 μετατρέπεται σε αξιοποιήσιμες μορφές για τους παραγωγούς με την ΑΖΩΤΟΔΕΣΜΕΥΣΗ

ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Εισαγωγή του Ν στο οικοσύστημα ΑΖΩΤΟΔΕΣΜΕΥΣΗ Ατμοσφαιρική (10%) μοριακό άζωτο Το μοριακό άζωτο αντιδρά: οξυγόνο Mε οξυγόνο αντίδραση ενδόθερμη Είναι αντίδραση ενδόθερμη παρέχεται ενέργεια για να πραγματοποιηθεί μέσω:Κεραυνών-Αστραπών νιτρικά ιόντα απορροφώνται από τους παραγωγούς Παράγονται νιτρικά ιόντα που η βροχή ρίχνει στο έδαφος και απορροφώνται από τους παραγωγούς 1

ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Εισαγωγή του Ν στο οικοσύστημα ΑΖΩΤΟΔΕΣΜΕΥΣΗ Ατμοσφαιρική (10%) μοριακό άζωτο Το μοριακό άζωτο αντιδρά: υδρατμούς Η2Ο Mε υδρατμούς Η2Ο Αντίδραση ενδόθερμη Αντίδραση ενδόθερμη παρέχεται ενέργεια για να πραγματοποιηθεί μέσω:Κεραυνών-Αστραπών Παράγεται αμμωνία δεν απορροφάτε Παράγεται αμμωνία ουσία που δεν απορροφάτε την αμμωνία επεξεργάζονταινιτροποιητικά βακτήρια Η βροχή ρίχνει στο έδαφος την αμμωνία την οποία επεξεργάζονται τα νιτροποιητικά βακτήρια μετατρέπουν σε νιτρικά ιόντα απορροφάτε από τους παραγωγούς Την μετατρέπουν σε νιτρικά ιόντα μορφή του Ν που απορροφάτε από τους παραγωγούς

ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Εισαγωγή του Ν στο οικοσύστημα ΑΖΩΤΟΔΕΣΜΕΥΣΗ Βιολογική (90%) Αζωτοδεσμευτικά βακτήρια του εδάφους Αζωτοδεσμευτικά βακτήρια του εδάφους:Ελεύθερα Συμβιωτικά φυμάτιαειδικά εξογκώματαρίζες των ψυχανθών Στα φυμάτια (ειδικά εξογκώματα) στις ρίζες των ψυχανθών: Τριφύλλι Μπιζελιά Φασολιά Φακή Σόγια Δεσμεύουν το μοριακό Ν2 μετατρέπουν σε νιτρικά ιόντα απορροφάτε από τους παραγωγούς Δεσμεύουν το μοριακό Ν2 και το μετατρέπουν σε νιτρικά ιόντα, μορφή του Ν που απορροφάτε από τους παραγωγούς